TEMAT: Hippeastrum - zwartnice

Hippeastrum - zwartnice 03 Sty 2019 20:45 #634972

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Dziękuję wszystkim za miłe słowa powitania.Piękne okazy pokazujecie :eek3: :eek3: :eek3: :eek3: :eek3: i tylko .....Tak czytam te wszystkie wpisy i już mi ciśnienie leci ,jak sobie pomyślę o zakupach od gimma.Kupiłam Impalę i Spartakusa ,a może być jak się okazuje nawet dwa Magic.Dzwoniłam do pani ,ale to droga przez mękę. :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: Pyjama już rozłożyła skrzydełka do lotu ,więc lada chwila startujemy i będę podziwiać na żywo kolejną odmianę.Fotki oczywiście od pąka do kwiatu. Reszta zapączkowana , jeszcze trochę to potrwa.Co do Lily Garden to rozmawiałam z właścicielką i co się okazało. O ile z liliami to jest prostsze,BO TO ICH TARGET to tu potwierdziło się to, o czym my wszystkie wiemy o zgodności ,więc entuzjazm zgasł.Za to jest oferta dalii,czyli to co króliczki takie jak ja lubią. Czekam jeszcze na jedna cebulę z allegro chociaż nie mam pojęcia co to obok Ambiance ma być w tej ofercie. Chyba już przerabiałam wszystkie stany umysłu ,które czekają na takich jak My i pozostaje tylko to sobie uświadomić :funnyface: W sobotę mam zaplanowany montaż paneli słonecznych na dachu [pomysł gminy o tej porze roku ]więc moje cebule czeka szok termiczny,bo wszystko rozmontują;zimno i bez wody Ciekawe czy dojdzie do skutku. :club2: :thanks: :jeez: To TYMCZASEM
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2019 21:22 przez Łatka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5, krezus, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnice 03 Sty 2019 22:41 #634991

• krezus
  • krezus's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 652
Ja jeszcze może odniosę się do odgadywania nazw odmian po jednym zdjęciu, kochani, to tak 'se ne da', ja bym proponował tak po kolei 'ojca w pysk' jak mówią, a nie hurtowo, bo potem nie wiadomo do kogo mieć żal... :club2: :rotfl1:
Są odmiany które na pierwszy rzut oka nie da się pomylić z żadną inną hybrydą, ale jest przewaga takich, które wymagają określenia podstawowych parametrów (patrz ściąga w punktach), bo rodziny 'czerwoniaków', 'białasów' itp. są tak rozbudowane, że bez dodatkowych informacji, będziemy zgadywać do końca świata...ale przecież nie o to chodzi... :tongue2:
Mam propozycję - założę wątek pod nazwą "Identyfikacja odmian Zwartnic - uwagi i spostrzeżenia" np. i tam kto ma wątpliwości pokazuje swoje NN-y, a każdy kto ma wiedzę popartą doświadczeniem punktuje wszystkie za i przeciw, bo w tym wątku z czasem powstanie galimatias i trudno będzie odszukać konkrety.
Uważam, że to by było wyjście na już i na przyszłość, taki pomocniczy wątek do planowanego spisu odmian już po identyfikacji. Mogę się zabrać za to jak wrócę do domu - co wy na to??? :bad-idea:
Może nie doszedłem tam, gdzie planowałem, ale myślę, że jestem tu, gdzie powinienem być.
Pozdrawiam Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 03 Sty 2019 23:26 #634995

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1836
Andrzeju,nikt nikomu w pysk dawał nie będzie ani żadnych pretensji,chodzi o to żeby tak na własny użytek w domu mając np 10 białych nie podpisywać biały tylko np prawdopodobnie Alfresco czy W Nymph itd.Dlatego proszę zerknij choć na Madzi i moje i napisz co Ci przychodzi do głowy patrząc na nie,nikt głowy za to Ci nie urwie .Jeśli chodzi o wątek rozpoznawczy to próbować można a jak wyjdzie to czas pokaże,czy tak każdy będzie chciał się bawić i znajdzie tyle czasu na to? :bad-idea: :jeez: :hearts:
Bożena
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 09:11 #635006

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Ja myślę, że taki wątek identyfikacyjny by się przydał, co do spisu ważą się jego losy, cały czas czekam na decyzję Administratora :flower2:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, Zibi77, nikita5, krezus

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 10:46 #635015

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
U mnie sezon zaczyna rezydent Evergreen - na pierwszym pędzie ma 8 kwiatów, drugi pęd w drodze. :P

Evergreen04.01.2019.jpg
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, MagdaH, Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 10:51 #635017

• kero
  • kero's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Andrzeju my skromne amatorki są :flower1: więc radzimy sobie jak umiemy :think: A wątek identyfikacyjny będzie bardzo potrzebny :hearts: Sama mam sporo białych i czerwonych różniących się falbankami i odcieniami więc są poprostu NN :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, Zibi77, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 13:51 #635046

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Fafka wrote:
Biotit, te napisy na metkach nie oznaczają nazwy odmianowej, są to handlowe nazwy oznaczające kolor. W zasadzie pod taką nazwą może kryć się mix odmianowy - powinien być we wskazanym kolorze, jednak nie zawsze to się sprawdza. :evil: Do Auchan mam za daleko, ale może innym się przyda więcej informacji. Jak duże są cebule, czy w dobrej kondycji i czy już widać pędy kwiatowe (jeśli tak, to ile)?

Dziękuję za sprostowanie. Cebule większe mają 30 oraz 34 w obwodzie, mniejsze 26. Są wg mojej oceny w dobrej kondycji z dużą ilością jasnych grubych korzeni.Każda z 1 dużym pędem kwiatowym i drugim wyrastającym. Te większe będą miały po 3 pędy.
krezus wrote:
Piotrze takich rewelacji wszędzie pełno, wystarczy przetłumaczyć sobie fiszki, to wszystko nazwy marketingowe pod nazwą których można wrzucić wszystko, to jest po prostu czyszczenie magazynów z czego słynie zwłaszcza "Flora Magica" zawsze od nich można się spodziewać 'SURPRISE'. Nie wgłębiałem się nigdy w to czy to producent czy pośrednik, nigdy też nie była dla mnie firmą wiarygodną. :sad2:

Dziękuję za pokrzepiające słowa, ale coś Ci się pomyliło - bo nigdy nie pisałem że to rewelacje. Firmy musiały Cię mocno skrzywdzić skoro tak o nich piszesz.

A żebyś dobrze zrozumiał moje intencje, to ja kupując Hippeastrum zawsze kieruję się kolorem kwiatu. To jest dla mnie najważniejsze.
Kształt pewno przyjdzie z czasem.

Za 2 miesiące ICH miejsce na parapetach zajmą dalie i canny.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 16:51 #635057

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10321
Dziękuję za szczegóły dotyczące cebul z Auchan.
Biotit wrote:
Za 2 miesiące ICH miejsce na parapetach zajmą dalie i canny.

Czy to znaczy, że hippeastra traktujesz jako krótkotrwałą ozdobę sezonową? Hippomaniakom serce się kraje w plasterki na myśl o wyrzucaniu cebul po kwitnieniu. :cry2:

Nie mogąc znieść oczekiwania na kwitnienia swoich rezydentów, wytargałam z Biedronki jedną doniczkę z obietnicą różowego kwitnienia.

Oczywiście trzeba było wymienić podłoże, trochę zgnilizny przy tym usunęłam, ale zdrowych korzeni zostało sporo. Będę chuchać i dmuchać i czekać na "rewelację" odmianową. :funnyface:

Kręcę tymi zdjęciami na wszystkie strony, a i tak wychodzą mi położone, to w lewo,to w prawo i ani razu prosto, ma dość :huh:
Załączniki:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 08:43 przez Carmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 17:31 #635065

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Jest moja = prywatna Pyjama Party

I przyszło to he he odmianowe coś Ma być kolor; intensywna czerwień z jasnym, białym i zielonym środkiem.

9525b2307d570037.jpg

Proszę o wyrozumiałość to pierwszy post z fotkami a raczej fotami :supr3:
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 08:42 przez Carmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Jan4, Łatka, dana581958, Biotit, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 18:08 #635072

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Otrzymane dziękuję: 3088
kero wrote:
[...] ale kolor taki jakiś matowy [...]
Pamiętajcie, że nasze aparaty i monitory też nie zawsze oddają realne kolory :teach:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 18:40 #635080

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Fafka, chyba mnie nie zrozumiałaś , ICH oznacza, że każdą roślinę cebulową traktuję z szacunkiem. A że dostają do jedzenia wermikompost, to tak się odpłacają:

Apple Blossom:
IMG_1682.jpg

i jeden z ostatnich zakupów:
IMG_1681-2.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 08:45 przez Carmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 19:30 #635085

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83536
Jolu - pokręciłam skuteczniej ;)
No to jestem w mieście.
Generalnie - :jeez:
Podejrzewam, że za mojej niebytności kwiaty zostały podlane raz, przed Bożym Narodzeniem - i to nie wszystkie.
Skutki oczywiście opłakane, a ograniczając się do hippeastrów, i tak przecież wytrzymałych na czasowy brak wody - Stars&Strips zasuszył pęd kwiatowy (może i tak by się to stało, ale przesuszenie nie pomogło). Benfica nadal nie zdradza zamiaru kwitnięcia, za to liście - wielkie i "mdłe" - leżały załamane przy podstawie. Cebula opisana jako Elvas objawiła się jako następna Afrodyta - z tym, że prócz pędu kwiatowego nie ma nic, korzeni chyba też nie ma, bo sprawia wrażenie stojącej luzem w doniczce. Jedna z cebul, które nie chciały w ogóle zasnąć od lata, jest dosłownie oblepiona wełnowcami - już je oblałam, czym trzeba, ale chyba nie obędzie się bez wyciągnięcia z podłoża i moczenia korzeni. Gorzej, bo w tej samej dużej donicy siedzą dwie inne cebule - i z jednej wyłazi "nos". Marylin oczywiście przekwitła, wisiał tylko ostatni , podsuszony kwiatek. "Załapałam się" za to na jeden z trzech kwiatów Double Delicious. I - chyba, prawie na pewno - mam jednak Apricot Parfait. I to dwupędowy!

Co o nim sądzicie?

Na drugim planie - ten Double Delicious:

Kwiatki mu jakoś tak...dyndają, nie wiem, czy następny skutek suszy, czy on tak ma?
Rzekomy Elvas :lol: , oczywiście Aphrodite - jak przeżyje, wybaczę jej zmianę płci.

Mam jeszcze jedno pytanie - na liściach jednej cebuli z zeszłego roku takie rdzawe zmiany - ale tylko u podstawy:

Co robić? Co teraz robić? :bad-idea:
Ostatnio zmieniany: 04 Sty 2019 21:20 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 20:56 #635105

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10321
Aniu Ty to jednak umiesz kręcić jak trzeba. :bravo: Dziękuję.
Martwią mnie te czerwone zmiany u podstawy liści w Twojej roślinie, tak jakby choroba wychodziła z wnętrza cebuli. To może być ta osławiona i niewdzięczna czerwona plamistość, której lepiej zapobiegać, bo leczenie mało komu się udaje. Moim skromnym zdaniem, jedynie pożyteczny grzybek z preparatu Polyversum radzi sobie z tym choróbskiem skutecznie, bo on żywi się patogenem wywołującym chorobę.
Tak to jest powierzyć komuś swoje ukochańce, mam nadzieję, że nadrobicie (Ty i cebule) zaniedbania i rośliny wyjdą na prostą. To co teraz Ci kwitnie - cudowne :woohoo: Nie pomogę w identyfikacji 'Apricot Parfait (bo nie mam i ubolewam ;) ), ale kimkolwiek jest - wzbudza zachwyt :lev:

Biotit jak ja się cieszę, że źle Cię zrozumiałam i gdziekolwiek wylatują hippeastra robiąc miejsce na parapetach daliom i kannom, ważne, że są... ważne. :lol:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, Łatka, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 21:13 #635111

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Aniu,Ty to masz szczęście :happy4: takiego Elvasa tez bym chciała zamiast piątej Dancing Queen :flower2:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, CHI, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 21:21 #635113

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Aniu, dobra wiadomość: tak to Apricot. :bravo: Natomiast zła jest taka, że te rdzawe plamy na liściach świadczą o bardzo intensywnym żerowaniu roztocza narcyzowego. :(
Zastanawiam się jeszcze, czy ten niedoszły Elvas to nie Double Record a nie Aphrodite.
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Biotit, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 21:40 #635118

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83536
Elu - to co mam zrobić z porażoną cebulą? Wyrzucić? :placze:
Co gorsza, ona w doniczce nie jest sama, tylko z inna z ubiegłego sezonu, póki co niby zdrową., w dodatku dużą i rokującą...ale roztocza gołym okiem nie uwidzisz, więc pewnie wrażego plemienia pełna doniczka.
Byłam prawie pewna morelki, ale - :hug: za potwierdzenie.
Zażyczyłam już ją sobie w naszym zbiorowym zamówieniu, nic to, będę mieć morelowy dublet. Lubię kwiaty w tym kolorze, właśnie nie róż, tylko taki ciepły, słoneczny, a jednocześnie rozbielony pomarańcz. Remedium na teraźniejszą szarugę.
Obejrzałam w sieci zdjęcia DR - i dopiero teraz zabiłaś mi ćwieka, jutro zmierzę jeszcze średnicę kwiatu i wysokość pędu, choć nie wiem, czy będą miarodajne. Cebula wygląda, jak ostatnia mizerota, choć kwiatki śliczne - i cztery.
Jolu - dla jednej cebuli nie będę szukać jakiegoś trudno dostępnego preparatu, nie mam takich zdolności, by leczenie porażonej cebuli mi się powiodło.