TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 15 Sie 2013 11:40 #186201

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Jolu staram się jak mogę, żeby ogród wyglądał :ouch: Rabaty największego wstydu zasadniczo zrobione, jest jeszcze trochę mniejszego wstydu - to w najbliższym czasie. Deszcz bywał "sinusoidalnie", więc nie obyło się bez "wąża", niestety - albo susza, albo potoki rwące :blink: Wszystko byłoby cacy, gdyby nie fakt, że od kilku tygodni mam stan wojenny i gotowość bojową pierwszego stopnia. Krety anektują co popadnie. Ostatnio np. zrył mi pod korytem strumienia. Dobrał się również do wrzosowiska :jeez: Jednego złapałam "ręcyma swemi" i muszę załatwić jeszcze jednego albo dwa, według moich podejrzeń :think: W akcie desperacji zakupiliśmy nawet "czarcią klamerkę" - oręż ostateczny :mad2: M. boi się że popadnę w psychozę - szczerze mówiąc bojowy amok mnie nie opuszcza. Nawet kotka pomaga jak może - namiętnie sika w krecie dziury :happy: Nie mogę odpuścić, wszak straty mogą być liczone w tysiącach zł. Co zaś się tyczy róż, to właśnie dzisiaj dostałam opier... od M., że nie pokazuję :oops: Szczególnie czepia się mnie o Ricka Steina/ Belwedere, który w tym roku osiągnął ok 170cm i jest niezaprzeczalną ozdobą kuchennego ogrodu. Właśnie czekamy na powtórkę kwitnienia :flower2: No i pierwsze zamówienia już poszły ( do Kamili ).
" Na początku był Smok..."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 15 Sie 2013 12:03 #186207

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Jola pozostaję pod ciągłym wrażeniem Twojej konekwencji. Wszystko co wprowadzisz do ogródka znakomicie rośnie i wygląda. Piszę głównie o powojnikach, ale podobnie ma się z innymi roślinami. Moje powojniki to porażka, niewiele już chyba da się zrobić...
Tęsknię do upałów, dla mnie były OK.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 15 Sie 2013 17:28 #186237

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
I idą Ci po tych podporach? Ale jak? Przecież one się nie czepiają ogonkami- jak ja zrobiłam mojemu podporę to nie poszedł ni centymetr w górę.Masz jakąś 'gęstą' tą podporę? Czy po prostu wkładasz je w środek kępy?

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Sie 2013 11:25 #186481

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Piękne dzwoneczki, ja mam jakiegoś takiego podobnego, ale chyba niskim być, jest jego zadanie. :unsure:
Pamiętaj o konkursie...bo ja wyjeżdżam na chwilę i nie będę miał, jak Cię męczyć :happy3:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Sie 2013 12:55 #186530

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Reniu zupełnie się nie dziwę M - przesyłam uszanowania :bye: Takie róże, tyle krzaków i w skrytości trzymane :jeez:
Może chociaż tematyczne wątki okrasisz rozanymi fotkami :thanks:
Kolejny sezon mija, a ogrodu jak nie widziałam, tak nie widzę :oops:
Masz rację kretowa działalność może przynieść sporo strat :club2: życzę sukcesów w walce :hug:
Dobrą musisz mieć ziemię, ze całe stadko kretow się wprowadziało :think:
Vituś clematisy po prostu trzeba rozsadzić do podpór wszelakich ;) przymocować, zasilić i cieszyć się pięknym kwitnieniem :happy4: To, że wciąż rosną na rozsadniku zupełnie nie umniejsza ich wartości. A zerknij na swoją Purpureę Plenę :woohoo: jak pięknie się pnie po kulce ;)
Upały są ok :think: ale nie takie po 35 stopni :jeez: bez deszczu :jeez:
Dodam jeszcze, że nie wszystko tak pięknie rośnie, jakbym chciała, najlepiej rosną chwasty :supr:
Paula pomagam takim bylinowym w trzymaniu się przy podporach, przeplatam pędy, podwiązuję. Inaczej się nie da przecież :think:
Igorku zapewne miał być niższym, bo i takie są.
Moja Dianka to do 2-3 metrów może nawet dorosnąć :think: A co tam będę zawijała na podporze :lol:
O konkursie pamiętam :hug: tylko wiesz, jak z tymi moimi żurawkami :cry3:

I co ja mam teraz pokazać, jak ogród schnie :cry3:
Trawnik już zupełnie nie nadaje się do zdjęć, bo wygląda jak po sianokosach, suchy i bury miejscami :jeez:

Chyba były hibiskusy, ale będą raz jeszcze :lol: Trzeba się cieszyć ich pięknem, bo wkrótce ... :sick:

i takie tam :happy4:

'Geisha'

'Cinco de Mayo'

'Hot Chocolate'

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Sie 2013 13:34 #186543

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Fajna jeżówkowa kępa a kącik wypoczynkowy kipi kolorami :hearts: .Cinco de Mayo w naturze ma ładniejszy kolorek na fotce czasem trudno osiągalny .Hibiskusy cieszą mają swoje 5 minut
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 17 Sie 2013 23:24 #186592

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Rosną chwasty? Nie bij, za to co napiszę. A napiszę, że to dobrze. Bo u mnie nawet chwasty nie rosną. Pustynne, gorące piaski :unsure:
A ja jak ten wielbłąd... z wężem... :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 01:11 #186602

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Jola ,
Rzeczywiście pisać się nie chce :P Czyżby Niechciej zagościł teraz na forum ?
Bo w ogrodzie coraz bardziej chce mi się pracować ...

Kolorowy ,piękny ogród - jak zawsze u Ciebie :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 09:12 #186623

• Tebi
  • Tebi's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Witaj Jolu,
Ileż to ja miałam do nadrobienia......teraz siedzę, jak w amoku.... od tych twoich obrazków ogrodowych. I nie jestem w stanie powiedzieć, co jest najpiekniejsze w Twoim Gospodarstwie Ogrodowym....wszystko bomba!
Zazdroszczę nieprzyzwoicie forumowego spotkania i buszowania z panem Tomkiem po różanym polu. :woohoo:
'Baron Girod de L'Ain' to róża obłędna.....widziałam ją niedawno w realu.

Coraz bardziej i z zaciekawieniem przyglądam się Twoim Iglakom. Są cudowne i niespotykane. Można się zarazić. Cieszę się z tego. Bo nikt i nic tej pory nie bylo w stanie mnie zaciekawić iglakami.
Pozdrawiam ciepło :bye:
Pozdrawiam, Justyna

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 12:00 #186658

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jadziu hibki zachwycają każdego dnia nowymi kwiatami, to jest uczta :woohoo: Masz rację to jest ich 5 minut zaledwie :lev:
Rano udałam się niespiesznie do rożanego zakątka i ... już z odległości niejakiej zaintrygował mnie zapach, nie taki intensywny jak liliowy, ale ... różany :woohoo:
Kolory, zapachy, jak ja lubię przysiąść na krzesełku i cieszyć się widokami lata, słonecznymi promieniami, spokojem i widokami odległymi :lev:
Izka spokojnie, spokojnie :hug: i u mnie chwasty podeschnięte, ale wiem, że wyczekują momentu kiedy deszcz kojący zasili ich korzenie :hammer: a wówczas ja się wybiorę na pielenie :rotfl1:
Sahary dzięki codziannemu podlewaniu u mnie jeszcze nie ma :think: jest zaś preria :silly: i zaczątki pustynnienia :jeez:
Madziu kanikuła tak na nas wpływa chyba :happy-old: słońce życiodajne :happy4: A ja tam się cieszę ze słonecznych dni bardzo, jeszcze nadejdzie czas kiedy zatęsknimy za tymi błogimi, wakacyjnymi chwilami w ogrodzie :)
Także chciałabym popracować w ogrodzie, ale jak skoro ziemia twarda, jak skała, deszczu spragniona :lev:
Justynko gdzie to bywałaś kiedy Cie nie było ;) Czytałam, czytałam u Dorotki o rewelacyjnych efektach wyjazdu :hug:
Zapraszam do oglądania ogrodu, który niestety bardzo cierpi, deszczu jak na lekarstwo w ostatnim miesiącu :cry3:
Spotkania forumowe to jest to :happy-old: Polecam, zachęcam i zapraszam oczywiście do udziału :happy4:
Iglaki zauważyłaś :hug: cudnie postaram się dzisiaj coś uwiecznić na zdjęciach, bo ostatnio więcej zdjęć roślin, których uroda jest przemijająca.
Kulki natomiast zachwycją o każdej porze roku, więc jesienią, kiedy inne pójdą spać ... zdążymy zrobić ich prezentację w komplecie ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 12:42 #186663

• markussch01
  • markussch01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1262
Tak sobie łażę na podglądki :P warto duzo fajnego mozna zobaczyc :)
Hibiscusy faktycznie maja teraz swoja chwile masz tylko jedna odmiane ? ciezko wyczytac (gra światła na fotkach)
Powojnik 'Princess Diana' tez mam swietnie komponuje sie w zestwieniu z różycami

Pozdrawiam Markus

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 14:19 #186671

• Tebi
  • Tebi's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Jolu,
Tego, że kiedyś się spotkamy, jestem pewna na milion procent, wierzę w to, i wszystko moźe sie zdarzyć.
Teraz natomiast zastanawiam się: gdzie u licha można takie iglaki spotkać i je wprost kupić? Gdybym je gdzieś widziała, spotkała, to przecież zauważyłabym je....ich uroda jest niepodważalna.
Na razie dla siebie mam zamiar upolować sosenkę 'Varellę'

Zawsze wracam do twojego ogrodu z przyjemnością :kiss3:
Pozdrawiam, Justyna

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 15:17 #186678

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Trzeba teraz uwieczniać nasze ogrodowe piękności ,żeby móc się cieszyć ich fotkami w długie zimowe wieczory .
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 18:05 #186693

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
W czasie przejazdu przez południowe województwa zachwyciły mnie właśnie hibiskusy! Ileż ich tam rośnie! I jak kwitną :eek3: A mój wypierdek ma od trzech lat 40 cm :lol: No ale przynajmniej nie wymarza ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 18:39 #186696

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, tak, hibiskusy teraz pięknie zdobią ogród i chyba nawet specjalnie susza im nie przeszkadza :) Rózowe mam, ale najbardziej podobają mi się białe z ciemniejszymi środeczkami :flower2:
Narzekamy na susze upały, ale za chwilę zrobi się chłodno i deszczowo, więc -masz rację- trzeba cieszyć się letnim ogrodem i ładować akumulatorki! Zwłaszcza jak się ma taki piękny ogród jak Twój :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 20:34 #186727

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, znaczy mam oddać Stuttgarta? ;) Bardzo chętnie, zakwitnąć nie zdąży, a z zimowaniem tylko kłopot! :lol: Zawsze będę mogła powiedzieć, że uprawiałam canny! ;)
Drugie kwitnienie róż u Ciebie równie wspaniałe jak pierwsze! Tylko kolory takie bardziej wymęczone słońcem...
Za to hibiskusom nic nie przeszkadza, pełne życia!
Jak na tę porę roku to kwitnień u Ciebie co niemiara! :bravo:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 18 Sie 2013 23:45 #186802

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jolu, byłam teraz w Twoich stronach kilka dni. Strasznie sucho macie, jeszcze bardziej iż u nas. :(
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Sie 2013 06:42 #186809

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Ale masz hibka pięknego! Ile lat ma ten krzak? Gratuluje dochowania się takiego cuda.
No cóż mi zostaje. Będę robić jak ty, pozaplatam, pobawię się a co. Mam tylko jednego przecież. Dzięki ;)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.615 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum