TEMAT: Hanutkowo

Hanutkowo 2013 20 Lip 2013 22:46 #180524

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jeszcze chyba żadna szkółka nie powstawała przy udziale takiej rzeszy kibiców, czekających z napięciem na wieści z nowej części przyszłego ogrodu. :happy4:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Hanutkowo 2013 21 Lip 2013 00:59 #180549

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
No tak. Równy miesiąc (10 stron wątku!) nie zaglądałem, a tyle ciekawych rzeczy się tu działo w tym czasie. Trzymam kciuki za nowe przedsięwzięcie. Oj, będzie co szczepić. :dance:

Hanutkowo 2013 22 Lip 2013 20:58 #180961

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Marto - najtrudniejszy ze sekatorem jest pierwszy raz ;) Pamiętam jak kiedyś z duszą naramieniu obserwowałem sekatorowe poczynania M w ogrodzie :rotfl1: Teraz to ja nie wychodzę do ogrodu bez tego narzędzia! 'Ugruntowioną' sośnicę osłoń tylko pierwszej zimy od wiatru i poradzi sobie :)

Danusiu - na początku swojej ogrodowej przygody sam posadziłem podagrycznika Variegatę :club2: Na szczęście udało mi się go wypelnić. Teraz walczę z takim tradycyjnym i jestem o krok od użycia roundupu, choć wuielikich nadziei na wytępienie nie mam :(

Danielo :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:
Brak mi słów, żeby wymyśleć jakieś podziękowanie! Jeśli pozwolisz to wykorzystam ten kawałek twórczości :) Podziwiam talent :)

Ewa - nie wiem, czy dziękowac, czy nie, żeby nie zapeszyć :lol:

Magdo - w ramach czynności przygotowawczych przechodzę kurs spawania ogrodzenia :rotfl1: Ileż to człowiek musi się nauczyć, jeśli ma motywację :rotfl1:

Danusiu - jaką to na mnie presję wywiera! :rotfl1:

Romku - Dziękuję :drink1: Z sameego tego, co czeka w donicach byłoby co szczepić :rotfl1: No właśnie! Wyruszam na poszukiwania foliaka!

Tymczasem rabatkowe widoki

Hanutkowo 2013 22 Lip 2013 21:55 #181013

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pawle, :)
"Hanutkowo news" napisałam dla Ciebie, zatem korzystaj do woli, w końcu to Ty mnie nakręciłeś. ;) A z tym talentem to nie ma co "przesadzać", jestem tylko wygadana, co miałeś okazję już nieco poznać. :rotfl1:

Trawnik w postaci ścieżek zdecydowanie należy do moich favourites. ;) :garden:

Hanutkowo 2013 22 Lip 2013 22:07 #181028

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Paweł nie zapeszysz ...znając Ciebie dasz rade i osiągniesz cel ...przecież nie będziesz wietrznie siedział w pracy przy kompie ...trzeba robić to co się lubi wtedy wszystko najlepiej wychodzi .
Tak patrzę na ten Twój ogród to jeszcze tyle wolnego miejsca i te rośliny luźno posadzone ...u mnie gąszcz i nie ma już gzie co sadzić ale patrząc na twoje tawułki to przy moich to drobinki / moje jakieś mutanty urosły a do tego już przekwitły / wszystko przez te upały ...ze dwa tygodnie już nie padało a do tego cały czas powyżej 25 a wczoraj i dziś to nawet po 33 ...a w telewizji pokazują że 27 ...oszuści :mad2: :mad2:

Hanutkowo 2013 22 Lip 2013 22:12 #181035

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł taki rząd berberysów :supr3: że tez nie zakodowałam wcześniej :oops: Znaczy i one w ofercie będą różnorodne :happy4:
Cudną rymowankę ułożyła dla Ciebie Daniela :bravo: Trzeba będzie pomysleć o wyeksponowaniu w godnym miejscu :teach:

Nie masz w tym roku problemów z koreankami?
Właśnie zauważyłam, że jakiś grzyb je atakuje :cry3: i to równocześnie w odległych częścich ogrodu :think:

Hanutkowo 2013 22 Lip 2013 22:25 #181043

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Danielo - takie 'wygadanie' to ja bardzo lubię :rotfl1: Dziękuję za udostępnienie praw autorskich :kiss3:
Ścieżki w takiej postaci już pozostaną. Właśnie zastanawiam się nad tym, jak powinny wyglądac wnowej części i chyba nie zdecyduję się na trawę ;)

Ewa - no niestety nie wszędzie roślinom jest tak luźno ;) Może sytuacji alarmowych jeszcze nie ma, ale już widzę, że końcem sierpnia czekają mnie spore wykopki ... Na szczęście jest jeszcze miejsce w dotychczasowym ogrodzie i nie ma potrzeby ekspediowania roślin :lol: A co się nie spodoba to powędruje do doniy i będzie czekało na nowego właściciela ;)
U nas ma być jutro tylko 18 stopni, a teraz jest już tylko 12 ;)

Jolu - te berberysy to dawny szpaler różany ;) Miał być jednolity, ale jak tego dokonać przy takiej różnorosdności odmian? Esteci ogrodowi pewnie nie napasą swoich oczu w Hanutkowie :rotfl1:
Z koreankami problemów (odpukać!) nie ma, ale przeżyłem już kataklizmy concolorkowe i na pinsapo. Ciekawe co jeszcze nas czeka :(

Hanutkowo 2013 22 Lip 2013 22:33 #181051

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Opryskam więc jutro i podleję jescze może właściwym środkiem ;) nie napiszę jakim, bo ... on niezbyt ekologiczny :silly:
Szpaler po...różany-berberysowy :think: musisz jednak wybrać się z nami na te różane pola :lol:
Szkółka musi być przecież uniwersalna :teach: kontakty trzeba nawiązywać ;)

Bardzo proszę w swoim kalendarium planować wyjazd B)

Hanutkowo 2013 22 Lip 2013 23:11 #181072

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Oczywiście, że nie można wykonać jednolitego szpaleru berberysowego przy takiej różnorodności odmian! :lol: Ja to doskonale rozumiem!
Oj, czekają Cię spore wykopki! Z podzielenia samych Twoich roślin podzielnych ;) niejedna szkółka byłaby szczęśliwa.
Kurs spawania? Inaczej... Ile człowiek może się nauczyć, jeśli ma motywację!
A ja jeszcze wciąż nie mam motywacji do użycia sekatora... ;) U mnie luzik, tak zwany... ;)

Hanutkowo 2013 22 Lip 2013 23:40 #181078

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja do Ciebie, Paweł, nie dotrę. Za daleko dla mnie, dlatego mam nadzieję na sprzedaż wysyłkową. :evil: Jak w takim tempie będą mi wypadać iglaki to za kilka lat wymienię wszystkie małe kulki w ogrodzie. :unsure:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Hanutkowo 2013 23 Lip 2013 08:35 #181109

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Esteci ogrodowi pewnie nie napasą swoich oczu w Hanutkowie :rotfl1:

Za to ci którzy kochają naturalne, tajemnicze ogrody, gdzie różnorodność jest zasadą, nie będą wychodzić z twojego ogrodu :bravo:

Hanutkowo 2013 23 Lip 2013 22:24 #181302

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - z berberysów to na razie różniaste siewki zbieram :) Wykopałem już chyba ze 30 doniczek :lol: Powtarzalność cech = 0 :lol:
Róże to jednak nie moja bajka. Nie znam się na nich zupełnie i potrafię wymienić nazwy tylko niektórych, które posiadam :oops: A do tego i tak mi chorują, więc chyba po prostu nie potrafię się nimi zajmować ...

Marto - tylko przy wejściu udało mi się zrobić jednoloty szpaler berberysków! Rośnie tam aż 6 (słownie: sześć) krzaczków jednej odmiany :lol:
Mam całe mnóstwo floksów do wykopania i zastanawiam się, czy pakować to w doniczki, czy na pryzmę kompostową ;)
Skoro ja nauczyłem się spawania, to i Ty sekator opanujesz :lol: Tak prawdę mówiąc to już kiedyś potrafiłem spawać, bo w technikum mieliśmy warsztaty, na których uczono nas tego. Do dziś pamiętam minę wykładowcy, gdy przyspawaliśmy mu wszystkie narzędzia jakie były w warsztacie do stołu roboczego :rotfl1:

Danusiu - [brok reklamowy początek]sprzedaż wysyłkowa w ograniczonym zakresie funkcjonuje już teraz [blok reklamowy koniec] :) Kończą nam budować autostradę, więc odległość się skurczy :)

Iwa - jedni zwą tą różnorodnością, a inni grochem z kapustą :lol: Tak to jest jak ktoś ma żyłkę kolekcjonerską ;)

No właśnie, tak nawiązując do kolekcjonowania ;)

Abies concolor Ostrov

Cryptomeria japonica Vilmoriniana - jesienią i zimą przebarwia się na prawie fioletowo

Gongko biloba Mariken

Abies koreana Verdener Dom

Larix decidua Zwierzyniec

Larix kaempferi Blue Kroc

Picea abies Diffusa

Picea abies Emsland

Picea abies Gold Strike

Picea abies Jenkson

Picea abies Lukavec

Picea abies P1 Alpi

Picea abies Petra
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2013 22:26 przez rispetto.

Hanutkowo 2013 23 Lip 2013 22:51 #181318

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Co ja czytam... znaczy nie mogę dojść do początku, ale wyczuwam...zaczątki większej szkółki?
To by było jedno z najważniejszych miejsc na mapie ogrodowej Polski :)
Kupiłem ostatnio Marikena i taki spory nawet :ohmy: szkoda, że nie było wyżej szczepionych.

Hanutkowo 2013 23 Lip 2013 23:17 #181327

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Piękne te kuleczki. Zmartwiłeś mnie świerkiem Petra. Myślałam, że on mniejszy będzie. :think:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Hanutkowo 2013 24 Lip 2013 06:55 #181353

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
'Zwierzyńca' to poproszę parę zrazów... wyobraź sobie, że mi padł, nie wiedzieć czemu...
Tak koło III oczywiście.

Hanutkowo 2013 24 Lip 2013 07:58 #181354

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Igor - spokojnie :lol: Rewolucji na rynku na pewno nie będzie :lol:
Z tym Marikenem to przyznam, że nie wiem o co chodzi. Swego czasu byłem w szkółce p. Szmita i widziałem ich cały zagon. Były tak różnorodne, że trudno było powiedzieć, że to ta sama odmiana! Różniły się wielkością przyrostu, wielkością blaszki liściowej, a nawet wybarwieniem ;)

Danusiu - Petra ma może ze 25 cm, ale ostatnie przyrosty mają po dobre 5 cm. I wydaje mi się, że będzie z tego pękaty stożek ;)

Mirek - nie ma sprawy. W końcu to od Ciebie :)

Hanutkowo 2013 24 Lip 2013 08:41 #181365

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Własnie ja mam go od Szmita i był zupełnie inny niż wszystkie inne marikeny, a wybrałem mojego, ze względu na wysokość szczepienia :woohoo:

Hanutkowo 2013 24 Lip 2013 09:09 #181371

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Cudna ta concolorka Ostrov :woohoo: Wiesz może jak będzie duża i w jakim tempie rośnie :think:
Te pokręcone nieco igły to jej cecha ja rozumiem ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.590 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum