TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 12 Maj 2013 21:41 #156054

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Ta laurowiśnia ... utwierdza tylko, że są rejony uprzywilejowane! No i dobrze, bo mamy do czego wzdychać :) Pięknie się mai w ogrodzie.
W sprawie prusznika nie pomogę. Zimowałam ołownika - teraz jest przycięty krótko, gdyż pędy dość dobrze trzymające się zaczęły zamierać koło marc, zbiera się teraz do życia.
Tulipan pięknie szalony :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 13 Maj 2013 08:30 #156159

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Cos nie tak ze stronami swiata :) Aura na zachodzie Europy kuleje od kilku lat
W tej chwili niebo znowu beczy,patrzac na prognoze pogody ma sie troche usmiechac dzisiaj-wątpię
Co jest ? Ptyś ma kokardkę we włosach ..hmm ładna para z Gutkiem :oops:
Dalu rosliny swietnie sie czuja w Twoim ogrodzie - mikroklimat w Krainie Dali :)
Azalie swietnie zimuja -pieknie kwitna,nawet na japońską sie skusiłaś moze inne bardziej ciepłolubne zaklimatyzuja sie u Ciebie
Widze ze bedziesz probowac z Kamelia,wcale bym sie nie zdziwił,gdyby proba powiodla sie czego zycze serdecznie
Zawsze jest możliwość ponowienia eksperymentu z inna przetestowana w zachodnich regionach Europy odmiana - trzeba upolwac ;)
Dzieki za solidna porcje ogrodowych widokow.Cienisty kacik :) mam zamiar odwiedzac przez sezon z antałkiem pifka..

Pozdrawiam Markus

Ogród Dali '2013 13 Maj 2013 08:59 #156171

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Azalki ładniutkie :)
:ohmy: Jaką masz dużą laurowiśnię ,i pięknie kwitnie,ja miałam ją ale ze 2 lata temu mi wymarzła i już nie odkupywałam :(

Ogród Dali '2013 13 Maj 2013 13:27 #156278

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Dalu, przepiękny majowy widoczek z ogrodu. Wprost pocztówkowy!
Azalie jak widzę mocno wyrywają się do kwitnienia. I u mnie ruszyły. Juz nie mogę się doczekać.
U nas było upalnie, dopiero od wczoraj się ochłodziło a dziś pada. Wreszcie. Sucho już było okrutnie.
Oby tylko nie chciało tak siąpić przez tydzień :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Dali '2013 13 Maj 2013 14:23 #156300

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Dalu życze przede wszystkim by Kamelia przetrwała i cieszyła Cię swymi pięknymi kwiatami .To nie lada wezwanie przed Tobą ,ale warto się skusić.Taki ogród jak Twój to marzenie niejednego z nas :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród Dali '2013 13 Maj 2013 16:20 #156333

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu cudowne majowe widoczki. Ten stolik z krzesełkami w środku ogrodu... Super!
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali '2013 13 Maj 2013 21:15 #156462

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Jestem pod wrażeniem laurowiśni, pięknie zakwitła. :bravo: Na jesieni wysadziłam trzy sadzonki ukorzenianie przez rok w donice, przezimowały całkiem nieźle, więc mam nadzieję że za parę lat może i ja doczekam się takich okazów. Z roślinami zimowanymi w pomieszczeniach tak bywa, że wykonując od lat te same zabiegi czasami wypadają,ja rok temu straciłam dwa piękne ołowniki, do dziś bardzo żałuję.
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Ogród Dali '2013 16 Maj 2013 23:18 #157615

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, no, właśnie, ja w tym roku niespodziewanie straciłam zimowanego w piwnicy prusznika i rozmaryn :( I to zupełnie nie rozumiem, dlaczego :eek3: A takie na przykład oleandry czy agapanty od lat przechowuję z dużym powodzeniem - pięknie się rozrastają i obficie kwitną ;)

Moniko, to jeden z naszych dwóch kącików wypoczynkowych, tzw. cienisty. To tam głównie odpoczywamy, jemy i przyjmujemy gości :drink1:

0332.JPG

Jadziu, mój ogród i ja dziękujemy bardzo za miłe słowa :kiss3: Dla Ciebie moja ulubiona rabata w moim ulubionym miesiącu roku:

0155.JPG

Dorotko, chyba już i u Ciebie popadało! U nas za to pogoda poprawiła się i rośliny w ogrodzie szaleją :flower1: W końcu, z małym opóźnieniem zaczął się festiwal azalii i rododendronów :hearts:
Tutaj azalia wielkokwiatowa Narcissiflora jak co roku w objęciach niezapominajek:

Attachment 0175.JPG not found

Aniu, moja laurowiśnia to już kilkunastoletni, olbrzymi krzew. W tym roku zima była łagodna, więc obficie kwitnie i pewnie będzie ładnie owocowała :)
Jeśli podobają Ci się azalie, dedykuję Ci prześliczną azalkę japońską o pełnych kwiatach - Rokoko:

0076.JPG

Markus, zapraszam, zapraszam :drink1: Miło jest usiąść w ogrodzie w maju z filiżanką kawki albo kufelkiem piwka i smakować widoki, smaki, zapachy i dźwięki ogrodu :flower2:
Kamelka już się zadomowiła i mam nadzieję, że będzie jej dobrze w towarzystwie skimmii:

0032.JPG

...a azalii japońskich mam w ogrodzie kilkanaście; niektóre już dziesięcioletnie i nawet spore :garden1:
Kermesina Rose:

0083.JPG

Izo, tak to już jest w przyrodzie - czasami niektóre roślinki nas opuszczają, na początku się martwimy, a potem znajdujemy dobre strony takiej sytuacji - robi się miejsce na nowe rośliny ;) Z prusznika się już wyleczyłam teraz dmucham i chucham na nowy nabytek - kamelię :hearts:

Iwonko, na szczęście deszcze już się skończyły, słoneczko świeci, ogród się mai, ale tulipanki już w zasadzie przekwitły. Teraz straszą badylkami, czego bardzo nie lubię :angry: Dobrze, że u mnie busz i tak za bardzo ich nie widać...

Jolu, o podlewaniu oczywiście pamiętałam - zbyt doświadczony ze mnie ogrodnik ;) A prusznik i tak wziął i odszedł w niebyt...

Gosiu, moja laurowiśnia jest stara i wielka! Ale w Sobótce rosną jeszcze większe egzemlarze - prawie jak drzewa :eek3: Chyba służy im tutejszy klimat :)

Na dobranoc różanecznik Dunkelrosa:

0204.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): markussch01

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 07:58 #157641

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dalu, chyba u nikogo nie można zobaczyć tyle azalii, co u Ciebie :woohoo: . Nie dziwię się, że to Twój ulubiony czas w ogrodzie. Ja ze wszystkich miesięcy w roku, również najbardziej lubię maj :hearts: . Żaden inny miesiąc nie jest mu równy :flower2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 09:07 #157673

• Roma
  • Roma's Avatar
Dalu-to właśnie azalie w Twoim ogrodzie przesądziły o tym,że wreszcie i ja zdecydowałam się na ich posadzenie.Może w tym roku odważę się i posadzę kilka Rh.Sprawdzę czy sobie poradzę i jak im będzie na Jaśkowej.

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 09:24 #157680

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dorciaj wrote:
Dalu, chyba u nikogo nie można zobaczyć tyle azalii, co u Ciebie :woohoo:
Można u Dorotki :funnyface: :funnyface:
Sorry Daluś :hug:
Czy Ty wiesz, ze u nas nie padało zupełnie :blink: Susza na dalekim wschodzie trwa w najlepsze. Dobrze, że woda z grubych warstw śniegu jeszcze zalega w głębi ziemi. Starsze roslinki są szczęśliwe, młodsze niestety trzeba podlewać :crazy:
Uwielbiam te Twoje zakątki wypoczynkowe :hearts:

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 09:28 #157684

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Jak to miło oglądać kwitnące azalie. U siebie nie mam miejsca na te piekne krzewy.

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 09:44 #157689

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Piękne azalie! Prawdziwe okazy. Kącik nieustannie mi się podoba, wyobrażam sobie jak tam smakuje herbatka. :flower2:

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 13:10 #157770

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Danielo, wszak azalie to moje ukochane kwiaty :flower2: W tym roku mocno główkowałam, ale znalazłam trochę miejsca i dokupiłam jeszcze trzy - japońską 'Tornella'. wielkokwiatową 'Sunte Nectarine' i wielkokwiatową 'Juanita'.
Zbliżenie kwiatu azalii japońskiej 'Rokoko':

0085.JPG

Bożenko, azalie nie zajmują dużo miejsca, zwłaszcza japońskie ;) To dla krzewów rh trzeba zarezerwować spore miejscówki. Ale czyż nie są tego warte?
Rh 'Sappho' jeszcze całkiem nie pokazał na co go stać, ale i tak kocham te jego białe kwiaty z bordowym rumieńcem:

0242.JPG

Jolu, no, rzeczywiście trudno mi uwierzyć w tę suszę u was, bo my w maju naprawdę na co jak na co, ale na brak opadów nie mogliśmy narzekać B) Może dlatego niektóre rośliny kwitną i rosną tak pięknie jak nigdy :garden1:
Kalina japońska (może ktoś rozpozna odmianę?):

0292.JPG

Romuś, życzę Ci, żeby pięknie u Ciebie rosły i kwitły :)

0215.JPG

Dorotko, tak azalii i Rh nie brakuje w moim ogrodzie :whistle: I dlatego w maju jest taki piękny i kolorowy.
Dedykuję Ci zbliżenie kwiatka Rh 'Sapho', który niezmiennie zachwyca mnie swoją delikatną urodą:

0233.JPG

Ale maj w ogrodzie to oczywiście nie tylko Rh i azalie B) To również m.in. czas kalin. Wyżej pokazałam kwitnącą japońską; mam jeszcze Roseum i hordowinę Aureovariegatę:

0125.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 21:05 #157885

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dalu, to teraz twój ulubiony czas w ogrodzie... Czy może nie? ;) Czy czas kwitnienia lilii? Trudne pytanie pewnie...
Cieszę się, że pogłówkowałaś i znalazłaś miejsce dla nowych odmian, bo nawet w tak dopracowanym ogrodzie małe zmiany są potrzebne... Tak, żeby nie było wciąż tak samo... ;)
Łan niezapominajek nasunął mi pytanie... Jak Ty wyrywasz chwasty spośród nich? U mnie by poszły razem z chwastami... ;)

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 21:12 #157889

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Już kilkakrotnie sadziłam u siebie ale mi wymarzają. Podejrzewam że wykańcza je zimowe słońce.

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 22:07 #157920

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Dalu weszłam do ogrodu i trochę posiedziałam przy stoliku przyglądając się Azaliom...nie chciało mi się z niego wychodzić...to jest właśnie ten mikroklimat...Dalu a na zjeździe Cię nie będzie?...

Ogród Dali '2013 17 Maj 2013 22:10 #157922

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Daluś i u mnie coraz więcej azalii kwitnie :dance: .
Byłam we wtorek w zoo w Krakowie i pooglądałam sobie kwitnących okazów. Zastanawiam sie czy za kilka lat nie będę potrzebowała maczety żeby się po ogrodzie poruszać :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.591 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum