TEMAT: Hippeastrum - zwartnice

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 22:05 #635126

• kero
  • kero's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Łatko wygląda na to że Masz Double Record :think:
Co do porażonej cebuli to może spróbuj użyć Targetu Agricolle w sprayu powinno pomóc :think: Lub ewentualnie spróbuj wymoczyć w 46 stopniach metodą termiczną :think:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Carmen, nikita5

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnice 04 Sty 2019 22:18 #635128

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Aniu, obejrzyj dobrze łuski cebuli, Bo wydaje mi się, że nie tylko łodygi są zaatakowane. Czy są na nich wypukłe punkciki z zarodnikami? Jeśli tak, to jest czerwona plamistość zgorzelowa. Topsin i podlewanie 1% roztworem siarczanu miedzi (kilka kryształków na czubku łyżeczki na 1/4 szklanki wody) mogą cebulę uratować.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, CHI, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 07:45 #635135

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Aniu, kero ma rację - u mnie Agricolle załatwił sprawę - Oprysk co 2 dni przez 2 tygodnie + wygrzewanie cebul. Preparat jest ekologiczny i całkowicie nie szkodliwy. Ja to robię stawiając donice bezpośrednio na kaloryferze.

23.04.201716.jpg

Tak mocno zaatakowana cebula żyje do dziś i jest zdrowa. Zdjęcia sprzed 2 lat przed kuracją i w trakcie sezonu:

21.12.2016
AphroditeFlorka21.12.201636.jpg

23.04.2017

Aphroditeflorka23.04.201713-2.jpg
pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 08:38 przez Carmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 08:50 #635139

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Double Record Ani przepiękny :hearts: :hearts: :hearts:

Magdo, dobrze, że tylko ja wiem jak zaszalałaś, nie bój się nie zdradzę Twojej tajemnicy :happy: A co do ilości Dancing Queen, to się zaczynam zastanawiać, czy by tu jeziora łabędziego nie wystawić :happy3: :happy3: :happy3:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, MagdaH, Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 09:14 #635142

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10321
Łatko jeśli nie chcesz stosować preparatów, to jest jeszcze jeden skuteczny sposób na choroby i przede wszystkim szkodniki, na roztocza szczególnie. To jest poddanie cebuli wysokiej temperaturze, ok.46 st.C przez 2 godziny. Przynajmniej na moich to się sprawdziło. Natomiast co do preparatu Agricolle to mam mieszane uczucia, stosowałam w ubiegłym roku regularnie i szału nie było. Może tak dyskretnie działał (jest ekologiczny), że nie widziałam spektakularnego efektu. Natomiast wygrzanie cebuli działa natychmiast.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 09:40 #635146

• kero
  • kero's Avatar
  • Platinum Boarder
Ech chyba nie tylko Magda zaszalała :oops: Teraz trzeba tylko omijać markety szerokim łukiem :whistle:
Cóż T.Agricolle jest o tyle dobry że nie czuć go chemią tak jak w przypadku innych oprysków :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 11:47 #635163

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Otrzymane dziękuję: 3088
kero wrote:
Ech chyba nie tylko Magda zaszalała :oops: Teraz trzeba tylko omijać markety szerokim łukiem :whistle:
[...]
Ale jak to zrobić? Biedra 100m ode mnie :sad2: Już nie wiem, jak musiało by mnie zasypać, żebym nie polazła :cry3: A Sląska Giełda Kwiatowa też 100m tylko w drugą stronę :cry2: Jak żyć! No jak żyć!!! :placze: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 11:47 przez MagdaH.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 11:51 #635164

• kero
  • kero's Avatar
  • Platinum Boarder
O matko :dazed: Współczuję i zazdroszczę jednocześnie :flower1: :placze: Ja mam daleko do wszystkich fajnych sklepów i ogrodniczych :placze: No właśnie jak tu żyć :placze:
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 17:02 #635207

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9884
Niespodzianka coraz bliżej. ..

1546707447928973967148-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 17:35 przez Carmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 18:38 #635218

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Ciekawość mnie zżera, co też dziewczyny nazamawiały z Holandii. :search: Nikt się nie pochwali? :flower:

Marzenko ładnie Ci przyrasta. Zrób zdjęcie - zbliżenie pąka kwiatowego, będzie łatwiej obstawiać, co za odmiana. Lubię ten dreszczyk emocji oczekiwania, jak zakwitnie nowa nieznajoma cebulka. :evil:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 18:46 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Marzenka, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 18:43 #635222

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 4781
Jak to co,wszystko co jest na stronie oprócz tych pospolitych i ogólnie dostępnych. :search:
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 18:44 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, Łatka, dana581958, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 18:52 #635228

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
:whistle: :whistle: :whistle: Zerknęłam na ofertę, połowa odmian wyprzedana. Rozumiem, że to nasze dziewczyny zrobiły ten pogrom w cebulkach. :devil1:
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 18:53 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 19:16 #635236

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
Fafka wrote:
:whistle: :whistle: :whistle: Zerknęłam na ofertę, połowa odmian wyprzedana. Rozumiem, że to nasze dziewczyny zrobiły ten pogrom w cebulkach. :devil1:
I już jesteśmy naumawiane za rok :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, dana581958, Zibi77, Carmen

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 20:08 #635251

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83536
Fafka wrote:
Ciekawość mnie zżera, co też dziewczyny nazamawiały z Holandii. :search: Nikt się nie pochwali?

No jak to? Przecież napisałam stronę wyżej - zamówiłam Apricot Parfait :lol: . I jeszcze parę :rotfl1: .
Wszystko się pokaże, Jolu, przecież na 100% będą się chwalić, jak pąki się rozwiną. :P .
Jolu - wytłumacz mi jeszcze raz jak debilnemu dziecku, jak robisz to z traktowaniem wysoką temperaturą? Bo ja się obawiam, że miast cebuli porażonej będę miała cebulę gotowaną, ewentualnie pieczoną. Mój piekarnik, elektryczny, nie da się nastawić z laboratoryjną dokładnością na 46 stopni. Zresztą, uczyli mnie (prawda, bardzo dawno, może nauka poszła do przodu), że białko się ścina przy 42 :think: ...
Agricola nie mam w tej chwili, poleciałam nawet do okolicznej Castoramy (matko! dzikie tłumy, 15 minut krążenia, by znaleźć, a raczej upolować miejsce parkingowe :jeez: ) - i też nie mieli. Nie sezon? Mam Polysect, którym tępię wełnowce...a zaraz i ziemiórki, po pojedyncze draństwa zaczynają latać :angry: .
Co do grzyba na łuskach - trudno stwierdzić, choć sadziłam na pewno płycej, jakoś cebulę "wciągło" i większość jest pod ziemią.
Topsin OK, siarczan miedzi ostatni raz miałam w ręce w trzeciej licealnej, piękne błękitne kryształki. Skąd to się bierze? :crazy: Raczej chyba wyrzucę cebulę, niedużą i NN, niż narażę się na indagowanie, czy nie jestem terrorystką, jak to miało miejsce przy zamówieniu większej ilości nadmanganianu... no ale dla kilkudziesięciu powojników warto się narażać.
Ponieważ jak wiadomo piękno jest ulotne, wstawiam jeszcze kilka zdjęć obecnie kwitnących hippeastrów:
Perfekcyjna Morelka - w świetle pokojowym

i lampy błyskowej

i duo z pąkiem drugiego pędu w tle

lewy profil

i ze spuszczonymi główkami

A teraz Podwójna Pychotka ;). Do tego zdjęcia upozowana kielichem w górę.

Niestety, strzelając w nią lampą błyskową, tracę prawdziwy kolor Double Delicious - bardzo głęboka czerwień, kojarząca mi się z aksamitem w pudełeczkach na pierścionki :hearts:

No i domniemany Double Record - taki rekordzista to on nie jest, pęd od podstawy cebuli do kwiatów ledwie 30 cm, średnica kwiatu - naciągane 12 cm.

"z lotu ptaka" :lol:

Z czterech kwiatków dwa mają mocno zielone gardziołka

a dwa - jakby falbaneczkę przy pręcikach

Mocno obawiam się, że niezależnie od nazwy będzie to jednorazówka :(
Czytając Wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku, że jestem wyjątkowo nieudolna, bo cieszę się, gdy ponownie zakwitnie cebula kupiona jako XXL, te małe i niewiadomej konduity zwykle mi marnieją...po prostu.
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 20:12 przez Łatka.

Hippeastrum - zwartnice 05 Sty 2019 23:36 #635297

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1836
Kero-dzięki za stronkę,znam ją ale tam wszystkich raczej nie ma.
Jolu-w Koszalinie nie ma nadal tych bez kartonów więc zlitowałam się nad następną biedą z kartonika.
Perełko- Pyjama cudna,ja nareszcie też zamówiłam swoją.
Dziewczyny to ja przy Eli,Kero i Madzi szara myszka jestem bo tylko 6 sztuk zamówiłam.
Madziu-nie za rok tylko mam nadzieję że na jesień znów zamówimy bo tych najfajniejszych już nie było.
Aniu-Morelka jak marzenie,szkoda że nie zamówiłam,jest przepiękna.Double Delicious powinna mieć białe kreski na płatkach nie kropki,może to nie ona.
Dziś w końcu posadziłam wszystkie cebule do doniczek i znowu mam zawalony stół i miejsca brak.
1546699871470.jpg

1546720725989.jpg

1546720364317.jpg
Bożena
Ostatnio zmieniany: 05 Sty 2019 23:39 przez nikita5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, MagdaH, Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, Perełka, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 06 Sty 2019 01:46 #635300

• MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Platinum Boarder
nikita5 wrote:
[...]
Madziu-nie za rok tylko mam nadzieję że na jesień znów zamówimy bo tych najfajniejszych już nie było.
Aniu-Morelka jak marzenie,szkoda że nie zamówiłam,jest przepiękna.Double Delicious powinna mieć białe kreski na płatkach nie kropki,może to nie ona.
Dziś w końcu posadziłam wszystkie cebule do doniczek i znowu mam zawalony stół i miejsca brak.
[...]
Tak, na jesień trzeba dopilnować, koniecznie :teach: bo ja tego La Paza w końcu muszę mieć :hammer:
Dziś w końcu posadziłam wszystkie cebule do doniczek...itd., a teraz dumam gdzie je upchnąć, bo moje, otrzymane od kolesianki, kupione u gi.a, mi..usa, okazało się łącznie 34 doniczki :cry2: Gorączkowo szukam wolnego miejsca, a jeszcze przyjedzie z Dom i Sad 7 cebul (ale to w marcu dopiero), no i holenderskie zamówienie Sumatra, Santiago i naręcze innych :supr:
Za tę wiadomość podziękował(a): kero, Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 06 Sty 2019 10:11 #635315

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
Pozwolę sobie zacytować siebie :P sprzed kilku dniFafka wrote:
Przygotowuję naczynie z wodą o temp.46 stopni, wkładam oczyszczone cebule, mierzę temperaturę, która nieco spada, dolewam gorącej wody (po ściankach naczynia, nie po cebulach), ustalam pożądaną temp.46 st., przykrywam i wkładam do piekarnika wygrzanego do tej samej temperatury. Piekarnik oczywiście wyłączony. Co pół godziny mierzę temperaturę w piekarniku, jeśli za mocno spadnie, to na 2-3 minuty włączam piekarnik (tylko dolna grzałka, a naczynie z cebulami umieszczone mam gdzieś w połowie piekarnika). Po 2 godzinach cebule wyjmuję na sito. Po czym sadzę, ale tak, by przykryć tylko korzenie, piętka i cała cebula są odkryte. Ustawiam w ciepłym miejscu, żeby cebula podeschła po tej kąpieli i po dwóch dniach dosypuję podłoże (lekkie z perlitem) tak by przykryć piętkę i dół cebuli.
Jeśli cebula nie ma korzeni, po kąpieli nie sadzę, tylko podsuszam 2 dni i potem sadzę.

Łatko, mnie też uczono o tych 42 stopniach i rok temu bardzo się bałam tego całego zabiegu, ale że miałam bardzo chorą cebulę, której nie wróżyłam niczego dobrego, to ta poszła na pierwszy ogień :mad2: i się udało. Potem były następne. natomiast latem przyszły mi takie przemyślenia do głowy, że gdy mam rośliny w szklarni a na dworze jest ponad 40 stopni, to w tej szklarni może być i 50 i rośliny żyją, co prawda wyhamują wtedy wegetację, ale nie giną. Myślę, że ściany komórkowe chronią białka wewnątrz przed denaturacją.
Jeszcze jedno: przy tej wysokiej temperaturze liście zmarnieją. Ja na początku sezonu stosuję piekarnik, bo wygrzewam cebule przed rozwojem liści. W ubiegłym roku wygrzewałam cebule w pełnej wegetacji w inny sposób.
Całą doniczkę ubrałam w pończochową podkolanówkę i zanurzałam to w wodzie do granicy liści. Całość była w wysokim naczyniu przykrytym i opatulonym kocami, żeby temperatura nie spadała. A co pół godziny sprawdzałam temperaturę i dolewałam gorącej wody. Było z tym trochę zamieszania, ale cebule wyzdrowiały i nie traciły liści.
Tak wyglądała roślina przed kąpielą

P1350666.jpg
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, kero, MagdaH, Łatka, dana581958, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, krezus

Hippeastrum - zwartnice 06 Sty 2019 10:37 #635320

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3096
Marilyn drugi kwiat

I daw exotic picock , to się jeszcze okarze :P :P

Ostatnio zmieniany: 06 Sty 2019 10:39 przez Zibi77.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, kero, dana581958, renaa, CHI, minohiki, Carmen, jagodka27, nikita5, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.739 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum