Marto, no, właśnie, ja w tym roku niespodziewanie straciłam zimowanego w piwnicy prusznika i rozmaryn
I to zupełnie nie rozumiem, dlaczego
A takie na przykład oleandry czy agapanty od lat przechowuję z dużym powodzeniem - pięknie się rozrastają i obficie kwitną
Moniko, to jeden z naszych dwóch kącików wypoczynkowych, tzw. cienisty. To tam głównie odpoczywamy, jemy i przyjmujemy gości
Jadziu, mój ogród i ja dziękujemy bardzo za miłe słowa
Dla Ciebie moja ulubiona rabata w moim ulubionym miesiącu roku:
Dorotko, chyba już i u Ciebie popadało! U nas za to pogoda poprawiła się i rośliny w ogrodzie szaleją
W końcu, z małym opóźnieniem zaczął się festiwal azalii i rododendronów
Tutaj azalia wielkokwiatowa Narcissiflora jak co roku w objęciach niezapominajek:
Attachment 0175.JPG not found
Aniu, moja laurowiśnia to już kilkunastoletni, olbrzymi krzew. W tym roku zima była łagodna, więc obficie kwitnie i pewnie będzie ładnie owocowała
Jeśli podobają Ci się azalie, dedykuję Ci prześliczną azalkę japońską o pełnych kwiatach - Rokoko:
Markus, zapraszam, zapraszam
Miło jest usiąść w ogrodzie w maju z filiżanką kawki albo kufelkiem piwka i smakować widoki, smaki, zapachy i dźwięki ogrodu
Kamelka już się zadomowiła i mam nadzieję, że będzie jej dobrze w towarzystwie skimmii:
...a azalii japońskich mam w ogrodzie kilkanaście; niektóre już dziesięcioletnie i nawet spore
Kermesina Rose:
Izo, tak to już jest w przyrodzie - czasami niektóre roślinki nas opuszczają, na początku się martwimy, a potem znajdujemy dobre strony takiej sytuacji - robi się miejsce na nowe rośliny
Z prusznika się już wyleczyłam teraz dmucham i chucham na nowy nabytek - kamelię
Iwonko, na szczęście deszcze już się skończyły, słoneczko świeci, ogród się mai, ale tulipanki już w zasadzie przekwitły. Teraz straszą badylkami, czego bardzo nie lubię
Dobrze, że u mnie busz i tak za bardzo ich nie widać...
Jolu, o podlewaniu oczywiście pamiętałam - zbyt doświadczony ze mnie ogrodnik
A prusznik i tak wziął i odszedł w niebyt...
Gosiu, moja laurowiśnia jest stara i wielka! Ale w Sobótce rosną jeszcze większe egzemlarze - prawie jak drzewa
Chyba służy im tutejszy klimat
Na dobranoc różanecznik Dunkelrosa: