TEMAT: Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie 26 Paź 2013 09:38 #200594

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Jakże pięknie jest u Ciebie... jesień w pełnej krasie... Uwielbiam tą porę roku właśnie za te kolory, mgły.... Dynie ozdobne masz świetne. Jeśli byś pozyskiwała z nich nasionka to nie zapomnij o mnie, proszę :flower1:
Żurawki masz urzekające swą czerwienią... eh jakże Ci zazdroszczę tak kolorowej działki, u mnie już 3 tyg temu było po wszystkim jedynie hosty, floksy i żurawki się trzymały. Nawet aksamitki musiałam usunąć...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Moja działka na Dębowym Lesie 26 Paź 2013 11:52 #200620

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jaguś Teraz mamy piękną ciepłą ,,,cudowną jesień.Rozpieszcza nas kolorkami,Korzystajmy z tych dni,, :dance: Żurawki cudnie sie przebarwiają.róże jeszcze maja pąki,,,aksamitki sa tylko pojedyńcze kwiatuszki,,,ale bratki kilka miesięcy juz kwitną nie zmorowanie :thanks: Z Dyniek ozdobnych może uda mi sie nasionka, zebrac,,,pózniej zobaczymy,,,jak coś będzie będę pamiętała o Tobie,,,tylko jeszcze kiedyś zapytaj,,,bo ja mam sklerozę czasmi :happy2:
U mnie krółuja marcinki i życie owadzie,hulanki na nich :happy4:

A one kwitną i kwitną już ileś miesięcy :supr3:

Borówka cudnie się wybarwiała :P

Acha,,, Dzisiaj idę na imprezkę-święto pieczonego ziemniaka
Powinno być pysznie :crazy: :dance:
Ostatnio zmieniany: 26 Paź 2013 11:54 przez anabuko1.

Moja działka na Dębowym Lesie 26 Paź 2013 12:45 #200627

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Ano właśnie, wiedziałam że o czymś nie napisałam - bratki Ci jeszcze kwitną! :supr3: Aż sie wierzyć nie chce że mamy koniec października a za tydzień Wszystkich świętych...
Przypomnę się a jakże - o ile sama nie zapomnę :happy: bo pamięć mam dobrą ale krótką :crazy: :happy3:

Moja działka na Dębowym Lesie 27 Paź 2013 08:23 #200788

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaguś Bratki kwitna juz kilka miesięcy,,,weteranki juz w ogrodzie,,,ale to fajnie :P
Tak,tak,,,przypomnij się ,bo z moja pamięcią podobnie :happy:

Moja działka na Dębowym Lesie 27 Paź 2013 17:50 #200900

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
fajnie,że dzisiaj dłużej możną było sobie pospać,,,wypocząć,,Ale dzień juz nam sie niesamowicie skrócił,,,,,ciemności szybkie bedą,nie lubię tego. :angry:

Moja działka na Dębowym Lesie 28 Paź 2013 16:57 #201043

• aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam.Widzę że masz mojego ulubionego klematisa w moim starym domu zdobił moją kuchnię przez okres zimowy fajna roślinka. :bye: :coffe:

Moja działka na Dębowym Lesie 28 Paź 2013 17:40 #201050

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Aniu, pięknie pokazujesz nam swoją ogrodową jesień :bravo: Wspaniałe ujęcia, niesamowite kolorki!
Też nie lubię, kiedy dzień jest taki krótki :angry: Uważam, że ta zmiana czasu jest niepotrzebna :evil:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Moja działka na Dębowym Lesie 29 Paź 2013 09:08 #201144

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Piękne zdjęcia jesiennych owocków. Masz dąb na działce? Na jego listkach widać takie brązowe plamki, czy to normalne czy objaw jakiejś choroby.

Zwróciłam na to uwagę, bo w tym roku nie mogłam dać sobie rady z plamistością na różach - obecnie prawie nie ma krzaczka, który by na to nie cierpiał. Tak się zastanawiałam co jest powodem :think: Aż teraz gdy wybierałam listki brzozy z rabaty zauważyłam, że prawie na każdym listku są plamki. Wygląda to jak rdza brzozowa :sick: Piszą żeby pryskać, a jak ja mam popryskać 20m drzewo?? Nie zostaje nic innego jak dokładne wybranie wszystkich listków i ich spalenie, ale czy to pomorze - zobaczymy w przyszłym roku. Nie wiem czy tez masz takie obserwacje, ale w tym roku u mnie wszystkie drzewka owocowe też miały problemy z listkami - jakieś totalnie zagrzybione to lato było :mad2:

Moja działka na Dębowym Lesie 29 Paź 2013 09:10 #201145

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Anetko72 Clematisów juz mam chyba 7,,,ale na wiosnę jeszcze jakiś dokupię :hammer:
DaluSzkoda,ze ten przymrozek przyszedł we wrześniu,moglibyśmy jeszcze mieć wiele kwitnących roślinek.Moje canny nie wszystkie zdążyły rozkwitnąć. :angry: A teraz mamy pogodę rewelacyjną,,,rozpieszcza nas ciepełko,,,jesień cuudna,,kolorki jeszcze jakies są.. :hearts: Tylko te ciemne i szybkie wieczory ,jak ja tego nie lubię :evil: Dla mnie zima mogłaby być 1 miesiąć w grudniu,,,najwyżej do połowy stycznia,,,a potemm niech sie robi wiosna :P

Moja chryzantemka -Yellow Tea w końcu w pełym rozkwicie; :dance:

Chryzantema Margo

hortensja BOBO...niedawny nabytek :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Moja działka na Dębowym Lesie 30 Paź 2013 08:03 #201292

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Aniu, piękną jesień wyczarowałaś w swoim ogrodzie ,foty z owadami bezcenne :bravo:.Czy te chryzantemy których nazwy podałaś zimowały już w twoim ogrodzie - jeśli tak to czy je przykrywałaś czy może były bezobsługowe. ;)

Moja działka na Dębowym Lesie 30 Paź 2013 08:49 #201298

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
chester633-PawleDziekuję za miłe słowa.Owadzie zdjatka bardzo lubie,,,na zliżeniach bardziej wszystko widać :)Te moje chryzantemy to tegoroczny zakup.Mam 4,2 zakwitły.Nie wiem sama czy je sie przykrywa :huh: ,a radzisz przykryć je na zimę???Na drugi rok jeszce więcej ich planuje sobie dokpić. :hammer:

gipsówka

gazanie

żurawka -Heuchera Electric Lime

Żurawka- Heuchera Blackberry Jam

ŻURAWKA - Heuchera SOLAR POWER

]

Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2013 09:11 przez anabuko1.

Moja działka na Dębowym Lesie 31 Paź 2013 09:11 #201453

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
anabuko1 wrote:
Te moje chryzantemy to tegoroczny zakup.Mam 4,2 zakwitły.Nie wiem sama czy je sie przykrywa :huh: ,a radzisz przykryć je na zimę???

Aniu, nie pomogę w temacie - sam szukam chryzantem bylinowych :laugh1: bezobsługowych na zimę.... :think: .

Moja działka na Dębowym Lesie 31 Paź 2013 09:51 #201467

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
chester633-Pawle No cóż w takim razie dziękuję za i taką odpowiedź.Sama nie wiem,,,ale chyba dla tych nowych chryzantemek zrobię jakieś kopczyki :unsure:

U mnie jeszcze ciepło.Wczoraj cudna letnia pogoda 18 stopni. :dance: Rozpieszcza nas ten październik,,nie licząc początku zimnego i przymrozkowego :angry:

Już nie długo takie widoki pójdą w zapomnienie :cry3:

Ostatnio zmieniany: 31 Paź 2013 09:51 przez anabuko1.

Moja działka na Dębowym Lesie 31 Paź 2013 10:38 #201475

• Roma
  • Roma's Avatar
Aniu-mimo,że mam zapewnienie iż chryzantemy które kupiłam przetrwają zimę to dla bezpieczeństwa zrobię im pierzynki ze stroiszu.

Moja działka na Dębowym Lesie 31 Paź 2013 17:27 #201526

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma Dziękuję za utwierdzenie w tym co chyba zamierzałam zrobić na ślepo. Teraz będę pewniejsza w tym co robię ;) Poprostu z chryzantemkami jestem jeszcze zielona

marcinkowo

Moja działka na Dębowym Lesie 31 Paź 2013 20:28 #201567

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Pięknie uchwyciłaś jesienny przepych w ogrodzie.:)

Moja działka na Dębowym Lesie 31 Paź 2013 21:03 #201583

• Roma
  • Roma's Avatar
Fotki robisz prima sort :bravo: Jeden z moich znajomych, wykopuje wszystkie chryzantemy i je umieszcza w specjalnym kopcu a na wiosnę wysadza od nowa.
Muszę przyznać,że ma zawsze pięknie kwitnące okazy.

Moja działka na Dębowym Lesie 01 Lis 2013 09:38 #201618

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
[Iza] Dziękuję :hug: Jesień jest barwna,, to i fotki ładnie wygladaja,,,ale coraz więcej nagości i tła już nie będa ciekawe :(
Romciu Ja nie będę chryzantemek wykopywać,bo niemam gdzie ich trzymać,,kupiłam zimujące,zobaczymy jak zdadza egzamin z zimy.Jak dobrze,,,,dokupię ich więcej ;)

ciekawa jestem czy zdążą rozkwitnąć ?????

motylkowo i marcinkowo

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.609 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum