TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Sty 2026 10:27 #887514

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23023
Aniu czy to cebule z naszego zeszłorocznego zakupu? Te z wełnowcem w gratisie? Ja walczę z tym badziewiem...
Może razem z wełnowcem coś jeszcze dorzucili?

Ja tamte swoje cebule musiałam oskubać "do mięsa", "piekłam" w piekarniku, teraz moczyłam w nadmanganianie, o cynamonie nie wspominając... Nie wiem, czy coś z nich będzie.

Na wszelki wypadek kupiłam nowe :wink4:

Teraz kwitnie La Paz, Tarantula i Superstar.

Tu Superstar:
P1014401_may-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, Zibi77, Szafirek, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Sty 2026 11:55 #887519

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36350
whitedame wrote:
...Problemy zaczynają się gdy piętka narasta zbyt mocno,
Kwitnienie jest słabsze, skarlałe.
Warto wtedy nawet ją ściąć pozostawiając kilka wąsów.
Roślina nie zakwitnie w następnym sezonie, lub wypuści skarlały pąk i ja go usuwam.

Beato, bardzo proszę, jak Ci kiedy taka cebula ze zbyt narośnięta piętką wpadnie w ręce, udokumentuj fotograficznie i wstaw na forum. Ja jestem nowym adeptem tej sztuki i nic nie wiem.
OT
Już wiele razy tak miałam, że czytam w miarę na bieżąco nowe wpisy, a po jakimś czasie jak się cofnę w poszukiwaniu czegoś lub celem przypomnienia, to "objawiają" się wpisy, które wcześniej nie były dla mnie widoczne. Na przykład teraz dopiero ukazał się moim oczom wpis Małgosi CHI z 12 grudnia. Nie wiem o co chodzi.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 03 Sty 2026 12:15 #887520

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
Odpowiadam Małgosi.
Nie, akurat żadna z tych trzech cebul nie jest z wspólnego zakupu. Mam je dwa lub trzy lata.
Nie były ani chwilkę w piwnicy, gdzie wełnowce grasują na uśpionych hippeastrach. Nawet nie miały kontaktu, bo przecież donica z mandarynką cały czas stoi w kuchni, a stopniowo przynoszone śpiochy są umieszczane w pokoju z kominkiem, jedynym względnie ciepłym miejscu.

Jolu, na tych akurat nie zaobserwowałam żadnego życia utajonego. Pierwszy pęd PM kwitł w miarę dobrze, co pokazywałam, drugi w tym czasie wzrastał, aż stanął i kicha.

Alu, nie mam pojęcia, co się dzieje, mnie takie historie z znikającymi wpisami nie dotknęły szczęśliwie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 05 Sty 2026 15:57 #887651

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Najuprzejmiej proszę o ustosunkowanie się do problemu: czy ten ułamany pęd należał do Rilony?

Przejrzałam własne wpisy dwa i pół roku wstecz i wychodzi, że tę cebulę kupiłam jako Rilonę właśnie, lecz od początku nie bardzo mi się zgadzała z "wzorcem rasy" ;) .
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Zibi77, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 05 Sty 2026 16:53 #887653

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13510
'Rilona' będzie mi kwitła za czas jakiś. Pęd kwiatowy ma ok.20 cm i mozolnie pnie się do góry.

Wyszperałam więc stare kwitnienie, 2023:

Rilona.jpg

Rilon26.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Zibi77, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 05 Sty 2026 17:18 #887654

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
I co myślisz, Jolu? Niby te ciemne smugi w gardle się zgadzają, wyraźne żyłkowanie też, tylko odcień u mnie o wiele bardziej landryniasty. Kwestia światła? Bo w świetle typowej lampy sufitowej wygląda tak:

Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2026 17:19 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Zibi77, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 05 Sty 2026 17:30 #887655

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Aniu na tym ostatnim Twoim zdjęciu wygląda obiecująco, bo poprzednie wyświetlały mi się różowe. Czy mamy oryginalne 'Rilony', kto to wie? Zamieszanie na rynku jest spore, a odmiana z tych starych. Czy jeszcze wiernie ją zachowano :think:
W każdym razie, bliżej im niż dalej. :P
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 05 Sty 2026 17:44 #887656

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jolu, sądząc po liliowych refleksach, Twoje zdjęcie też robione w sztucznym świetle. E zimnym zimowym słońcu faktycznie odcień nie z moich ulubionych. :lol:
Ja wiem, jak wygląda (powinna wyglądać?) Rilona na zdjęciach sprzedawców (czy na stronie emaryllis) , dlatego chciałam ją mieć i próbowałam kilka razy - zawsze wyszło, jak wyszło. :crazy:
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2026 17:44 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 06 Sty 2026 11:00 #887700

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5343
Dziewczyny, jeśli pozwolicie; "prawdziwa Rilona" :) Zdjęcia są z 2017 roku ale wciąż ją mam, do tego z przychówkiem :lol: Bardzo charakterystyczna u niej rzecz, zwisające kwiaty tuż przed całkowitym otwarciem:

Druga ważna cecha rozpoznawcza, trochę falbanek we wnętrzu i takie ostające mini płateczki, zapomniałam jak to się nazywa ale ma to swoją nazwę:

Kwiaty są duże i bardzo duże, jak znajdę zdjęcie w pełni rozwoju to pokażę;

Rilona Joli bardzo przypomina mi Naranję.
Edit. Ot, i znalazłam :lol: Tu z kwiatem Floris Hekker która ma kwiaty średniej wielkości, tak około 17 cm:

Generalnie Rilona jest dość falbaniasta, nawet na rewersie;

Na rewersie ma też sporo brązu;

A tu dla Joli kwiatek Naranhy;

Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2026 11:32 przez Mimbla.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 06 Sty 2026 12:35 #887705

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dzięki, Mirko - w takim razie moja NN Riloną nie jest, bo kwiaty są raczej poniżej średniej. I tak nie bardzo chcą się otworzyć "na płask". A rewers raczej żółtawo-oliwkowy, niż brązowy. Falbanek też nie dali :crazy: Czyli - typowa wtopa byle jakiego sprzedawcy.
Choć kwiatom nie można odmówić pewnego wdzięku.

Na ułamanym pędzie jest 5 pąków, nie wiem, czy wszystkie dadzą radę.
Mirko, z niczym Ci się nie kojarzy>?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Zibi77, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 06 Sty 2026 19:34 #887730

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
O :woohoo: Mirko fajnie, że tu pokazałaś swoją 'Rilonę' . Jak z obrazka, wzorcowa. I dzięki za rozpoznanie mojej nie-Rilony. Tak mi coś ona nie pasowała, a teraz dzięki Tobie mogę właściwie oznaczyć. Te małe płatki w środku po polsku to "przypłatki", ale też mają jakąś zagraniczną nazwę i mi też wyleciała z głowy.
A to nie są tepaloidy ? :think:

Dwa lata pauzowała i w tym roku ponownie zakwitnie już jako 'Naranja' :lol: Lubię mieć poprawnie oznaczone odmiany. Dziękuję Mirko. Pęd już ma 30 cm

Naranja.jpg
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2026 19:53 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zibi77, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 06 Sty 2026 20:20 #887734

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu zastanawiało mnie czemu moja Naranja nr 2, bo to moja druga, ma tak długi i cienki pęd? Aż tu dziś paczę, a na głównej stronie emaryllis.com zaraz na dzień dobry, ona ci to :happy: I też taki długaśny i cienki pęd kwiatowy, Twoja też tak ma? Byłby to może jakiś wyznacznik dla tej odmiany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 06 Sty 2026 20:52 #887738

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Mirko pierwszy raz kwitła w 2021 roku na pędzie 40-sto cm, następnie kolejno w latach 2022 i 2023 pędy miała równiutkie po 54 cm. Potem 2 sezony odpoczywała. A w tym roku zobaczymy. Pnie się do góry. W tej chwili z pąkiem ma 37 cm, pęd dość szczupły.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2026 20:54 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 07 Sty 2026 10:40 #887754

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak wyglądał w pierwszym kwitnieniu po zakupie:

Aniu nie wiem, dużo jest podobnych, do tego dochodzi jeszcze specyficzne oświetlenie. Mogłabyś sobie, mając więcej czasu, prześledzić tę czeską stronę, korzystałam z niej przez wiele lat do identyfikacji chociaż muszę powiedzieć że zdarzają się tu pomyłki i widzę że dużo zdjęć poginęło.

amarylis.estranky.cz/clanky/name_hippeastrum_8.html
Ostatnio zmieniany: 07 Sty 2026 10:45 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, Zibi77, Szafirek, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 07 Sty 2026 14:12 #887762

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
A ja mam ewidentnie sklerozę. Wertując zapiski hippeastrowe, dotarłam do danych, że miałam dwie cebule Rilona1 i Rilona2. Ta 'Naranja' to niby Rilona2.
A Rilonę1 zutylizowałam z kilkunastu cebulami, gdy wpadłam w panikę antywirusową. Miała plamki na liściach. I ona akurat mogła być Riloną.
Zdjęcie archiwalne:

Rilona13.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Zibi77, Szafirek, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 07 Sty 2026 15:54 #887763

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak, to właściwa Rilona :lol: A co do plamek to gdzieś czytałam (chociaż to było po angielsku i nie mam pewności czy wszystko dobrze zrozumiałam) że wirus nie wpływa na zdolność cebuli do kwitnienia i rozmnażania się chociaż jest pewnym mankamentem estetycznym i że teraz praktycznie trudno znaleźć rośliny bez wirusa i to dotyczy różnych gatunków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 07 Sty 2026 20:20 #887779

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Tak, Mirko teraz to i ja wiem. Niemniej jednak przy dużej ilości cebul, trudno mi było utrzymać taką higienę, by się coś nie przeniosło na inne. A skoro te pozostałe wyglądają zdrowo, to niech tak zostanie. Teraz sporadycznie wprowadzam coś nowego.
Szkoda mi tej Rilony. Pewnie myślałam, że mam dwie...
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 07 Sty 2026 20:23 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 07 Sty 2026 23:07 #887786

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Dziś przyjemna niespodzianka na parapecie.

Ta cebula mająca być Barbadosem, ściągnięta z Dutch-Bulbs z hiacyntami do pędzenia. Jednak pokazał się czubek pąka, mimo iż wystartowała z miesiąc temu liśćmi, które w tym czasie wyrosły prawie na 40 cm i wymagają konstrukcji podpierającej. Tak więc, Mirko, nie zawsze liście wykluczają pojawienie się pędu kwiatowego. U mnie wręcz najczęściej wyłażą pierwsze, a w tym roku, odpukać, zanosi się na relatywnie sporo kwitnień. Nawet z dość bidnych cebul.
Może ten Barbados in spe chce mi wynagrodzić wczorajszy dzień, okropnie frustrujący, mimo iż bardzo lubię Trzech Króli? :crazy:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.957 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum