TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 17 Gru 2024 15:40 #868306

• aturi
  • aturi's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Aniu,tego sklepu nie znam, choć widzę że mają ciekawą ofertę.
Pozdrawiam Marcin
Ostatnio zmieniany: 17 Gru 2024 15:41 przez aturi.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 17 Gru 2024 16:46 #868309

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 84778
Oni właśnie nie mają dziesiątek odmian, bo sami je "robią", zapewne te, na które mają licencję. Firma "rozpoznana bojem" ;) .
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 17 Gru 2024 16:46 #868310

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 30471
Przede wszystkim mniej korowodów, nie przechodzi przez cło, tak jak z UK, tylko od razu do odbiorcy.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 18 Gru 2024 06:55 #868339

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3223
Obejrzałam oferty podlinkowanych sklepów i w każdym są hippeastra, do których moje oczy świecą się.

Przeglądam tą część wątku o hippeastrach kolejny raz i widzę, że chęć posiadania własnych siewek jest ogromna. :)

Jagodko, Ty chyba wkręciłaś się na maxa w wysiewy. A Twoje siewki 'Charizma' jak i pozostałe są śliczne. :bravo:

Jolu, masz wiele bardzo ciekawych i pięknych siewek. Jednak 'Damę Karo' ustawiłam wyżej niż najwyższy stopień piedestału. :lol: Bardzo adekwatna nazwa. Prawdziwa dama - wdzięk, uroda i elegancja. Gratuluję :thanks:

Moje siewki to już niestety, tylko wspomnienie. Przepraszam, może nie powinnam ich już pokazywać...
ZwartnicaNutaPiaskusiewka.jpg

ZwartnicaMotylnw.siewka.jpg

ZwartnicaKolibernw.siewka.jpg

Te dwie zwartnice były z tej samej krzyżówki.
ZwartniceBlaskiMateonw.siewki.jpg

ZwartnicaMayPrzystojniaknw.siewka.jpg

Mnie co prawda hippeastra nie atakują tak jak np jagodkę w marketach /pewnie dlatego, że mam utrudniony dostęp do tych sklepów/.
Jednak jeden agresor znalazł się i trafił do mojego domu :lol: Kupiłam ' Barbadosa'. Oby to był on.
Barbados1obw.29Florio.jpg

Z poprzednich cebul 'Aphrodite' wypuściła malutki nosek.
Pozdrawiam. Ewa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 18 Gru 2024 08:44 #868341

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Och, Barbados i mnie kusi.
Raz miałam "celne trafienie", nie pamiętam, w którym sklepie. Nawet nie wiem, czy cebula nadal żyje, bo kwitła tylko ten raz, gdy przyszła od sprzedawcy.
Dlaczego byś nie miała pokazywać dawnych zdjęć siewek? Piękne były.
Ostatnio zmieniany: 18 Gru 2024 08:45 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, dana581958, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 18 Gru 2024 09:25 #868342

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, dzięki.
Czytając ten wątek widziałam Twojego dwupędowego 'Barbadosa' i zachwycił mnie. Póżniej Małgosia pokazała cebulę z reklamacji, która okazała się zgodna. No to złożyłam zamówienie na kallę i trójlisty, które akurat teraz /grudzień/ okazały się niezbędne mi do szczęścia. :crazy: A 'Barbados' zrobił się agresorem, który jakoś tak sam wskoczył. :wink4: Skutek? W zimnym pomieszczeniu, posadzone do doniczek inne rośliny i czekają wiosny. :devil1:
Pozdrawiam. Ewa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 31 Gru 2024 12:15 #868680

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21668
Skusiłam się na takie cebule tutaj wtedy kosztowała 29,90 zł.

PC159064_kadr_may.jpg

Bateria jako odnośnik wielkości cebuli.

Zakwitły zgodnie z obrazkiem, kolor coś między czerwonym, różowym a pomarańczowym:
PC299515_may.jpg

PC299512_may.jpg

PC299508_may.jpg

Kwiaty po 6 na 50 cm łodydze:
PC299514_may.jpg

Wielkość ok 12-14 cm.
Taki przyzwoity, ale bez szału. Kolor mniej energetyczny niż Lwy.

Podobny do Cancate, ale zabić się nie dam. Może macie inne propozycje?

Korzystając, że mogę jeszcze edytować literówki :supr:
Ewuniu najczęściej korzystam z tej strony.
Ostatnio zmieniany: 31 Gru 2024 16:16 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, dana581958, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 31 Gru 2024 16:07 #868691

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu, cebule są dorodne, wyglądają na zdrowe a kwiaty mają swój wdzięk i urodę. A przede wszystkim masz miły akcent na Nowy Rok. Oby był lepszy od mijającego. :kiss3:
Małgosiu z jakich stron korzystasz przy oznaczaniu hippeastrów?

Wszystkim hippeastro-zakręconym życzę dobrego Nowego Roku. :flower1:
Pozdrawiam. Ewa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Lilu

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 04 Sty 2025 10:36 #868921

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10797
Podsumowanie sezonu 2024 r.
Moją kolekcję wysadziłam w grunt do szklarni. Byłam zachwycona przyrostem zielonej masy i zdrowotnością liści. Cebule przyrastały umiarkowanie. Od początku września zaczęłam wprowadzać je w okres spoczynku, zaniechałam podlewania. Chociaż, gdy rosną w gruncie, i nawet w szlarni, to trudno im odciąć wilgoć. Gdy są opady, to wilgoci jest sporo w powietrzu.
14-ego września przyszła powódź, cebule kilkanaście godzin spędziły pod wodą. Po opadnięciu wody szyjki korzeniowe i nasady liści były zamulone, wilgoć w szklarni utrzymywała się długo. W ostatnich dniach września wykopałam cebule.
Wymyśliłam sobie, że po powodzi, nie będzie dobrze sadzić je od razu do doniczek, bo nie wejdą w okres spoczynku. Ponieważ czytałam, że wiele osób przechowuje "na sucho", to i ja tak zrobiłam. Potraktowałam je ozonem dla dezynfekcji i miały siedzieć 2 miesiące w skrzynkach, okrytych płótnem.
Kilkanaście cebul, bardzo młodych i przedstawicieli dzikich gatunków nie wprowadzałam w spoczynek. Od razu powędrowały do doniczek.

Planowane na początek grudnia sadzenie odpoczywających cebul do doniczek, opóźniło się o miesiąc (niezaplanowane priorytetowe zdarzenia w rodzinie).
Cebule, które nie przechodziły okresu spoczynku i cały czas rosną, są zdrowe i bardzo dobrej kondycji. W między czasie nawet było jedno kwitnienie.
Natomiast reszta przedstawiała dla mnie obraz nędzy i rozpaczy. W czasie tego spoczynku "na sucho" cebule drastycznie zmniejszyły swoje gabaryty. Korzenie wysuszone - do wycinki i odbudowy. Objawy zgnilizny na większości cebul.
Było dużo czyszczenia. Wszystko obficie potraktowane cynamonem. Zadoniczowane w lekkie podłoże z dodatkiem perlitu, ustawione pod lampami grow led.
Przyznam, że było mi bardzo smutno podczas tego czyszczenia i sadzenia. Wręcz przepraszałam moje rośliny. :hug:

Mija kilka dni i większość cebul wypuszcza czubeczki liści, a kilka pąki kwiatowe. Na ostateczną ocenę jeszcze za wcześnie.

Wnioski: wrócę do całorocznej uprawy pojemnikowej, która może jest bardziej pracochłonna w sezonie letnim, ale umożliwia kontrolę nad nieprzewidzianymi zjawiskami i ewentualne przenoszenie kolekcji. Zapewnia też mniej roboty jesienią, bo po prostu wnoszę doniczki do domu w ciemny, chłodny kąt, gdzie rośliny odpoczywają, ale nie zasuszają się drastycznie. Potem zimą, gdy mam czas, na spokojnie, wybieram sobie po kilka, kilkanaście doniczek i sadzę do nowej ziemi. Ten sposób przechowywania nie powoduje utraty korzeni i cebule nie tracą objętości. Mają więc lepszy start.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 04 Sty 2025 11:30 #868922

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 30471
Fafka wrote:
Wręcz przepraszałam moje rośliny. :hug:

Jolu takie rzeczy robić, czyli przepraszać własne rośliny, mnie też zdarza się robić. Cały czas żonglujemy czasem i cały czas się uczymy. Pozdrawiam Twoje cebule i Ciebie :garden1:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2025 11:31 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, dana581958, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 04 Sty 2025 11:37 #868923

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8747
Jolu weź pod uwagę że powódź to nie tylko woda (wiem bo przeżyłam to w 2020 -metr wody w domu i wkoło niego.
To w głównej mierze wymyte szamba, ścieki,oleje, nawozy i wszystkie inne nieczystości. Ten muł co pozostał był zdradziecki też. A do tego cebule zakończyły wegetację niespodziewanie dla siebie i dlatego taki szok.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Łatka, dana581958, CHI, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 04 Sty 2025 13:42 #868933

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12151
Nic tu kwitnącego nie pokażę, ale Aaaaa!, mój Swiąteczny wypuszcza pęd! No muszę to odnotować, bo po uważnym przeczytaniu postu Perełki 1-go października, zastosowałam wobec niego przyjaźń niewymuszoną i dwa niecałe miesiące mu zajęło, aby zrzucił wszystkie swoje stare liście i zaczął nowe stadium. Uff, a myślałam, że jakoś nigdy to się nie stanie. Dobrze, więc jestem nauczona, i myślę, że przyjaźń będzie trwać.
A nowo nabyty właśnie przekwitł do reszty i zaczyna powtarzać cykl świątecznego. Dzięki temu będę w transie uprawy tych uroczych kwiatów.

IMG_20250104_131120.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 04 Sty 2025 17:49 #868944

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, to przykre co spotkało i Ciebie i hippeastra. Współczuję :kiss3: . Najważniejsze, że cebule przeżyły.
Moje tyle szczęścia nie miały - utopiły się - dosłownie. Mam malutką piwniczkę. Wejście z domowej kotłowni przysłonięte klapą, w której przechowywałam kolejny raz hippeastra. Cztery lata temu z początkiem grudnia zeszłam sprawdzić swoje cebule. Wszystko było w porządku. Póżniej przygotowania okołoświąteczne, goście, kilkudniowy wyjazd. W końcu czas spokojny i pomaszerowałam do piwniczki z myślą o kilku doniczkach do budzenia. Podniosłam klapę i szok. W piwniczce na wysokość około 70 cm stała woda. Pękła rura doprowadzająca wodę do domu a hippeastra były w skrzynkach, które stały na posadzce. Wszystko pływało. Nie pomogło suszenie i przesadzanie. Stopniowo wygniły. Ta rura miała jakąś wadę fabryczną bo na nitce wodnej długości ok 40 metrów mieliśmy 3 awarie. A ze nitka jest pod rabatą kwiatową to i w ogrodowych roślinach miałam straty. Nie raz wspominałam sobie kilkadziesiąt straconych cebul. Dopiero teraz zdecydowałam się ponownie zacząć przygodę z tymi kwiatami.

Małgosiu, dziękuję za link z biblioteką.
Pozdrawiam. Ewa.
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2025 17:55 przez dana581958.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 08 Sty 2025 14:41 #869126

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4826
Nimfo :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo:
Tak mi zawsze ściska w sercu, jak ktoś traci swoją kolekcję i to boli. Musisz się pogodzić z faktami. Raz tylko w okresie swojej kolekcji zdecydowałam część przechować na sucho i nie było tak tragicznie, bo wilgoć nie za duża ,sucho i ciemno i zimno. Zazwyczaj po okresie spoczynku wyjmowałam z doniczek ,inspekcja czy wszystko okey i do nowej ziemi. Teraz zaglądam do karp dalli, bo zawsze coś się może zdarzyć ,tak ze wytrwałość się przydaje hi hi hi .
Perełka definitywny szlus, ale nauka i wiedza pozostaje .....Pojechałam do mamy ,bo tam są moje cebule i pomagałam ogarnąć w tym fiołasy .........No kwitnie i moja mama widząc jak na nie patrzę powiedziała; weź jeden,do stroiczka idealny . Powiedziałam ,że jak wezmę to się zacznie od nowa. Nie zacznie, kochasz ogrodowe, a do lata daleko. No i mam jeden czerwony, dwa kwiaty, zwykły pospolity....Amerykanka widząc to ; pyta szelmowsko; wysłać ci..... Chyba tęsknię, ale czasem idę do kwiaciarni i sobie patrzę na kolory. Tylko bukiety piękne, ale jednorazowe no i ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, dana581958, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 09 Sty 2025 13:32 #869193

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
Możliwe, że stokrotkowy zakup to 'Intokazi'. Według opisu ma lekkie zaróżowienia i kwiat o średnicy około 14 cm. To się u mnie zgadza. A może ktoś ma inny pomysł na nazwę?
Zdjęcia robione kiepskim sprzętem a fotograf jeszcze gorszy :oops:

Intokazi13.jpg

Intokazi11.jpg

Intokazi10.jpg

Intokazi12.jpg
Pozdrawiam. Ewa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Armasza, whitedame, Łatka, CHI, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2025 10:46 #869234

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17738
Moje wszystkie ( poza młodzikami Jagódki) przeszły spokojnie okres spoczynku i od 5-8 stycznia sukcesywnie wsadziłam do ziemi.
Zaczynają puszczać pąki kwiatowe.

20250109_113503.jpg
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2025 10:46 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2025 12:31 #869325

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21668
No cóż współczuję strat - rozumiem. Moja cała kolekcja spłonęła w pożarze domu w marcu 2022.
Powoli odbudowuje, ale trochę straciłam zapał.
Jeszcze nie wybudzam, większość wisi w "kurniku".

Kwitną te z wielkich cebul drugimi pędami:
P1100024_may.jpg

Też po 6 kwiatów. Co ciekawe wszystkie poprzednie kwiaty się zapyliły. Już obcięłam.
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2025 12:32 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, Łatka, dana581958, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2025 14:02 #869332

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Małgosiu, masz teraz fajne dla roślin okna.
Podobają mi się te czerwonaki, bardzo energetyczne.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.905 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum