TEMAT: Jaśkowa Polana - zaprasza

Jaśkowa Polana - zaprasza 09 Sty 2014 08:34 #213743

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4303
Roma
raport z frontu : wróg się nie okopał, raczej zakopał się na amen. Dziś nie ma żadnych śladów kreciej roboty
W tamtym roku, to chyba był luty, śniegu z 15 cm, nie spodziewałam się wizyt, a tu któregoś dnia, widzę z okna /skalniaczek przy bramie z cennymi maluchami / ciemną plamę. Poszłam zbadać co to ? no i .... kretowisko, obok drugie mniejsze.Żadnej gwarancji, że pod śniegiem nie jest jeszcze gdzieś zryte. Jakimś cudem jedna świeca załatwiła sprawę. Gdyby nowy śnieg przykrył nową pierzynką, kret spowodowałby niepowetowane straty
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana - zaprasza 09 Sty 2014 09:28 #213751

• maniusika
  • maniusika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 15
U mnie też sporo kretowisk ale na trawniku oraz na nowym ogrodzie ,, Wczoraj znowu powciskałam nowe nasadzenia bo krety uniosły je do góry ..
Mróz i śnieg opuszcza Amerykę i zbliża się do nas .. Aby tylko pierwszy przywiał się śnieg ..
Janina
Ogród wokół domu[url]Kotek

Jaśkowa Polana - zaprasza 09 Sty 2014 15:56 #213818

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Romo :flower1: powoli przeglądam Twój ogród,zaczęłam od początku... później od końca, doszłam do wyrobów wędliniarskich i wsiąkłam. Też nabrałam ochoty na swojskie wyroby, będę Cię podpytywać jeśli się zgodzisz. Nie mam wędzarni, ale w oczy rzuciła mi się duża beczka metalowa, trzeba tylko wyciąć dno...na prowizoryczną wędzarnię powinna wystarczyć.
Kochani podawali w pogodzie że wraca zima, a wszystko jest rozhartowane... też się martwię róże mają liście, będą chyba straty w ogrodzie :dry: Idę dalej zwiedzać ogród, który jest bardzo piękny...zejdzie mi się troszkę, wszystko przeczytać i zobaczyć :hearts:

Jaśkowa Polana - zaprasza 11 Sty 2014 21:45 #214552

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Romo - Poniuchałam u Ciebie. Łał, jestem pod wrażeniem. Kobieto!!!!!!!!!!!!!!jesteś wulkanem energii - pomysły super - gratulacje.
Pozdrawiam serdecznie :bye:
Pozdrawiam Vera :)

Jaśkowa Polana - zaprasza 12 Sty 2014 02:33 #214593

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo-na szczęście udało nam się zakupić świece sztuk 3 za 12,00 w poniedziałek idę szukać kanałów.Mnie też wydawało się ,że mam spokój a pod liśćmi kratery :jeez:
Janinko,Aniu,Vero miło mi Was gościć na mojej leśnej polanie :kiss3: :flower1:
Jninko-dobrze by było coby spadł śnieg ale w obawie przed mrozami bez śniegu,dzisiaj zaopatrzyłam się w gałązki świerkowe,które w razie potrzeby zostaną użyte.
Aniu-jeśli tylko będę w stanie a moja wiedza będzie wystarczająca za zawsze jestem do usług :) Z tego co udało mi się doczytać to sporo osób wędzi w beczkach i nawet sobie chwalą.Na zimę czekam jak na zbawienie,byleby tylko spadł śnieg.
VERO-staram się jak mogę nie poddawać się starości i jak na razie to wydaje mi się ,że ja jestem górą :devil1: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2014 02:34 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 12 Sty 2014 09:49 #214607

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Witaj koleżako :hug: Tydzień nad morzem już minął , jeszcze dwa , super towarzystwo, zabiegi i tańce co drugi dzień, nawet nie przeszkadza brzydka pogoda .

Jaśkowa Polana - zaprasza 12 Sty 2014 10:30 #214618

• Roma
  • Roma's Avatar
Baw się Geniu,wypoczywaj i nabieraj sił na nowy sezon ogrodowy :kiss3:

Jaśkowa Polana - zaprasza 12 Sty 2014 11:04 #214629

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma
czytałaś mój dzisiejszy post /w Kamienn....? / o kretach bo to ważne !
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2014 11:05 przez Ewogrod. Powód: brak słowa

Jaśkowa Polana - zaprasza 12 Sty 2014 15:36 #214710

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Tak Romo,jesteś górą i będziesz zawsze,nie wiesz nawet jak często myslę o Twojej niezrównanej energii,wynika ona z radosnego podejścia do zycia.Wulkan dobrych fluidów :thanks: .

Jaśkowa Polana - zaprasza 12 Sty 2014 15:43 #214711

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo-już biegnę do Ciebie. :hug:
Sieriko-Ewciu,dziękuję za miłe słowa :kiss3: Staram się jak mogę,najwięcej energii czerpię od młodych ludzi którymi się otaczam.Z moimi rówieśnikami jakoś mi nie po drodze :devil1: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2014 15:43 przez Roma.

Jaśkowa Polana - zaprasza 12 Sty 2014 15:52 #214715

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Romciu,mi tez po drodze z młodymi,chyba zatrzymałam się jako psychicznie wiecznie młoda :rotfl1: -takie okreslenie kiedys usłyszałam i pasuje mi i do mnie :whistle: .

Jaśkowa Polana - zaprasza 13 Sty 2014 22:55 #215142

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Roma, świece nic nie pomogą na krety. Sprawdza się tylko rurka pułapka (można ją kupić np. w Castoramie, w innych centrach ogrodniczych pewnie też. Trzeba umiejętnie ją włożyć w kanał i w ciągu 10 godzin kret musi się schwytać. W tamtym tygodniu złapałem w ten sposób dwa. Wcześniej przeryły mi kilka rabat i trawnik. Jak odkopiesz rurkę w miarę szybko to możesz wypuścić żywego kreta gdzieś dalej od działki.
Czytałem, w wątku Markity, że nie planujesz w tym roku większych zakupów. Pamiętaj, że na różne okazy od kolegów i koleżanek zawsze możesz liczyć.

Jaśkowa Polana - zaprasza 14 Sty 2014 01:45 #215176

• Roma
  • Roma's Avatar
Romku-ja wiem,że na Was mogę liczyć :kiss3: i to jest właśnie to co cenię sobie u ludzi najbardziej,bezinteresowność i chęć pomocy :hearts: :hearts: Powiem Ci,że ja to się chyba pod szczęśliwą gwiazdą urodziłam.
Co zaś tyczy się kretów to czy one w tych pułapkach nie pozdychają? bo jeśli tak to już niech lepiej robią te kopce a ja nadal będę się wściekać :jeez: :evil:

Jaśkowa Polana - zaprasza 14 Sty 2014 07:35 #215181

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma
w moich czasach mówiło się o takich nieowocnych dyskusjach : " pieprzenie kotka za pomocą młotka "
głównie nie rozumiem dlaczego : mysz jest be, szczur jest be, karczownik - be, , nornica be - trutki, pułapki zabijające,.... i nikt się nie oburza i nikt nie radzi żeby złapać, wynieść np do lasu - ale kret jest cacy ? bo ma ładniusie futerko, czy dlatego, również prócz innych tępi ślimaki ...
ale też dżdżownice Więc, złapać wynieść, jak daleko ? Czy wyrzucić za płot / może do sąsiada / stanąć przy tym płotku i grozić paluszkiem : no ! jak wrócisz znów cię złapię
Roma , mam nadzieję, że się nie obrażasz - taki mam upierdliwy styl i do złośliwości ciągoty...
a Romek ... widocznie nie sprawdzał, gdzie ostatnio kret rył, dlatego gaz ze świecy mu nie zaszkodził.
Na skalniaku, gdybym ja też zaczęła ryć wspólnie z kretem, to maluchami koniec

Jaśkowa Polana - zaprasza 14 Sty 2014 09:27 #215217

• maniusika
  • maniusika's Avatar
  • Expert Boarder
A mnie tam krety nie przeszkadzają , przynajmniej na ryją mi ziemi bez nasionek ,która mam później do siewu .. Aby mi nie właziły na rabaty zostawiam im na ścieżce kupki zielska i pod nimi sobie ryją .. Takie spostrzeżenie zrobiłam kilka lat temu jak zostawiłam kupki prawie na miesiąc i gdy wróciłam zobaczyłam że rabaty wprawdzie zarośnięte ale nie ruszone a ścieżki dokładnie zryte .. Teraz im specjalnie zostawiam bo do kupek przychodzi i inne towarzystwo które służy kretom za jedzenie .. Wlezie mi od czasu do czasu jakiś poszukiwacz ale chyba nie znajduje tam nic smakowitego i wraca na ścieżki .. Tak samo spulchniam ziemie pod krzewami , okładam je zielskiem a krety dalej za mnie pracują . Tylko zielsko musi być bez nasion albo skoszona trawa ..
Janina

Jaśkowa Polana - zaprasza 14 Sty 2014 11:26 #215243

• Roma
  • Roma's Avatar
" pieprzenie kotka za pomocą młotka "
Ewo-u nas nadal tak się mówi ;) Nie tak łatwo mnie obrazić gdyż ja również z zasady mówię to co myślę.
Jednak jeśli chodzi o zwierzęta to jeśli nie muszę staram się ich nie uśmiercać.Co nie oznacza że potępiam tych co walczą ze szkodnikami.Podobno kto ma miękkie serce musi mieć twardą d..ę :P i to powiedzenie odczuwam na własnej skórze mając na utrzymaniu na dzień dzisiejszy 13 czworonogów :jeez:
Kretom wypowiem wojnę na świece a nuż się uda :flower:
Janinko-widocznie u Ciebie krety nie są aż tak upierdliwe u mnie wraz z nornicami potrafią przeorać cały trawnik.

Jaśkowa Polana - zaprasza 14 Sty 2014 11:34 #215245

• Ewogrod
  • Ewogrod's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma
no i fajnie, od początku wiedziałam, że jesteś równa kobita !
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, waldek727

Jaśkowa Polana - zaprasza 14 Sty 2014 12:18 #215254

• maniusika
  • maniusika's Avatar
  • Expert Boarder
Całe szczęście że nie ma u mnie nornic bo te nie tylko ryją ale i wyżerają najładniejsze cebulki ..
Janina
Ostatnio zmieniany: 14 Sty 2014 12:18 przez maniusika.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.618 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum