TEMAT: Hanutkowo

Hanutkowo 2013 14 Sty 2014 12:29 #215256

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Romciu - nie 'w określonym czasie', ale przez cały rok :P Kwiatki są piękne i na pewno bardziej widowiskowe w okresie kwitnięcia, ale tyle z nimi roboty ... :oops: Całe szczęście, że są tacy, którym chce się je uprawiać :)

Bartek - na pierwszym planie widać Picea abies Acrocona. Już drugi rok korci mnie, żeby podejść do niego z siekierą :whistle:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bart78


Zielone okna z estimeble.pl

Hanutkowo 2013 14 Sty 2014 14:58 #215272

  • Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • 2
  • Posty: 308
  • Otrzymane dziękuję: 162
szkoda by było :( bo ładnie się prezentuje :) co najwyżej przesadź w inne miejsce
pozdrawiam
Bartosz
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 14 Sty 2014 17:05 #215295

  • Daniela
  • Daniela's Avatar
Pawle,
świerk za ładny pod siekierę. Jeśli miałbyś się pozbywać, to ja się chętnie zapiszę w kolejkę. Blisko mam jakby co. :)
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 14 Sty 2014 17:21 #215298

  • Roma
  • Roma's Avatar
Pawle-ale zimą kiedy większość ogrodów wygląda szaro,pusto i nieciekawie,takie ogrody jak Twój pokazują całe swoje piękno.
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 19 Sty 2014 14:26 #216300

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Bartek, Danielo - trochę za duża ta Acrocona na przesadzanie. Trzebaby ją w pierwszej kolejności mocno przyciąć w dolnych partiach, żeby w ogóle było dojście do bryły korzeniowej. Za dużo zachodu ;)

Roma - i do tego cały czas jest co oglądać :) A na rabatach bylinowych pusto ... :(

Teraz wszystko przkryte śniegiem, więc zostaje powspominać widoki z poprzedniego weekendu ...











Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 19 Sty 2014 17:32 #216329

  • magdala
  • magdala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4524
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Paweł :bye:
Zasypało nas trochę ,prawda?

Ja akurat zdążyłam zakopczykować róże i spadł śnieg .Moje różaneczniki momentalnie
zwinęły liście w rurki - mróz .
Ale tydzień temu faktycznie trawa była zielona niczym wiosną :)
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 19 Sty 2014 17:38 #216330

  • Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1346
  • Otrzymane dziękuję: 173
Widzę, że ogród przygotowany na śnieg. Iglaki powiązane, patyki powsadzane, żeby nie zadeptać maluszków. :)
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 19 Sty 2014 21:31 #216419

  • artam
  • artam's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8385
  • Otrzymane dziękuję: 2684
rispetto wrote:
Już drugi rok korci mnie, żeby podejść do niego z siekierą :whistle:
Wiedziałam, ze do tego dojdzie! :rotfl1: Sekator to za mało! ;)
Ja do świerków szczególnej atencji nie mam, no z pewnymi wyjątkami ;) , ale upraszam wziąć pod uwagę, że ogród pokazowy przy każdej porządnej szkółce się znajduje... ;)
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 19 Sty 2014 22:01 #216431

  • Daniela
  • Daniela's Avatar
Pawle,
domyśliłam się od razu, że nie da rady wyciągnąć - bez strat - takiego sporego drzewka, jak obok rosną inne maleństwa.
No ale czasem trzeba podejmować i takie decyzje. W każdym razie maleństwa zyskają przestrzeń. :)
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 19 Sty 2014 23:16 #216449

  • Bart78
  • Bart78's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • 2
  • Posty: 308
  • Otrzymane dziękuję: 162
albo można maleństwa przesadzić :happy4:
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 20 Sty 2014 09:31 #216488

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Magdo - zasypać to nie bardzo, bo więcej jak 5-10 cm nie ma, ale wreszcie temperatury styczniowe nastały. Dziś rano na termometrze juz -8, więc nawet czapkę założyłem :lol: U mnie róże jeszcze nie zasypane i w ogóle nic nie osłonięte, ale chyba przysypie je ziemią z worka ... Tydzień temu na poważnie zastanawiałem się, czy kosiarki nie odpalić :lol:

Danusiu - w tym sezonie zabezpieczanie roślin na zimę ogranicza się tylko do wbicia patyków :lol:

Marto - oczyma wyboraźni widzę kilka maluchów rosnących w miejscu tej Acrocony i to potęguje we mnie odczucia, że powinna zniknąć :lol: Na razie wszystko zamarzło, więc wyrok odroczony ;)

Danielo - zeszłej wiosny wykopywałem mniej więcej dwumetrową tuję. Ile się z nią namordowałem :evil: Od tamtej pory już mi się nie chce szarpać z takimi dużymi krzakami :oops: Poza tym gleba u mnie jest taka, że gdy wyciągniesz to w końcu na zewnątrz, to okazuje się, że większość ziemi wylatuje i roślina zostaje praktycznie z gołymi korzeniami. Na jesieni przesadzałem dwie małe sosenki (jakieś 40-50 cm średnicy) i tak właśnie sie stało. Czy przeżyją? Nie wiem ...

Bartek - tendencja jest raczej taka, żeby ograniczać te duże drzewka :lol:

Trochę przysypało ...







Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 22 Sty 2014 21:59 #216968

  • Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1346
  • Otrzymane dziękuję: 173
Ale sniegu. :whistle: U nas ledwo, ledwo.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2014 22:00 przez Dangar.
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 2013 22 Sty 2014 23:27 #217001

  • rm27
  • rm27's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2676
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Paweł, szkoda ciąć takiego ładnego świerka. Jeżeli ma zrobić miejsce innym roślinom to zaryzykowałbym przesadzenie go na nową działkę.
Od dziś kilka cm śniegu leży także u nas. :dance:
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 24 Sty 2014 15:04 #217438

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Śniegu nie przybyło, ale za to dla kresek na termometrze ubyło, więc 'ruch w interesie' jest :lol: Dziś było już przy gruncie około -20, więc najwyższa pora zamknąć okno w sypialni :rotfl1:
Oczywiście o jakichkolwiek pracach w ogrodzie nia ma mowy, więc nastał czas na inne twórcze zajęcia :lol: Co prawda ja przy nich głównie asystuję, ale zawsze coś ;) Coś tak czuję, że minie jeszcze parę lat i uniezależnimy się od sklepów. Tym razem padło na produkcję serów :woohoo:


Na wsi jak to na wsi - mleko prosto od krowy. Jeszcze ciepłe.


Zaszepiamy je bakteriamy i ścinamy podpuszczką


Trochę solimy i lekko podgrzewamy


Po 30 minutach mamy piękny skrzep, który trzeba rozdrobnić krojąc go nożem :)


Po pokrojeniu otrzymujemy ziarenka sera, które mieszamy w około półgodzinnych odstępach


Następnie całość odsączamy na chuście serowarskiej. Kiedyś używaliśmy do tego chustki do włosów, ale nie wytrzymała :whistle:


Po zostawieniu na całą dobę celem wstepnego dojrzewania dostajemy coś takiego :woohoo:


Nastepnie dwunastogodzinna kąpiel w solance


Osuszamy i czekamy. Ser w tym czasie dojrzewa. Teoretycznie powinno to trwać do ośmiu tygodni, ale nam jeszcze nie udało się tyle wytrzymać Wcześniej został zjedzony :oops: Może kolejne tyle wytrzymają :oops:


No i wyrób finalny :wink4:

A na koniec ...

Jako, że nic nie może się zmarnować, to z pozostałości po odcedzaniu robimy ser 'śmieciowy', czyli ricottę :) Gdy nazwiemy go z włoska, to od razu brzmi i smakuje lepiej :rotfl1:


Technologia wytwarzania na kucharskim poziomie podstawowym - wystarczy zwykłe gęste sitko :lol: Do naleśników ... palce lizać :)
Smacznego :D
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2014 15:26 przez rispetto.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adrian89, VERA

Hanutkowo 2013 24 Sty 2014 15:48 #217459

  • Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Posty: 3225
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Jednym słowem, czadowo! :woohoo:
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 24 Sty 2014 23:23 #217652

  • katik
  • katik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 381
  • Otrzymane dziękuję: 84
Wyrób finalany wygląda bardzo smacznie :whistle:
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 25 Sty 2014 00:08 #217660

  • piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1433
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ser fajny :) ale zdradź więcej szczegółów, jakie użyłeś mleko, co do niego dodałeś i skąd to wziąłeś?
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Temat został zablokowany.

Hanutkowo 25 Sty 2014 09:28 #217683

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3175
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Adrian, Kasiu - i to jak smakuje! No i przynajmniej wiemy, co jemy. Zero chemii, czysta natura. Dla równowagi trzeba jakimś fasfoodem zagryźć, żeby organizm szoku nie dostał :rotfl1:

Piotrze - ten ser nosi nazwę 'koryciński'. Mleko bierzemy od sąsiada rolnika i najlepsze jest takie dopiero co wydojone. Podpuszczkę, wszelakie bakterie do różnych rodzajów serów oraz akcesoria można kupić bądź na Allegro, bądź w kilku sklepach internetowych. Może mamy szczęście, ale trafiliśmy na sprzedawców, którzy nie tylko dostarczają składniki, ale w razie potrzeby służą radą i pomocą :) W sumie nic trudnego :)
Ostatnio zmieniany: 25 Sty 2014 09:29 przez rispetto.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.550 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum