TEMAT: Hanutkowo

Hanutkowo 13 Lut 2014 09:43 #224025

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł, a ja się mają po zimie młode skarby w donicach?
Mam nadzieje, ze wszystkie ok :think: w końcu sorry, taką mieliśmy zimę ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Hanutkowo 19 Lut 2014 10:12 #225926

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Bartek - wolę chyba jednak widoki bardzoj wiosenne :lol: Na szczęście śnieg znikł już prawie całkowiecie, ale w niektórych miejscach zalega jeszcze warstwa lodu i zaczyna mnie martwić co będzie z roślinami, które się pod nim znajdują. Na oczku też jeszcze ze 30 cm pokrywy.

Piotrze - wczoraj niemal przez cały dzień było takie słońce, że trodno uwierzyć iż mamy zimę. Dziś już pochmurno i zapowiadają znowu jakieś przymrozki. Oby już śniegu nie było, bo krokusy zaczynają kwitnąć :teach: W weekend widziałem biedronkę, ale jak przybiegłem z aparatem to już gdzieś zwiała :mad2:

Iwa - Gollum dla Ciebie :lol:

To ciekawe ze śniegiem. Jeszcze parę takich zim i na narty będziecie przyjeżdżać nad morze :rotfl1: Wyciągi na Wieżycy i w okolicach czekają :rotfl1:

Beato - wystarczy tylko omijać szerokim łukiem pewne tematy :rotfl1:

Jolu - do maluchów jeszcze nie zaglądałem, ae chyba już je wyciągnę na światło dzienne. Stoją sobie przytulone do ściany tarasu i przydałoby im się trochę słońca. Już wiem, co będę robił dziś w ogrodzie :lol:

Kilka 'strzałów' z weekendu

Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27

Hanutkowo 19 Lut 2014 10:32 #225940

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ciekawe historie... woda w moim oczku prawie bez lodu, a krokusów w ziemi ani śladu :think:

Krokusy nie boją się śniegu tylko słońca i suszy :-)

Hanutkowo 19 Lut 2014 12:01 #225955

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Nierozwinięte się nie boją, ale gdy ze dwa lata temu śnieg przywalił, na dosłownie dwa dni, rozwinięte kwiatki to po jego zejściu nic nie zostało :(

Hanutkowo 20 Lut 2014 15:28 #226433

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Uch, aż się przestraszyłam tego Golluma, mam nadzieję, że długo tak nie wrzeszczałeś :P A co do nart to u nas dałoby się pojeździć bo 10 km dalej zaczynają się góry czeskie - Jesenniki, a tam leży śnieg - co widać nawet z mojego okna. Ja to się zaczynam zastanawiać, czy w jakimś mikroklimacie nie mieszkam. Wyobraź sobie we wtorek rano - 5:00 wyjeżdżaliśmy z Nowego Lasu na Śląsk i w domu było +2 stopnie, a już w okolicach Głogówka -5. Na Śląsku zresztą gdy przyjechaliśmy o 7:00 było -2 stopnie. Jakiś biegun ciepła u mnie czy co :) W poniedziałek po kryjomu - gdy Tadek nie widział, przycięłam hortensje. teraz chciałabym poprzycinać już tawuły. Czy pryskać już Promanalem iglaki?

Hanutkowo 21 Lut 2014 07:37 #226756

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwa, parę dni trwało to wrzeszczenie. Może to kwestia tego, że pracuję w gdańskiej dzielnicy o jakże wdzięcznej nazwie 'Wrzeszcz' :lol:
Przeglądam co rano raporty narciarskie i wygląda na to, że w miarę komfortowo to da się pojeździć już tylko w Alpach i to też nie wszędzie. A pomyśleć, że za studenckich czasów jeździłem czasami z Kasprowego w długi weekend majowy ;) Dzisiaj niby poranny przymrozek, ale od jutra znowu ciepło :) Zaciekawiła mnie ta partyzancka akcja z hortensjami :rotfl1:
Jesli masz w dzień >5 stopni to można pryskać.

Co otworzę forum to jakieś kłótnie, więc może komuś wczesnowiosenne igiełki się spodobają :)

Jak to Marzenka powiedziała - karliputek :rotfl1: Bardzo spodobało mi się to określenie :rotfl1:

Trochę jestem zawiedziony. Miała być żółta, a jest taka, za przeproszeniem, sr...owata. Poczekamy jeszcze rok i może zwolni się miejsce :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27

Hanutkowo 21 Lut 2014 09:43 #226795

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
No i powolutku mamy wiosnę....

A wiesz ,że nazwa Wrzeszcz prawdopodobnie pochodzi od słowa wrzos ?
Ostatnio czytałam sobie trochę wrzeszczańskich historii.
Nabieram też ochoty na spacery po dzielnicy z przewodnikiem -tutaj działa bardzo prężna rada
dzielnicy :)

Pokazuj jak najwięcej roślin ,również tych maluchów w doniczkach :) ,co to kiedyś będą za płotem obok mieszkać.
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2014 09:44 przez magdala.

Hanutkowo 21 Lut 2014 10:00 #226801

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Słońce takie świeci, że musiałem rolety zaciągnąć w oknie :)
Nie wiem, czy znasz stronę Dolnego Wrzeszcza? Moim niespełnionym marzeniem jest mieszkanie w którymś z przepięknych domów w Jaśkowej Dolinie. Ile razy tatędy przejeżdżam to jestem zachwycony :) No i powoli Wrzeszcz robi się centrum Gdańska ;)
Więcej roślin będzie w weekend, bo szykuje się świetna pogoda i już nie mogę doczekać się ziemi za paznokciami ! :rotfl1:

Hanutkowo 21 Lut 2014 12:01 #226838

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozsądne podejście Pawełku :lol:
Brud za paznokciami :think: no wiesz coś w tym jest, bo pierwsze prace po zimie zaczęłam bez rękawic :wink4:
A było to cięcie i grabienie :silly: do pielenia już włożyłam rękawice.
No to satysfakcja jest bez brudu także :rotfl1:
I u nas zapowiadają piękny weekend, już przebieram paluszkami :happy4:

A ta sr...owata, to co za jedna jest, bo mam podobną :happy3:

Hanutkowo 21 Lut 2014 12:20 #226845

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie te chwaściory takie mikroskopijne, że w rękawiczkach nie ma szans ich wyrwać. No chyba, że założyłbym takie lateksowe, ale w nich strasznie ręka się poci, więc odpadają ;)
Cięcie u mnie też już było i noc mnie zastała, więc nawet nie sprzątnięte :oops: Zastanawiam się, czy może już trawnik zwertykulować, bo przy takiej pogodzie to na poczatku marca będzie pierwsze koszenie :lol:
A ta sr...owata to Beskid Gold :rotfl1:

Hanutkowo 21 Lut 2014 12:25 #226848

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak myślałam :rotfl1: no słowo daję :happy3: U mnie równiez kolor doskonale przez Ciebie określony wystepuje :dazed:
A mówią, że faceci nie rozróżniają zbyt wiele kolorów, sorry :happy3:

Ja tam bym się nie spieszyła jednak z trawnikiem, ruszysz-ruszy, jak przymrozi, będzie problem, bo zmarznie :oops:
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2014 12:25 przez pamelka.

Hanutkowo 21 Lut 2014 13:09 #226863

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Wygląda na to, że ów kolor łapie się w przedziale rozróżnianych przeze mnie :rotfl1:

Właśnie jak piszesz - trochę boję się prac ogrodowych, bo jak by nie patrzeć mamy luty. Jeszcze może spoty mróz chwycić. Choć z drugiej strony ... A raz kozie śmierć! Zima już nie wróci!

Hanutkowo 21 Lut 2014 13:15 #226869

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Amerykańskie prognozy nie przewidują u nas już zimy :woohoo:
Zdecydowanie wolę teraz spoglądać w tamtym kierunku :happy-old: wschód wzrokiem omijam :jeez:

Niech więc będzie wiosna :flower1: choć dzisiejszy ranek przywitał mnie bielą trawnika :lev:

Hanutkowo 22 Lut 2014 20:52 #227341

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzisiejszy dzień trudno było nazwać zimowym. Wiosna pełną gębą :) Zgodnie z założeniem pierwsze grudki ziemi za paznokciami :rotfl1: Pół ogrodu wysprzątane, a jutro pozostałe rabatki! Aż żyć się chce! No i była okazja do upamiętnienia kilku fragmentów :)

Takie 'cóś' urodziło się na modrzewiu. Staśmienia są podobno 'trendy' lub jak kto woli 'jazzy', więc w Hanutkowie nie mogło ich nie być :rotfl1:

Przyznam, że ciemierniki nie przekonują mnie swoją urodą ;)

Hanutkowo 22 Lut 2014 20:55 #227343

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Zatem wiosna zadekowała się dziś na Pomorzu? Południe zdecydowanie późnopaździernikowe... ale nadgonimy... nadgonimy! :happy-old:
Pozdrawiam - Gosia

Hanutkowo 22 Lut 2014 20:57 #227346

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak znam nasz klimat, to nie tylko nadgonicie, ale i przegonicie ;)

Hanutkowo 22 Lut 2014 21:15 #227355

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Może jak ciemiernik rozkwitnie, to jakoś do siebie przekona? ;)
No jako pierwsi mieliście zimę, to i wiosna najwcześniej wam się należy! :)
Jak to pół ogrodu już wysprzątane? Dlaczego u Ciebie chwasty nie rosną? Wiem, wiem, kora...
Ja ręce dziś załamałam... I takie załamane mam! :rotfl1:

Hanutkowo 22 Lut 2014 21:20 #227359

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
U mnie też już kwitną krokusy :) A ciemiernik musi mieć dobre miejsce i się trochę rozrosnąć aby mógł pokazać swój urok.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.400 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum