TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 13:11 #160417

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, zabij, ale nie pamiętam :oops: Muszę poszperać w zdjęciach lub ...poczekać do jesieni :)
U mnie deszczu nie ma już od prawie dwóch tygodni, chociaż codziennie zapowiadają :angry: Za to jest chłodno i nie ma słońca, więc azalie kwitną i kwitną...
Wielkokwiatowa o pięknym ceglasto czerwonym kolorku - Tunis:

0187.JPG

Sylwek, pewnie, sam wiesz najlepiej, czy dana roślina ma rację bytu w Twoim ogrodzie...
Do Wojsławic chyba się w tym roku nie wybiorę, ale w weekend planuję wypad do wrocławskiego OB - tam mozna też podziwiać piękne Rh i azalie :flower1:
A u mnie może nie w takiej masie i takie piękne, ale też kwitną. Wielkokwiatowa azalia Toucan:

0205.JPG

Martusiu,nooo!!! Moja miłość do nich jest wielka i bezgraniczna ;)
Dla Ciebie jeszcze wielkokwiatowa Czardasz:

0217.JPG

NN

0164.JPG

Kącik słoneczny - teraz azaliowy:

0264.JPG

A tu dla równowagi - jeden z zakątków cienistych:

0283.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 14:10 #160439

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Myślę, że ta moja żółtawa azalia to jednak nie jest Toucan :think:
Twoja tylko w pąku lekko żółta, a moja jednak żółta cały czas :dry: , nawet jak przekwita to tylko lekko jaśnieje :dry:
Poza tym myślę, że moja ma jednak mniejsze kwiaty, za to więcej na raz w "bukiecie" ;)

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 15:10 #160451

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
no tak :) sami wiemy co sadzimy i co się z biegiem lat sprawdza, co nie :) z usunięcia wisterii cieszy się powojnik, bo dostał ładną pergolę i większa ilość światła już dała efekt :)
Dalu, słoneczny / azaliowy zakątek to jak ja to nazywam - Twoja kolejna wizytówka :) świetne połączenie ogrodu z detalami małej architektury :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 17:55 #160483

• xMonia
  • xMonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu widać ,że Twoje serce zajęte jest przez rodusie i azalie :) Wszystkie pięknie kwitną ku radości właścicielki :hug: Domyślam się ,że całe dnie mogłabyś spędzać z nimi ,teraz kiedy kwitną :dance:

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 18:14 #160490

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Toucan i Tunis są na mojej liście chciejstw! Ja kolejny rok nie pojadę do Wojsławic na rododendrony. Może chociaż liliowce mnie nie ominą!

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 19:19 #160508

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Dalu ta sex grupa to
Kałdunica zielona – owad z rzędu chrząszczy. Pospolity w całym kraju. Przy masowych pojawach wyrządza duże szkody w uprawie szczawiu i rabarbaru. Żeruje także na bobie, nasturcji i winorośli. owady Polski systematyka chrząszczy Wikipedia
Piękne odmiany azalii a Czardasz chyba też ładnie pachnie .mieszkać w tak ładnym otoczeniu to sama radość ,ale też i mnóstwo pracy .Wisteria okropnie zaborcza jak takim wielkim terenem zawładnęła ,ale dla tak pięknych kwiatowych kiści też bym jej pozwoliła
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 19:49 #160521

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja myślałam, że to kruszczyca złotawka :dazed:
Mnie zżarła całkowicie biały bez Madame Lemoine :evil:

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 20:30 #160560

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Marto, ja tego owada widuję często właśnie na białych kwiatach, ale póki co nie zauważyłam, żeby jakieś szkody robił...Nie przypuszczałam, że może zniszczyć jakieś kwiaty :eek3:
Rzeczywiście Toucan po rozwinięciu płatków ma kwiat zupełnie biały ze złotą plamką na górnym płatku...

Jadziu, ja zawsze mówię, ze ogród wymaga pracy na pełny etat...Ja i tak jestem w tej dobrej sytuacji, że mam trochę wolnego czasu i mogę w nim pracować ...na pół etatu ;) A tak na poważnie, to wiosną i jesienią aktywnie spędzam w ogrodzie co najmniej 3, 4 godziny dziennie z wyjątkiem weekendów, choć zdarza mi się pracować również w weekendy :garden:

Dagmarko, z tego, co wyczytałam w Twoim wątku, to wybierasz się latem do Niemiec, więc i liliowce mogą Cię ominąć :(

Moniko, żebyś wiedziała - nie mogę się napatrzeć na kwitnące azalie i rododendrony :flower2: Siedziałabym w ogrodzie non-stop, gdyby nie to, że zrobiło się paskudnie zimno :angry:

Sylwek, a jaki to powojnik króluje teraz na pergoli?
W tym kąciku, zwanym przez nas 'słonecznym' jadamy śniadania i pijemy popołudniową kawkę :drink1:

Wbrew pozorom, w ogrodzie sporo się dzieje - kwitną nie tylko azalie i rodki, ale również kaliny:

01010.JPG

0273.JPG

...głóg dwuszyjkowy:

0294.JPG

...krzewuszka:

0334.JPG

0313.JPG

i lilak zwisły:

0303.JPG
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 20:37 #160565

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Na jednym osiedlu w moim mieście przepięknie kwitną głogi. Zawsze się nimi wtedy zachwycam i dziwię, czemu ja jeszcze nie mam głogu w ogrodzie :silly: :happy3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 20:42 #160570

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu fantastyczna kolekcja azalek. Ślicznie kwitną. Moja już dawno zakończyła kwitnienie/
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 21:27 #160605

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
O ten ostatni lilak mi się bardzo podoba! Dalu, a ile Ty masz tej tojeści Firecracker! Nie tępisz tego? Ja tępię, a i tak ciągle ją mam... Ale orszelinowata jeszcze gorsza, w tym roku wydam jej walkę...
A po co, Dalu, Ty masz jechać do OB, jak u Ciebie azalie jak w OB i zapach ten sam... :)
A robal to ta kruszczyca, choć wydaje mi się, że jest jeszcze jakaś inna nazwa... U mnie pożera wszystkie jasne irysy i wszystko, co białe... Tragedia...

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 21:33 #160611

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu, też nie wierzyłam, że ona żre :pinch: , ale wyczytałam, że normalnie żeruje na roślinach :hammer: , a szczególnie upodobała sobie białe, Marta ma rację, ona pierwsza mnie przed kruszczycą przestrzegała :jeez: .
Gdyby nie to, że jej larwy są pożyteczne, już ja bym im pogrom urządziła :mad2: , strząsałam po kilkanaście z moich bzów :angry:

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 22:06 #160640

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Czyli to jednak Kruszczyca złotawka jak objada się białymi kwiatami.Oba gatunki są podobne do siebie .Piękne kalinowe pompony
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Ogród Dali '2013 24 Maj 2013 22:12 #160647

• Roma
  • Roma's Avatar
No proszę ,już kwitnie krzewuszka a u mnie jeszcze ni widu ni słychu :( a kalina kwitnie tylko pojedynczymi kulami.W ubiegłym roku przeszła ostrzyżyny i w tym chyba się na mnie obraziła.

Ogród Dali '2013 25 Maj 2013 14:15 #160890

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
Romuś, moją kalinę też ostro przycięłam, bo zaczęła się już za bardzo panoszyć w ogrodzie :angry: No i nie jest już taka efektowna, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku już dojdzie do siebie :)

0116.JPG

Krzewuszka o zielonych listkach też jeszcze nie kwitnie; tylko ta z bordowymi listkami jest taka wyrywna!

Jadziu, ta kruszczyca ma szczęście, że jest taka ładna ;) Ja lubię ją oglądać - pięknie wygląda na białych kwiatach :)

0056.JPG

Marto (markita), te fotki kruszczycy to były robione w zaprzyjaźnionym ogrodzie; u mnie dawno jej nie widziałam...

Marto (artam), oj, mam i tej tojeści, i innych całe mnóstwo!Ale mam też sporo tzw. trudnych miejsc, pod drzewami, w cieniu, w mniej reprezentacyjnych miejscach ogrodu, gdzie nic nie chce rosnąć, a tojeść i owszem! Jak zaczyna mi przeszkadzać i włazi na inne rośliny - po prostu ją wyrywam i tyle :whistle:

059.JPG

Moniko, u mnie azalie i rodki kwitną przeszło miesiąc :flower1: Pierwsze odmiany zaczynają już w kwietniu, ostatnie kończą na początku czerwca. I to jest mój najukochańszy czas w ogrodzie. Satomi już przekwita, więc jej fotka na 'do widzenia' :hearts:

0176.JPG

Marysiu, wyobrażam sobie - taka aleja kwitnących, okazałych głogów to piękny widok! Mój jest na razie malutki, ale już cieszy ślicznymi kwiatuszkami.
Natomiast wisteria, podobnie jak Twoja, powolutku już przekwita, więc trzeba się nią jeszcze nacieszyć i napodziwiać, bo następny raz może być nawet za parę lat...

0095.JPG
Ogród Dali '2019

Ogród Dali '2013 25 Maj 2013 16:04 #160919

• FRAGOLA
  • FRAGOLA's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 39
Dalu pięknie Ci kwitną azalie...Tunis i Czardasz najbardziej mi się podobają...
takie by mi pasowały aby ożywic iglakową rabatę...Zapisuję więc na listę :)

Ogród Dali '2013 26 Maj 2013 08:52 #161232

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu same piękności pokazujesz. Kalina piękna. zastanawiałam się ostatnio nad jej kupnem, ale nie mam gdzie posadzić i muszę się wstrzymać do czasu kiedy powiększę ogród.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali '2013 26 Maj 2013 22:47 #161642

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Kaliny w tym roku bardzo obrodziły w kwiaty. U mnie też od tygodnia tylko straszy deszczem, jutro ma padać i to solidnie - zobaczymy, jak będzie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.504 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum