TEMAT: Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 22 Kwi 2014 10:45 #245333

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10454
Ślimaki najbardziej lubią ciemne, wilgotne kryjówki, dlatego zamiast szukać ich pod kawałkami kory, kamieniami sama zrobiłam kilka miejsc, w których chętnie by się chowały. Wzięłam ze sklepu kilka grubszych kartonów bez nadruków, pocięłam na kawałki pasujące do grządek i ścieżek.
Część wyłożyłam koło roślin chętnie pożeranych przez ślimaki, a część na ścieżce koło warzyw.
Mocno kawałki kartonu podlałam, po 2 dniach zaczęłam zbierać lokatorów i utylizować :)
Pod wilgotną tekturą chętnie zatrzymywały się wstężykowce, których u mnie jest plaga, nawet kilka bezmuszlowych odłowiłam :)
Dodatkowa korzyść to ograniczenie parowania wody z gleby, wada - kiepski wygląd, ale w paru miejscach trochę tekturę zamaskowałam zrębkami :)

Jesienią, żeby te kawałki tektury nie fruwały po działce i nie śmieciły, zebrałam je do kompostnika. Kartony mają dużo celulozy, czyli węgla, zgrabione suche liście również mają nadwyżkę węgla a bardzo mało azotu, więc polałam to wszystko resztką gnojówki z pokrzyw i sypnęłam garść mocznika.

Ponieważ trochę dżdżownic zasiedliło mój kompostnik, trudno wyczuć, co rozprawiło się z kartonami, grzyby, bakterie, czy dżdżownice, pewnie na spółę ucztowało to towarzystwo :)

Uwaga - tektura ma działanie odkwaszające, nie nadaje się więc pod kwasoluby (borówki, azalie, rododendrony, itp)!
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, Bobej

Zielone okna z estimeble.pl

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Kwi 2014 00:15 #248272

• robchem
  • robchem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 408
Kompostowanie to rozkład substancji organicznej przez organizmy w warunkach tlenowych. Proces ten w naturalny sposób przebiega w przyrodzie, poprzez rozwiązania techniczne procesy te możemy zintensyfikować, stwarzając optymalne warunki do przemian zachodzących przy współudziale mikroorganizmów.
W procesie kompostowania rozkładają się substancje organiczne, uwalnia się dwutlenek węgla, woda i ciepło, a produktem końcowym jest kompost zawierający związki humusowe.

Kompostowanie rozpoczyna faza początkowa – mezofilna - zachodząca w temperaturze od 25 do 45 oC, trwa ona od 12 do 48 godzin. W tej fazie następuje szybki wzrost mikroorganizmów, które przetwarzają składniki odpadów łatwo ulegające biodegradacji - proste białka, węglowodany, cukry.
W procesach metabolicznych mikroorganizmy wytwarza się ciepło, gdy temperatura dochodzi do ok. 45 0C dochodzi do zahamowania aktywności tych mikroorganizmów.
Gdy temperatura przekroczy 45ºC, mezofile obumierają lub stają się nieaktywne, oczekując na powrót warunków optymalnych do ich rozwoju
Pozdrawiam serdecznie Robert
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, chester633, kryonka, hanya, agusia_1, Zbyszko46, Skoanna, MaciekMM

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Kwi 2014 00:18 #248274

• robchem
  • robchem's Avatar
  • Platinum Boarder
Następna faza – termofilna - zachodzi w temperaturze powyżej 45 oC. w czasie następnych kilku dni temperatura na skutek aktywności mikroorganizmów termofilnych
Organizmy termofilne wytwarzają więcej ciepła niż mezofile. Temperatura w okresie ich aktywności może dochodzić aż do 70-80 oC. Jest ona tak wysoka, że zabija większość organizmów patogennych dla ludzi i zwierząt oraz niszczy zdolność kiełkowania nasion chwastów. Wysoka temperatura fazy termofilnej sprawia, że rozkład białek i złożonych węglowodanów takich, jak celuloza i hemicelulozy, które są głównymi składnikami komórek roślin, następuje znacznie szybciej. Istnieje tu prosta zależność – im wyższa temperatura, tym rozkład następuje szybciej. Wysoka temperatura fazy termofilowej przyspiesza też rozkład białek, tłuszczów i złożonych węglowodanów takich, jak celuloza i hemicelulozy, które są głównymi składnikami komórek roślin.
Mikroorganizmy termofilne prowadzą kompostowanie tak długo, dopóki mają pod dostatkiem źródeł energii. Gdy odpady stają się ubogie w substancje organiczne, termofile giną i temperatura odpadów obniża się.
Ponownie uaktywniają się mikroorganizmy mezofilne i prowadzą rozkład pozostałej materii organicznej do wyczerpania się łatwo dostępnych źródeł energii.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, chester633, kryonka, agusia_1, Zbyszko46, MaciekMM

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Kwi 2014 00:19 #248275

• robchem
  • robchem's Avatar
  • Platinum Boarder
Faza trzecia – zwana fazą schładzania - na skutek sukcesji mikroorganizmów termofilnych temperatura obniża się stopniowo do 40 oC. W tej fazie zachodzi głównie degradacja celulozy i hemicelulozy, w wyniku czego sucha masa kompostu staje się dwukrotnie niższa w czasie następnych kilkudziesięciu dni.
Ostatnia – faza zimna – to okres stabilizacji kompostu, w którym mikroorganizmy termofilne tracą swoją aktywność a ponownie obserwowana jest aktywność mikroflory mezofilnej. W tej fazie kompost dojrzewa. W fazie dojrzewania dochodzi do masowego rozwoju promieniowców. Kompost, w którym procesy humifikacji zostały zakończone, stygnie i zaczyna przypominać leśną próchnicę. Jest lekko wilgotny, ma ciemną barwę i przyjemny zapach wilgotnej ziemi ogrodniczej.
Ważny dla prawidłowego procesu kompostowania jest tlen, jego brak powoduje obumieranie organizmów tlenowych, a miejsce zajmują beztlenowce. Dlatego w początkowym etapie kompostowania należy intensywnie dostarczać tlen. Zapotrzebowanie na tlen rośnie wraz ze wzrostem temperatury kompostu. Również resztki roślinne zawierające duże ilości azotu muszą być intensywnie napowietrzane. Natomiast, gdy kompost dojrzewa, napowietrzanie można ograniczyć.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, chester633, agusia_1, Zbyszko46, Skoanna, MaciekMM

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Kwi 2014 00:21 #248276

• robchem
  • robchem's Avatar
  • Platinum Boarder
Prawidłowe układanie warstw w kompostniku:
- Pierwsza warstwa powinna pełnić funkcję napowietrzającą można do tego celu wykorzystać pocięte gałęzie, grubsze łodygi roślin.
- Druga warstwa - to słoma, torf, trociny, przesuszona trawa, ziemia ogrodowa (np. darń) lub resztę starego kompostu. W tę część pryzmy będą wsiąkać składniki mineralne wypłukiwane z górnych warstw kompostu.

Najważniejsze dla prawidłowego rozkładu odpadów jest powietrze. Dlatego też nie należy odpadów ubijać. Natomiast warto wbić w pryzmę kilka krótkich rurek doprowadzających do środka tlen. Dzięki temu resztki nie będą gniły, tylko się rozkładały.
Przy prawidłowo zachodzącym procesie kompostowania z pryzmy nie wydzielają się nieprzyjemne zapachy, ale jeśli zacznie nieładnie pachnieć, to znak, że zaczęły się w niej procesy gnilne (fermentacja beztlenowa) i pryzmę trzeba przewietrzyć, przerzucić, aby dostarczyć tlen.

Najszybsze kompostowanie zachodzi, gdy stosunek masy węgla do azotu wynosi 25:1 – 30:1.
Skoszona trawa ma ten stosunek wynoszący 19:1, węgla jest zbyt mało, należy zatem dodać korę, drewniane zrębki, uzupełniając ten brak. Z kolei stosunek C:N w jesiennych liściach wynosi 55:1, należy więc dodać składniki zawierające azot.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Kwi 2014 14:15 #248484

• rafikius
  • rafikius's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
robchem wrote:
Prawidłowe układanie warstw w kompostniku:
Najszybsze kompostowanie zachodzi, gdy stosunek masy węgla do azotu wynosi 25:1 – 30:1.
Skoszona trawa ma ten stosunek wynoszący 19:1, węgla jest zbyt mało, należy zatem dodać korę, drewniane zrębki, uzupełniając ten brak. Z kolei stosunek C:N w jesiennych liściach wynosi 55:1, należy więc dodać składniki zawierające azot.

Howgh! dzięki za ten wpis. Miałem go poczynić, ale sezon w pełni..
chciałbym tylko wspomnieć o zawartości węgla w kartonie (to te nieszczęsne wytłoczki :-D) i słomie, i mamy jasno przedstawiony powód dla którego pisałem, że u większości działkowców zamiast kompostowników widzę gnilniki. Przy silnym napowietrzeniu pod koniec fazy termofilnej można przedłuzyc jej trwanie o prawei 2 tygodnie.

Z innej beczki: Widziałem w Szwabii kompostownik przez który na wylot przechodziły ośki z zamocowanymi nań łopatkami. łopatki wewnątrz kompostownika a do wystajacych osiek Ogrodnik po prostu podłaczał silną wiertarkę i tak za jednym zamachem i napowietrzał i mieszał kompost :-).

Proporcje węgla (C) do azotu (N) w poszczególnych materiałach

Materiały bogate w węgiel:

Karton 350:1
Łęty kukurydzy 75:1
Odpady od owoców 35:1
Liście 60:1
Gazety 175:1 (nie polecam, zbyt dużo pierwistkow ciezkich i chloru)
Łupiny od orzeszków ziemnych 35:1
Igliwie sosen 80:1
Trociny 325:1
Słoma 75:1
Zrębki drzew 400:1
Materiały bogate w azot:

Mocz 0,8 :1
Lucerna 12:1
Koniczyna 23:1
Fusy kawy 20:1
Odpady kuchenne 20:1
Odpady ogrodnicze 30:1
Ścinki traw 20:1
Siano 25:1
Obornik 15:1
Wodorosty morskie 19:1
Resztki warzyw 25:1
Chwasty 30:1
Info z z dobrego blogu
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Kwi 2014 16:54 #248543

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
robchem i rafikius.
xxxxxxxxxxxxxxx
Usunięto część wypowiedzi nie związaną merytorycznie z tematyką wątku. Korekty dokonano na wyraźną prośbę autora postu,domagająego się merytoryki w postach tematycznych

Jestem jak najbardziej za tworzeniem różnorodnych warstw kompostu w odpowiedniej proporcji węgla do azotu (brązowy/zielony). W końcowym efekcie nasza kompostowa próchnica jest o wiele bogatsza w minerały, mikroelementy czy kwasy organiczne, a przede wszystkim ma bardzo bogatą i zróżnicowaną florę bakteryjną i grzybiczną. Poza odpadami pozyskanymi z ogrodu i kuchni podstawę mojego kompostu tworzy obornik bydlęcy, słoma, siano, otręby żytnie, owsiane, mączka bazaltowa, pokrzywy, wióry z drewna, rozcieńczona melasa, pozostałości po gnojówkach roślinnych i zwierzęcej gnojowicy itp.

Pokażcie panowie na forum jak wygląda w praktyce to o czym napisaliście powyżej.

Oto migawki z mojego ogródka
Dwa kompostowniki zacienione japońskim winogronem
Zdj25C42599cie0789_2014-04-27.jpg

Pryzma bydlęcego obornika.
Zdjcie098811.jpg

Skoncentrowany pomiot gołębi przygotowany do fermentacji
P7090081.JPG

Mączka bazaltowa.
Nieodzowna w metaboliźmie mikroorganizmów i innych destruentów.
Zdjcie1016.jpg

Gotowy produkt, czyli mój kompost.
P1010030.JPG

P1010029.JPG
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Ostatnio zmieniany: 28 Kwi 2014 17:46 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, lucy09, Bobej

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 06 Wrz 2014 22:23 #297288

• adjapa
  • adjapa's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11
"Nieszczęsny karton" jest niezbędny do rozmnażania się dżdżownic.Jest źródłem celulozy potrzebnej do budowy kapsułek z jajeczkami.Jest więc bardzo wskazany.Ważne tylko,aby nie zawierał farb i klejów.
pozdrawia Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 10 Lis 2014 13:31 #312207

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 45590
Pogoda dziś piękna jak w maju.Kompost przerzucony,z jednej komory do drugiej.Liście zebrane kosiarką i rozdrobnione pójdą do pustego kompostownika.Na razie skupkowane obok.Na dno daję pokrzywę ze starymi łodygami i
cienkie rozdrobnione gałązki.Dodatkowo rozrzucę pozostały kompost.Ciepełko,aż nie chce się iść do domu. :rotfl1: :rotfl1: :bravo:
Dodatkowo dam rozdrobnione łubianki po jajkach.
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2014 13:32 przez Krecik stary.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, , leszek0921, Adasiowa

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 08 Gru 2014 09:01 #319613

• agnesik12
  • agnesik12's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 150
Witajcie,

Jakiś czas temu w programie ogrodniczym usłyszałam że bardzo dobry kompost można zrobić z samych liści. I to nawet jak się nie ma miejsca. Wystarczy worek. Napełniamy go do połowy liśćmi. Polewamy wodą. Dokładamy drugą połowę liści. Polewamy wodą. Dziurkujemy worek żeby nadmiar wody odpłynął. Zawiązujemy. Zostawimy do wiosny. Przez te kilka miesięcy robi się cudowny i odżywczy kompost.

Na swojej działce nie mam zbyt wielu drzew za tem i zbyt wielu liści. Ale jak to się mówi dla chcącego nic trudnego. Worki, rower, grabie, rękawiczki i zagrabiłam pół niedaleko położonego parku. W sumie nazbierałam 10 ogromnych worów. I czekam na efekty do wiosny.

:bye:
Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Christin

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 08 Gru 2014 10:50 #319624

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10454
Wszystko zależy od tego, jakich liści używasz :) Bukowe liście już wiosną utworzą piękne, pulchniutkie podłoże, natomiast z wiśni, czereśni, śliw, gruszy nie bardzo.

Wiosną takie częściowo rozłożone liście z worków przesypuję do opróznionego kompostnika i mieszam z nierozłożonymi resztkami po kompostowaniu jesiennych odpadów. Latem mam już z tego ziemię kompostową. Natomiast liście z orzecha włoskiego pomieszane ze skoszoną trawą z dodatkiem nawozu azotowego rozkładają się u mnie aż 2 sezony. Być może trwałoby to szybciej, gdyby były one rozdrobnione, ale moja kosiarka i rozdrabniarka od mokrych liści zapychają się :)

Do worków ze zgrabionymi liśćmi dodaję mocznik lub azotan amonu i dolewam dodatkowo resztki gnojówki roślinnej.
Do liści bukowych nic nie trzeba było dodawać, same pięknie się rozpadły przez zimę :)

W ubiegłym roku próbowaliśmy też innej metody, wykopaliśmy na rabacie dość płytki rowek, zasypaliśmy go liśćmi, aż utworzyły lekką górkę, na to daliśmy trochę świeżego kompostu z dżdżownicami i to wszystko obsypaliśmy lekko ziemią. W maju sialiśmy tam fasolkę szparagową na przemian z cukiniami, większość liści była rozłożona. Z tym, że mamy na działce ziemię mocno piaszczystą, a w takiej procesy mineralizacji zachodzą najszybciej.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, sierika, Krzysia, agnesik12

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 08 Gru 2014 10:53 #319625

• agnesik12
  • agnesik12's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 150
Hiacynto bardzo cenne uwagi. Ja właśnie zbierałam w większości bukowe. Piszę w większości bo pod bukami ale sortowania nie przeprowadzałam. :rotfl1:
Agnieszka

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 15 Gru 2014 23:39 #321142

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Natomiast liście z orzecha włoskiego pomieszane ze skoszoną trawą z dodatkiem nawozu azotowego rozkładają się u mnie aż 2 sezony.

A ja liście z orzecha wywożę na niezagospodarowaną działkę ( własną ;) ) i wsypuję do dołu :club2:
I tak już od kilkunastu lat, ale tam musi być kompost :jeez: Sprawdzę wiosną, tylko tam jest zatrzęsienie śliników, boję się, żeby do ogrodu nie sprowadzić.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 26 Gru 2014 12:36 #322684

• axel40
  • axel40's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 65
Sporządzanie kompostu i biopreparatów wg Marka Krzysztoforskiego - Centrum Doradztwa Rolniczego

www.cdr.gov.pl/pol/wydawnictwa/2011/spor...anie_kompostow_2.pdf
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, katja, rafikius

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 15 Maj 2015 21:20 #369138

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Dziś przesiewając kompost zastałam oprócz dżdżownic dziesiątki takich mieszkańców:

15.0520151.jpg

15.0520152.jpg

15.0520153.jpg

15.0520154.jpg

Co to takiego i czy mam się martwić?
pozdrawiam
Ela

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 15 Maj 2015 21:28 #369147

• 's Avatar
To niestety są pędraki,larwy chrabąszcza.Tak należy się martwić :( Pędrak odżywia się korzeniami roślin lub szczątkami roślin :(
Też u mnie jest tego świństwa do zatrzęsienia :jeez: Kiedyś do skrzyń dałam nieprzesiany kompost i niedawno ok 50 szt wykopałam z pod roślin w skrzyni,obrzydliwość :evil:

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 15 Maj 2015 21:37 #369153

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Kurcze, przesiany kompost poszedł pod hosty :evil: a pędraki do lasu - może trzeba je było umartwić?
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 21:39 przez muchazezlotym.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 15 Maj 2015 21:40 #369163

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Zaprawdę szczęśliwa jesteś, że do tej pory nie znałaś dziadostwa :evil: , ja mam w kompoście setki takich gości, jeśli nie tysiące :jeez: . Wszystko rozdrabniam w rękach, bo nie wierzę żadnym sitom :pinch:
Pytanie brzmi, jak duże oczka ma Twoje sito? Jeśli pędraki przeleciały, to ja bym pogrzebała pod tymi hostami :think:

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.657 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum