TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 28 Maj 2013 13:32 #162237

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Iwonko, u mnie w końcu się rozpadało, ale nie powiem, żeby mnie to bardzo cieszyło - chmury zahaczyły już o Ślężę, co zwiastuje trzydniówkę :angry:

Moniko, bardzo lubię kaliny, choć na razie mam w ogrodzie tylko trzy - Roseum właśnie, a także Hordowinę i japońską. Każda ma coś, za co ją lubię - Roseum zachwycające, liczne kule, hordowina to odmiana aureovariegata, więc ma fajne listki, a japońska czaruje i listkami, i ślicznymi kwiatostanami, które utrzymują się na krzewie bardzo długo :)
Ja też już nie mam w ogrodzie miejsca, a 'chciejstw' ciągle sporo, więc jakoś tam kombinuję ;) A to coś wypadnie, a to coś przesadzę, a to nagle jakąś 'dziurę' na rabacie dojrzę... W ten sposób tej wiosny znalazłam miejscówki dla jeszcze dwóch azalii wielkokwiatowych i dwóch japońskich, a także dla bzu czarnego :dance: A piszę tylko o większych roślinach, bo nie wspomnę już o dziesiątkach nowych bylin i lilii B)

Fragolciu, azalki to przecież moje ukochane :hearts: Z tych odmian będziesz zadowolona, zresztą moim zdaniem wszystkie wielkokwiatowe są śliczne i bezproblemowe :flower1:

W niedzielę, mimo kiepskiej pogody, pojechałam do Wrocławia podziwiać azalie i Rh. Pierwszym przystankiem był Ogród Botaniczny, a drugim Park Szczytnicki z Ogrodem Japońskim. Nie mam fotek - są w telefonie M., a słowami trudno wyrazić urodę tego, co tam zobaczyłam. Cuda, cuda i jeszcze raz cuda! Takie wspaniałe kwitnące okazy rododendronów i azalii zebrane w jednym miejscu - widoki zapierające dech w piersiach. Niektóre rododendrony wielkie jak drzewa, oblepione, obsypane kwiatami przecudnej urody :flower2:
Przypomniał mi się taki wierszyk, który recytowałam w dzieciństwie na jakiejś akademii:
Pachną wrocławskie rododendrony odpływającym w dalekie strony
I każdy żeglarz w sercu zabierze wrocławskie kwiaty, wrocławskie wieże
I będzie kochał, będzie wysławiał śląską urodę miasta Wrocławia :happy:

Żeby jeszcze pogoda była lepsza, to już pełnia szczęścia...
A tymczasem rozpadało się :lev: Deszcz jest potrzebny, ale może nie od razu trzydniówka :angry: Do tego jest tak zimno, że od kilku dni włącza nam się w mieszkaniu ogrzewanie :evil:

Kilka fotek jeszcze sprzed deszczu.
Jedna z rabatek z Rh:

0043.JPG

Po raz pierwszy od wielu lat nie ma mszyc na wiciokrzewie i nie wiem, co jest tego przyczyną

0023.JPG

Bodziszki szaleją

Attachment 0088.JPG not found

Nastał czas irysów; mam ich niewiele, ale kępy syberyjskich są już spore

0117.JPG

Ślicznie kwitną lny z siberkowych nasionek :flower1:

0057.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 28 Maj 2013 18:11 #162310

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Dalu a jak te kalinki różnią się pod względem tempa wzrostu? Rabata z rh cudna - nie można oczu oderwać :)
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Dali '2013 28 Maj 2013 19:54 #162354

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Piękny wiciokrzew, ja swojego właśnie z powodu corocznego, zmasowanego nalotu mszyc wycięłam. Pachniał obłędnie, więc może znowu posadzę :think: Dalu rabata z Rh cudna. :bravo:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Ogród Dali '2013 28 Maj 2013 20:28 #162368

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Dalu, to chyba taki łaskawy rok pod względem mszyc. U mnie też i wiciokrzew i róże czyste. Ale wczesną wiosną zaobserwowałam ogromne ilości biedronek... to chyba ich sprawka :woohoo:

Ogród Dali '2013 28 Maj 2013 21:17 #162392

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Nie strasz proszę trzydniówką, bo ja mam już dość tego deszczu ;) U mnie irysy syberyjskie dopiero w pąkach. Tak jak ty kocham swoje kaliny, niestety nie mam jeszcze japońskiej :P Czy rododendrony na zdjeciu to z tyłu Nova Zembla a przed nią Roseum Elegans?

Ogród Dali '2013 28 Maj 2013 23:53 #162482

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
dala wrote:
Deszcz jest potrzebny, ale może nie od razu trzydniówka :angry:

Dalu a dwutygodniówka? Mój ogród znajduje się pod wodą. :( Jestem coraz bardziej załamana i pełna obaw o rośliny, szczególnie te użytkowe, bo ozdobnym krótkotrwałe zalewanie nie zaszkodzi.

Piękne Rhododendrony i wiciokrzew. :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Ogród Dali '2013 29 Maj 2013 07:55 #162507

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Zastanowił mnie wiciokrzew ... bez mszyc :think: Mój niestety tradycyjnie ma i dlaczego?
Kolorowo teraz bardzo z tymi kwitnącymi kwasolubami, kolorowo :woohoo:
Z chęcią popatrzę u Ciebie Daluś, u mnie nie chcą rosnąć.

Ogród Dali '2013 31 Maj 2013 21:21 #163459

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, moje oba wiciokrzewy wolne od mszyc, co więcej - podobnie kalina i jaśminowiec :eek3:
Może to sprawka biedronek wyjątkowo licznych w tym roku, jak słusznie zauważyła Magda?

0166.JPG

...a w temacie kwasolubów - w końcu zakwitła azalia wielkokwiatowa Chanel; wbrew nazwie ma stosunkowo małe kwiatki, ale ten zapach...

01011.JPG

Gosiu, wprawdzie nie było dwutygodniówki (odpukać!), ale trzydniówkę sobie wykrakałam - lało i lało i lało :evil:
Współczuję Ci tego nadmiaru wilgoci, bo wiem, że warzywka bardzo tego nie lubią. Ale i kwiaty tracą swój urok kiedy je tak deszcz i wiatr wytarmoszą :angry:
Na szczęście Rh doszły szybko do siebie:

0146.JPG

Iwonko, kalina japońska to chyba moja ulubiona, bo ma piękne liście i kwiaty, a do tego baaardzo długo kwitnie :)
Tak, na fotce jest Nova Zembla, a ten drugi Rh to albo Roseum Elagans, albo Catawbiense Grandiflorum...
Aktualnie kwitnie jeszcze taki; muszę poszukać gdzieś jego metryczki, bo już mi się te nazwy mylą :oops:

Attachment 0089.JPG not found

Magdo, chyba masz rację z tymi biedronkami - odwdzięczają się nam za to, że nie trujemy ich chemią ;)
Zakwitła w końcu Chanel - dystyngowana i elegancka jak Coco:

0044.JPG

Marto, zaproś biedronki do swojego ogrodu, a pozbędziesz się problemu mszyc :wink2:
Jeśli lubisz kolorowe rabaty z Rh i azaliami, dla Ciebie widoczek:

0127.JPG

Moniko, największa i najstarsza jest u mnie kalina Roseum - to już naprawdę duży krzew i muszę go przycinać, żeby nie zdominował mi sąsiednich roślin:

0207.JPG

Kalina hordowina i japońska mają po 2,3 lata i wg moich obserwacji przynajmniej na początku rosną bardzo wolno. U mnie to krzewinki mające po kilkadziesiąt cm wysokości, z tym że japońska bardziej rozrasta się na szerokość.

Po kilku mokrych i zimnych dniach, dzisiaj w końcu się wypogodziło i nawet chwilami pokazywało słoneczko. Rośliny w ogrodzie w większości są zadowolone z takiej porcji deszczu, zwłaszcza hosty i hortensje.
Dla mnie to się nawet dobrze złożyło, że pogoda nie pozwalała na prace ogrodowe, bo złapała mnie bardzo przykra przypadłość - zapalenie korzonków (kto chorował wie jakie to paskudztwo :angry: ) i w zasadzie powinnam leżeć i wygrzewać :silly: Ale zastrzyki i środki przeciwbólowe trochę postawiły mnie na nogi i dzisiaj już nie wytrzymałam i trochę ogarnęłam ogród po ostatnich nawałnicach...Ale to nie był dobry pomysł...

Attachment 0382.JPG not found

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): jagoda5214, Alina-277, waldek727, Martina

Ogród Dali '2013 31 Maj 2013 21:33 #163473

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Rh piękne,okazałe,hostowa alejka bardzo mi się podoba :bravo: :bravo:
ładny wiciokrzew ,u mnie gdzieś przepadł albo coś go podjadło :angry:

Ogród Dali '2013 31 Maj 2013 21:53 #163496

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dalu, wiedziałam, że nie powinnam dziś do Ciebie zaglądać :oops: . Zwłaszcza, że jutro wybieram się do ogrodniczego, i to takiego dosyć dobrze zaopatrzonego w azalie i rh :jeez: .

Dzięki tym kwasolubom pięknie u Ciebie i kolorowo :woohoo: . Alejka z hostami niesamowita :supr3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Dali '2013 31 Maj 2013 22:19 #163516

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
dala wrote:
Ale zastrzyki i środki przeciwbólowe trochę postawiły mnie na nogi i dzisiaj już nie wytrzymałam i trochę ogarnęłam ogród po ostatnich nawałnicach...Ale to nie był dobry pomysł...
No właśnie :jeez: po zastrzykach należy odpoczywać w domowym zaciszu a nie wystawiać się na porywy wiatru :teach: oraz oczywiście nie przepracowywać się.
Coś o tym wiem odkąd przez okno spaglądam, jak rosną chwasty :jeez:
Jak miło znowu ogladać Twoje piękne wielkie kępy hostek :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 22:22 przez pamelka.

Ogród Dali '2013 31 Maj 2013 22:34 #163524

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jejku cudna ta Chanel :woohoo: .....oj marzy mi się niesamowicie jakaś pachnąca azalka :hearts:
ogólnie wszystkie azalki i rodusie są piękne :hearts:

Ogród Dali '2013 31 Maj 2013 23:08 #163542

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Korzonki lubią ciepło, w każdym razie moje :P Wracaj szybko do zdrowia :hug:

Ogród Dali '2013 31 Maj 2013 23:51 #163554

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Dalu.

Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrówka i do pięknego ogrodu. :hug:
Nadchodzące dni z tego co wiem powinny sprzyjać do wygrzewania się na słońcu wśród zieleni.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 11:02 #163634

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Być może dlatego nie ma mszyc bo jest sporo deszczu. U mnie również ich nie ma.

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 11:32 #163638

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
No i nacieszyłyśmy się Dalu słonkiem. Ogród, nie powiem, zadowolony, ale ja mniej, bo nie mogę sie nim do woli nacieszyć. Wizyta u Ciebie też odpłynęła w sina dal :( ... a tam tak pięknie :hearts:

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 11:37 #163640

• grazynarosa22
  • grazynarosa22's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Współczuje bólu...Dala....mnie łapie rwa kulszowa,boli nieziemsko :mad2:
ale od 2 lat ostrego ataku nie miałam.Wiem co to za ból :whistle:

Ja z pytankiem....jak Ci rosną zioła tarasowe????
Pozdrowionka.....Grażyna

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 13:06 #163658

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Dalu, współczuję bólu :hug: Ogród twój rajski, mimo deszczu wspaniały :woohoo:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]