TEMAT: Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 05 Gru 2012 16:45 #97661

  • akrim
  • akrim's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 19
  • Otrzymane dziękuję: 8
wrzucam po wody. Wody musi być sporo!!!.

Ulu, sporo tzn. litr na przykład? Dopytuję się, bo brzmi smakowicie :coffe:
pozdrawiam cieplutko Mirka


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 05 Gru 2012 22:04 #97834

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 163
Mirka!! Na te proporcje 2 litry musowo!!!! Piernik rozgotowując się tworzy konsystencję budyniu!!!! A ilość bakalii jeszcze zagęstnia!!! :)
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 07 Gru 2012 06:51 #98434

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Śledzie z grzybami
1/5 kg filetów śledziowych , wymoczonych
garść grzybów suszonych , namoczonych
2 cebule
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól , pieprz
olej

cebulkę pokrojoną smażę na złoty kolor, wlewam grzyby moczone , razem z wodą ( grzyby moczę w małej miseczce)i smażę aż woda odparuje , dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego . Wszystko ładnie się zagęszcza . Po wystudzeniu dodaję śledzie . Na następny dzień gotowe do jedzenia .
Życzę smacznego.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 08 Gru 2012 19:53 #99159

  • ewkapaw
  • ewkapaw's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 51
Danusiu ja też robię takie śledzie . Różnicą jest to , że grzyby wcześniej gotuję , a potem razem podsmażam .
Serdecznie pozdrawiam EWA

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 09 Gru 2012 08:47 #99338

  • Tacca
  • Tacca's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 879
  • Otrzymane dziękuję: 571
Ewa ja nie gotuje, do podsmarzonej cebulki wlewam grzyby z wodą w której się moczyły , zanim woda odparuje grzyby są miękkie .
Ostatnio zmieniany: 11 Gru 2012 06:54 przez Tacca.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 10 Gru 2012 11:18 #99948

  • Roma
  • Roma's Avatar
AGNESS wrote:
Zgodnie z obietnicą przepis na pierniczki. Przepis przekopiowany z innego forum, niestety nie wiem, kto jest autorem. Są mięciutkie i pyszne i robi się je szybciutko. Muszą nockę spędzić w lodówie :P


PIERNICZKI

1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,( ja dawałam śmietankowe, bo nie miałam)
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć .Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszce( ja piekłam na papierze).Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni.Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną

A tak wyglądają


Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 10 Gru 2012 22:00 #100235

  • empuzka
  • empuzka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • "Ten stąpa po różach, co po grządkach depce"
  • Posty: 141
  • Otrzymane dziękuję: 46
Karp po żydowsku
1 1/2 kg wypatroszonego karpia
1 kg cebuli
20-30 dkg rozdrobnionych płatków migdałów
sól,pieprz do smaku

Karpia czyścimy z łusek, usuwamy skrzela oraz dokładnie czyścimy środek po patroszeniu, karpia płuczemy pod bieżącą wodą. Odcinamy głowę i ogon oraz brzuszki razem z dolnymi płetwami, wykrawamy filety, tak aby pozostał kręgosłup razem z górną płetwą.Filety kroimy na paski szerokości 1-1,5 cm a pzostałe części ryby wkładamy do garna, zalewamy woda i solimy, wrzucamy listki i ziele i gotujemy azmięso będzie odchodzić.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Wyjmujeny rybęi do gotującej wody wkładać porcjami pokrojone w paski filety. Gotujemy 3-5min uważajac, ryba się nie rozpadła. Wodęz gotowania dokładnie przecedzić na sicie, aby pozbyć się ości. Do wody włożyć cebulę i popieprzyć. Gotować tak długo, aż cebula zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia.Dodać migdały, doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić. Sos powinien być dość dośc pieprzny. Sosem zalać ułożoną na półmisku rybę - odstawić do lodówki najlepiej na noc - z sosu powinna zrobić się galaretka.
ROD-we 'hektary' empuzki




Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 11 Gru 2012 10:54 #100402

  • Roma
  • Roma's Avatar
AGNESS wrote:

PIERNIK

* 1 szkl cukru
* 3 łyżki miodu
* 1 czubata łyżeczka przypraw ( cynamon, utłuczone goździki )
* 100 g masła
* 1 szkl mleka
* 2,5 szkl mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 3 jaja
* zapach cytrynowy
* orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Cukier, miód, przyprawy pogotować do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz, dodać masło- dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, wlać mleko- wymieszać, dodać żółtka- połączyć, następnie mąkę wymieszaną z sodą, bakalie i zapach, Na koniec ubitą pianę z białek. Ciasto będzie dość wolne.Piec około 50 min. Ja piekę w tortownicy z kominkiem. Wychodzi piękny wieniec.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową, posypać orzechami.

Wiele pierników wypróbowałam, ale ten najbardziej nam smakuje, zawsze do niego wracam, króluje w naszym domu od 30 lat .
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2012 12:24 przez Roma.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 11 Gru 2012 14:04 #100465

  • jadwiga1
  • jadwiga1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • miłośniczka wszystkich kwiatów
  • Posty: 834
  • Otrzymane dziękuję: 774
Śledzie po japońsku


50 dag filetów śledziowych
4 łyżki majonezu dekoracyjnego]
2 łyżki śmietany
1łyżka posiekanej natki pietruszki
3 cebule
ogórek
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki groszku konserwowego
filety śledziowe pokroi,ułożyć na półmisku. cebulę posiekać ogórek pokroić w plasterki a jajka na ćwiartki.Majonez połączyć ze śmietaną i natką pietruszki.Na filetach ułożyć cebulę ogórek jajka i groszek.Polać sosem majonezowym.Ja wszystko mieszam i dopiero polewam .pychota :)
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
ogród Jadwigi i Henryka
Ostatnio zmieniany: 29 Gru 2012 17:54 przez Hiacynta. Powód: edycja tytułu
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 11 Gru 2012 22:01 #100681

  • futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1752
  • Otrzymane dziękuję: 603
Romo, ponoć szukałaś przepisu na szybkie pierniczki... Moja koleżanka przysłała mi taki :) Udostępniam go tutaj za zgodą autorki

Przepis na pierniczki błyskawiczne (bo w takim tempie znikają)
(albo w takim tempie znikają ci, którzy ich skosztują)(o czym w treści)
kostka masła
7,5 dkg cukru
7,5 dkg miodu
25 dkg mąki
1 jajco (kurzęce)
1 łyżka kakao
2 łyżeczki sody

łycha cynamonu, łycha gożdżików (dobrze jakbyś zmęłła sama)
miód+cukier+masło+przyprawy na gaz, roztopić, wałek do ręki, przegonić natrętów pytających co tu tak pachnie, przestudzić, na siniaki po wałku przyłozyć lód, ewentualnie zadzwonić po pogotowie, ewetualnie po grabarza

mąkę przesiać z sodą,

Do tamtego dodać to i kakao i jajo(bez skorupki chyba,że ktoś lubi jak mu w zębach chrzęści).

Mikserem, mikserem i już.
Do lodówki na pół godziny.

Potem na stolnicę - sowicie podsypywać mąką wałkując na 6 mm , wycinać kształty, piec w temp. 180 stopni.

dobrze zakamuflować przed wyżeraczami (jeśli szczęśliwie dożyli).

Wersja dla zdesperowanych: do mąki zamiast sody dodać arszenik.
Efekt nieco mocniejszy, ale za to jaka piękna śmierć...

No to DO DZIEŁA!!!

;)
Ostatnio zmieniany: 11 Gru 2012 22:03 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, Barbaara

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 13 Gru 2012 19:59 #101441

  • AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2186
  • Otrzymane dziękuję: 431
KOKOSOWE MOMENTY

4szkl.mąki pszennej
1kostka smalcu
3/4 kostki masła
2 szkl cukru
2 torebki cukru waniliowego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
25 dag kokosów
Ciasto zagniatamy dodając 3\4 paczki kokosów (reszta na posypkę)zrolowac wałeczek i pociąc tak jak na kopytka,Rozpłaszczać w dłoni na placuszki i wierzchnią stroną ciastka obtaczać w kokosie wysypanym na talerzyk.Ciasteczka wykładac na blachę z pergaminem,piec w 160st na złoty kolor.
Te ciastka można obtaczać w cukrze,maku lub orzechach.
Dodatek smalcu konieczny,bo to on właśnie nadaje ciastkom kruchości.



Przepis Aldonki Pestk@
Robiłam je po raz pierwszy , są naprawdę przepyszne , kruche, chrupiące i niesamowicie smaczne. Ale następnym razem spróbuję je jednak troszkę odchudzić zmniejszając smalec i masło o 1/3. Zobaczymy jaki będzie efekt ...
Ostatnio zmieniany: 13 Gru 2012 21:15 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, piku

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 16 Gru 2012 10:34 #102425

  • Roma
  • Roma's Avatar
Marcepanowe kartofelki

25 dkg kaszki manny
4 łyżki masła
0,5 kg cukru pudru
10 łyżek mleka
1 cukier waniliowy
1 olejek migdałowy
kakao


Do wrzącego mleka dodać masło i kaszkę manną po zagotowaniu zdjąć z ognia i dobrze wymieszać(utrzeć)
dodać cukier puder,olejek oraz cukier waniliowy.
Z masy wyrabiać kuleczki które należy obtaczać delikatnie w kakao.

Masa niby marcepanowa,trzeba pamiętać,że to jest przepis z lat 60-tych :wink4:
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2014 00:09 przez Roma.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 16 Gru 2012 10:54 #102428

  • Roma
  • Roma's Avatar
Kruche ciasteczka na smalcu
Smalec to tłuszcz który nadaje ciastkom tę szczególną kruchość,zastąpienie go innym tłuszczem niweczy ich smak i kruchość.

25 dkg margaryny lub masła
20 dkg smalcu
4 jajka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
8 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
1 kg mąki


Margarynę,smalec i cukier posiekać na stolnicy,dodać jajka.Mąki i proszek do pieczenia wymieszać,połączyć, zagnieść tworząc kulę.Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na placek o grubości ok 0,5 cm, wykrawać ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st od 10-15 min

Swoje ciastka przed pieczeniem smarowałam rozbełtanym jajkiem i maczałam w cukrze, można je również dekorować tak samo jak pierniki :)

Z kilograma mąki wychodzi dosyć spora porcja, 1/4 jest już wyjedzonych :P
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2014 00:05 przez Roma.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 17 Gru 2012 11:21 #102792

  • r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7727
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Na prośbę Marysi wstawiam link do przepisu na muffiny piernikowe z żurawiną i marcepanem.
Pochodzi on z bloga Kingi Paruzel, kto oglądał "oddaj fartucha" ;) , ten wie :lol:
alebabka.blogspot.com/2012/12/muffinki-swiateczne.html

Tak wyglądały moje :P . WyglądaŁY, bo już pożarte :happy3:


DSCI1512_2012-12-17.JPG



DSCI1513_2012-12-17.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 17 Gru 2012 12:16 #102805

  • Roma
  • Roma's Avatar
:rotfl1: :rotfl1: moje kruche ciasteczka to już też wspomnienie,jutro pieczenie od nowa :devil1:

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 17 Gru 2012 20:42 #102891

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Kurcze, obśliniłam ekran. :rotfl1: Ale pychoty!

Romka, a czy do kwasu buraczanego nie dodaje się soli?
Zrobiłam wg Twojego przepisu i wolę dopytać.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 17 Gru 2012 20:55 #102894

  • Roma
  • Roma's Avatar
Ja nie daję :) Mam nadzieję,że wszystko Ci się uda :kiss3:

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 17 Gru 2012 23:39 #102958

  • futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1752
  • Otrzymane dziękuję: 603
Romo, ile kartofelków marcepanopodoych (jak wyrób czekoladopodobny ;) ) wychodzi z podanej ilości składników? Przymierzam się do nich :)

Ja dziś piekłam ciasteczka cynamonowe na jutrzejsze jasełka przedszkolniane. Wybaczcie, dziś juz nie dam rady wpisać przepisu - jutro, obiecuję :flower1:


edit

Ciastka cynamonowe

10 dag mąki
10 dag cukru
3 łyżki stołowe masła (ja używam Roślinnego)
żółtko
łyżeczka cynamonu mielonego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki stołowe mleka
szczypta soli


Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na pulchną masę (w oryginale jest cukier puder ale ja z powodzeniem używam zwykłego). Dodać mąkę, mleko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę i na 2-3 godz do lodówki (nic się nie stanie jak poleży dłużej - sprawdzone ;) ).
Po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować lub rozgnieść ręcznie na placek grubości kilku cm (2-3)połowę placka posypać cynamonem, nakryć drugą połową i rozwałkować na grubość 3cm. W oryginale "tak przygotowany placek znowu wstawić do lodówki na kilka godzin" ja formuję kulę i w takiej postaci wrzucam do lodówy.

Potem postępować jak w przypadku każdych ciastek tzn rozwałkować, wycinać kształty, na blachę (oczywiście wysmarować ją i posypać mąką chociaż i na papierze też można ale po wyjęciu z piekarnika trzeba szybko i delikatnie nożem lub czymś takim odklejać od papierka - chyba że ktoś lubi porzuć sobie ;) )
Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni.
Piec ok 15 min
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (ostatnio z braku cukru pudru posypałam odrobinką kakao dla dzieci - pycha :yummi:

Uwagi:

1 - ciastka dla co niektórych mogą być za słodkie - zmniejszyć ilość cukru
2 - nie wałkować zbyt cienkich placków, bo wychodzą twarde i szybko się spiekają,
najlepsze wychodzą z placka grubości 1cm

3 - z podanej ilości składników wychodzi garstka ciastek więc proponuję robić od
razu z 1/2 kg i więcej (mogą poleżeć o ile w ogóle poleżą, bo u mnie znikają
w mgnieniu oka)
4 - bez dodatków typu cukier puder też są fantastyczne
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2012 10:01 przez futrzasta.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.434 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum