TEMAT: Ogród Małgosi i Tomka

Ogród Małgosi i Tomka 12 Mar 2014 21:16 #233100

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Tomku, gratulacje! :bravo: :bravo:
na pewno będę oglądać i podziwiać.......bo mama ostatnio sprzątnęła balkon i skrzynki czekają na obsadzenie.....i chyba w tym roku posadzę kilka pomidorków koktajlowych :whistle:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Małgosi i Tomka 12 Mar 2014 21:18 #233101

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 897
Szkoda skrzynek na koktajlowe. Posadź coś normalnego :-) U mnie w zeszłym roku świetnei plonowała Etna, Jawor i Ondraszek.
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Ogród Małgosi i Tomka 12 Mar 2014 21:52 #233112

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Tomku, nie udało mi się niestety dopaść radia na polecaną przez Ciebie audycję. Napisz proszę, o co w Waszej 'walce' chodzi. :bye: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Małgosi i Tomka 12 Mar 2014 22:15 #233117

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
Developerzy wykupują posesje i korzystając z braku planu zagospodarowania przestrzennego burzą domki i na całej działce stawiają apartamentowce. Na całej, czyli zabudowują ogrody. Założyliśmy stowarzyszenie i próbujemy blokować takie działania.

Tak to z góry wygląda:

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Ogród Małgosi i Tomka 13 Mar 2014 07:18 #233156

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Okropne... :jeez: a widać takie ładne kwartały z zielonymi "dziedzińcami" po środku. Kiedyś jakoś ludzie potrafili zaplanować osiedla, kwartały kamienic itp. Teraz tylko zysk i stawianie wszystkiego jak leci jak najwięcej byle jak byle było, zero pomyślunku a niby taki postęp cywilizacyjny zrobiliśmy tylko czy ten postęp musi równać się z dewastacją przyrody i dawnych założeń? :crazy: Pomidora "jawor" też polecam :) owoc nie jest duży ale roślina plenna, w zeszłym roku udał mi się doskonale.

Ogród Małgosi i Tomka 13 Mar 2014 09:37 #233196

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Witajcie!
Muszę powiedzieć, że bardzo mi się u Was podoba. Zawsze mi się marzył ogród w takim stylu - rabaty w koło ogrodzenia i pusty środek...
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Małgosi i Tomka 13 Mar 2014 09:54 #233201

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomek, coś nie do pomyślenia. Nie rozumiem, jak są wydawane pozwolenia na budowę apartamentowców? Nie jest wysyłane pismo i info do sąsiadów, z adnotacją o możliwości wniesienia zastrzeżeń wobec planów? Może zmieniły się przepisy. U nas parę lat temu sąsiedzi nie zgodzili na plan rozbudowy domu u ich sąsiadów. Niedoszli inwestorzy zrezygnowali. Nie wiem dlaczego, ale na pewno protest sąsiedzki może przyblokować realizację. A może już nic nie powstrzyma marszu po zysk?
Wy macie jakieś osiągnięcia, jakie szanse?
Oglądałam program GW i mówili o pysznych pomidorach Crystal. Ciekawa jestem, czy rzeczywiście takie pyszne. Uprawiałeś je? Czy w tym roku też macie tyle roślinek?

Hanka

Ogród Małgosi i Tomka 13 Mar 2014 10:29 #233208

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
W sytuacji gdy nie ma miejscowego planu zagospodarowania takie rzeczy są niestety możliwe. A na dodatek urzędnicy w naszym urzędzie "sprzyjają" developerom. Formalnie nie ma jak zablokować takiej zabudowy ogrodów. A plan miejscowy do dziś nie jest uchwalony. Leży gotowy, ale nadal uchwały brak. Więc próbujemy blokować te zabudowy licząc, że dociągniemy do momentu wejścia w życie planu, który ukróci takie praktyki.

Crystala nie uprawialiśmy.

A co do tegorocznych upraw, to skracamy front :-) W skrzynkach będą tylko pomidory, rezygnujemy z bakłażanów i papryk. A z ozdobnych to zmniejszamy ilość jednorocznych, wchodzimy w fuksje i ciekawe odmiany pelargonii. Szałwii błyszczącej będzie tylko 100 sadzonek, 4x mniej niż rok temu :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Ogród Małgosi i Tomka 13 Mar 2014 11:21 #233220

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Uchwałę podejmuje Rada Dzielnicy? Nie można przez swojego radnego trochę ich pogonić? Czy to też przyjaciel developerów? :hammer: :hammer: :hammer: No to macie zgryz. Będę podglądać sprawę, bo nie wiem, czy mnie bardziej irytuje czy interesuje a na pewno i jedno i drugie. :bye: :bye:
Tylko :eek3: :eek3: 100 sadzonek :woohoo:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 13 Mar 2014 11:23 przez hanya.

Ogród Małgosi i Tomka 13 Mar 2014 12:49 #233236

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
Idzie wiosna, trawnik wygrabiony i roślinki powoli się budzą do życia:

To agrest:

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Ogród Małgosi i Tomka 14 Mar 2014 13:21 #233560

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
Dzisiejsze łupy" :-)

Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Ogród Małgosi i Tomka 14 Mar 2014 14:56 #233574

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
OMG to poszaleliście :woohoo:
Widać, ze wiosna w sercu :wink4: bo w ogrodzie dopiero startuje.

Ogród Małgosi i Tomka 14 Mar 2014 15:15 #233578

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Czyżbyś był w pewnym hipermarkecie? ;)

Ogród Małgosi i Tomka 14 Mar 2014 15:26 #233581

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
W centrum ogrodniczym MELON w Warszawie na Puławskiej. Ale nie mieli pomarańczowych rododendronów :-(
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Ogród Małgosi i Tomka 14 Mar 2014 16:51 #233590

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Tomku ja czegoś nie rozumiem w tym waszym sporze. O jakie ogrody tu chodzi. Jaki jest status Waszej działki. Jeżeli to jest prywatna własność to można tak sobie zrujnować wszystko. Albo czegoś nie doczytałam albo nic już nie wiem :angry: ;)

Ogród Małgosi i Tomka 14 Mar 2014 17:16 #233593

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
TeBe wrote:
W centrum ogrodniczym MELON w Warszawie na Puławskiej. Ale nie mieli pomarańczowych rododendronów :-(
Niemal identyczne rośliny wystawiali dziś w Auchan :) Na rodki nie zwróciłem jednak szczególnej uwagi. Widziałem tylko Roseum Elegans i Catawbiense Grandiflorum.

Ogród Małgosi i Tomka 14 Mar 2014 17:44 #233597

• TeBe
  • TeBe's Avatar
  • Moderator
Bożka wrote:
Tomku ja czegoś nie rozumiem w tym waszym sporze. O jakie ogrody tu chodzi. Jaki jest status Waszej działki. Jeżeli to jest prywatna własność to można tak sobie zrujnować wszystko. Albo czegoś nie doczytałam albo nic już nie wiem :angry: ;)

Bożka, nasze osiedle ma unikalne założenie architektoniczne. Unikalne, jak na to, co dzieje się dookoła, bo ono jest normalne :-)
Domki jednorodzinne zbudowane w zorganizowanej linii zabudowy, z przedogródkami od strony ulicy, z ładnymi ogrodami z tyłu. Wszystkie mniej więcej jednakowej wysokości, choć w różnym stylu. Dużo zieleni zarówno przy ulicy, jak i z tyłu.

Kupiliśmy prawie 10 lat temu domek, bo urzekło nas to osiedle, taka wieś w środku miasta. Nasz ogród graniczy z trzema podobnymi rozmiarowo ogrodami, a właściwie z pięcioma, bo po przekątnej sś jeszcze 2.

Teraz wyobraź sobie taką sytuację:

- sąsiad za płotrm sprzedaje działkę z domem developerowi
- developer burzy dom i po nocach wycina cały starodrzew, drzewa owocowe, nieowocowe, piękne iglaki, wszystko
- buduje parking podziemny kopiąc dół po granicy działki
- buduje apartamentowiec w przepisowej odległości od granic, ale z nadwieszeniem 1-2m, bo urząd nadwieszenia dopuszcza. W ten sposób masz ścianę wielopiętrową 2m od twojego płotu. Oczywiście apartamentowiec ma 4 kondygnację plus poddasze, czyli 5 kondygnacji.
- wokół domu developer robi trawnik na płycie betonowej garażu podziemnego, urząd zgadza się na interpretację, że to jest powierzchnia biologicznie czynna

Po takiej inwestycji sytuacja wygląda w sposób następujący:

- za płotem zamiast pięknego ogrodu sąsiada masz pionową ścianę o wysokości 14m na całej długości płotu.
- na Twojej działce przez cały dzień jest cień, bo developer zbudował się po Twojej południowej stronie
- podczas opadów cała woda z trawnika developera spływa do Ciebie, bo przecież trawnik developera jest na płycie betonowej i ta woda nie ma gdzie wsiąknąć
- developer zbudował garaż podziemny na 16 samochodów (bo w budynku jest 16 mieszkań). Ale po kilku latach połowa mieszkańców dokupiła sobie drugi samochód i jest 8 samochodów bez miejsc parkingowych. Na długości chodnika staje u nas 2 samochody na dom. Ale u developera stanie tylko 1, bo tam jest wjazd do garażu podziemnego. Więc na całej ulicy trwa sajgon z miejscami parkingowymi, bo te 7 samochodów usiłuje gdzieś zaparkować zajmując miejsca dotychczasowym użytkownikom.
- dodatkowo developer chcąc zarobić dodatkowo na parterze zrobił lokal użytkowy. Kupił go dentysta i zrobił tam klinikę. Do której przyjeżdżają samochodami pacjenci. I oczywiście staja na ulicy przed wjazdami na inne posesje, bo dentysta nie ma swojego miejsca parkingowego.

Oczywiście oprotestowujemy takie pomysły motywując następująco:
- taka inwestycja oddziaływuje na działki sąsiednie obniżając ich wartość poprzez pozbawienie bezpośredniego nasłonecznienia, zaburzenie stosunków wodnych, powodowanie uciążliwości wzmożonym ruchem samochodowym i zbyt małą ilością miejsc parkingowych.

Urząd niestety ma to wewd...e trzymając się litery prawa i nie zważając na to, że takim postępowaniem niszczy założenie urbanistyczne tego osiedla.

Takie działania są możliwe, bo nadal nie mamy uchwalonego planu miejscowego, który:
- od 2 lat jest gotowy, ale nieuchwalony
- ustala nieprzekraczalne linie zabudowy chroniąc wewnętrzne tereny ogrodowe
- ustala nieprzekraczalną wysokość zabudowy chroniąc założenie architektoniczne osiedla
- ustala nieprzekraczalną dla każdej działki powierzchnię zabudowy i proporcję powierzchni zabudowy do powierzchni biologicznie czynnej
- ma zinwentaryzowany starodrzew i wskazane kilkanaście drzew o wyjątkowej wartości

My nie chcemy blokować budowy fajnych domów na naszym osiedlu. Nie chcemy tylko zabudowy wielorodzinnej i usługowej z powodów opisanych powyżej.

Uff, ale się rozpisałem :-)
Pozdrawiamy,
Małgosia i Tomek
Ogród Małgosi i Tomka

Ogród Małgosi i Tomka 14 Mar 2014 18:22 #233608

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Zakupów zazdroszczę bezinteresownie, bo nie mam gdzie sadzić :rotfl1: Kłopoty niewąskie a urzędnicy jak zwykle aroganccy i bezczelni, pod tym względem niewiele się zmieniło, a przynajmniej nie wszędzie :mad2: :mad2: Współczuję. :flower2: :bye: :bye:

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.434 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum