TEMAT: Hippeastrum - zwartnica. Część 3.

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 10 Sty 2026 14:04 #888002

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 13510
'Olaf'

Olaf4.jpg

Olaf5.jpg

Olaf2.jpg

'Eyecatcher'

Eyecatcher.jpg

'Mystica', niestety tylko 2 nieduże kwiatki, to szału nie będzie. I tak ją uwielbiam :P

Mystica1-2.jpg

Mystica2-3.jpg
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 10 Sty 2026 14:07 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Zibi77, jagodka27, Szafirek, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Mimbla

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2026 13:23 #888076

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 5343
Jolu jaki on podobny do OS, można by się pomylić, nawet rewers płatków podobny. Nie wiem jak z wielkością, Orange Sovereign dorasta do 20 cm:

Później staje się co prawda bardziej falbaniasty, nie wiem czy Olaf też:

Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Zibi77, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 11 Sty 2026 15:39 #888085

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Mimbla wrote:
Jolu jaki on podobny do OS, można by się pomylić

Mam taki zeszyt hippeastrowy, gdzie każda odmiana ma swoją stronę. Na stronie "Olaf", pod tą nazwą drobniejszymi literami jest napisane " Orange Sovereign ??"
Jak widzisz mamy podobny tok myślenia w sprawie tego hippeastrum.
Do dzisiaj nie jestem pewna, ale opiszę historię tego hippeastrum u mnie.
Dostałam cebulę w 2017 bezpośrednie ze szkółki van Veldena, nieoznaczoną. Ponieważ na stronie szkółki występowała odmiana 'Olaf' (van Velden jest jej hodowcą), jako dostępny asortyment i moja roślina odpowiadała wizerunkowi, to tak ją podpisałam.
Były to czasy, gdy słowo pobzyga uważałam za jakąś abstrakcję. Niedługo potem przekonałam się o realności szkodnika - kilkanaście cebul poległo, w tym domniemany Olaf. Kilka dało radę wytworzyć przybyszówki. Olaf - nie.
Pod koniec 2023 r dostałam z tej samej szkółki ogromną cebulę w wosku (o ratowaniu pisałam wtedy), zakwitła jak tamten Olaf i tak ją podpisałam. Wciąż jest duży, co rok kwitnie i czaruje jak na zdjęciach.
Moje wątpliwości co do nazwy wciąż są.
A Emaryllis tak pisze:
O Orange Sovereign
www.emaryllis.com/photo-library/single-f...9f2077c3a18a8903/426

A o Olafie tak:
www.emaryllis.com/photo-library/single-f...9f2077c3a18a8903/841

I po przeczytaniu nie jestem ani trochę mądrzejsza, tylko przekonuję się, że jest bałagan w popularnych odmianach. Szczególnie w jednokolorowych.

A sprawdziłam, że teraz na stronie van Veldena nie figuruje w asortymencie suchych cebul 'Olaf', ale czy w wosk go nie pakują, nie wiem. I czy sami wiedzą, jakie pomarańczowe hippeastrum sprzedają, ważne, że się sprzedaje..., no bo jak ktoś pakuje cebulę w gorący wosk...
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2026 15:50 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Sty 2026 08:40 #888124

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Wczoraj sobie pogrzebałam w necie na temat odmiany 'Olaf' , w swoich zapiskach i zdjęciach również. Jednocześnie wciąż mam przed sobą obecnie kwitnącą pomarańczkę. Doszłam do wniosku, że zbyt pobieżnie podeszłam do rozpoznania tego egzemplarza i że jednak bliżej mu do 'Orange Sovereign'.
Tamten 'Olaf' to jednak była ciemniejsza pomarańcza, albo... ;) jasna czerwień. Tak jakby do pomarańczowej farbki wpuścić kroplę szkarłatu, wymieszać i pomalować płatki. :P
Te obecnie kwitnące hippeastrum zaczynało rozwijać kwiat w ciemniejszych tonach, ale teraz gdy się pięknie otworzył, to jest klasycznie pomarańczowy. I wielkość kwiatu ma znaczenie. Tak jak Mirki OS średnica 20 cm jest.

Słonko wyjrzało, to może da się parę sensownych zdjęć zrobić.
Taki ci on dzisiaj. 'Orange Sovereign' ?

OrangeSovereign2.jpg

Jak zwał, tak zwał, ale to niesamowicie piękne hippeastrum. Szykuje mi 6 kwiatów.
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2026 09:39 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Sty 2026 10:56 #888133

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
To prawda :lol: I coraz trudniej ustrzelić te stare "żelazne" odmiany, rynek zalany nowymi, pytanie czy będą tak trwałe jak te stare, Red Lion przecież czy Apple Blossom to zdaje się lata sześćdziesiąte a wciąż są i w kolekcjach i w ofercie, to już samo za siebie mówi. OS był jednym z tych które były na szczycie moich priorytetów kiedy rozwijałam kolekcję :) I też chyba miał być czymś innym w momencie zakupu, ach te nieocenione polskie sklepy :happy4: Ten dreszczyk emocji, cóż to tym razem zabłądziło pod naszą strzechę?
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Sty 2026 12:30 #888139

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 95944
Mimbla wrote:
To prawda :lol: I coraz trudniej ustrzelić te stare "żelazne" odmiany, rynek zalany nowymi, pytanie czy będą tak trwałe jak te stare

Mirko, absolutnie się pod tym podpisuję rozszerzając swe żale na inne cebulowe, z wskazaniem na moje ukochane lilie.
Na dokładkę te "nowe" odmiany są w dużej części łudząco podobne do "starych", w myśł hasła "wszystko już było". Ale moim zdaniem oryginał zawsze lepszy od naśladownictwa - ktoś się ze mną zgodzi?
Wiem, rynek tak działa, prawdopodobnie tylko weterani (by nie napisać: staruszkowie ;) ), na przykład ja, szukają tego, co znane i sprawdzone, młodsze pokolenie zapewne chce coraz to innej odmiany.
Ale tak sobie myślę: przecież jak coś było wprowadzone do sprzedaży w latach siedemdziesiątych - lub wcześniej - a potem znikło, to dla czterdziestolatków chyba "nowe"??? sta

Przy okazji tych utyskiwań wstawię zdjęcie dla Ali - tak wygląda "stara piętka", o którą pytałaś jakiś czas temu.

Ta jeszcze nie jest tragiczna, bywa bardziej narośnięta, wypukła wręcz i czasem wygląda, jakby cebula rosła w odwrotną stronę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Sty 2026 14:27 #888149

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Mimbla wrote:
ach te nieocenione polskie sklepy

Usunęłabym przymiotnik "polski", bo zza miedzy też mam pomyłki. :mad2:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 12 Sty 2026 20:08 #888173

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
A może pokusisz się żeby rozwiązać moją zagadkę? Cebula dość zaawansowana wiekiem bo jest na zdjęciach już w 2016 roku, opisana jako Horizon/Sunrise ze wskazaniem na tego drugiego gagatka. Czemu tak, nie wiem bo to co się z nią działo i przede wszystkim skąd ona, zaginęło w pomroce dziejów, ja nie prowadzę szczegółowych notatek ( a może jak widać, powinnam).
Kolor zarówno w pąku jak i po rozwinięciu uchwycony idealnie zgodnie z rzeczywistością, również budowa kwiatu w różnych fazach, dużo zdjęć ale to po to żeby zwiększyć szansę na rozpoznanie, również dlatego zdjęcia duże:

W pełnym otwarciu, kwiat bardzo duży:

Porównanie z innymi, m.in. Daphne, Lady Jane, Floris Hekker, Orange Sovereign ale nie w pełnym otwarciu, docelowo jest większy:

"Materiał" płatków solidny, gruby i mocny, nie żadne cienkie płateczki. Ktoś rozwiąże tę zagadkę? Teraz cebula mateczna drastycznie zmalała, jest wielkości wiśni a jej przybyszówka porównywalna wielkością, liczę że Planton zrobi tu dobrą robotę. Szkoda byłoby je stracić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Sty 2026 07:59 #888176

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9562
Ja zamiast Plantonu kupiłam kristalon zielony tylko muszę poszukać jaki roztwór zrobić i potem ile go dawać na 1 l wody.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Sty 2026 10:12 #888179

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Otworzyła się Daphne.
Wczoraj wieczorem jeszcze tak:

Teraz:

Kielichy tylko trzy, lecz ogromne, tak głęboki ten pierwszy:

Cóż, bardzo lubię takie "łaciate", straciłam wszystkich Gerwazych i lęgnie się w mojej głowie myśl, czy aby nie mam miejsca na jedną doniczkę... :bad-idea:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Zibi77, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Sty 2026 10:24 #888180

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23023
Mirko a Naranja? Taki przebłysk żółtego przez czerwone...
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Sty 2026 11:15 #888182

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu mam Naranję więc mam porównanie, to jest inny odcień, inna wielkość. Van Geest ma na swojej stronie Horizon ale też wygląda inaczej, co prawda może być wizualnie "podlepszony" jak to mówiła moja mała bratanica:

nlvangeest.nl/portfolio-items/amaryllis-horizon/

Sunrise pokazuje Emaryllis na swojej stronie ale zdjęcie jest w takim ujęciu że trudno dokładnie zobaczyć. Kształt zwłaszcza z boku by pasował ale wiele jest podobnych, szkoda że to zdjęcie zrobiono pod światło. No i ani jeden ani drugi nie ma tych białych charakterystycznych obrzeżeń w środku. To nie może być coś z nowych kreacji bo miałam go już w 2016 roku a przecież nie kupowałam jakichś ekstra nowych trudno dostępnych.

Aniu jak kwitnie Daphne to zawsze jest święto :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Sty 2026 11:36 #888184

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
Bambara?
www.emaryllis.com/photo-library/single-f...7605d169458799df/362

Rozpoznawanie ze zdjęć jest trudne. Co do białych znaczeń.
U mnie kwitnie Forest Sunsat drugim pędem i czerwone znaczenia są trochę bardziej widoczne niż na pierwszym, ale i tak dużo mniej wyraźne niż tutaj.

Ech, muszę ogarnąć zdjęcia, wczoraj zaczęłam, ale znalazłam filmiki z psami i mnie wcięło :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 13 Sty 2026 17:15 #888197

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
:think: Raczej nie, Bambara ma gwiazdkę w środku.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Sty 2026 14:25 #888231

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Przyniosłam już wszystkie cebule z piwnicy, dużo z nich to drobiazg nierokujący na nic prócz liści. Nie, żebym takie małe kupowała, po prostu przeciwnie do wielu tu osób mam cebule raczej coraz mniejsze, niż coraz większe. Ale kupiłam ten nawóz "do zielonych" zachwalany przez Mirkę, może jakiś cud?
Te, które mają szanse zakwitnąć, po części pogubiły znaczniki i to nie w ostatnim roku, lecz wcześniej, więc jeśli kto pomoże w ustaleniu ich imion, to :thanks:

Na razie nie mogę oderwać wzroku od Daphne.

Ćwierć metra urody.

Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2026 14:26 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, Zibi77, jagodka27, Nimfa, Babcia Ala

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 14 Sty 2026 19:28 #888253

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3195
Daphne

Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2026 19:39 przez Zibi77.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, whitedame, Łatka, CHI, jagodka27, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 15 Sty 2026 09:08 #888270

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9562
Małgosiu CHI może tutaj zapytam czy maleńkie siewki ode mnie przetrwały u Ciebie? Niestety takie bardzo powoli rosną albo niespodziewanie wypadają z obiegu...
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Nimfa, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnica. Część 3. 15 Sty 2026 10:39 #888280

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
jagodka27 wrote:
Małgosiu CHI może tutaj zapytam czy maleńkie siewki ode mnie przetrwały u Ciebie? Niestety takie bardzo powoli rosną albo niespodziewanie wypadają z obiegu...

Proszę napisz jakie, to sprawdzę - skleroza mnie dopadła, powinnam pisać, co mam od kogo. :ouch:
Ubiegły rok był ciężki, w hipkach też.
"Holenderski wełnowiec" dopadł i moje. Część z 2023-25 poległo. Na szczęście sporo żyje.
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2026 10:41 przez CHI.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.866 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum