TEMAT: Hippeastrum - zwartnice

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 06:46 #646100

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3154
Aniu,ogromny kosz do łapania Tres Chic /aby na pewno nie pomylił adresatki/ :P przygotowałam. Bardzo Ci dziękuję. :hug: No i jestem ciekawa co to za ;Jewel; szykuje się u Ciebie. A Premiere dała wspaniały występ. Inne nasze cebule powinny brać z niej przykład.

Andrzej życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia. :flower1:

Małgosiu cudną falbankę ma ta zwartnica i oby tak jej zostało.

Ela, bardzo lubię oglądać Twoje zdjęcia porównawcze. Tyle lat hoduję hippeastra, a jednak nie zdawałam sobie sprawy jak bardzo mogą się różnić kwiaty w pełni kwitnienia od początkowego. No i te różnice odmianowe tak fajnie pokazane. :drink1:
Pozdrawiam. Ewa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Tola, Łatka, CHI, Carmen

Zielone okna z estimeble.pl

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 14:40 #646199

• krezus
  • krezus's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 652
Dzięki wszystkim za troskę o moje zdrowie, znajomy lekarz długo się rozwodził w stawianiu diagnozy zamiast w paru słowach zawrzeć sedno sprawy... - jaki stary taki ... O tym to ja już wiedziałem przed wizytą u niego bez medycznych fakultetów :wink4:
Zacznę może od końca Małgosiu ten Twój pomarańczek to najprawdopodobniej Hip. 'Naranja', prawie wszystko mi w nim pasuje chociaż nie rozwinięty do końca. Widzę, że u Ciebie sporo nasienników na jednym pędzie które sobie dojrzewają. Jeśli mogę coś zasugerować to zostawiajcie na pędzie góra dwa koszyczki nasienne, (najlepiej tylko jeden), bo im więcej cebula ma do wykarmienia nasion tym gorszej jakości one są. Nie łakomić się na zapylenia samoistne, wsobne, bo z reguły takie nasiona kiepsko kiełkują i efekt finalny kiepski, pomijając, że na kwiat takiej siewki czeka się przeciętnie dwa sezony dłużej... I jeszcze uwaga, jeśli cebula wyda więcej pędów następnych nie zapylać, bo egzemplarz się przesili i radykalnie zmaleje i nie pomoże nawet zwariowane zasilanie. Jeden zapylony pęd pracuje jako dodatkowy liść i pomaga roślinie asymilować produkty fotosyntezy. W razie wątpliwości w tej materii pytać mogę dużo pomóc... :)

No muszę kończyć, bo za chwilę goście wieczorem ciąg dalszy... :screem:
Może nie doszedłem tam, gdzie planowałem, ale myślę, że jestem tu, gdzie powinienem być.
Pozdrawiam Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, CHI, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 17:14 #646228

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21396
Andrzeju dzieki za wyczerpującą odpowiedź.
Na tych zdjęciach, które oglądałam Naranja nie ma falbanki na płatkach, a ten mój ma...
Co do zapylania - "jam to uczyniła za pomocą pędzelka", chyba, że hipek był szybszy... Co z tego wyjdzie - czas pokaże...
Za tę wiadomość podziękował(a): Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 18:06 #646240

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
U mnie dzisiaj takie obrazki: :dance: :dance: :dance:

Bolero, Tres Chic i Dancing Queen
DSCN1936.jpg

DSCN1937.jpg

Elvas, Picotee i Aphrodite

DSCN1938.jpg

Aphrodithe
DSCN1939.jpg

Picotee
DSCN1940.jpg

Elvas
DSCN1941.jpg

Emanuelle
DSCN1942.jpg

Clown
DSCN1943.jpg

Spartacus, trochę mnie rozczarował - 10 cm średnica kwiatu
DSCN1944.jpg

porównanie Clowna i Spartacusa
DSCN1945.jpg

AB
DSCN1949.jpg

Coral Beach :dance: :dance: :dance:
DSCN1946.jpg

Tres Bella :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
DSCN1947.jpg
Zielono pozdrawiam Iwona
Ostatnio zmieniany: 03 Mar 2019 18:08 przez Carmen.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, madzia, Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 18:36 #646247

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83506
muchazezlotym wrote:
Kontynuując porównywanie - Red Pearl, Grand Diva i Carmen: :whistle:
01.03.201920.jpg

Ty to masz. Elu, oko - dla mnie wszystkie trzy wyglądają tak samo, gdybym nie wiedziała, że trzy rośliny - typowałabym, że pędy jednej cebuli :oops:
dana581958 wrote:
W tym wątku jeszcze w żadnym sezonie nie działo się tak dużo i nie było pokazywane tyle cudnych kwiatów jak teraz. :thanks: Oby tak dalej. :bye:

No jasne - bo popatrz, Ewo, ile napalonych na hippeastra osób zebrało się tym razem.
Też mam nadzieję, że się sobą nie znudzimy. Bo cebulami to na pewno nie. :lol:

Przybyszówka Tres Chic żaden wielki cymes - na razie malutka i ma tylko dwa listki.
Jeszcze w swoim czasie poproszę o instrukcję, jak ja "odstawić od piersi", by jak najmniej uszkodzić.
Iwonko, chyba mnie nakręciłaś na Clowna - podobają mi się tacy duzi faceci. ;)
Piękne masz te okna - i widzę, że też nie potrzebujesz firanek. :lol:
A to moje dzisiejsze okienko - za monitorem:

Na dolnym oknie przerzedza się - będzie miejsce, jak przyjdzie zamówienie z D&S :rotfl1:
Nadal bryluje Cellica - wielka szkoda, ze tylko dwa kielichy, ale będąc w moich rękach mogła nie zakwitnąć wcale.

z Barbadosem:

Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 18:56 #646251

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2359
Carmen wrote:
Emanuelle
DSCN1942.jpg

Iwona
Czy to jest na pewno Emanuelle?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 19:15 #646259

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
Biotit, tak to Emanuelle, tylko trochę prześwietlona przez to, że zrobiłam zdjęcie pod światło :flower2:

Aniu, Clown jest naprawdę duży i fajny, a Spartacus trochę mnie rozczarował :oops: , a propos firanek, to faktycznie mam ich mało, ale mam żaluzje zewnętrzne. Dzisiaj też trochę poprzestawiałam, kwitnące i zapącząkowane na okno, a liściaste troszkę dalej od okna. Zrobiło mi się trochę miejsca, bo dzisiaj z prawie płaczem wyrzuciłam 4 duże donice schlumberger - wełnowce :mad2: :mad2: :mad2: i opryskałam wszystko :dry:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, CHI, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 19:44 #646266

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie też zaczęła kwitnąć i trochę inaczej wygląda. Jutro pokażę.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 03 Mar 2019 23:04 #646303

• krezus
  • krezus's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 652
C.d. zaległych rozważań... Z tymi pojedynczymi białasami to na dwoje babka wróżyła, jak duże i z seledynową gardzielą to albo Hip. 'Mont Blanc', albo hip. 'Matterhorn'. Żeby je odróżnić trzeba przyjrzeć się spodniej stronie płatków. Hip. 'Matterhorn' ma od zalążni do 2/3 płatka zieloną pręgę podbarwioną brązem, a Hip. Mont Blanc' jasno zielona pręga do połowy płatka, potem stopniowo rozmywa się w biel, a z przodu obie odmiany łudząco do siebie podobne... :(

Hip.Matterhorn.jpg

Bożenko, ta Twoja biała z krótkimi beczułkowatymi pąkami będzie podwójną odmianą, a nie półpełną - a więc nie Hip. ,Jewel', coś w rodzaju Hip. 'Alfresco', czy Hip. 'Green Goodness', jeśli kwiaty będą do 15 cm. w obwodzie... :supr:

Małgosiu Hip. 'Naranja' bywa też falbaniasta, zwłąszcza jak jej się pomyli w już rozpoczętej wegetacji, (krótki pęd i rozmiar nie ten), następne kwitnienie powinno już być normalne...(też tak miałem) :oops:
Tak to jest z tymi identyfikacjami, pierwsze kwitnienia po zakupie będą zafałszowane i z tym się trzeba liczyć i tu przydaje się taki 'Team Work', każdy coś doda swoich spostrzeżeń i można w miarę rozsądnie rozszyfrować odmianę B)
Może nie doszedłem tam, gdzie planowałem, ale myślę, że jestem tu, gdzie powinienem być.
Pozdrawiam Andrzej
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 05:06 #646314

• dana581958
  • dana581958's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3154
Aniu, to okno za monitorem to taki naturalny zastrzyk energii :lol: przyciągający wzrok. :bravo: Cellica i Barbados jak zawsze urodziwe. :happy: A z Tres Chic nie będziemy się spieszyć. Jak już będziesz zmuszona przesadzić mamuśkę to wtedy sprawdzisz czy potomstwo ma własne korzenie i da się oddzielić. :think:

Iwonka, masz dużo fajnych kwitnień ale dla mnie to Elvas i Clown wyszły na prowadzenie i brylują wśród Twojego kwiatowego towarzystwa. :supr3: No i z przyjemnością popatrzę na te, które masz w pąkach. :yummi:
Pozdrawiam. Ewa.
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 05:20 przez dana581958.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, CHI, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 15:31 #646403

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
Ewo, ja też nie mogę się doczekać Coral Beach i Tres Bella, Splash i Aphrodite wypuszczają kolejne pąki :dance: :dance: :dance: Już tupię nogami z niecierpliwości :happy4:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, CHI, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 15:46 #646410

• nikita5
  • nikita5's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1836
Andrzeju,ja też się cieszę że nasza zguba się znalazła,życzę szybkiego powrotu do zdrowia. :kiss3:
Że to nie będzie Jewel to wiedziałam,na razie mocno zieloniutkie te pąki, z ogrodniczy24.Druga cebula miała być Limoną.

20190304_150511.jpg

20190304_134127.jpg

20190304_134227.jpg

20190304_134246.jpg

Andrzeju,jakbyś mógł wstawić różnice między Siberia a Intokazie to byłabym wdzięczna.Chodz mi o te białe z różowymi kreseczkami na płatkach.
Iwonko :thanks: :thanks: :thanks: przepięknie Ci kwitną,zwłaszcza Elvas i Splash ładniej niż u mnie,ale wszystkie super.
Zresztą u wszystkich innych też śliczności,faktycznie mamy co podziwiać w tym sezonie,gratulacje dla wszystkich. :hearts: :hearts: :hearts: :dance:
Bożena
Ostatnio zmieniany: 04 Mar 2019 16:00 przez nikita5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 16:03 #646415

• Zibi77
  • Zibi77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3096
Mój to trafiony mont blanc pasuje do opisu Andrzeja :P

A reszta to jeszcze niewiadoma ale ten wygląda mi na barbados :)

o tym jeszcze za wcześnie coś powiedzieć
Za tę wiadomość podziękował(a): dana581958, Biotit, CHI, minohiki, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 16:28 #646420

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
Bożenko, ja uważam, ze Twoje są ładniejsze, ale tak mamy swoich nie doceniamy :laugh1: :laugh1: :laugh1:

Zbyszku, chyba trafiłeś z Mont Blanc, moje białaski na razie NN :funnyface:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Zibi77, nikita5

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 19:45 #646482

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9877
Będą trojaczki :dance:

15517283633491371111595.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Łatka, dana581958, Biotit, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 19:54 #646485

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
Szczęściara.
Ja też będę miał 3 w Esmeraldzie, czyli dotrzyma słowa i bedzie ostatnia.

Wracając do Emanuel, mój tak wygląda i przebarwienia ma intensywniejsze od tego co kwestionowałem:

IMG_1959.jpg

IMG_1960.jpg

a do tego będzie miał 5 paków:

IMG_1963.jpg
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, dana581958, CHI, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 20:57 #646510

• muchazezlotym
  • muchazezlotym's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2547
Piotrze, to nie jest Emanuelle a Amorice. To moja:

AmoriceQueenogrodniczy2401.03.201936.jpg
pozdrawiam
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, dana581958, Biotit, minohiki, Zibi77, Carmen, nikita5, ewakatarzyna

Hippeastrum - zwartnice 04 Mar 2019 21:05 #646514

• Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli to ja się pomyliłem, bo Firma z pewnością się nie przyzna. :happy4:

Elu, b.dziękuję za pomoc.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): muchazezlotym, CHI, Carmen, nikita5

Zielone okna z estimeble.pl