TEMAT: Hanutkowo

Hanutkowo 2013 31 Lip 2013 11:38 #183244

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Podziałało na wyobraźnię... :devil1:
Miłego wypoczynku! B)
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Hanutkowo 2013 31 Lip 2013 12:27 #183254

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Na poprzedniej stronie przez chwilkę było o trawach , więc "na gorąco" zapytam...

W wątku o trawach ozdobnych padło zdanie ,że są też trawy "grzeczne i ładne" (zapewne jako przeciwieństwo Twojego
giganta, Pawle ;) ). Widziałam tę "kępkę " ;)
Jakie gatunki ,nawet po wielu latach ,nie przysporzą mi kłopotów w postaci zarośniętej rabaty ?

Chodzi mi o trawki jako dopełnienie bylin i krzewów na rabacie w stylu południowym. Dość wąskiej rabacie.
Trawki "grzeczne ,ładne i przyjemne"? :silly:

Hanutkowo 2013 31 Lip 2013 12:55 #183263

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
...Magdo, a może rozplenica japońska? Śliczna, niezbyt wielka i niezbyt ekspansywna :)
Pawle, czytam, ze czeka Cię wypoczynek na płd- wschodzie. Bieszczady, czy jednak nieco bliżej?
Iglaki poza dyskusją, oczywiście, ale lilie też piękne i Aspera ładnie kwitnie :flower2: Nie żółkną Twojej listki? Moja jest wielka, ma sporo kwiatów, ale coś zaczynają niepokoić mnie jej liście; inna sprawa, że te upały to chyba nie dla niej...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

Hanutkowo 2013 31 Lip 2013 21:40 #183370

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Marto -

Na pierwszym planie widać Apache, a z tyłu z lewej Little Zebra :)

Danielo, Gosiu - to specjalnie dla Was zrobię fotoreportaż z wykopywania i dzielenia tego miskanta :lol:

Magdo - z tych traw, które pokazałem wszystkie rosną w zwartych kępach za wyjątkiem tej

Nie jest jakoś specjalnie ekspansywna, ale trochę się rozrasta. Pozostałe ani się nie rozsiewają, ani nie rozrastają rozłogami, więc można nad nimi zapanować bez większego wysiłku

Dalu - Bieszczady czekają na nas :woohoo: Jedziemy do Sanoka i stamtąd będziemy śmigać jak kozice po połoninach :lol:
Hortensja kosmata właściwie dopiero zaczęła kwitnąć i coraz to rozkwitają nowe kwiaty. Listki są jak najbardziej zdrowe i 'kosmate', Prawdą jest jednak, że rośnie osłonięta od słońca wielkim krzakiem bzu.

Dziś do patrzenia tylko dla miłośników iglaków, bo one jasno sygnalizują, że wiosna wnajlepsze :lol:

I klika zwykłych, 'niewiosennych'

Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 21:40 przez rispetto.

Hanutkowo 2013 31 Lip 2013 21:56 #183378

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A na przedostatniej fotce piękna sosenka to?
Dzięki za trawowe rozpoznanie, oj za gęsto, za gęsto... ;) Ale Ty sobie z wykopywaniem i dzieleniem miskantów świetnie radzisz ;) , to nie problem... :lol: A zdradź tylko za pomocą czego dzieliłeś tego miskanta? Siekiera czy piła spalinowa? ;)
Teraz Apache i Little Zebra jeszcze nie do odróżnienia, chyba tylko wzrost je różni...
Ja też zdecydowanie odradzam trawę, to turzyca palmowa, potwór! U mnie leży wykopana na trawniku w połowie drogi do kompostu ( nie dałam rady jej dociągnąć) i nadal rośnie! :rotfl1:

Hanutkowo 2013 31 Lip 2013 22:03 #183382

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
To zdjęcie 'trawowe' przedstawia matecznik, więc one tam sobie rosną z myślą o podziale. Znacznik tego potwora tkwi w ziemi, ale teraz już za ciemno, żeby odczytać, więc przyjmuję, że to owa turzyca :lol:
Na wspomnianej przez Ciebie fotce widnieje pinus wallichiana Zebrina. Długo się zbierała z rośnięciem, bo w tym wieku powinna mieć już z półtora metra, a ma góra 50 cm. W tym roku jednak wystrzeliła przyrosty takie jak należało się spodziewać i czeka ją przeprowadzka na nowe pole ;)
Za dzielenie giganteusa zabiorę się na przełomie jesieni i zimy uzbrojony w siekierę i piłę łańcuchową :lol:

Hanutkowo 2013 31 Lip 2013 22:20 #183393

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
Wyjazd na południowy wschód to tak jak ja może się gdzieś po drodze spotkamy ;)
Dzielenie traw piłą i siekierą bardzo mi się podoba tylko ja nie bardzo mam co dzielić :(

Hanutkowo 2013 31 Lip 2013 22:37 #183398

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pawle, :)
chętnie zobaczę relację.
U mnie to wcale nie jest takie trudne. Wiosną idę do kępy miskanta, który był wczesną wiosną ścięty, patrzę gdzie idą kły. Pokazuję Tadziowi linię cięcia i on łopatą - jak się uda - tnie wg tej linii. Jak się nie uda... tnie w nieco innym miejscu. Miskant olbrzymi z wiekiem rozłazi się koncentrycznie wokół pierwotnej kępy. W środku jest tyle korzeni starych kłączy, że nowych tam w zasadzie nie wypuszcza. My co roku osłabiamy te jego koncentryczne "kręgi" wykopując dla znajomych. W ten sposób kępa jest pod nadzorem. Miskant po przesadzeniu nie osiąga w pierwszych latach dużej wysokości, musi się zakotwiczyć, a wtedy (u mnie) osiąga spokojnie 3 - 3,5 m wysokości. :garden:

Hanutkowo 2013 01 Sie 2013 07:59 #183456

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa - dotarły do mnie słuchy, że podążamy w te same strony :) Rozglądajcie się za bordowym vanem z przywiązanymi dookoła tobołkami :lol:
Chcesz sadzonki tego giganteusa?

Danielo - z powstrzymywaniem rozrostu giganteusa mam .... hmmmm ... mieszane uczucia. Wydaje mi się, że wręcz pobudziłem go do rozrostu tym dzieleniem. To jak walka z hydrą :eek3: A samo wycinanie sadzonek odbywa się w ten sposób, że samym szpadlem nie daję rady i muszę albo kilkakrotnie na niego skakać (co grozi złamaniem), albo użyć właśnie siekiery, żeby coś uciąć :lol: A kwitnie on u Ciebie? U mnie zdarzyło się to tylko raz.

Hanutkowo 2013 01 Sie 2013 08:16 #183462

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Pawle,
miskant kwitł u mnie 2 lata temu - pierwszy raz i to dość okazale. W zeszłym roku chciał kwitnąć nawet ten młody w Oliwie, ale jesienią szybko przyszło oziębienie i kwiatostany nie wydostały się całkowicie z pochewek liściowych. :think: Nie pokazał się w całej krasie. Dzisiaj pewnie Tadziu będzie go wyciągał, bo ma urlop i zamówiony kontener gruzowy. :P

Edit: A łopatę faktycznie spokojnie można na nim połamać. :mad2:
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 08:16 przez Daniela.

Hanutkowo 2013 01 Sie 2013 14:31 #183546

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jak dobrze, że sie go pozbyłam. :P Już mi wrastał w trawnik, a nowe odrosty widziałam w odległości 2 m od rosliny matecznej.To taki gigantyczny perz.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Hanutkowo 2013 01 Sie 2013 15:43 #183558

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Paweł i u mnie niektóre iglaki zachowują sie w ten sposób :whistle:
Dziwny rok :think: słowo daję :idea1:
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 15:43 przez pamelka.

Hanutkowo 2013 01 Sie 2013 19:15 #183592

• parano-ja
  • parano-ja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 667
Witam.Czytam od dawna ale w ciszy a tu nagle taki aktualny temat
Też sobie wczoraj poskakałam na szpadlu-wykopywałam spartynę.Rozłazi się chyba bardziej niż miskant cukrowy. A turzyca palmowa rośnie u mnie w kępie,może dlatego,że mam gliniastą ziemię.
Pozdrawiam
Anka

Hanutkowo 2013 01 Sie 2013 22:34 #183648

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Danielo - Oliwa to jednak dużo korzystniejszy klimat, niż nasze wygwizdowo ;) Widzę to, gdy odwiedzam ogród, w którym się wychowałem. Gdy patrzę tam na rośliny, to wiem jak będzie u mnie za dwa tygodnie :lol:

Danusiu - a ja właśnie dziś zobaczyłem, że ten miskant skonsukował jednego z moich najładnijszych liliowców :evil: Zakwitły dwa kwiatki, ale nie ma szans, żeby go wydobyć z tej wielgachnej kępy.

Jolu - to raczej normalne o tej porze roku ;) Jeszcze ze dwa tygodnie temu Rydal miał czerwone przyrosty :) A rok zwariowany swoją drogą ;)

Aniu - jeszcze się okaże, że najwięcej szpadli łamie się na trawach :lol:

Poszedłem dzisiaj karmić rybki w oczku, patrzę na te otwierające się dzioby i ... podpływa całe stado maleńkich karasków :dance: Były narodziny! :dance: Pierwsze w naszym oczku! :dance: Jeśli dobrze policzyłem to było z 10-15 szarych i ok. 5 kolorowych :)

Hanutkowo 2013 01 Sie 2013 22:38 #183653

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Nie zauważyłam żadnej anomalii. Są przecież niektóre świerki: abies i glauca, które wypuszczają w sezonie dwa razy pędy. Tak jest u mnie co roku.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Hanutkowo 2013 01 Sie 2013 23:03 #183660

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
OK będę wypatrywać otobołkowanego vana ... za giganteusa bardzo dziękuje ale nie ...

Hanutkowo 2013 02 Sie 2013 08:26 #183692

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Paweł, udało się zamontować bramę przed wyjazdem ? ;) nie wyłapałem kiedy dokładnie jedziecie, ale udanego i spokojnego urlopu całej rodzince ! Tobie - super znalezisk na trasie ;) takie małe szkółki też potrafią zaskoczyć ;)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Hanutkowo 2013 02 Sie 2013 09:09 #183706

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
Danusiu - anomalie są wtedy, gdy nie ma wiosennego przyrostu, a pojawia się tylko ten letni :lol: Miałem tak kiedyś na Rydalu ;)

Ewa - nas nietrudno będzie zauważyć. Jeszcze bagażnik na dachu :lol:

Sylwek - w bramie były źle przyspawana zawiasy i musiałem reklamować :evil: Na szczęście sprzedawca mocno się spiął i sam to poprawił nie czekając na rozpatrzenie reklamacji przez producenta. No ale przez ten tygodniowy przestój mogę nie zdążyć :( Za to gorczyca wzeszła na nowym kawałku :woohoo: Całe pole robi się powoli zielone :woohoo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.469 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum