Adasiowa wrote:
1. Mam dwie główki czosnku słoniowego; sadzimy ząbki czy całą główkę ? W tzw. instrukcji zaznaczono, że całą główkę wsadzamy na głębokość 5 cm ... co radzisz ?
Czosnku słoniowego nie uprawiam ale wyczytałem, że można go sadzić we wrześniu i w marcu. Sadzi się pojedyncze ząbki, w dość bogatej i przepuszczalnej glebie w większych odstępach niż nasz czosnek, ze względu na wielkość główek. Zbiór w momencie żółknięcia liści.
2. Czarna porzeczka ( moja ulubiona odmiana ) : wiem, że tniemy inaczej niż czerwoną; we wrześniu dostałam od znajomej stary krzew, taki typowy, nie w formie drzewka - przyjął się
nie mam pojęcia, czy bywał cięty; czy na wszelki wypadek poczekać na owocowanie i dopiero potem ciąć, czy niezależnie od wszystkiego przyciąć na wiosnę?
Nie wiem jak duży i gęsty jest ten krzew. Ale mimo wszystko ciąłbym go wiosną. Wycinamy stare pędy z czarną już korą i te pokładające się po ziemi. Zostawiamy dwu-trzy letnie pędy a gładką brązową korą. Pędów też nie zostawiamy za dużo, bo lepiej zebrać dorodniejsze owoce niż drobne.
3. Obok bodziszka żałobnego w wazoniku po prawej stronie coś jest - rozchodnik ?
Z wazonu wyrasta wilczomlecz mirtowaty, nie ma zbyt widowiskowych kwiatów ale za to ma bardzo ciekawy wygląd.
Tak wygląda jak kwitnie
A tak z bliska
Leszku, skrzyp to ja zbieram i używam. Na rabatach łatwiej się go usuwa, bo można wykopać z kawałkiem korzenia. Na skalniaku problem jest taki, że korzeń zostaje najczęściej w ziemi a potem wypuszcza ze dwa trzy odrosty, ja je obrywam i znowu z każdego końca kolejne odrosty. I w taki sposób jego system korzeniowy się rozrasta i jak wyłazi na powierzchnie to jest go tyle, że roślin spod niego nie widać.
A tak podsuszałem zebrany skrzyp do użytku wiosennego gdy świerzego jeszcze nie ma a opryskać czy podlać już trzeba
Zimna jesień za oknami a na działce widać wczesnowiosenne ciemierniki mają już pąki kwiatowe.
Robiąc wiosną porządki na rabacie przy ciemiernikach ku mojej radości zauważyłem dwie siewki ciemiernika. Teraz już troszkę podrosły i wyglądają miej więcej tak (jedna z nich)
https://lh3.googleusercontent.com/0PVsUDt3Gb9_Ha7PmTu9tiC1EnyB6BoUyeMCA9hROdYI=w1164-h875-no
Latem znowu sie ucieszyłem, bo pod ciemiernikami wypatrzyłem to
cała gromadka młodych siewek
A tak wysiała mi się "troszkę" firletka omszona, to tylko mały fragmencik jest tego znaaaaacznie więcej.
W tym roku zacząłem małymi krokami podchodzić do tematu skalniaków w doniczkach. Uzbierało się troszkę naczyń, kupionych, znalezionych i zrobionych, których przeznaczenie było jedno - posadzić w nich kwiaty. A że była na forum już mowa o skalniakach szczelinowych w doniczkach padło na skalniaki. Jeszcze szczelinowych skalniaków nie układałem ale co nieco w tych doniczkach posadziłem. Efekt tego wygląda jak na poniższych zdjęciach.
https://lh3.googleusercontent.com/Fdq61b1AHwzoicOR0eNljZ3qnDyibjDXjL2OH2-0ni-8=w1164-h875-no
W przyszłym roku postaram się o większą donicę i zrobię w nim skalniak