TEMAT: Hanutkowo

Hanutkowo 2013 13 Sie 2013 09:58 #185857

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Pamiętam, że jak przed laty wracałem stąd po miesięcznym pobycie, to wszystko wydawało mi się takie ... szybkie :devil1: No ale co się dziwić, gdy wracasz do cywilizacji po np. dwudniowej wędrówce podczas której nie spotkałaś żadnego człowieka? :blink:
I fajnie, że pozostał tu zwyczaj witania się na drodze z innymi ludźmi :) Myślałem, że to już dawno zanikło ;)
Spluwa? To bezkrwawe safari :rotfl1:
I masz rację - cudze chwalicie, swojego nie znacie. Co tam piramidy przy takim cmentarzyku w Beniowej? :dry: Gdzie tam alpejskim szlakom do ścieżki na Chryszczatą? Widoki z wieży Eiffela? A te ze szczytu Jasła? Nie do porównania :tongue2:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): dkny

Zielone okna z estimeble.pl

Hanutkowo 2013 13 Sie 2013 10:09 #185860

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
No wieżę Eiffel'a nie wjechałam na górny poziom :blink:
Jakaś ona taka niestabilna, chybotliwa :rotfl1:
Świnica za to stateczna :woohoo: stamtąd to są widoki :happy3:
A piasek ... na wydmach w okolicy Łeby przeciez jest ;) nie trzeba od razu pustyni odwiedzać, gdzie przemoc się szerzy :wink4:

Bardziej zachwycają mnie dzikie klimaty, niż miejskie dżungle :funnyface:

No dobrze kilka cudów świata obejrzałabym z chęcią :devil1:

Bezkrwawe łowy :think: to i ryby łapane na zakulkę :rotfl1: :happy3:

Hanutkowo 2013 13 Sie 2013 13:10 #185878

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Paweł przez San przeprawialiśmy się w Średniej Wsi , było gość głęboko jak na tamtejsze strumienie woda prawie pod tyłeczek zimna i dość rwąca ale jaka czysta ...
co do reszty to zgadzam się z Tobą . Kwaterowaliśmy w Myczkowie kawałek od Polańczyka .Zrobiliśmy ze 400 km zajechaliśmy prawie w każdą "dziurę " tylko w wysokie góry nie chcieli nas wpuścić ;) a tak naprawdę to w las nie można było w jechać bo wszędzie straż leśna . Ale i tak pojeździliśmy troszkę naszymi uterenowionymi autkami ...bo jak by nie było był to wypad 4x4 ;)

Hanutkowo 2013 13 Sie 2013 13:21 #185882

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Pawle, wspaniała wyprawa, niesamowite widoki i z pewnością wrażenia!
Zwyczaj pozdrawiania się na górskich szlakach przetrwał i miło jest zamienić kilka słów z nieznajomym w surowych, acz pięknych okolicznościach przyrody :)
Co do Paryżów i Szanghajów, to myślę, że jedno nie wyklucza drugiego ;) A więc moja filozofia zwiedzania jest taka - i Bieszczady, i Mazury, i Warszawa, ale jeśli ma się możliwości i siły to dlaczego rezygnować z Alp czy Rzymu?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Hanutkowo 2013 13 Sie 2013 13:52 #185888

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Fotki z trasy piękne, ale co robi kowboj w Bieszczadach? :rotfl1:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Hanutkowo 2013 14 Sie 2013 07:42 #185979

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu - jeśli chodzi o wieżę Eiffela, to tylko spałem pod nią :rotfl1: W szkolnych czasach pojechaliśmy tam z plecakami i nie chciało nam się szukać noclegu, a że zebrała się spora grupka to rozłożyliśmy karimaty pod samą wieżą i jakoś przekimaliśmy :lol:
I kolejny raz zgadzam się z Tobą! To się robi podejrzane! :rotfl1: Ja także preferuję dziką przyrodę i nazwij mnie jak chcesz, ale nudzi mnie zwiedzanie galerii, muzeów, kościołów itd :oops:
Skoro bezkrwawe łowy, to tylko łapanie gołymi rękoma :rotfl1: W końcu skoro niedźwiedzie to potrafią, to czemu nie my?
a tak na marginesie, to wczoraj mijałem znak: "Uwaga niedźwiedzie" :dazed: Dla bezpieczeństwa więc lepiej nie chadzać bezbronnym :rotfl1:

Ewa - przez rzeki przeprawialiśmy się kilkukrotnie :lol: Najczęściej przez Osławę, ale także przez Solinkę :lol: Wody w nich teraz tyle, że nawet Haneczka się przeprawiła suchą stopą :lol:

Kwaterujemy w Sanoku w bardzo przyjemnym miejscu, ale całymi dniami nas nie ma, bo jesteśmy głównie tam, gdzie nie ma zasięgu telefonicznego :lol: No i czasami zdarza się, że trafimy na drogę, którą pomimo najszczerszych chęci nie da się przejechać :( Chcieliśmy np odwiedzić byłe wioski wokół Arłamowa, ale teren okazał się silniejszy od nas. A pomyśleć, że jeszcze 70 lat temu żyło w tych wioskach często po ponad 1000 osób ... A teraz tylko gdzieniegdzie krzyż po resztkach cmentarza i zdziczałe jabłonki...

Dalu - może zabrzmiało to tak, jak gdybym zazdrościł komuś zagranicznych wojaży ... Nie :) Nie zazdroszczę :)
Jeśli chodzi o pozdrawianie to już lata temu trudno było o coś takiego w Tatrach. Tu jednak ciągle jest to żywe i ... bardzo sympatyczne :)
Jeszcze słówko do wojaży zagranicznych. Czy tylko mi się wydaje, że wczasy w Juracie są droższe, niż na greckich wyspach lub wśród egipskich piasków? :dazed:

Danusiu - kowboje to bieszczadzka tradycja :) Po wojnie na tych terenach, gdy zionęły one pustką, wypasano tu masowo owce z Podhala. Dróg nie było żadnych, więc zarówno 'wypasacze', jak i robotnicy leśni poruszali się głównie konno. No i stąd wzięła się owa tradycja :) Jednym z takich kowbojów był nawet mój teść :lol: I mało nie trafił za kratki, gdy do knajpy w Ustrzykach Dolnych wjechał na koniu :rotfl1:
Polecam z resztą film "Wilcze echa", który mówi o polskim Dzikim Zachodzie, jaki tu wtedy był :)

Jeszcze kilka fotek tutejszej roślinności :)

i rudbekie gdzie okiem sięgnąć :search:

Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 07:45 przez rispetto.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, ewa2010

Hanutkowo 2013 14 Sie 2013 08:40 #185989

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dziewczyny po wodzie chodzą :woohoo: WOW to są wakacje :happy4:
Myślisz, że taki kij dobry byłby na niedźwiedzia :lol: Ja myślę, że lepiej go nie zaczepiać :think:
Dobrze, że u nas Grizzly nie ma przynajmniej :rotfl1:

Świat sie teraz jakoś tak skurczył, samoloty mkną po podniebnych szlakach, jak samochody po autostradach :supr:
Parę groszy i każdy zakątek jest w zasięgu ręki ;)
A ja zawsze wracjąc z południa mówię, niechby Ci wysuszeni hiszpanie i grecy zobaczyli naszą bujną, pachnącą zieloność lasów i terenów nadrzecznych :lol: która przyznasz jest dużo bardziej bezpieczna niż podzworotnikowe i równikowe lasy :think:
Po tych jednak to bym z chęcią pospacerowała :wink4:

EDIT.
Jak nie ogarnę rudbekii to i u mnie będzie, jak okiem sięgnąć :happy3: :rotfl1: rozrasta się ... jak szalona :hammer:
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2013 08:41 przez pamelka.

Hanutkowo 2013 15 Sie 2013 20:28 #186271

• akl
  • akl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 279
Muszę Cię zaznaczyć, bo 2 ostatnie stony mnie zaintrygowały. Powrócę tu.
Pozdrawiam serdecznie, Anna

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 10:20 #186832

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu, byłam w Twoich stronach 4 dni. Strasznie sucho u Was. Zwiędnięte krzewy na skwerach,w ogrodach, żółta trawa. U nas jeszcze nie jest tak źle, ale niewiele brakuje. :unsure:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2013 12:44 przez Dangar.

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 11:43 #186847

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Ech ... co dobre to już się skończyło. Dziś rano znowu pobudka 6:50 i wyjazd do 'fabryki :( Na wieczór pozostanie jednak oglądanie zdjęć, bo wcześniej nie było okazji :)

Jolu - nasza podróż do Sanoka trwała 12 godzin. W tym samy czasie dolecisz do Los Angeles :rotfl1: Dziś szybciej (i taniej) dolecę do Londynu, niż dojadę do Warszawy, więc świat faktycznie się skurczył :crazy:
Czy kij byłby dobry na niedźwiedzia na szczęście nie miałem okazji sprawdzić, ale przypomniała mi się instrukcja na polu namiotowym GOPRu w Dolinie Chochołowskiej "W razie zobaczenia niedźwiedzia uderzać głośno w garnek i obrzucić niedźwiedzia kamieniami'. Obok usypana była spora górka kamieni :rotfl1:

Aniu - witam i zapraszam do zwiedzania Hanutkowa :)

Danusiu - mieszkanie na chłodnym i deszczowym wybrzeżu ma swoje zalety :lol: W ogrodzie wszystko żyje :woohoo:

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 11:54 #186849

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
rispetto wrote:
I masz rację - cudze chwalicie, swojego nie znacie. Co tam piramidy przy takim cmentarzyku w Beniowej? :dry: Gdzie tam alpejskim szlakom do ścieżki na Chryszczatą? Widoki z wieży Eiffela? A te ze szczytu Jasła? Nie do porównania :tongue2:

Zgadzam się z Tobą Paweł, kiedy po 2-tygodniowym pobycie w Grecji zobaczyłam nasze polskie krajobrazy , wydawało mi się że trafiłam do raju ale warto czasem gdzieś wyjechać żeby docenić to co tu mamy .

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 12:47 #186856

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, Ty się lepiej przyznaj co kupiłeś zielonego po drodze. :evil:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 13:23 #186862

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Pawle, wracając do Twego pytania dot. cen wycieczek, to chyba rzeczywiście te do Grecji czy Chorwacji bywają porównywalne z tymi w kurortach bałtyckich ;)
Ja latem nie lubię ruszać się z Sobótki - szkoda mi każdego dnia w ogrodzie i śmiejemy się z moim M., że u siebie mamy najwygodniejszy apartament, najpiękniejszy ogród, najlepsze trasy turystyczne i świetną bazę wypadową do zwiedzania różnych fajnych miejsc :P Za to jesień i zima z reguły są w Polsce długie, szare i mokre, więc wtedy miło jest wyskoczyć do ciepłych krajów naładować akumulatorki :cool3:
Chyba pokażesz jeszcze bieszczadzkie fotki?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 13:29 #186864

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu - dla mnie to zdecydowanie za gorąco w Grecji ;) No i turystów też w nadmiarze. Wolę jednak bardziej ustronne miejsca, choć wiem, że jest wiele osób, dla których marzeniem są wakacje na Monciaku w Sopocie :lol:

Danusiu - mieliśmy w drodze powrotnej podjechać do szkółki Tracza koło Strykowa, bo widziałem tam koreankę 'Ottostrasse', której swego czasu długo szukałem, ale gorąc był taki, że rodzina wyperswadowała mi przystanek :lol:

Dalu - zgadzam się w 100% z Twoimi spostrzeżeniami na temat spędzania lata w ogrodzie :) Poza sezonem to jeszcze wybrałbym się w parę miejsc, ale teraz? Mamy wszystkie atrakcje i to za darmo :) No i do tego wszystkiego najwygodniejsze łóżko na świecie :rotfl1: Nie jestem szczególnym amatorem morskich kąpieli, więc ciepła woda Adriatyku, czy Morza Egejskiego nie jest dla mnie przekonywującym argumentem ;)
Fotki oczywiście jeszcze będą, ale sami ich jeszcze nie oglądaliśmy, więc nawet nie pamiętam do końca co pstrykaliśmy :lol:
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2013 13:34 przez rispetto.

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 15:37 #186893

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Paweł dla mnie też w Grecji za gorąco , dlatego już więcej nie polecę .

A nasze morze jest piękne,choć ostatnie lata jakoś się nie złożyło , w przyszłym roku może pojadę , albo jeszcze we wrześniu .

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 20:21 #186964

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniu - jak będziesz nad morzem to zrób fotki, bo ja go dawno nie widziałem :rotfl1:

Dokopałem się do wakacyjnych fotek :)

Tym razem staraliśmy się odnaleźć ślady starych, opuszczonych wiosek. Część z nich niedawno oznaczono, więc łatwo je odszukać. Jakoś dziwnie czułem się w tych miejscach. Kiedyś tętniło tu życie, mieszkało kilkaset osób, stało kilkadziesiąt domów, a teraz pustka ... i cisza ...

Czasami tylko dzięki takim znakom wiadomo, że ktoś tu żył ...

W innych miejscach tylko zdziczałe jabłonki mówią o przeszłości

Wycinki z nowszej historii - coraz rzadziej można je spotkać

To przy ich pomocy ujarzmiano Bieszczady

Teraz stoją zarośnięte i czekają, aby podzielić los opuszczonych chałup

Takie widoki to też z kategorii fuksa. Tylko w jednym znanym mi miejscu stało jeszcze kilka takich pieców. Po większości nie ma już nawet śladu.

W Zatwarnicy natknęliśmy się na świetnie zachowaną chatę łemkowską :)

Bieszczady jak na dłoni :) Widok z okolic Lutowisk.

Połoniny ciągle takie same

W czasie jednej z wędrówek nieopatrznie zapędziliśmy się do Słowacji :rotfl1:

cdn.
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2013 20:23 przez rispetto.

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 20:47 #186974

• Nemo
  • Nemo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 215
Hi, hi... kiedyś się zapędziliśmy. Tyle, że wtedy to Czechosłowacja była. Zgarnęli nas i trzymali 12 godzin.
A ruski sprzęt ok... nawet powietrze z opon nie zeszło!

Hanutkowo 2013 19 Sie 2013 20:51 #186976

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Nam się udało :lol:
W tym sprzęcie wrażenie robi orurowanie na kabinie, które mówi po jakich drogach zdarzało mu się jeździć ;)
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2013 20:56 przez rispetto.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.519 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum