TEMAT: Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 19 Mar 2017 14:10 #530142

• Michał
  • Michał's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2428
No coś w tym jest :rotfl1: :happy4: ale ogólnie chodziło że one też potrafią być owłosione :whistle: :rotfl1: :happy4: :devil1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 19 Mar 2017 14:24 #530149

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
No to jesteście stworzeni jak dla siebie!! Teraz już nie możesz mieć wymówki by się wykręcić od spróbowania przygody z nimi. :whistle: :funnyface: :devil1:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 19 Mar 2017 17:36 #530190

• Michał
  • Michał's Avatar
  • Platinum Boarder
Spróbować można, a co z tego wyjdzie to zobaczymy. Może gruszki na wierzbie albo śliwki na sośnie. :rotfl1: :happy3: :devil1:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 19 Mar 2017 18:10 #530195

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
No to nie czekaj, tylko zaczynaj!

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 21 Mar 2017 14:38 #530537

• mamafrania
  • mamafrania's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Krysiu, przyszłam tu żeby jeszcze raz podziekowac Ci za dzisiejszą gościnę.Jednak spotkanie na żywo to zupełnie coś innego niż rozmowa telefoniczna...Warto było chociaż na te pare minutek.
Chciałam ogłosić że to wszystko co pisze Krysia to prawda! Parapety uginają się od tego cudu hojowego i nie tylko .Kwiatki piękne, zadbane,zawsze chciałam mieć tak zielono jak Ty.Poza tym kociska zdominowały mój pobyt u Ciebie :funnyface: , ale jak tu nie kochac takich futrzaków.Teraz czekam na odrobek :) i na łowy ogródkowe :kiss3:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 21 Mar 2017 17:41 #530563

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Aneczko, gościć tak wspaniałą osóbkę pełną pasji i dobroci pod swym dachem, to coś wspaniałego. Dla mnie to był zaszczyt że twoje nogi mogły przekroczyć progi mego skromnego domu. Mawiają ludzie że gdy ''Gość w dom, Bóg w dom'' i to była prawda. Czułam się taka wyróżniona i dziękuję Ci za to. Następnym razem gdy już będę miała naprawiony rowerzak to przyjadę do Ciebie, a to co widziałaś na moich parapetach będzie i na twoich parapetach. Pomogę Ci stworzyć pięknie i soczyście zielony dom. Pozdrawiam Cię czule i serdecznie. :hug: :kiss3:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 21 Mar 2017 19:23 #530594

• Zosia2
  • Zosia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 607
Cudowne są takie spotkania. :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 21 Mar 2017 22:04 #530656

• mamafrania
  • mamafrania's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Krysiu uważaj co obiecujesz :rotfl1: Jesteś hojową królową i z moimi zdolnościami raczej Ci nie dorównam :happy4:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 21 Mar 2017 22:28 #530662

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Masz rację Zosiu, takie spotkania niesamowicie zbliżają do siebie ludzi

Anuś, jestem pewna że jesteś w stanie mi dorównać w byciu Królową flory. :)

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 22 Mar 2017 14:31 #530741

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Kalamondynka mi zapączkowała:
DSC_0008-3.jpg

szkoda, że nie możecie poczuć jej cudnie jaśminowego aromatu. Pachnie obłędnie!! Wczoraj Ania (mamafrania) miała okazję ją powąchać i chyba nie bardzo jej się chciało wychodzi nosem z kwiatu. :devil1: :) :devil1:
DSC_0007-3.jpg

panienka mindorensis wreszcie postanowiła się ruszyć, zamiast być jak odwieczna ''kołecznica'' :happy: :happy:
DSC_0010-2.jpg

Ponieważ z lekka mi przychorowała panna Incrassata, więc ją chlasnęłam, a teraz wiosenną porą zaczyna odbijać (w środeczku są dwa młode listki)
DSC_0012-5.jpg

panienka macrophylla variegata po lekkim przycięciu kosmetycznym też się zaczyna produkować:
DSC_0050.jpg

DSC_0051-2.jpg

DSC_0052-2.jpg

DSC_0053-2.jpg

No i może jeszcze jedna zapowiedź debiutu kwitnieniowego u hoi lasianthy (ale się nie cieszę, bo ta hoja jest wyjątkowo ''wredna'' i potrafi plunąć kwiatuchami tuż przed ich otwarciem)
DSC_0019-3.jpg

DSC_0017-2.jpg

a na koniec co nieco spod moich okien; jako pierwsza wylazła korona cesarska:
DSC_0023-2.jpg

DSC_0025-2.jpg

przycięłam pierwszy raz w życiu różę. Zobaczymy co z tego wyjdzie? :think: :whistle: :devil1:
DSC_0021-4.jpg

pięciornik też z debiutanckiego cięcia jest
DSC_0022-3.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, dana581958

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 23 Mar 2017 15:07 #530935

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Do mojego zbiorku hojowego w dniu dzisiejszym dołączyła panna australis ''Lisa''. Niech no tylko jej listki dostaną troszku promieni słonecznych, wtedy będzie się cudnie wybarwiała na czerwono.

DSC_0005-4.jpg

Natomiast, za dni kilka, za dni parę.... zbiór hojkowy powiększy mi się o szczepki takich hoi jak: globulosa i megalaster. Tak bardzo się cieszę!! :dance:
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2017 15:08 przez Forumowa Żabula.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 23 Mar 2017 17:42 #530973

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Zaszalałaś Krysiu :lol:
Lisa jest przepiękna :hearts:

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 24 Mar 2017 09:06 #531118

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Dorotko, tak z lekka se zaszalałam, bo w kuchni, czyli w kuchennym przedszkolu hojowym ukorzenia mi się hoja bella, waymaniae splash, erythrina, archboldiana orange, eskimo silver splash, endauensis, kanyakumariana (na zagęszczenie) i erythrostemma Hot ''coś tam''. Przyjdzie jeszcze panna globulosa, lobbii black lady i panna megalaster. W planach mam jeszcze zakup panny Kaimuki. Te droższe hojki będę musiała odłożyć na zakup wakacyjny. Biedny mój małżek....Ileż się musi narobić, by na to wszystko zarobić.... :whistle: :devil1:
Lisa natomiast, jak już złapie pięknych barw od słoneczka wtedy jest zjawiskowa, ale tylko młode listki nabierają różowo-czerwonego koloru, zaś starsze są w ubarwieniu stałym czyli w trzech odcieniach zieleni.

fotka zapożyczona z netu!
Ostatnio zmieniany: 24 Mar 2017 09:09 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, dana581958

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 24 Mar 2017 12:51 #531151

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 371
"Australisa" jak ja ją zwę jest jedną z najpiękniejszych odmian hojowych, wśród setek na pewno w pierwszej piątce, co do tego nie miałam nigdy złudzeń. Tyle, że dwa czy trzy nawet razy próbowałam...i chyba znów ją nabędę.... Narobiłaś mi takiego apetytu na nią !
Asia

"You yourself create your own reality in your thoughts and beliefs. Change your thoughts and your life will change."

Na zielono !

FILODENDRONY, FIKUSY, HOJE I FIOŁKI-SPRZEDAM, WYMIENIĘ

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 24 Mar 2017 18:09 #531192

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Oj tak, to jedna z piękniejszych odmian hoi jakie znam i warto ją mieć choćby dla urody samych liści. Super że nabrałaś apetytu na nią na nowo! :dance: :whistle: :devil1: A co ciekawego wśród twoich zielonasków ciekawego słychać? Puszczają się, pączkują, a może jakieś nowości masz na parapetach? :)

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 26 Mar 2017 04:23 #531440

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 371
Krysiu, niczego nie nabywam, mam masę obciążeń finansowych, więc nie mogę sobie pozwolić. Miejsca tez nie mam, bo mam w nowym mieszkaniu już nie trzy a dwa okna (z czego jedno balkonowe na szczęście ).

Fiołki po zimie zaczynają odżywać, kwitnie różowa miniatura, biała miniatura i wielkokwiatowy Utonchiennyj Wkus (biało z delikatnym różowawym rumieńcem). Hoje puszczają pierwsze listki i pędy. Dochodzą do siebie po inwazji tarczników, więc nie ma zachwytów.Padła mi pięknota od Barakudki-kroton variegata Tamara :((((( Ficus elastica i ficus lirata jakoś się trzymają. Ot i całe towarzystwo.

Myślę nad roślinnością balkonową. Raczej wykluczam niestety (!!!!) kwitnące rośliny aby nie wabić pszczół i nie narażać kotów, które nie odróżniają ich od poczciwych much. Na pewno będzie szczypiorek, pietruszka na natkę, zioła kuchenne i przede wszystkim mnóstwo kociej trawki na popas dla ukochanych sierściuchów. Już nie mogę się doczekać wypuszczenia ich na ten wybieg (póki co niegotowy), przeprowadzka trwa i koty będą ostatnie w kolejce, jak już wszystko zostanie wniesione.
Asia

"You yourself create your own reality in your thoughts and beliefs. Change your thoughts and your life will change."

Na zielono !

FILODENDRONY, FIKUSY, HOJE I FIOŁKI-SPRZEDAM, WYMIENIĘ
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2017 04:24 przez Selinka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 26 Mar 2017 14:23 #531543

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Przepiękna ta hojka. A jak się mają te z czerwonymi listkami?
A ja cały czas główkowałam co stało się z 6-ta hojką która dostałam od Ciebie. Na poddaszu sa 3 jedna w salonie jedna w kuchni ta miniaturka i nie umiałam znaleźć tej 6-tej. A ona stoi jak byk na parapecie w kuchni obok miniaturki i jest tak duza że nie wiem jak mogłam jej nie widzieć. Przy okazji zrobię zdjęcie. Czasem coś pada na oczy, codziennie na nią patrzę.
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2017 14:28 przez Cypryda.

Hoya u Krysi, co stoi lub wisi cz. 2 26 Mar 2017 15:20 #531559

• Michał
  • Michał's Avatar
  • Platinum Boarder
Trzeba przyznać, że te młode listki świetnie się wybarwiają i ten kolor
No cudo

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.729 sekundy