TEMAT: MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:08 #222349

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Firletko,nie wiem jakie efekty,w listopadzie polewałam.Czy jeden raz pomoże?nie wiem ale 35 ten raz kosztował ;) wypadałoby powtarzać,jeśli chodzi o p.Jaglarzów,to po emisji odcinka wysłałam maila i p.Jarek odpowiedział mi rzeczowo ile razy w jakim stężeniu i jakie konkretnie Emy stosować/pytałam o róże i pomidory/.Po wyliczance ile potrzeba na jeden oprysk aby uzyskać to wymagane stężenie dla mojej ilości róż,pomnożeniu przez 6 oprysków rocznie złapałam się za głowę,jestem chętna ale koszt wysoki.Kiedyś mogłam sobie pozwolić teraz nie.

Zielone okna z estimeble.pl

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:18 #222351

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Szybka byłaś ! :bravo: No i co z tą ekologią ? Wcale nie jest taniej. Lepiej na pewno , ale za kieszeń się trzymaj .
oj ... :think: to mi się plan emowy zmienia . Pozostaje wobec tego czekać na Waldkowe pomysły
z kompostem.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:22 #222352

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Powiem Ci też,że p.Jaglarz napisał.najpierw trzeba wyleczyć glebę czyli zacząć od wiosennej aplikacji gdy tylko temp. przekroczy +6 a stężęnie 1:5 jest bardzo wysokie do tego dodaatek Ema5 i.........

Muszę tu cos wyjaśnic bo poszłam na skróty,stężenie 1:5 tyczy róż i pomidorów.Nie gleby.
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2014 23:26 przez sierika.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:27 #222354

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, to co robić ? Zostaje Rosahumus ?

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:31 #222355

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja daję Rosahumus,zostaje tez kompost w normalnej postaci,maczka bazaltowa,wióry rogowe.Mam nadzieję,żę w marcu dostanę.Anglicy stosuja je przy sadzeniu nowych roslin.Od 3 lat wióry daję.Rozkładaja sie bardzo wolno,więc dajemy w marcu.
Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2014 23:32 przez sierika.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:33 #222356

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
No a gdzie te wióry kupujesz ? Wysyłkowo ?

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:38 #222357

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Na początku marca są w Lidlu,potem juz nie ma,w innych sklepach nie spotkałam,wysyłkowo tez nie.Śmierdza okropnie i psy lubia ten zapach,nawet Sonia rozkopywała grządki i strasznie warczała na opakowanie,czuła krówke albo byczka. :rotfl1:

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:42 #222359

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje psiury wyżerały granulowany obornik spod róż,rozkopywały i nie było siły . Musiałam z tego powodu przejść na płynny. Wsiąkał i nie dało się już odzyskać :happy3:

Będę polowała w Lidlu na byczka . :P

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:45 #222360

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Nazywa się Bone Meal,2,5kg opakowanie,kosztuje ok.17zl ale starcza na sporo bo garstka wystarczy pod roslinę lub posypowo.No cos trzeba dołożyć a to sypiesz tylko raz wczesna wiosną.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 07 Lut 2014 23:53 #222363

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki Ewcia :kiss3:
Popryskam jeszcze mlekiem i też zasiedlą się Emy :happy2:
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2014 00:04 przez Firletka.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 08 Lut 2014 02:16 #222378

• Roma
  • Roma's Avatar
Magdo-jeśli Twoje psiaki lubią wyjadać obornik to nawet nie próbuj wiórów bo będziesz miała wszystko rozkopane i rozdrapane.Bezmyślnie w ubiegłym roku zasiliłam rośliny mączką rogową i moje psy demolowały mi wszystkie rabaty ,nawet te ogrodzone na które wcześniej nie zwracały uwagi.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 08 Lut 2014 08:04 #222383

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Kobietki kochane pozwolicie, że przyłączę się do tej rozmowy. :wink4: Emy, jeśli ma się odpowiednie warunki można namnażać samemu. Zakupienie jednak startowej porcji też kosztuje tyle, że wydatek jednorazowy przynajmniej do jesieni, bo jeśli zimą nie mamy możliwości przetrzymania w plusowej temperaturze to wiosną mamy ponowny zakup porcji startowej. I jeszcze jedno, Emy to dobry środek, ale nie złoty środek na wszystko. Przy odpowiednim gospodarowaniu w ogrodzie można się obyć bez Emów a efektywne organizmy wprowadzić w innej postaci.
Rosahumus to zupełnie coś innego niż Emy nie da się jednego zastąpić drugim, ale jedno uzupełnia drugie.
Jeśli chodzi o mączkę bazaltową to ja po przywiezieniu jej z kopalni pozbawiam ją pylistości, czyli zlewamy całą pryzmę wodą, lub zostawiamy pod gołym niebem jeśli akurat padają deszcze. Po odpłynięciu nadmiaru wody składujemy mączkę w miejscu mocno zacienionym, zacisznym u nas rolę przechowalni mączki stanowi stara stodoła po poprzednich właścicielach, której nie dałam rozebrać. :lol: Mączka jest cały czas sypka, ale nie pylista.
Czy ekologicznie jest taniej? Stanowczo jest taniej, jeśli ma się warunki i możliwości większość środków biologicznych wyprodukować we własnym zakresie. Ponadto z czasem ilość stosowanych środków też ogranicza się do minimum, bo ogród już sam sobie radzi. Mączkę bazaltową sypiemy raz na kilka lat, nawóz mineralny co roku. Podstawą ogrodu jest dobrej jakości kompost, a ten już nietrudno uzyskać. Ciężko i stosunkowo drogo jest na początku prowadzenia ogrodu w sposób ekologiczny (że nadużyję tego słowa), ale o tym wielokrotnie pisałam w swoim wątku, potem nie jest ani trudno ani drogo. :flower2:

Namawiam szanowne koleżanki na wywarcie wpływu na kolegę Waldka by jak najszybciej opisał zapowiedzianą metodę, a w razie przedłużającej się jego niechęci przedstawienia procesu produkcji ANHK odsyłam na angielskie strony, tam metoda przedstawiona jest bardzo rzeczowo. :wink4:

Pozdrawiam cieplutko szacowne koleżanki i wspomnianego kolegę. :kiss3:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, Ewogrod

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 08 Lut 2014 09:58 #222416

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu Motylku – dziękuję za fachowe przedstawienie sprawy , tym bardziej cenne ,że wynikające z Twojego doświadczenia, poparte okresem prób i obserwacji.

Do tej pory z tzw. ekologicznych ( nie lubisz tego określenia ? ) metod stosowałam tradycyjny , z własnej pryzmy kompost, kwasy humusowe ( rosahumus) gnojówki z pokrzyw, mydło z sodą i szczepionki mikoryzowe dla konkretnych rodzajów roślin , a że bakterie często towarzyszą symbiozie roślin z grzybami spełniając rolę wspomagającą pomyślałam,że dobrze by było jeszcze je jakoś dodatkowo wesprzeć Emami.
Myślę Gosiu , że nie uda mi się wystartować z takim pakietem , o którym pisze Ewa sierka ( 6 oprysków w roku) :sad2: Raczej ograniczę się do jakiegoś małego opakowania – tylko czy wtedy to ma w ogóle sens ?...Czy taka ilość - zastosowana na niewielkiej powierzchni - będzie „zaczynem „ do zasiedlenia dalszej przestrzeni ?
Pewnie ,że lepiej robić cokolwiek niż nic, zdaję sobie jednak sprawę , że efekty nie będą adekwatne do oczekiwań, tylko do zastosowanej ilości …
Co do mączek – bazaltowej czy rogowej – zrobię rozeznanie, ogrodowy business plan i coś zadecyduję.
Po ostatnim sezonie widzę,że mój ogród chyba zaczyna już sobie radzić - w końcu te moje zabiegi , eksperymenty trwają już kilka lat . Poprawiła się żyzność i struktura gleby , ale…ale ciągle mam jakieś ale i jak każdy ogrodnik amator chcę jeszcze lepiej. Wiem, że to wcale nie znaczy dobrze, bo jak widzicie , jeszcze wiele przede mną.
Pójdę Gosiu do Twojego wątku i spokojnie jeszcze raz poczytam. :paper:

PS .Gosiu Motylku – jaka ja tam „szacowna koleżanka „ ? :) Firletka jestem.

Waldku – uwaga . Wywieram na Ciebie wpływ,żebyś opisał metodę :
zobacz jak wszyscy tu czekamy na konkrety . Obiecujesz , napomykasz , wzmiankujesz , a nam tu już potrzeba realnych wskazówek co i jak. Proszę, odkryj nam wreszcie tę wiedzę. :happy-old:

Romo – uściskaj swoje pieski... nawet jeśli demolują , broją , kopią – ukochaj, wycałuj – ode mnie też. :flower1:
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, sierika

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 08 Lut 2014 10:17 #222420

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu,jesteś w szczęśliwym położeniu mając mozliwośći składowania dużych ilośći wszelakiego bogactwa środków tak potrzebnych przy prowadzeniu ogrodu eko,ogromna wiekszość nie ma z domyslnych wzgledów.Zgadzam się,że start i pierwsze lata wymagają dużych nakładów finansowych o konsekwencji w działaniach nie wspomnę.To,że złotych środków nie ma przekonujemy się w miarę rozwijania skrzydeł,niestety.Pozwoliłam sobie na zasiegnięcie opinii o ANHK i pozostanę przy dotychczasowym tradycyjnym sposobie wykorzystywania kompostu.Nie jest moim celem zniechęcanie tu kogokolwiek,po prostu każdy sam wybierze co mu w duszy gra.
Firletka opisała przede mną drogę jaka wiekszośc z nas musi,chce pokonać czy juz na tej drodze jest w takim czy innym momencie,wątek Gosi na pewno wart jest wertowania,dogłębnego wnikania i wręcz notowania najistotniejszych spraw.Praktyka poparta wieloletnim doswiadczeniem i mysle,że to jest najcenniejsze na FO.
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2014 10:21 przez sierika.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 08 Lut 2014 13:55 #222475

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
No właśnie również i o to miejsce chodzi. Nie mam zbyt dużego ogrodu.
Skrupulatnie zbieram wszelkie organiczne odpady kuchenne nadające się do kompostowania , wynoszę , ale mam za małą skrzynię . Przydałaby się jeszcze jedna , albo i dwie.
Poza tym jakoś to miejsce trzeba jednak zasłonić, bo niezbyt fajny widok.

Jest co robić. :jeez:

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 22 Lut 2014 20:15 #227315

• Bobik
  • Bobik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • 6b
  • Otrzymane dziękuję: 58
Gosia wrote:
Firletko chyba zmienię nick na forum na Gosia- Motylek, bardzo mi się podoba to jak do mnie się zwracasz.
Gosiu a mi się podoba Mariposa.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 22 Lut 2014 20:16 #227317

• Bobik
  • Bobik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • 6b
  • Otrzymane dziękuję: 58
Witaj Firletko, obiecałam Cię tu odwiedzić.

MagdaLena - gościnnie w ziemskim Edenie 23 Lut 2014 10:35 #227486

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Bożenko, :bye: dziękuję , dla Ciebie biała Św.Tereska

DSCN6728m.JPG
Ostatnio zmieniany: 23 Lut 2014 10:35 przez Firletka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.757 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum