TEMAT: Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 10 Mar 2016 10:47 #443351

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Wstawię teraz zdjęcia (zapożyczone od sprzedawcy) skrętników, które niedawno zakupiłam: Gawajskaja Wieczerinka,. EK-Ekspresja, Spin Art

skrtnikGawajskajaWieczerinka.jpg

skrtnikEkspresja.jpg

skrtnikSpinArt.jpg
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 10 Mar 2016 11:05 #443356

• kaska1ge
  • kaska1ge's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 192
Super zakupy Krysiu, ale ja nie chcę myśleć jak to się skończy, jeszcze wiosny nie mamy, a ty już tak szalejesz zakupowo. :rotfl1:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 10 Mar 2016 15:19 #443436

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
W pierwszej chwili pomyślałam, że na zdjęciach są storczyki. Faktycznie piękne kwiaty.
"… Tylko ubóstwo moralne może wytłumaczyć istnienie w domu miejskim okna, za którym nic nie rośnie ani nie żyje…" Karol Ciapek
Zapraszam forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...barakudowa-zielenina

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 10 Mar 2016 16:02 #443454

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Kasiu, ten zakup był próbny. Z całą resztą zakupów skrętnikowych poczekam do ciepluśkich dni i nocy. Ale i tak się cieszę. Również w fantastyczny nastrój mnie wprawiła Sylwia która zamierza wreszcie pokazać swoje pysio. O mało mi nie umarła zimową porą. :dazed:

Aguś, między innymi również dlatego lubię skrętniki, że niektóre odmiany kwiatami przypominają storczyki. :P B) Dzisiaj wsadziłam pannę hoję sp. Chicken Farm splash do hydro. Zobaczymy jak mi z nią pójdzie i czy jej nie ubiję? :think: :wink4:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 10 Mar 2016 22:53 #443588

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 371
Jak nie przepadam za skrętnikami, tak dwa pierwsze mnie zachwyciły-ale to pewnie na zasadzie podobieństwa do storczyków, które zauważyła też moja kochana Aga :)
Asia

"You yourself create your own reality in your thoughts and beliefs. Change your thoughts and your life will change."

Na zielono !

FILODENDRONY, FIKUSY, HOJE I FIOŁKI-SPRZEDAM, WYMIENIĘ

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 11 Mar 2016 09:06 #443648

• nati6
  • nati6's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 652
Tak, dogadałyśmy się z Krysią- to bardzo serdeczna otwarta duszyczka B)
Pora na eksperyment, Krysia najwyższy czas w podjęciu próby ukorzenienia ..trzeba sobie poprzeczki wyżej stawiać ;)

Skrętniczki zapowiadają się :bravo: ,oby parapetów starczyło :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2016 09:27 przez nati6.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 11 Mar 2016 10:57 #443666

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Kerstin2309 wrote:
Wstawię teraz zdjęcia (zapożyczone od sprzedawcy) skrętników, które niedawno zakupiłam: Gawajskaja Wieczerinka,. EK-Ekspresja, Spin Art
Bardzo wszystkich przepraszam bo wprowadziłam was w błąd, bo powinno być napisane: DS-Gawajskaja Wieczerinka, DS-Ekspression (Ekspresja). Ostatni jest poprawnie napisany.

Nati, parapetów to z całą pewnością będzie za mało, biorąc pod uwagę moją ilość chciejstw.... :rotfl1: :rotfl1:

Selinko, ja kiedyś miałam sporawą kolekcję skrętników. Na FB mam pamiątkowe zdjęcie z tego okresu. Skopiuję je i wstawię tutaj, to sama zobaczysz. Dzisiaj przyszły skrętniczki wyżej opisane w stanie idealnym, genialnie zabezpieczone.
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2016 10:59 przez Forumowa Żabula.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 11 Mar 2016 17:56 #443761

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Tak wyglądał niegdyś mój parapet skrętnikowy, jeszcze przed pomorem (to tylko 1/3 całego widoku):

Mojeskrtniki.jpg

streptocarpusKerstin2309.jpg
Ostatnio zmieniany: 11 Mar 2016 18:08 przez Forumowa Żabula.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 11 Mar 2016 18:48 #443778

• Tola
  • Tola's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 8198
Widok po prostu cudny :dance:
Na ostatnim zdjęciu pięknie prezentuje się Kahinta, mam zapączkowaną sadzonkę.A Wow też śliczny...zresztą, który skrętnik nie jest piękny?
Wierzę, że odbudujesz kolekcję.Już niedługo :garden1:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 11 Mar 2016 18:57 #443781

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Chcę chociaż spróbować odnowić kolekcję, a nuż widelec może się uda?!? :think: Chciałabym, bo brakuje mi ich widoku! :flower1: :flower2:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 13 Mar 2016 12:30 #444471

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
No i znowu mnie zaskoczył mój małżek; jak pamiętacie dostałam już na święto kobieco-imieninowe prezent: Calistophyllę Sabah iml 1762. A wczoraj, z okazji mojego święta dostałam piękną Kalamondynkę. :hearts: :hearts: Ależ byłam zaskoczona tym prezentem!! Nie wspomnę już o tym, że mi z wrażenia oczy zrobiły się wielkie jak koła młyńskie, a dziobek otwarłam tak szeroko, że ciężko mi było go zamknąć. Aż zapowietrzyłam się z wrażenia!! :hearts: :supr3: :hearts: :supr3:

hc00d838.jpg

1-10.jpg

2-12.jpg

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 13 Mar 2016 13:23 #444493

• Tola
  • Tola's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 8198
Też ją mam :) Już ponad rok czasu.Dostałam gdy miała zielone owoce.Dojrzały i cały czas utrzymują się na krzaczku.Spadło raptem kilka :P
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2016 13:24 przez Tola.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 13 Mar 2016 14:08 #444510

• Karra
  • Karra's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Krysiu!

Jak u Ciebie PIĘKNIE! :bravo:
Ty masz busz prawdziwy! :hearts:
Zazdroszczę takiej ręki do kwiatów :garden1: - to trzeba mieć mega talent - lub super dobre wibracje!!
Życzę sukcesów w odzyskaniu kolekcji skrętników.
Czekamy na fotorelację :)

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 13 Mar 2016 14:47 #444518

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Tolciu, na razie to czekam aż mi te owocki dojrzeją, by móc je zjeść. Kalamondynka będzie miała chyba jeszcze więcej owoców, bo i kwiecia ma na sobie sporo, czego aparat z komórki nie uchwycił. Mam nadzieję że jej nie ubiję? :think: :devil1: :devil1:

Karolinko, miło mi Ciebie gościć w moim skromnym wąteczku parapetowym. :kiss3:
Oczywiście fotorelacja z odnowy kolekcji skrętnikowej pojawi się niebawem, wszak nie omieszkam jej zapodać. Życzonka oczywiście się przydadzą; Dziękować, dziękować!! - jak mawia mój nastoletni synuś. A busz....? A busz...menka uwielbia się zatapiać w swoich zielonaskach. Szkoda tylko że czasami to chcenie i zatapianie się w zielonaskach przeważa nad rozsądkiem. :happy: :happy: Tak sobie myślę... może powinnam się zaopatrzyć w jaką maczetę (tak na wszelki wypadek)? :think: :devil1: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2016 14:48 przez Forumowa Żabula.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 13 Mar 2016 18:41 #444608

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
A ja tego roku (o ile to będzie możliwe) spróbuję ukorzeniać listki skrętników tym sposobem:

[Opis i zdjęcie pochodzi ze strony: fialka.tomsk.ru/forum/viewtopic.php?f=49&t=26700 ]
Смотря какой лист, или какая часть листа, или какие условия для укоренения. Есть много важных нюансов. Например, общеизвестно, что верхушка листа укореняется очень плохо, лучше брать для этой цели среднюю или нижнюю часть. Старые листья стрептокарпуса также плохо укореняются.
Или. Емкость для укоренения лучше брать широкую, чтобы за время укоренения края листьев не соприкасались со стенками емкости, потому что из-за повышенной влажности края листьев могут подгнить.
Огромное значение при укоренении фрагментов листа стрептокарпуса имеет субстрат, выбранный для такого укоренения, а также влажность этого субстрата. При чрезмерной влажности и обильном конденсате укореняемые фрагменты листа будут сгнивать.

Лучшие результаты при таком укоренении дает метод «тостера» Р. Робинсона:

I. Отрежьте сегмент листа. Для получения потомства лучше всего взять лист взрослый, но не слишком старый, здоровый, с большим количеством жилок (почему это важно, вы поймете позже). Листовую пластинку разрежьте ножницами на сегменты. В середине каждого из них окажется часть центральной жилки.

II. Отделите центральную жилку. С помощью острого ножа или лезвия бритвы из листового сегмента вырежьте центральную жилку. При этом он распадется на две половинки, каждую из которых можно использовать для дальнейшей посадки. Если вы выбрали очень широкий лист, и сегмент получился большой, можно подрезать естественные края листа, чтобы сделать его поменьше.

III. Сделайте бороздку в грунте. Грунт для укоренения черенка должен быть легким и воздухопроницаемым. Составьте его из смеси торфа и перлита (1 часть) и крупного вермикулита (3 части). Субстрат нужно увлажнить, но не слишком. Когда грунт будет готов, сделайте в нем неглубокую бороздку (используем для этого старую линейку), в которую поместите часть листа, заглубив в почву тот край, к которому раньше примыкала центральная жилка.

IV. Аккуратно поместите черенок в грунт. Положите сегмент листа в бороздку, как ломтик хлеба в тостер, заглубите примерно на 0,5 см и уплотните субстрат вокруг черенка. Убедитесь, что посадочный контейнер снабжен этикеткой с названием размножаемого сорта. Через 6-8 недель появится много маленьких листьев, каждый из которых даст начало новому растению.

V. Если вы все сделали правильно, вскоре вдоль нижнего края листового сегмента появится множество «деток». У листьев с большим количеством жилок их число обычно выше. Каждый из появившихся маленьких листьев даст начало самостоятельному растению (но не следует ждать появления пары листьев у каждой «детки»). Молодые розетки начинают формироваться через 6-8 недель после посадки черенка, но нужно подождать 4-6 месяцев, прежде чем рассаживать их.

VI. Отделите детки от материнского листа. Когда молодые растения достаточно подрастут, отделите их от материнского листа и друг от друга. При выращивании в легкой земельной смеси это не составит труда. Помните, что каждый новый лист – это отдельное растение. В это время деток с большим количеством листьев у вас не будет.

VII. Рассадите детки в отдельные горшки. Чтобы посадить молодое растение отдельно, сделайте небольшую ямку в субстрате (рекомендуется легкая безземельная смесь), опустите в нее «детку» примерно на четверть ее высоты. Прижмите вокруг растения грунт и слегка смочите его. Если у «детки» мало корней или она выглядит слабой, ее можно поместить в мини-тепличку (закрытый прозрачный пластиковый контейнер) на первые несколько недель после посадки. Когда растение хорошо укоренится, оно начнет быстро расти и развиваться. Теперь остается только найти место для всех молодых стрептокарпусов.

VIII. Через 1-3 месяца пересадите молодые растения в горшки диаметром 8 см. Молодой стрептокарпус впервые зацветет через 1 -3 месяца в зависимости от сорта и условий выращивания. В это время растение надо пересадить в горшок диаметром 8 см, где оно продолжает развиваться. Если сорт не компактный, то еще через 6-10 недель нужно перевалить молодое растение в емкость диаметром 12 см. Для очень крупного сорта, возможно, потребуется горшок еще больше. Взрослые стрептокарпусы следует пересаживать каждые 5-6 месяцев, при необходимости деля их, удаляя старые корни и добавляя новый грунт.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 13 Mar 2016 20:40 #444695

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Krysiu, jakim cudem udaje Ci się wszystko pomieścić, nie mam pojęcia :ohmy:
Bardzo się cieszę, że próbujesz jeszcze raz ze skrętnikami i trzymam kciuki za powodzenie :)
Moje na razie nie umieją się zdecydować, czy chcą rosnąć u mnie czy nie.
Znaczy rosną, ale jeszcze z kwiatami szału nie ma.
Prezent świetny :woohoo:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 13 Mar 2016 20:54 #444705

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 371
Ojoj, już dawno nie czytałam "ruskich" tekstów a zresztą zawsze łatwiej mi było toto zrozumieć i wysłowić się a nawet napisać niż przeczytać (po latach czytam wciąż po literce), oczywiscie nie po polsku i nie po angielsku :)
Asia

"You yourself create your own reality in your thoughts and beliefs. Change your thoughts and your life will change."

Na zielono !

FILODENDRONY, FIKUSY, HOJE I FIOŁKI-SPRZEDAM, WYMIENIĘ

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 14 Mar 2016 12:33 #444873

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Gabriel wrote:
Krysiu, jakim cudem udaje Ci się wszystko pomieścić, nie mam pojęcia :ohmy:
Bardzo się cieszę, że próbujesz jeszcze raz ze skrętnikami i trzymam kciuki za powodzenie :)
Moje na razie nie umieją się zdecydować, czy chcą rosnąć u mnie czy nie.
Znaczy rosną, ale jeszcze z kwiatami szału nie ma.
Prezent świetny :woohoo:

Jakim cudem??? Sama nie mam pojęcia jak to robię!!!? :think:
Z tą odnową kolekcji skrętnikowej już od dawna się ociągałam, ale czułam że mnie łapnie na nowo, bo koszmarnie mi brak tych skrętnikowych kwitnień i wogóle!!! :whistle: :devil1: :devil1: No a tym prezentem to mnie tak małżek zaskoczył, że aż nie wiedziałam co powiedzieć i nawet zwykłego słowa ''Dziękuję'' nie mogłam z siebie wydusić. :happy: :happy4: Gdybyś mnie w tamtym momencie zobaczył wraz z moją miną, to pewnie byłby niezły polew. :rotfl1: :rotfl1:

Selinko, ja od szczenięcych lat bardzo lubiłam język rosyjski i łatwo go czytam, choć z biegiem lat zapomniałam już znaczeń wielu słów. Natomiast jestem tępota w angielskim. A niemieckiego to już wogóle nie kumam!! :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.855 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum