TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 04 Maj 2013 21:48 #152786

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Piękny pieris, taki grubiutki :)

Inwazja czerwonych tulipanów :rotfl1: To zjawisko daje nam do wyboru dwie drogi działania - polubić czerwone ( i żółte) tulipany lub traktować kupowane jesienią cudeńka jako rośliny jednoroczne... Ja dziś zachwycałam się tymi "zwykłymi" czerwonymi - kwiaty niektórych wielkie, niemal jak dłoń... Cudne :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 05 Maj 2013 08:39 #152924

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Daluś pąki na Twoich azaliach już bardzo nabrzmiałe, za chwilę zacznie się wspaniały coroczny koncert tych kwiatów w Twoim ogrodzie.... już nie mogę się doczekać, zawsze z wielkim podziwem oglądam to przedstawienie :P

Ogród Dali '2013 06 Maj 2013 21:03 #153599

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Agnieszko, już, już, już!!!Sezon azaliowy rozpoczął się na całego :) Bardzo się cieszę, ale gdzieś w tyle głowy kołacze mi się myśl, że ta piękna chwila trwa tak krótko, tak szybko przemija :unsure: Chciałabym zatrzymać urodę tych wspaniałych kwiatów, zamknąć ją w małym pudełeczku...i co jakiś czas otwierać je i napawać się doskonałością kwiatu azalii :flower2:

0183.JPG

Izo, mam trzy pieriski - dwa mniejsze o zielonych listkach i jeden duży o listkach variegata. Niestety, nie znam nazw odmian...

035_2013-05-06.JPG

...a tulipanki mają właśnie swoje pięć minut :flower1: Rzeczywiście najwięcej jest tych żółtych i czerwonych, których wcale nie kupowałam :eek3: Prawdziwa wydaje się więc nasza teoria, że te nowości holenderskie trzeba traktować jako jednoroczne, bo w następnym sezonie wracają do pierwotnej formy = zwykłego czerwonego tulipanka. Ale i te zwykłe i niezwykłe są piękne, chociaż czasami zaburzone zostają moje zamierzenia kolorystyczne :silly:

026_2013-05-06.JPG

0252.JPG

0152.JPG

Jadziu, na szczęście pogoda trochę się poprawiła i już można spędzać w ogrodzie całe dnie B) Tym bardziej, że naprawdę dużo się dzieje i nie wiadomo, w którą stronę zwrócić wzrok, co podziwiać, jakie kwiaty wąchać...
Wiśnie japońskie i jabłonki ozdobne teraz kwitną i zadziwiają mnie niezmiennie swoją urodą:

045_2013-05-06.JPG

Aniu, migdałek - niestety - już przekwitł : I, co gorsza, jego pełnia kwitnienia przypadła na te trzy najgorsze, deszczowe dni :evil: ( Ale w ogrodzie jest teraz tyle kwitnących piękności, że nie zdążyłam się tym zmartwić...

Leszku, prymule mam tylko te najzwyklejsze - samosiejki, ale ich jest ich mnóstwo, w wielu kolorach i w czasie kiedy kwitną potrafią zachwycić:

0072.JPG

Moniko, pierisy należą do roślin kwasolubnych i dobrze się czują na rabatach z azaliami, Rh, kiścieniami i innymi roślinami lubiącymi kwaśną glebę. Jest zimozielony, a pąki wytwarza już jesienią, więc jeśli chcemy, aby kwitł, trzeba go sadzić w zacisznym miejscu, a młode egzemplarze okrywać na zimę. oprócz kwiatów, niektóre odmiany mają bardzo efektowne młode przyrosty:

034_2013-05-06.JPG

Firletko, majówkę w lwiej części spędziłam przed komputerem :angry: Ale już w sobotę pogoda się poprawiłą i teraz całe dnie jestem w ogrodzie - począwszy od porannej przechadzki po moich włościach jeszcze w piżamie, poprzez śniadanie pod gruszą i obiad pod wisterią (ma w tym roku mnóstwo, mnóstwo kwiatów :dance: )...
A w tzw. 'międzyczasie' pielę, wycinam, zamiatam bazie brzozowe w przedogródku, troszeczkę, ale nie za bardzo walczę z ziarnopłonem, bo zagłuszył mi w niektórych miejscach delikatne roślinki...Ciągle jest coś do zrobienia i do ...podziwiania...Najbardziej lubię bujać się na hamaku lub ogrodowej huśtawce i chłonąć ogrodowe widoki, zapachy, dżwięki...

Martusiu, i już się dzieje! Najpierw dużo deszczu, teraz dużo słońca i rośliny dostały takiego poweru, że nie mogę za nimi nadążyć...Tutaj tulipki, tam narcyzy, ówdzie azalie :whistle:
Mój M. chodził dzisiaj zachwycony po ogrodzie, podziwiał m.in. tulipany, a potem zaczął je liczyć i wyszło mu, że aktualnie kwitnie ok. 400 sztuk :eek3: Ja tyle nie kupowałam, ja nie wiem, skąd one się wzięły :happy: Ile na nie wydałam? Wszystkie były za grosze, na wyprzedażach :happy2:

Tomku, jak miło gościć Cię w moim ogrodzie po tak długiej przerwie i dziękuję za miłe słowa :hug:
Festiwal azalii właśnie się zaczyna i aż chciałoby się zakrzyknąć 'chwilo trwaj!', bo za szybko mija maj, a wraz z nim najpiękniejsze chwile i widoki w ogrodzie :(

Lucynko, dzięki serdeczne za życzenia :hearts:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 21:15 przez dala.

Ogród Dali '2013 06 Maj 2013 21:11 #153608

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Daluś cieszę się, że pogoda nareszcie u Ciebie lepsza :hug:
Pobujać się w hamaku lub na hustawce ... kiedy Ty masz na to czas :supr:
Ja newet o tym nie myślę :jeez: jeszcze.
Cudne kolorki azaliowe, popatrzę z chęcią, bo na mojej ziemi nie chcą rosnąć :blink:
JAk się nazywa ta ciemna wisienka? Piękna :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 21:11 przez pamelka.

Ogród Dali '2013 06 Maj 2013 21:17 #153617

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dalu, a nam nie pokażesz swoich tulipanów?=> 400 sztuk musi wyglądać rewelacyjnie :woohoo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali '2013 06 Maj 2013 21:24 #153630

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A moja jedyna azalia japońska Melina pomimo łagodnej zimy, okrycia stroiszem i sporej ilości śniegu - znów wygląda jak drapak :unsure: . Każdego roku regeneruje się prawie od zera :jeez: , nigdy nie doczekam takiego krzaczka jak Twoje :dry:

Ogród Dali '2013 06 Maj 2013 21:38 #153647

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
dala wrote:
Chciałabym zatrzymać urodę tych wspaniałych kwiatów, zamknąć ją w małym pudełeczku...i co jakiś czas otwierać je i napawać się doskonałością kwiatu azalii :flower2
Mały komputer? Mały tablecik? :rotfl1: Jest, jest sposób! :lol: Dalu, ja dochodzę do wniosku, że krótkość kwitnienia nie jest absolutnie wadą roślin, wręcz przeciwnie... Bo to oczekiwanie, zaglądanie... Sprawia, że tym bardziej się to docenia... Ale żeby dojśc do takich wniosków, trzeba być nieco wyrobionym ogrodniczo... :) Moi tacy znajomi(mam nadzieję, że tu nie zajrzą i nie przeczytają ;) ) urządzają ogród... Znaczy ja im w zasadzie doradztwem, kupiectwem ;) i nawet robocizną służę... No i wysłuchuję pobożnych :) życzeń... Ma im wszystko ciągle kwitnąć! Ma być szpaler z ciągle kwitnących krzewów...Rabata bylinowa też ma cały czas kwitnąć... Ostatnio doradziłam koniczynę, bo ona chyba całe lato kwitnie... :rotfl1:
No...
Mąż księgowy? ;) Czy się nudzi w ogrodzie? :lol:
Ale 400 kwitnących tulipanów, które nie wiadomo skąd się wzięły, robi wrażenie! Aż chciałoby się to zobaczyć! ;) Małe pudełeczko proszę otworzyć! :rotfl1:

Ogród Dali '2013 06 Maj 2013 21:55 #153664

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Martusiu, nieeee! Ani komputer, ani tablecik :( Bo kwiat to oprócz wyglądu, zapach, faktura, brzęczący trzmiel opity pyłkiem...Masz rację, że krótkie kwitnienie sprawia, że tak kochamy kwiaty :flower2: Ale ... chciałaby dusza do kwietnego raju :whistle: Na szczęście większą część roku jednak coś kwitnie i mamy na czym zawiesić wzrok ;)
A poza tym, my wyrobieni ogrodnicy :happy: umiemy też cieszyć się i podziwiać liście, korę, pokrój rośliny :silly:
Mąż BYWA księgowym, jak żona trochę za mocno zaszaleje... (jeszcze nie wie, ile lilii niebawem zakwitnie :happy4: ).
Tulipany porozrzucane po całym ogrodzie, więc ciężko pokazać WSZYSTKIE:

041_2013-05-06-2.JPG

Marto (markita), u mnie w ogrodzie jest kwaśna ziemia, zaciszne zakątki i łagodny klimat - azalki chyba to lubią B) Na razie kwitną japonki i PJM Elite, ale wielkokwiatowe już w blokach startowych.

0144.JPG

Marysiu, tulipanki pokazuję sukcesywnie, bo wszystkich na raz nie da się:

029_2013-05-06.JPG

0232.JPG

Jolu, od czasu do czasu muszę się pobujać, bo inaczej kręgosłup całkiem by mi wysiadł:

0083.JPG

Drzewko, o które pytasz, to jabłonka ozdobna; odmiany nie znam, ale ma piękne małe jabłuszka jesienią

042_2013-05-06.JPG
Załączniki:
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 22:06 przez dala.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Ogród Dali '2013 06 Maj 2013 21:58 #153668

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Dalu, zaadoptuj mnie - posłanie wezmę swoje i zamieszkam pod którymś krzaczkiem azalii :woohoo: Czemu ja je tak lubię a one u mnie nie chcą rosnąć?
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2013 21:59 przez Leszek.G.

Ogród Dali '2013 06 Maj 2013 22:01 #153673

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ja mam właśnie tego ostatniego pierisa z czerwonymi młodymi przyrostami .Te przyrosty pięknie wyglądają na tle variegatowych listków
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród Dali '2013 07 Maj 2013 12:16 #153845

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Leszku, ja azalie też kocham,czy z wzajemnością? Bardzo się staram, aby były zadowolone, dogadzam im i chucham na nie, więc nie powinny narzekać :whistle: A Ciebie serdecznie zapraszam - w domku ogrodnika jest sporo miejsca, nawet przespać się można :happy: No i masz widok na azalki :flower2:

0163.JPG

Jadziu, też lubię ten widoczek młodych pierisowych przyrostów :wink2:

033_2013-05-07.JPG

Sporo się teraz dzieje w ogrodzie. Kwitną azalie:

0153.JPG

...kwitnie też skimmia. Może kwiatków nie ma zbyt spektakularnych, ale ten zapach...Jak najlepsze francuskie perfumy.

0192.JPG

Swoje pięć minut ma też złotlin, który w tym roku kwitnie wyjątkowo obficie. Tutaj w duecie z rozwijającą dopiero listki hortensją Aspera:

0253.JPG
Ogród Dali '2019
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2013 12:19 przez dala.

Ogród Dali '2013 07 Maj 2013 12:40 #153855

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
400 tulipanów, no, no niezła sumka, ale nie wykopujesz ich po przekwitnięciu? Mam też pierisa veriegate z czerwonymi młodymi przyrostami ale nie doczekałam się jeszcze na nim kwiatów, zawsze mi wymarzną :(

Ogród Dali '2013 07 Maj 2013 13:15 #153867

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, dojrzały ogród okraszony kwitnącymi roślinami wygląda zjawiskowo. Dolny Śląsk wcześniej w tym roku cieszy się wiosną od Małopolski o mniej więcej tydzień. U nas kwitną dopiero repensy a żółty rododendron otwiera pąki kwiatowe. Pozostałe wczoraj jeszcze drzemały.

Ogród Dali '2013 07 Maj 2013 17:36 #153930

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dalu, dzięki za widoczki z tulipanami :kiss3: Ale i zdjęcie na hamaku super - fajne są te plamy cienia :) Rajska jabłonka wspaniała. Nasze też ładnie kwitną, ale jabłuszka rozczarowujące - małe, ciemne, nie zdobią :(
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali '2013 07 Maj 2013 19:36 #153973

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jejku skimia pachnie? :woohoo: mam polować na jakiegoś pachnącego krzaka i chyba już wiem na jakiego! :dance:
azalie, tulipany - jej jak kolorowo....kocham maj to mój zdecydowanie ulubiony miesiąc w roku B)

Ogród Dali '2013 07 Maj 2013 19:58 #153985

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu cudownie rozkwitły azalki. Moja dawno już zakończyła kwitnienie. Na pocieszenie rh zaczął kwitnąć. Pierisek kusi mnie coraz bardziej i chyba się nie oprę jeśli gdzieś go spotkam. Jabłonka również urzekła mnie swoimi kwiatami. I te kolorki tulipanów... Teściowa chciała je posadzić, ale teraz to już chyba za późno... bo u Wszystkich już kwitną... A ten hamak :whistle: Też kombinuję miejsce na taki u siebie. Z tym, że muszę mieć z podstawą, bo nie ma gdzie zawiesić.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali '2013 07 Maj 2013 20:20 #154000

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Widzę, że bujasz się w bezpiecznej odległości od ziemi ;) nie całkiem z głową w chmurach...
Tego akurat nie zazdroszczę, bo wszelkie huśtawki wywołują u mnie jeden efekt :sick:
Ale zazdroszczę kwitnienia tych wszystkich kwasolubów! Piękne są!
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali '2013 07 Maj 2013 20:31 #154009

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Moniko, no, faktycznie na sadzenie tulipanków już deczko za późno ;) tej wiosny pozostało Ci tylko oglądanie ich w cudzych ogrodach, ale jak posadzisz cebule we wrześniu lub październiku, będziesz miała festiwal kwitnienia w maju następnego roku :flower2: A tymczasem jeszcze takie moje cudaki:

031_2013-05-07.JPG

...i pieris w otoczeniu iglaczków i szafirków:

030.JPG

Martusiu, skimmia pachnie oszałamiająco! Szkoda, że nie mogę przesłać Ci tego zapachu przez monitor :whistle:
W zamian - kwiatek w zbliżeniu:

0203.JPG

Ja też, tak jak chyba wszyscy, kocham maj :hearts: A jeszcze w tym roku ta wiosna taka późna, taka wyczekana...
Majowy widoczek dla Ciebie:

0214.JPG

Marysiu, jabłuszka tej mojej NN są prześliczne! W zeszłym roku w ogóle nie kwitła, więc tym bardziej się cieszę, że jesienią będę miała mnóstwo rajskich jabłuszek :) Mam jeszcze jedną jabłonkę ozdobną - Royality; dwa lata temu jak spadł majowy śnieg, strasznie była poturbowana; powolutku dochodzi do siebie:

048_2013-05-07.JPG

Romku, moje Rh też jeszcze śpią, ale japonki rozkwitają jedna za drugą!
Ogród jest dojrzały, żeby nie powiedzieć - stary ;) Kocham go za tę dojrzałość i bujność, ale czasami niektóre rośliny włażą mi na głowę i muszę ostro z nimi walczyć :happy:

Iwonko, nie wykopuję, bo chyba zwariowałabym :P Po prostu co roku dokupuję i dosadzam porcję nowych, a stare stopniowo się wyradzają, a w końcu zanikają...

Najpierw ogród opanował mi ziarnopłon, a teraz - niezapominajki :flower1:

036_2013-05-07.JPG
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, waldek727

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.598 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum