TEMAT: Ogród Dali '2013

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 14:50 #163692

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Dalu przede wszystkim życzę Ci zdróweczka .Oj ciężko, jak ruchliwego człowieka posadzi choroba :hug:no cóż bedzie lepiej i znów usiądziesz z kawką przy stoliku z pachnącą Chanel.Fotka z kwitnącymi Rh i azaliami :hearts: :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 19:28 #163751

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jadziu, mam wielką nadzieję i wiarę, że mój lekarz szybko postawi mnie na nogi, bo nie cierpię tego uczucia bezsilności, gdy nie mogę pracować w ogrodzie :angry: Na szczęście pogoda jest jaka jest i tak czy siak siedzę w domku, pod kocykiem ;)
Wczoraj na kilka godzin poprawiła się pogoda, kawki nie zdążyłam wypić, ale wystawiłam moją pelargonię na słoneczko, żeby ją wysuszyć:

0363.JPG

Marysiu, jestem zła na tę pogodę :mad2: Najpierw zima była długa i męcząca, a teraz wiosna zimna i deszczowa. Za chwilę lipiec, św. Hanki i ...zimne wieczory i poranki. Kurcze, co za klimat! Tym bardziej cieszę się więc, że niebawem wyjeżdżam na urlop do słonecznych (oby!) Włoch, bo chyba w tym roku słonecznym ogrodem się nie nacieszę...
Ławeczka w kąciku cienistym smutna i samotna; już nie pamiętam, kiedy na niej ktoś siedział :( TYlko hortensja dębolistna się cieszy z wilgoci, rośnie jak szalona i jest cała obsypana pąkami:

0189.JPG

Grażynko, fakt, ból jest paskudny, łzy same lecą z oczu :placze:
Większość ziółek mam w gruncie, a do donicy w tym roku posadziłam rozmaryn, stewię i werbenę cytrynową. Na razie rosną tak sobie, ale dla ziół jest stanowczo za zimno i za mało słońca...

Magdo, no, pogoda masakryczna :evil: Ale żałuję bardzo, że nie dotarłyście do mnie :( Może jeszcze w czerwcu?
Z tej pogody najbardziej cieszą się hosty. Rabata hostowo-liliowcowa wokół jabłoni:

0304.JPG

0218.JPG

Bożenko, i dobrze! Chociaż jeden pożytek z deszczu ;)

Waldku, dziękuję za dobre słowo :kiss3:
I oby Twoja prognoza się sprawdziła, bo jeśli dłużej popada to owoców w ogóle nie będzie w tym roku :placze: Morele opadają z drzewa, a wczesne czereśnie nie dojrzewają, tylko gniją na drzewie:

0344.JPG

Iwonko, masz rację - korzonki lubią ciepło! I to zarówno te nerwowe, jak i te roślinek :happy:

Martusiu, oprócz Chanel pięknie pachnie jeszcze Sunte Nectarine :flower2:

Aniu i Dorotko, dla Was wyjątkowo wielkie w tym roku hosty przy ścieżce raz jeszcze:

0157.JPG

I pierwszy w tym roku liliowiec:

0256.JPG
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Gosia, waldek727

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 19:34 #163755

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Rośliny cieszą się z tej pogody... ale my nie mamy szans cieszyć się nimi! :(
A pora by już była na pierwsze róże, które wcale takiej aury nie preferują...
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 20:42 #163781

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
dala wrote:
0304.JPG
Dalu, a co się tak pięknie pnie po tej jabłoni? Hortensja? świetnie to wygląda!
Współczuję, też wiem, co to za ból... A może ta pogoda pod psem ;) , to dobrze w tej sytuacji? Byłoby Ci bardziej szkoda, gdyby było ładnie...

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 20:52 #163783

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No to nadrobiłam "epokę rododendronów" w Twoim ogrodzie. Cudnie :)
Moje krzaczki jeszcze młode, ale już dają niesamowitą radość ogrodowi. Barwy, no i te azaliowe pachnidła :dance: Czemu tak późno odkryłam azalie? Co, tam... nadgonię i te zaległości :rotfl1:

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 23:27 #163878

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Przepiękna jest ta hosta przy figurce, wiesz co to za jedna?

Ogród Dali '2013 01 Cze 2013 23:53 #163891

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dalu, również życzę szybkiego powrotu do pełni zdrowia.
Wracając do mszyc i biedronek to w tym roku u nas nie ma ani jednych ani drugich. W ubiegłym była jednak nawałnicka kropeczek, wszysko było nimi oblepione. Być może skutecznie oczyściły ogród z mszyc i przeniosły się na zachód w poszukiwaniu jedzenia.
Taka deszczowa aura sprzyja szybkiemu wzrostowi host.

Ogród Dali '2013 02 Cze 2013 08:26 #163926

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Dalu, życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia :hug: Pogoda chyba dostosowała się do Twojej chwilowej niedyspozycji, bo patrząc na prognozy przecieram oczy ze zdumienia. Dzień w dzień najcieplej w Suwałkach, a najchłodniej we Wrocławiu :eek3: Przynajmniej nie musisz niczego podlewać :)

Ogród Dali '2013 02 Cze 2013 20:41 #164166

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ja też życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia ;)
A kącik do kawusi masz uroczy,taki stylowy :bravo:

Ogród Dali '2013 02 Cze 2013 21:17 #164199

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Aniu, dziękuję,czuję się już lepiej - leki działają!
Ostatnie dni pogoda była pod zdechłym Azorkiem i krzesełka stały niewykorzystane; dopiero dzisiaj udało nam się zjeść śniadanko w ogrodzie :)

Pawle, no właśnie, coś się w tym roku poprzestawiało - u mnie wiosna zimna i mokra jak nigdy :angry: Ostatnie opady były jednak tak obfite, że niektóre, bardziej wrażliwe rośliny najnormalniej w świecie zaczynają podgniwać :evil: Podobnie cebule tulipanów i lilii...Podlewanie rzeczywiście mam w najbliższym czasie 'z głowy' i cieszę się, że ziemia u mnie w ogrodzie jest bardzo przepuszczalna, bo na okolicznych polach i łąkach stoi woda :(
Z powodu pogody i choroby kilka dni nie pracowałam, ale wkurza mnie taki bałagan w ogrodzie i dzisiaj trochę się pokrzątałam ;)

Romku, tak, hosty i hortensje rosną jak szalone i wydają się być bardzo zadowolone z pogody:

Attachment 0323.JPG not found

Attachment 0314.JPG not found

Attachment 0295.JPG not found

Attachment 0284.JPG not found

Attachment 0274.JPG not found

Iwonko, tam rosną dwie hosty, ale Tobie z pewnością chodzi o tę jaśniejszą. To Albopicta - wiosną jest dwukolorowa, ale potem robi się cała zielona; jest olbrzymia, ma chyba ponad metr średnicy!

053_2013-06-02-2.JPG

Izo, majowy spektakl rodkowo-azalkowy chyba nie ma sobie równych w ogrodzie! Szkoda, że już powolutku się kończy... Jako ostatni zakwitł Rh Goldflimmer o rzadkich u rodków dwukolorowych listkach, ale dość nieciekawych kwiatkach:

Attachment 0482.JPG not found

Marto, po jabłonce wspina się hortensja pnąca, która w tym roku będzie miała nawet sporo kwiatów :flower2: Pogoda fatalna, ja -chcąc nie chcąc - odpoczywam, ale w przerwach od deszczu nie wytrzymuję i wyskakuję do ogrodu coś tam podłubać ;)

Gosiu, w tym roku wszystko opóźnione :angry: Róże jeszcze w pąkach, ale w końcu zakwitł pierwszy powojnik - Ville de Lyon:

Attachment 0462.JPG not found

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Ogród Dali '2013 02 Cze 2013 22:07 #164243

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Tak to o nią mi chodzi - piękna :hearts: U ciebie bałagan w ogrodzie?? U nas dzieci mówią - a jedzie mi tu tramwaj :lol:

Ogród Dali '2013 03 Cze 2013 18:24 #164564

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Daluś łączę się z Tobą w bólu bo też borykam się z bólem korzonków :angry: Mam nadzieję, że wreszcie nam przejdzie i będziemy mogły powyżywać się w rabatkach .....
Na Twoje ogrodowe widoki brak mi po prostu słów..... Twój ogród jest bajkowy.....każdy zakątek zachwyca...... i zielony i kolorowy..... wszystkie równie piękne :thanks:

Ogród Dali '2013 03 Cze 2013 19:25 #164593

• katik
  • katik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Zdrówka Dalu i ja Ci życzę :hug:
Nadrabiam wątki i chciałam pogratulować mebelków do kącika kawowego , są śliczne :supr3:
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik

Ogród Dali '2013 05 Cze 2013 18:30 #165453

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
hosty bardzo ładne ;)
Fajnie ,że Ci kwitnie powojnik - Ville de Lyon,mogę poprzygladać sobie jaki ma kolor,,kwiat ,
ja go kupiłam na wiosnę ale mój chyba w tym roku niezakwitnie :(
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2013 18:30 przez anabuko1.

Ogród Dali '2013 11 Cze 2013 18:54 #167829

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
:hug: Ty wiesz za co.
Życzę dużo słoneczka i pogody ducha :hearts:

Pozdrawiam. Waldek.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

Ogród Dali '2013 11 Cze 2013 19:05 #167835

• zocha
  • zocha's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Ciekawe to co piszesz o tych mszycach na wiciokrzewie,ja jeszcze nigdy czegoś takiego nie zauważyłam,mimo,że blisko są roże i na nich je tepiłam :think: A ta figurka czy fontanna piękna,chciałabym mieć takie rzeczy w ogrodzie,ale one strasznie drogie są a narazie jednak muszę inwestować w rośliny :unsure: no mebelki też stylowe :drool:
Zielono pozdrawiam - Ewa
Ogród Ewy - zochy
Róże Ewy - zochy

Ogród Dali '2013 11 Cze 2013 21:49 #167924

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
Dalu bardzo mi brakowało Ciebie w Sulejowie ale wiadomo zdrówko wazniejsze, ja tez bardzo nie lubie takiej pogody jak nie pada to leje a jak wyjdzie słońce to od razu upały wrrr dla niektórych roślionek na szczęście taka mokra pogoda żle nie robi i pieknie bujnie rosną. Pozdrawiam cieplutko szybkiego powrotu do zdrowia życzę :hug:
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2013 21:49 przez Isia.

Ogród Dali '2013 11 Cze 2013 22:00 #167944

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dalu, zdaje się, że niechcący pomogłaś mi zidentyfikować rh kupionego wczesną wiosną w biedronie :woohoo: - dzięki :flower1: .
Tyle pięknych detali pokazujesz, że nie wiem czasami na czym się skupić. Śliczną masz tą figurkę kobiety z dziećmi. Gdybym spotkała taką, która przedstawia matkę z dwoma synami, chyba bym nie potrafiła sobie odmówić :woohoo: .
Hosty bajeczne :ohmy: .

Kłopotów zdrowotnych współczuję :hug: , cieszę się, że już jest lepiej :kiss3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.599 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum