TEMAT: Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 24 Cze 2014 21:16 #276662

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Zrobiłam syrop z kwiatów czarnego bzu. Ma ponoć stać teraz 4 dni pod ściereczką. Trzymacie go w domu czy w chłodnym miejscu??
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Na wiejskim podwórku 24 Cze 2014 21:26 #276669

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aguś fotki z wyjazdu super.... nikt nie skąpał się ??? B) :P
Z syropem nie pomogę nigdy nie robiłam, nawet nie piłam, ale słyszałam, że pyszny jest.... Niesamowicie pachnący..... naleweczka też ;) :happy:

Na wiejskim podwórku 24 Cze 2014 22:06 #276698

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Wszyscy wyszli na ląd suchą stopą :P Nie było pogody odpowiedniej na kąpiele ;)

Znajoma u której byliśmy właśnie miała świeżo zrobiony, więc popróbowałam i się zachwyciłam.
Muszę poczytać przepisy w necie, bo nie podała mi gdzie to ma stać.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 25 Cze 2014 00:03 #276743

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Sielsko to było póki deszcz się nie rozpadał. Ale udało mi się przyciąć róże, to ponoć Galijki pobabcine. Tak się rozrosły, że furtki nie dawało się otworzyć. Z dołu już przekwitły więc poszły pod sekator, a M-ek przy okazji furtkę poprawia, bo się nie domykała.
Jak całkiem przekwitną tnę do ziemi, bo są już bardzo brzydkie. Nim odrosną odmaluję płot. Dwie pieczenie na 1 ogniu :)

Przy takim cięciu będzie marnie z przyszłorocznym kwitnieniem. Galijki kwitną na starych pędach.

Syrop chyba do chłodu... Nie robiłam, ale jakoś tak mi się plącze w głowie, że on dość nietrwały.

Na wiejskim podwórku 25 Cze 2014 14:17 #276916

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Na moich Maskotkach w doniczkach tez juz dojrzalam pare pomidorow a jednego, to juz takiej znacznej wielkosci - takie male a cieszy. A najbardziej mnie ciesza - malusienkie ogorasy w gruncie ktore wczoraj dojrzalam, bo koper tez wzial sie i zaczal rosnac :happy3:
Tez mi sie wydaje, ze takie syropy to raczej w chlodniejsze miejsca, zeby to fermentowac za szybko nie zaczelo.

Na wiejskim podwórku 25 Cze 2014 14:58 #276921

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie martwi mnie przyszłoroczne kwitnienie galijek. One są bardzo stare, krzew schorowany, wyłysiały miejscami. Aż się prosi o odnowienie, a odrasta jak chwast. Ja odmłodzę przy okazji płot, one odmłodzą się same i korzyść obopólna :)

Syrop wystawiony na chłodny ganek :) Ma tak postać tylko 3-4 dni, potem go odcedzam, zagotowuję i w słoiczki. Radzą pasteryzować, ale ja robiłam niewielką ilość, bo bez już przekwita. Zleję wrzący i po ostudzeniu będę trzymać w lodówce.

Moje Maskotki niestety nadal zupełnie zielone, ale to może i dobrze. Jak wrócę z Taterków to będą w sam raz do jedzenia :P Koper mam mizerny, mam nadzieję, że w końcu ruszy konkretnie. Ogórki... cóż... na razie jeszcze małe, więc owoców nie ma. Najważniejsze by przetrwały moją nieobecność bez żadnego choróbska.
Za to groszek będę musiała poobrywać, bo już ładne kuleczki ma.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 25 Cze 2014 15:01 przez aguskac.

Na wiejskim podwórku 26 Cze 2014 16:32 #277355

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Lucyno,robię syrop co roku.W tym roku zrobiłam jakieś 50 słoiczków,mniejsze większe.
U mnie stoją 2 dni. Normalnie w kuchni. Odcedzam,dodaję cukier,zagotowuję,wlewam do słoiczków i odwracam do góry dnem,żeby się zaciągnęły.Zamykam na gorąco czyli :) Nie pasteryzuję i trzymam w garażu,nie straciłam ani jednego słoiczka.Natomiast po otwarciu do lodówki i w miarę szybko zużyć, inaczej pojawiała mi się pleśń ...

Kajaki?Hmm jak się zgadacie ,dajcie znać,może i ja bym powiosłowała?
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Na wiejskim podwórku 26 Cze 2014 20:47 #277436

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
W takim razie jutro odlewam i zagotuję. Bardzo mi odpowiada bez pasteryzacji :) Potem zaniosę te zaklęśnięte do piwnicy, a jak się jakiś nie zamknie to trafi do lodówki. Wyjdzie nie za wiele, na pierwszy raz w sam raz ;) W przyszłym roku nazbieram dorodniejszych kwiatków a nie jakieś resztki.
Będę pamiętać, że jesteś chętna na kajaki, im nas więcej tym lepiej!!

Wiecie dziewczyny i chłopaki, że mam WAKACJE???
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 26 Cze 2014 21:15 #277450

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
:bravo:

A kto dzieciom jutro świadectwa rozda?
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Na wiejskim podwórku 26 Cze 2014 21:29 #277457

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
To nie praca tylko przyjemność :P
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 26 Cze 2014 21:41 #277461

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Wspomnienia wyjazdowe

IMG_1632.JPG

IMG_1633.JPG

IMG_1634.JPG

IMG_1645.JPG
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Za tę wiadomość podziękował(a): eda_s

Na wiejskim podwórku 27 Cze 2014 06:07 #277533

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Pierwsze zdjęcie,taki widok mogłabym mieć z okna.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Na wiejskim podwórku 27 Cze 2014 06:51 #277544

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja miałam taki widok jak na drugim... do czasu, kiedy sąsiad na tej linii zbudował dom... duży zielony :placze:

Aguś, ja po latach przyjmowania kwiatów :hearts: w tym roku musiałam je kupować nauczycielom mego synka :devil1:
Łomatko, jaka to gimnastyka :jeez: Ile się nalatałam, żeby coś sensownego zakupić :devil1:
Ostatnio zmieniany: 27 Cze 2014 06:53 przez sd-a.

Na wiejskim podwórku 27 Cze 2014 18:38 #277716

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam takie widoki na co dzień. Co prawda nie z okna, ale zaraz tuż. Tam gdzie byliśmy jest krajobraz bardzo zbliżony do naszego, tylko do morza mamy znacznie dalej.

Siberko, dobrze, że mi przypomniałaś o kwiatkach :woohoo: Zaraz po powrocie ze szkoły wrzucam wszystkie do wanny koło szklarni i tam nabierają wigoru po uczniowskich wymiętoleniach :silly: Gdybym je wstawiła do wazonów od razu, połowa do rana by padła.

Ostatnio jest modne zamiast kwiatka - czekoladka :tongue2: Chyba łatwiej dostarczyć pani w całości ;)
Mój synek i córcia już z dawania kwiatków wyrośli. Córa często mi pomaga w szkole i tak było też przez ostatnie 2 tygodnie, bo już miała wolne po sesji. Sama dziś dostała swojego pierwszego nauczycielskiego kwiatka od jednego z moich uczniów.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 28 Cze 2014 08:13 #277886

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Moja kocica łowna jest tak sobie, ale czasem jakieś dary państwu z wdzięczności za wikt i nocleg w ich łóżku przynosi. 3 dni temu piski jakiegoś nieszczęsnego stworzenia z drugiego pokoju dobiegały, ale po chwili ucichły i o temacie zapomnieliśmy. Po pewnym czasie patrzę, a tu środkiem pokoju spaceruje sobie krecik :supr3:
Myknął za szafę, bo choć niby ślepy musiał mnie zauważyć. Zrobiliśmy akcję łowną i krecika w wiadrze wyniosłam daleko.... aż na 2 stronę szosy i jeszcze się oglądałam czy za mną nie lezie. Kiedy poprzednim razem wywaliłam kreta przez płot na pole za sadem wieczorem miałam cały sad przekopany. Taka była jego wdzięczność za uratowanie życia.

Fotów wyjazdowych ciąg dalszy - z wizytą w Glinianej Zagrodzie

IMG_1660.JPG

IMG_1661.JPG

IMG_1672.JPG

IMG_1679.JPG

IMG_1681.JPG

IMG_1682.JPG

IMG_1685.JPG
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2014 08:14 przez aguskac.
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewogrod, eda_s

Na wiejskim podwórku 30 Cze 2014 23:25 #278879

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
terlica wrote:
Pierwsze zdjęcie,taki widok mogłabym mieć z okna.
Taaa, jasne. Komary by Cię zeżarły :)

Fajna opowieść o kreciku. A moja Kora chyba wpadła w trans w tym roku - wczoraj był już czwarty.

Na wiejskim podwórku 30 Cze 2014 23:42 #278885

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Chciałabym żeby Lence tak już zostało. Ale do tej pory złapała chyba tylko 2 krety w całym swoim życiu, więc marne szanse.

Ja nie chcę krakać, ale u mnie komarów niemal nie ma. Nie ma także lata, ani upałów, ani ciepłych dni, że nie wspomnę o nocach...
Ogórki podjęły jakiś protest zbiorowy chyba, bo wyglądają marnie i jakieś choróbsko się na nie rzuca. Rano dostały oprysk przeciw-rzekomo-mączniakowy. Jutro lecę ogórki na kanciastą plamistość.
Na pomidorach zauważyłam pierwsze objawy zarazy i poleciałam infinito, nie ma co czekać aż się paskudztwo rozprzestrzeni pod moją nieobecność.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Na wiejskim podwórku 01 Lip 2014 23:22 #279224

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
Zjadłam dziś pierwszego Cytrynka. To jest jednak pomidorek, bo ma wszystkie inne koktajlówki pod sobą.
Narobiłam dziś oprysków jak dzika, skosiłam łąkę trawną na calutkim podwórku. Jst tak pięknie, że żal wyjeżdżać.
Objadłam się na zapas wiśni, porzeczek, agrestu, groszku...

IMG_1500.JPG

IMG_1501.JPG

IMG_1499.JPG

IMG_1538.JPG

IMG_1600.JPG

IMG_1534.JPG
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.685 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum