TEMAT: Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 15 Lis 2014 19:36 #313616

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Aguś, przepraszam, że trochę nie na temat, ale po prostu uwielbiam Twoje celne określenia niektórych roślinnych kształtów : znam już marchewkowe wypierdki, winogronowe gluty ... podejrzewam, że jeszcze sporo masz takich ozdobników w zanadrzu ... boję się zapytać o nazwę skojarzeniową dla tej zwisającej i pokręconej fasolki, która - abstrahując od tematu, wygląda tak, jakby nie było listopada ...
Powtórzę się z pewnością, ale wybacz ... ten ceglany mur prześwietlony słońcem z labiryntem winogron jest tak malowniczy, że można oglądać go na okrągło; tak jak zdjęcie ganku z kaliną...
Pozdrawiam cieplutko ... u nas dzisiaj bardzo silny i zimny wiatr, ale powietrze ... cudowne :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Zielone okna z estimeble.pl

Na wiejskim podwórku 15 Lis 2014 20:21 #313626

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
:happy4: :happy4: hmmm tak na zawołanie nie potrafię przywołać żadnej zmutowanej nazwy :wink4: ale pewnie czasem coś się trafi :ouch:
Fasolki jedynie z serpentynami mi się kojarzą i one są Aniu wypuszczone z mojego "podróżnika czasowego" ;) Zrywałam je ok 20 października. Wszystkie teraz wklejane fotki są z tego samego dnia. Mam też oczywiście listopadowe sprzed kilku dni, ale nim powklejam tamte to te już także będą z lekka przeterminowane :tongue2:

Nadal październik :whistle: Tym razem kwiatowe resztki. Niektóre nadal kwitną, bo mróz ściął tylko te na wydmuchowie.

IMG_3201.JPG

IMG_3202.JPG

IMG_3203.JPG

IMG_3205.JPG

IMG_3233.JPG

IMG_3234.JPG

U nas też od południa wieje niemiłosiernie, a zauważyłam to gdy przed oknem zaczęły mi przelatywać stadami spadające liście lipowe. Nosa dziś z domu nie wytykałam, aż wstyd, ale wzięło mnie na pierogi:
- z kaszą gryczaną i grzybami
- ruskie
Zanim porobiłam farsze i popakowałam w ciasto minęło trochę czasu. Zawsze to robię z dziećmi, a dziś pierwszy raz sama, więc zeszło.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Adasiowa

Na wiejskim podwórku 15 Lis 2014 20:24 #313627

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
oooo dopiero teraz zauważyłam, że na ostatnią fotkę nawet Lenka się załapała B) Lubi dreptać za mną po ogrodzie. To chwastowisko przy którym siedzi to moje byłe poletko ogórkowe :blink:

W warzywniku jak widać mam także rozmnażalnik. Stąd tam właśnie ukorzeniona w tym roku hortensja i młode sadzoneczki winorośli. W czerwcu przypomniało mi się, że nie posadziłam gladioli i trafiły także tam i nie mam pojęcia czemu nie na jakąś rabatę kwiatową :silly:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2014 20:27 przez aguskac.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Na wiejskim podwórku 16 Lis 2014 11:20 #313719

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Zajrzałam do Ciebie Lucynko przy niedzieli i oniemiałam .Ile ty masz jadalnego dobra . :eek3: Warzywka ,owoce tylko zrywać i jeść .Teraz i ja nabrałam chęci na warzywnik ,ale za późno ,bo nie mam gdzie zrobić .Wszędzie kwiaty się panoszą i ani myślą ustąpić .Ogrod masz piękny i bardzo bliski mojemu sercu .Widać ,że Twój w każdym calu .Pięknie Cię pozdrawiam :flower1:

Na wiejskim podwórku 16 Lis 2014 16:54 #313816

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj :)
Dla mnie warzywnik w ogrodzie był zawsze priorytetem, jakoś bez niego ogród wydawał by mi się niekompletny. Może dlatego, że lubię jeść :tongue2: i dlatego korzystam z tego co mogę sama uprawiać. Zawsze też sadziłam różne krzaczki owocowe :)
Dzięki za pochwały :hearts: Zawsze możesz między kwiatkami przemycić jakiegoś pomidora czy główkę sałaty, zachęcam i pozdrawiam cieplutko.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 17 Lis 2014 22:57 #314235

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Październikowe smakołyki

V68021

IMG_3221.jpg

Kodrianka

IMG_3222.jpg

IMG_3224.jpg

IMG_3225.jpg
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2014 22:59 przez aguskac.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Ewogrod, Adasiowa

Na wiejskim podwórku 18 Lis 2014 09:02 #314276

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Mniam ,takie to ja lubię .Czy ptaki Ci nie podjadają ? Ja na ich miejscu nie zostawiłabym ani jednego :rotfl1:

Na wiejskim podwórku 18 Lis 2014 21:47 #314494

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Jasnych nie ruszają, a te ciemne miałam w siatkach. Niestety buszują i wyjadają jeśli się nie ochroni.
Ptaszory są istną plagą. Zaczyna się od truskawek, dziobią zanim się dobrze zaczerwienią. Potem najgorzej atakują czereśnie i porzeczki. Gdybym nie okrywała, to nic by nie ocalało.

IMG_2983.jpg

IMG_2993.jpg

IMG_1119.jpg

IMG_1126.jpg

IMG_1130.jpg
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, Ewogrod, Adasiowa

Na wiejskim podwórku 19 Lis 2014 21:56 #314832

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Przeżyliśmy dzisiejszej nocy atak obcych :jeez:
W środku nocy zagotowała się woda w CO. Się działo :supr3: Rury gulgowały, furczały, waliły, jak w jakimś najgorszym horrorze!!

Na szczęście śpię czujnie, bo M-ka to oczywiście nie ruszyło, kocica też spała w najlepsze, a niby koty mają taki słuch wyczulony B) Tacy to obrońcy domu za dychę!

Jakiś zamykacz wentylatora się podwiesił i wentylator sobie pohulał do woli. Oczywiście wybiegłam przed dom zobaczyć czy ogień kominem nie wali ( ma się tę fantazję ułańską)
Szybko odkręciliśmy na full wszystkie zamknięte kaloryfery dopuszczając w obieg chłodną wodę i po paru minutach woda się schłodziła na tyle, że przestało łomotać.
Koszmarne przeżycie , mówię Wam, komu się woda zagotowała ten wie. Nikomu nie życzę!
Nie mam pojęcia co by się działo gdyby nas w domu nie było. Ponoć wentylator awaryjnie wyłączył się przy jakiejś tam temperaturze, ale piec i tak zdążył się rozhuśtać do granic nieprzyzwoitości.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 08:36 #314898

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja takie horrory też przeżywam ,zawsze wtedy kiedy nawalę do pieca ile się da .Odgłosy wtedy są przerażające :ohmy:To dziwne ,ale zawsze wtedy jestem sama w domu .Z tym nakrywaniem ,to dobry pomysł Ptaszyny też wiedzą co dobre .Trudno się dziwić .U mnie po sąsiedzku rośnie olbrzymia czereśnia .Nie jest nakrywana ,więc ptaków zatrzęsienie .4 dni i po owocach .Sąsiad ,który to kupił pewnie nawet nie wiedział ,że ma owoce ,bo tam nie mieszka :happy3:

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 15:44 #314946

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
To był mój pierwszy raz dlatego byłam taka przerażona. Mówisz, że też tak Ci się zdarza... co wtedy robisz?

Odnośnie czereśni :) Przez pierwsze 3 lata myślałam, że mam odmianę o jasnych owocach. Zwykle gdy się tylko różowiły to już ptaszęta je obsiadały, więc zjadaliśmy je na wyścigi z nimi. a że były już smaczne takie blade nie podejrzewaliśmy, że może być inaczej. Dopiero gdy po raz pierwszy okryliśmy drzewko siatką okazało się, że w pełni dojrzałe owoce są ciemne B)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 17:15 #314964

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj :hug: , podczytuję cichutko, przygoda z piecem krew w żyłach mrozi, wbrew temperaturze zjawiska :woohoo: Boję się takich rzeczy okropnie. Twojemu M. tylko zazdrościć mocnego snu, śpi, bo wie, że ktoś czuwa :devil1: Wiadomo, jaka była przyczyna wyłączenia się wentylatora? U nas wysiadł reduktor gazu. Cud prawdziwy, że nie wylecieliśmy na łono Abrahama. Wytrzymały rury doprowadzające i wszystkie instalacje w domu. Pogotowie Gazowe, ależ były emocje :jeez: Ale fajnie osiatkowany ogród :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 17:33 #314968

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak słyszę te łomoty ,to udaję że nie słyszę . :rotfl1: Jedyny ratunek ,bo nigdy nie wiem co mam zrobić :unsure: .Boję się ,że moja stara chałupka wyleci w powietrze :drool:

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 18:16 #314974

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Agusiu :)
Serce mi zamarło po lekturze Twojego ostatniego wpisu :( a ponieważ wyobraźnię mam odwrotnie proporcjonalną do postury, nadal szczerze się o Was obawiam ... z takimi awariami nie ma żartów .... dobrze, że poradziliście sobie - zuchy ! i że masz taki czujny sen. Ech, ci faceci ...:( ... bo kota jestem w stanie usprawiedliwić.
Ja zawsze drżę o nasze psiska, kiedy palimy węglem w piecu kaflowym, ale priorytetowy zakup to w tej chwili czujnik czadu.
Winogrona bardzo apetyczne. Ostatnio znalazłam ciekawy przepis na surówkę z selera, ciemnych winogron, orzechów włoskich i lekkiego sosu na bazie serka. W sam raz na listopadową kolację :)
Pozdrawiam cieplutko ... u Was chyba również ochłodzenie ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 18:24 #314975

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Owoce dorodne i zachęcające do konsumpcji, swoja drogą pięknie dojrzewają mimo, że narzekasz na mało ciepła latem... :whistle: , czy słodkie w smaku ?
Bardzo podoba mi się ta biała dalia z żółtym środeczkiem, kupowałaś nasiona ?

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 21:30 #315023

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu :) ja też panikara ogromna jestem, więc możesz wyobrazić sobie jak się czułam. W tym problem, że wentylator się nie wyłączył gdy piec otrzymał zadaną temperaturę, dmuchał dalej, bo klapka nie opadła dawno nie czyszczona i nie naoliwiona.
Gazu to się chyba boję jeszcze bardziej! Czemu to człowiek nie może bezpiecznie i spokojnie spać we własnym domu??

Nowinko :)
Podziwiam mocne nerwy, ja to zaraz biegam i panikuję!

Adasiowo :) Coś w tym jest, że faceci śpią sobie spokojnie, czyżby aż taka ufność w to, że czuwamy? Piec kaflowy też jeszcze 1 mamy. Używamy jednak bardzo rzadko, czasem latem i wtedy, gdy nie jest jeszcze zbyt zimno.
Masz rację, u nas też zimnica, poszukałam już cieplejszego odzienia na wyjazdy do pracy, koniec z jesiennymi cienkimi kurteczkami. A jeszcze tak niedawno można było w krótkim rękawku latać, ech...

Sieriko :)

Większość winogron dojrzewa bez problemu, bo wybrałam same najwcześniejsze odmiany. Na południu Polski dojrzewają one w sierpniu, to u mnie do końca września jakoś się wyrabiają. Niektóre są naprawdę słodziutkie, to jednak dużo zależy od odmiany. W tym roku mimo wczesnej wiosny i dość długiego lata jedna z odmian nie zdążyła dojrzeć. Będzie wykopana i wyjedzie na południe, bo to dobra i chwalona odmiana. Zdrowo rośnie, nie złapała mączniaka.

Dalie miałam ze swoje zbioru. Wolę siać i sadzić malutkie potem do gruntu niż wykopywać te bulwy jesienią i sadzić je wiosną. Zawsze przy wykopywaniu dołu uszkadzałam jakieś cebule już tam rosnące. Najbardziej podobają mi się te

IMG_3212.jpg

A tu białe dla Ciebie

IMG_3249.jpg
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 22:30 #315062

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Fotka wspomnieniowa , trenuję kopiowanie ;)

Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2014 22:32 przez aguskac.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Na wiejskim podwórku 20 Lis 2014 22:57 #315077

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
To jeszcze skopiuj tę fotkę z małym kłoskiem i dużymi schodami :woohoo:
Ten metalowy element wbudowany w ścieżkę to hit nad hity :hearts: :hearts: :hearts:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.742 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum