TEMAT: Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 20 Gru 2012 20:29 #103740

  • muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1989
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Ewelina wrote:



Ewelina, obudziłaś wspomnienia z dzieciństwa...... :flower1: Szkoda, że moja mama gdzieś zagubiła gwiazdkę do gwiazdek.... :placze: Teraz takiej nigdzie się chyba nie kupi...
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2012 20:31 przez muchazezlotym.


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 20 Gru 2012 20:50 #103749

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
markita wrote:
Na prośbę Marysi wstawiam link do przepisu na muffiny piernikowe z żurawiną i marcepanem.
Pochodzi on z bloga Kingi Paruzel, kto oglądał "oddaj fartucha" ;) , ten wie :lol:
alebabka.blogspot.com/2012/12/muffinki-swiateczne.html

...
:kiss3: Dzisiaj piekłam, bardzo mi smakują :coffe: Oczywiście troszkę pozmieniałam dodatki, czekolada była łupana z tabliczki, a nie groszek, dodałam też trochę orzechów włoskich i dałam połowę porcji cukru - my nie lubimy zbyt słodkich :lol:
Ewelinko, ja mam takie urządzenie ( śnieżynka i dwa kwiatki, hi, hi) i nigdy nie piekłam :oops: , może teraz zachęcona smakowicie wygladającymi ciasteczkami spróbuję :fly: ?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 20 Gru 2012 20:52 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 21 Gru 2012 11:17 #103873

  • Roma
  • Roma's Avatar
AGNESS wrote:
*
KARP FASZEROWANY W GALARECIE

Podam proporcje mniej więcej na jednego karpia

* 1 karp
* 1 jajo
* 1 sucha kajzerka- namoczyć w wodzie lub mleku
* 1 łyżka kaszy manny
* nieduża cebula
* sól, pieprz, szczypta cukru

Karpiowi odciąć głowę, wypatroszyć przez powstały otwór. Odciąż część ogonową z mięskiem. Karpia pokroić w 1,5 cm dzwonka, wyciąć mięsko ze schabików przy kręgosłupie. W każdym dzwonku powstaną 3 owalne otworki, jeden duży i 2 po bokach małe.
Wyciąć mięsko z części ogonowej, schabiki ( jeśli będzie mało mięsa, to dorzucić troszkę z innej ryby) , bułkę, cebulę zemleć przez maszynkę . Dodać jajko , doprawić solą i pieprzem i cukrem , dokładnie wyrobić aż masa będzie kleista.
Mielonym wypełniać otworki w dzwonkach, gotować w małej ilości osolonej wody, z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera,cebuli,liściem laur, zielem ang , tak, aby dokładnie pokryła rybę , na malutkim ogniu przez około godzinę.

Po ostudzeniu układać płasko na głębszym półmisku i zalewać galaretką( do wywaru po gotowanej rybie dodać troszkę żelatyny, jeśli wywar jest mętny, to można zrobić auszpik, to zn. oczyścić wywar pianą ubitą z białek)

Przy robieniu tej rybki jest trochę zabawy, ale efekt wynagrodzi wszystko.... jest wspaniała. Smacznego :D

_________________

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 21 Gru 2012 18:52 #103922

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piernik z masą orzechową
Od kilku lat robię ten piernik – ciasto jak ciasto, ale zachwyca mnie połączone z masą.
( nie wiem kto jest autorem – dostałam przepis od kuzynki, ona od…itd.)
¾ szkl. miodu
½ szkl cukru
2 szkl. mąki
6 jaj
3 łyżki oleju
1 przyprawa do piernika
1 łyżka sody rozpuszczona w wodzie.
Żółtka utrzeć ( miksujemy) z cukrem, dodać miód, olej, przyprawę , 1szklankę maki, sodę rozpuszczoną i drugą szklankę mąki. Na koniec delikatnie piana.
Pieczemy w dużej blaszce 180-200°C.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na pół do przełożenia masą
Masa orzechowa
2 szklanki orzechów włoskich, miksujemy blenderem
1 szkl. mleka
8 łyżek cukru
15 dag masła – wszystko to razem zagotować w garnku i wyłożyć gorące na spodnią część piernika. Można, ja zawsze tak robię, wcześniej posmarować marmoladą śliwkową. Przykrywamy górną częścią placka, lekko dociskamy i zostawiamy w chłodzie na kilka godzin, aby zastygło. Bardziej ekskluzywna wersja - polać jeszcze polewą czekoladową. Smacznego :bye:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 21 Gru 2012 22:50 #103996

  • berta
  • berta's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 200
  • Otrzymane dziękuję: 195
Dziewczyny- ja takie foremki do smażenia w tłuszczu widziałam niedawno na Allegro. Szukałam foremek fajnych na wykrawanie pierników i przy okazji napatoczyły się takie jak wyżej poszukujecie- ... Z tego co pamiętam to tanie raczej nie były...
Za tę wiadomość podziękował(a): barashka

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2012 22:31 #104149

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Do tych pysznych wypieków przydałaby się kawa :happy:

Kawa cynamonowo-imbirowa
Odrobina imbiru, szczypta cynamonu, zalać filiżanką gorącego espresso.
Dodać spienione mleko.


Kawa czekoladowo-imbirowa

Wrzucić czekoladę do rondelka, wlać mleko, dodać odrobinę posiekanej skórki z pomarańczy i 1/4 łyżeczki imbiru Wszystko podgrzać aż do rozpuszczenia się czekolady - następnie wlać gorącą kawę. Na koniec przecedzić przez sito i wlać do filiżanki.


Kawa ananasowo-rumowa

Do filiżanki mocnej zapażonej kawy dolać 50 ml soku ananasowego oraz 20 ml rumu posłodzić łyżeczką miodu.
Latem można dodać kilka kostek lodu.
Ostatnio zmieniany: 22 Gru 2012 23:02 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): barashka

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 22 Gru 2012 23:02 #104155

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
Oj, kusicie pysznościami :)
Tylko ,że jak ja nie przestanę podjadać ( tak , jak to robię teraz , w trakcie przygotowywania potraw na świąteczny stół) to przejdę metamorfozę , jak na zdjęciach poniżej :

Przed świętami:


i po świętach :
:supr:

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2012 13:56 #104204

  • Igor
  • Igor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4186
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Przepis na pyszny chleb, banalny w wykonaniu, gdyż sam go robię bez problemów :P
smakuje jak ciasto, pyszny


Składniki:
• 500 g mąki pszennej,
• 300 ml ciepłej wody,
• 30 gram drożdży świeżych,
• 2 łyżeczki cukru,
• 2 łyżeczki soli,
• 2 łyżki miodu,
• tłuszcz do wysmarowania blachy.

Wykonanie:
• drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody z cukrem,
• do miski wrzucamy: większą część mąki i sól pozostałą wodę
z rozpuszczonym miodem i rozpuszczone drożdże, wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto - dosypując pozostałą mąkę (można dodać otręby pszenne lub inne dodatki według uznania – wtedy należy o tyle zmniejszyć ilość mąki),
• gdy ciasto jest jednolite i elastyczne przekładamy je do miski na
ok. 1 godz., by wyrosło; następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i odstawiamy do wyrośnięcia,
• kiedy ciasto wyrośnie tak, aby lekko wystawało ponad brzegi blachy wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min. w temp. ok. 200-210 o C,
• w celu uzyskania efektu błyszczącej skórki, należy, przed włożeniem do piekarnika , ciasto posmarować olejem.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2012 16:05 #104223

  • Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 881
  • Otrzymane dziękuję: 979
Drodzy - sernik mam już w piecu ,więc może podam jeszcze taki przepis - do wykorzystania np. na Sylwestra ???

Najlepsze ciasto świąteczne – cyklu : „UPIECZ TO SAM „

Składniki:

- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra...prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba..., by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko jak tylko to możliwe.
Powtórz operację.
Przy użyciu miksera ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeczkę cukru i ubijaj dalej.
W międzyczasie sprawdź czy whisky jest na pewno taka jak trzeba. Najlepiej po prostu wypij szklaneczkę.
Otwórz drugą butelkę trunku, jeśli trzeba.
Wrzuć do miski dwa jajka, owoce i orzechy - upijaj je mikserem....

Sprawś jakoś whisky, żeby potem goście nie mufili sze jest trojonca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie ma snaszenia so fszuśisz! Fypij skok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszysko jedno i frzusź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta i iś spać...


SMACZNEGO !!! :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Elżbieta

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 23 Gru 2012 19:37 #104247

  • barashka
  • barashka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1075
  • Otrzymane dziękuję: 1675
A ja się napaliłam na te foremki na piku do smażenia ciasteczek na oleju z przepisu Eweliny, no i znalazłam je na All, dzięki bercie - berta, dziękuję ! Oto namiary :


allegro.pl/forma-do-pieczenia-ciastek-rozetek-i2883503528.html

allegro.pl/foremki-rozetki-ciasteczka-z-...ego-i2875467062.html


Chyba się skuszę po świętach ...
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2012 20:09 przez barashka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 28 Paź 2013 12:07 #201020

  • mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2652
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Nie jest to przepis jakiś typowo świąteczny ( chociaż na święta też można zrobic czemu nie ;) ) , robiony przezemnie ostatnio smakował wszystkim ........a jakoś nie znalazłam działu gdzie mogłabym go umieścić , to wpisuję tutaj :unsure:



Rolada serowo - mięsna;

Ciasto serowe;

30 dkg żółtego sera - starkować
6 jajek
1 majonez 320 ml

Ubić białka , dodać żółtka . Dodać ser i majonez . Wylać na dużą blachę piekarnikową wyłóżona papierem do pieczenia . Piec 20 min w tem 180 *C

Lekko przestudzić i zwinąć lekko ciasto w roladę. Wystudzić.

Farsz:
1/2 kg mielonego mięsa ( przyprawić jak na kotlety mielone ale uważać z solą bo ser i majonez są dość słone )

1/2kg pieczarek zetrzeć na tartce i przesmażyć

Wymieszać .


Zawinąć farsz w roladę i piec 40 min w tem 180*C zawinięte w papier do pieczenia.



DSC09499.JPG




DSC09500.JPG



......Smacznego.......
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Za tę wiadomość podziękował(a): bela

Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 11 Gru 2013 20:58 #209176

  • Roma
  • Roma's Avatar
Święta za pasem :) Zapraszam do odwiedzania wątku a także dzielenia się swoimi Wigilijno -świątecznymi przepisami.

Odp: Boże Narodzenie-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 30 Sty 2014 14:33 #220075

  • muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1989
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Ewelina wrote:
GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy

Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"



Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.

" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.







Proszę się częstować:


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.

Ewelina, przeniosłaś mnie do krainy dzieciństwa - dzięki :kiss3: Kiedyś robiłam je z moją mamą, dziś z córką :)

Powiedz mi, co robię źle, że czasami ciasto osunie mi się z foremki z powrotem do garnka, zanim przeniosę na patelnię?
pozdrawiam
Ela

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 01 Lut 2014 19:15 #220858

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 451
  • Otrzymane dziękuję: 111
Bardzo dziękuje za przepis dawno temu kupiłam taką foremkę na ryneczku i zgubiłam przepis.Mogę pyszność wykonać -POZDRAWIAM :bye:

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Lut 2014 09:59 #221016

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Ela, zdaje się że spadanie ciasta na foremce gwiazdce może być spowodowane niedostatecznym jej nagrzaniem. Co prawda aluminium szybko się nagrzewa, ale ... powinno ciasto ładnie przywierać do foremki. A potem gdy zanurzysz w oleju, najlepiej szybko obracać foremkę (wokół własnej osi). Spowoduje to , że nie traci kształtu, nie rozplaszcza się, a ścianki są niemal pionowe. Ciasteczka mozna podawać na słodko, ale mozna także wypełniać je różnego rodzaju masami na bazie np białego sera z owocami lub warzywami.

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 02 Lut 2014 10:50 #221032

  • muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1989
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Olu, ono przywiera i takie lekko ścięte odpada....... :dazed: Próbowałam i mocniej rozgrzać i mniej - nie mogę znaleźć prawidłowości .... :crazy: Chyba jak zostaje na foremce więcej tłuszczu to wtedy się za wcześnie odkleja. :jeez:
Moja rodzinka woli, jak właśnie się rozpłaszczy - wygląda wtedy jak meduza :drool: i jest bardziej chrupiące.
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2014 10:51 przez muchazezlotym.

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 15 Lis 2014 12:30 #313555

  • Roma
  • Roma's Avatar
Czy nam się podoba czy też nie ale grudzień już za pasem.Czas zastanowić się jak będzie wyglądał nasz stół wigilijny, świąteczny i noworoczny.

stwigilijny.jpg



Bardzo serdecznie zapraszam do dzielenia się swoimi przepisami.
Na pierwszej stronie mamy spis treści znajdujących się potraw umieszczonych w tym wątku

Potrawy Wigilijne-przepisy kulinarne na święta i Nowy Rok dla każdego 21 Lis 2014 00:20 #315092

  • Roma
  • Roma's Avatar
Tradycyjna kaszubska potrawa podawana w Wigilie.

Kaszubski tort z fasoli

8 żółtek
9 białek
20 dkg kwaskowatego dżemu
8 dkg bułki tartej
20 dkg fasoli jaś
łyżka mąki ziemniaczanej
20 dkg cukru
1 szklanka pudru cukru
10 dkg migdałów
3 dkg płatkóe migdałowych
1 łżka koncentratu z buraczków
tłuszcz do formy

1. Fasolę gotujemy na półtwardo.
Studzimy,obieramy i przecieramy przez niezbyt gęste sito.
Migdały sparzamy,obieramy i mielimy.
8 białek ubijamy na sztywno.Żółtka ucieramy z cukrem,mieszamy z fasolą,mąką,migdałami i bułką tartą.
Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
Masę przekładamy do natłuszczoneji wysypanej bułką tartą tortownicy.(śr.26cm) i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.Studzimy.
Ciasto przekrawamy na 3 placki.Przekładamy dżemem.

2. Pozostałe białko ucieramy z cukrem pudrem.Niewielką ilość przekładamy do osobnego naczynia, dodajemy koncentrat z buraków,jeszcze chwilę ucieramy(w razie potrzeby słodzimy)
Białym lukrem smarujemy tort.Boki posypujemy płatkami migdalowymi a na wierzchu robimy esy-floresy z różowego pudru.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.494 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum