TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 09 Maj 2013 08:01 #154625

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Piękna wiosna u Ciebie :)
Bardzo lubię jak kwitna drzewa owocowe,,,bajkowo to wygląda :P
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 09 Maj 2013 08:03 #154626

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Odważnie :) ale fakt, słyszę coraz więcej doniesień o dużym powodzeniu uprawy jej w gruncie :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Ogród Dali '2013 09 Maj 2013 09:42 #154678

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Siberia wrote:
Ja swoją posadziłam na centralnej rabacie, a ta choroba nie kwitnie od 3-4 lat...

Ja swoją podlałam jesienią obficie gnojówką z pokrzyw i po trzech latach mam efekt :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Dali '2013 10 Maj 2013 21:59 #155262

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
Dalu ja tez uwielbiam późna wiosnę jest tak pięknie że aż tchu brakuje, chodzę i podziwiam w kółko to samo a następnego dnia już inna roślinka zaskakuje mnie na nowo tyle sie teraz dzieje w ogrodzie :) śliczne masz wiosenne widoczki :)

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 09:58 #155731

• grazynarosa22
  • grazynarosa22's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Przegapiłam jeden z moich ulubionych ogrodów..... :ohmy:
ale juz nadrabiam straty.....piesiów przyszłam pooglądać bo mnie jakoś na Maltańczyka bierze.....ale mam już shi tzu.....i chyba razem nie powinny być....
Dala....po ile są Maltańczyki ?
Pozdrowionka.....Grażyna

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 12:47 #155787

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Grażynko, zależy czy chcesz rodowodowego maltańczyka, czy bez papierów. Tych bez dokumentów jest bardzo dużo w internecie i kosztują ok. 800-1000zł (suczki nieco droższe od piesków), ale trzeba bardzo uważać, żeby nie kupić chorego pieska lub z wadami. Te z dobrych hodowli kosztują w granicach 3 - 5 tys :eek3:
To są urocze, charakterne pieski, ale wymagają sporo czasu i cierpliwości - mają białe, długie włosy (można je oczywiście krótko przyciąć), więc muszą być często kąpane i codziennie czesane. Nie nadają się też do domu z małymi dziećmi, bo są bardzo delikatne i po prostu dzieci się boją. Nie bałabym się natomiast towarzystwa drugiego pieska - mój Ptyś dobrze dogaduje się z Gutkiem, chociaż to dwa samczyki i czasami 'walczą' o dominację :silly:
Dla Ciebie Ptyś w ogrodzie:

P1000463_2013-05-12.JPG

Isiu, w ogrodzie tyle się dzieje! Dlatego jestem zła, że jest tak zimno i od trzech dni pada, bo wiele kwitnień mi umyka, a kwiaty biednie wyglądają :( Dla Ciebie wiosenny widoczek kwitnącej jabłoni jeszcze sprzed deszczu:

0145.JPG

Siberko, Wiesiu, życzę wam szybkiego doczekania się kwitnienia! Ja w tym roku, po chyba 4 latach, w końcu doczekam się kwitnienia mojego złotokapu, piwonii drzewiastej i wisterii, więc jestem cała happy :dance:

Sylwek, na razie kamelka hartuje się w ogrodzie, a za parę dni idzie do gruntu. Jeszcze nie zrobiłam jej fotki, bo cały czas leje :placze:

Aniu, czas kwitnienia drzew owocowych to jeden z moich ulubionych okresów ogrodowych. Teraz kwitną już tylko jabłonie, ale za to jak!

0124.JPG

Attachment 0107.JPG not found

Moniko, masz rację - kwiatuszki Royalty są śliczne :flower2: Bardzo jestem też ciekawa jakie będą jabłuszka...

Romuś, niezapominajki, tak jak wcześniej ziarnopłon, wciskają się u mnie dosłownie wszędzie, w każdy wolny kawałeczek ziemi...A tych nie ma u mnie za dużo :whistle: Jak kwitną wyglądają uroczo; gorzej później, bo trzeba je wyrywać, żeby nie szpeciły rabat. Teraz mam robotę z usuwaniem ziarnopłonu, który zagłuszył delikatniejsze roślinki, za chwilę to samo czeka mnie z niezapominajkami; ale taki juz los ogrodnika i ja wcale się nie skarżę :garden:
Len, którego nasionka dostałam w zeszły roku od Siberki, też wcale u mnie się nie panoszy - wręcz przeciwnie, zachowuje się jak dystyngowane, rzadkie kwiaty i rośnie tylko gdzie nie gdzie ;)

A więc leje i jest zimno :mad2: Nawet nie bardzo mogę porobić fotki, a w ogrodzie tyle się dzieje! A więc po pierwsze dotarła do mnie śliczna kamelia. Będę chciała wsadzić ją do gruntu - trzymajcie kciuki, bo to będzie eksperyment :)
Kwitną bzy, sporo azalii, laurowiśnia, kończą kwitnienie tulipany...Tak na szybko wyskoczyłam do ogrodu, żeby sfocić przede wszystkim laurowiśnię, bo nie co roku kwitnie tak wspaniale. Fotki nie obejmują jej całej - jest już bardzo rozłożysta:

0174.JPG

0154.JPG

Kwitnie też coraz więcej azalii i Rh, w tym Rh Blurettia. Z tym rododendronem wiąże się dziwne wydarzenie. Otóż wczoraj przeglądałam stronkę specjalizującą się w sprzedaży różaneczników (na razie wstrzymam się z podaniem jej nazwy) i przy tym właśnie Rh ze zdumieniem odkryłam ...moje zdjęcie :eek3: Od razu zadzwoniłam do pana, który był bardzo zdziwiony i udawał, że nie rozumie o co mi chodzi, bo przecież 'tam nie jest napisane, że to on robił to zdjęcie'. A żeby było weselej, to swoje sygnuje znakiem wodnym, więc chyba nie byłby zadowolony, gdyby ktoś inny je używał w celach komercyjnych.
Blurettia na pierwszym planie. Jak rozwiną się wszystkie kwiaty to jest wielka kwiaciana kula!

0184.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 13:04 #155794

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Na drugim końcu świata ;) , czyli na lubelszczyźnie już drugi tydzień słońce i tropikalne temperatury wysuszają wszystko na wiór :sick: . Nawet rano troszkę się pochmurzyło, ale teraz już standard :evil: , ani jednej chmurki i piecze :mad2: . Zaczynam poważnie przemyśliwać nad własną studnią :think:
Mimo wszystko i tak z kwitnieniem jesteś do przodu ;) , u mnie azalie dopiero zaczynają pokazywać kolorki :silly:

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 17:47 #155854

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
U nas też pada i pada już drugi dzień - Guinness biedny już nie wie co z sobą począć, a ja też w ciężkiej depresji dziś jestem - jak co roku w maju. Drzewa owocowe tak szybko przekwitają pierwsze były morele, potem śliwy i wiśnie, gruszka a teraz jabłonki. Byłoby idealnie gdyby nie te deszcze :(

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 19:43 #155928

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Iwonko, łączę się z Tobą w bólu ;) U mnie też lało przez dwa dni! Ale po południu w końcu przestało, więc jak ruszyłam w ogród, to od razu mi się humorek poprawił ;) Posadziłam wczorajsze zakupy - azalię wielkokwiatową Sunte Nectarine, 5 czerwonych lilii (Red Tiger i Matuzalem - u mnie na targu pani sprzedawała wypasione cebule za 2 zł :eek3: ) i do doniczki pomidorka koktailowego :garden:

Martusiu, jest nadzieja, że front deszczowy przesunął się do was, na wschód B) My natomiast czekamy teraz na słoneczko!

Majowy widoczek:

0135.JPG

...i już powoli przekwitający PJM Elite:

0054.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 19:47 #155930

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Według telewizyjnej prognozy właśnie jesteśmy w centrum tego frontu :crazy: , a od jutra już tylko opady przelotne :whistle: , czyli duża szansa, że znów nie spadnie ani kropla :hammer:
Zazdroszczę Ci sadzenia :oops: , u mnie tyle doniczek w poczekalni, a ziemia jak skała :jeez:

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 19:51 #155934

• jadwiga1
  • jadwiga1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • miłośniczka wszystkich kwiatów
  • Otrzymane dziękuję: 774
piękny ten majowy widoczek :bye:
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
ogród Jadwigi i Henryka

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 19:52 #155938

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu,jest tak pięknie ,że brakuje słów :woohoo: Ptyś- cudowna biała kuleczka :)

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 19:53 #155940

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Nreszcie słoneczko u Was :) u nas zas wiatry :lol: zamiast deszczu :blink:
Wiodczek urodziwy, jak wszystkie w Twoim ogrodzie :hearts:

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 20:09 #155959

• madzia
  • madzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1798
Witaj Dalu
Przepięknie w Twoim ogrodzie :bravo:
Miałaś w swoim ogrodzie prusznik czy mi się zdawało? Mój niestety nie przeżył zimy choć była łagodna.
Pozdrawiam
Magda

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 20:33 #155990

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Madziu, w zeszłym roku kupiłam pięknego prusznika; zimował w nieogrzewanej jasnej piwnicy, ale -niestety- wiosną nie odżył :placze: Zupełnie nie wiem dlaczego i co zrobiłam nie tak :placze:
Taki był:

02313.JPG

Jolu, przestało padać, ale słoneczka jak nie było tak nie ma :( Może jutro? Na razie jest zachmurzone niebo i 12 stopni...

Moniko, Jadziu, dziękuję za miłe słowa :kiss3:

Marto, jutro i u Ciebie będzie padać ;) Jakaś sprawiedliwość musi być na tym świecie!

Jeden z ostatnich tulipanków:

0075.JPG

...i jedna z pierwszych azalek japońskich - zakup sprzed kilku dni Tornella:

0094.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 20:41 #155997

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Melduję, że front na razie utknął nad Górnym Śląskiem :mad2: ale liczę na zmiany w pogodzie... bo też mam co sadzić ;)
Laurowiśnia w Twoim ogrodzie rozłożyła mnie na łopatki - jeszcze nie widziałam w krajowych warunkach takiego okazu w pełni kwitnienia!
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 20:53 #156011

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dala wrote:
... prusznika; zimował w nieogrzewanej jasnej piwnicy, ale -niestety- wiosną nie odżył :placze: Zupełnie nie wiem dlaczego i co zrobiłam nie tak :placze:
Może trzeba było go podlać od czasu do czasu?

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 21:20 #156041

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
U mnie do wieczora padało :sick: Ten tulipan niesamowicie piękny, uwielbiam takie dziwolągi.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.563 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum