TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Maj 2013 21:41 #158509

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A czy ja się w końcu ;) dowiem, co to za sosenka? :lol: Kłujesz w oczy tym Californian Sunset ;) , mój chyba zrewersował się ;) na dobre, w tym roku, a to już chyba trzeci czy nawet czwarty rok, paski też się nie pokazały...
Maja ziemia...piasek mój... Sadzonki piwonii miałyśmy porównywalne, Twoja ma cztery kwiaty, moja dwa... :(
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Maj 2013 21:44 #158514

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Przeoczyłam wpis Zielonej Ani dotyczący borecznika i sośniczka. Jutro muszę obejrzeć swoje sosny i kosodrzewiny. Dziękuję za ostrzeżenie i Tobie i Ani :kiss3: Liście miłorzębu niesamowite w zbliżeniu :woohoo: Długo już masz go u siebie? Ja kiedyś posadziłam zwykłego, ale mi nornice go załatwiły :drool: I tak cały czas zastanawiam się nad ponownym zakupem tego niezwykłego drzewa!
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Maj 2013 22:49 #158594

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Trzy strony nadganiania :jeez: ale piękną masz tę piwonie drzewiasta. Bardzo fajna jest też ta śliwa - niesamowity kolorek liści

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 19 Maj 2013 23:22 #158612

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Moniko tak mówisz? Szukałam tych rośłin przez kilka lat, mam nadiję, że będą zdrowo rosły ;)
Panią delikatnie piwonkową mam posadzoną przed różami, wcześniej za jej przód robiły tulipany, ale wycięłam, nie znoszę tych badyli po przekwicie :oops:
Moniko-Monik roślinki ciekawe, bo lubię takie nietypowe wybarwienia. Co roku coś tam nowego przybywa i tak gromadzi się kolekcyjka ;)
Marto jakże mogłam przeoczyć Twój wcześnieszy wpis :oops:
O Pinus banksiana 'Schneverdingen' pisałam ze trzy strony temu :funnyface: Inne sosny Banksa mają przyrosty w normie.
Marta jakie cztery :think: na zdjęciu jest 8, a teraz już 14 :woohoo:
Variegata, która mi kupiłaś również paskowana ;)
Marysiu jeśli chcesz pakowanago to z pewnością 'Variegata' :teach: ten drugi jest bardziej chimeryczny, z tendencją do rewersji :dry:
Iglaki oglądam praktycznie codziennie, jednak dostrzeżenie zmian ... nie jest już tak proste :blink: A niby wszystkie opryski książkowo wykonane :jeez:
Iwonka tylko trzy strony, zauważ :teach: znam takie ogrody, gdzie trzeba by z 7 stron poczytać :silly:
Piwonie kolejne się szykuą, choć o wiele młodsze :oops:
Śliwę za krótko przycięłam, to chyba niezbędne, aby kolor powyższy osiągnąć :think: Najważniejs, że kwitła, będą znowu owoce :lol:

Rzeczona rodgersja kasztanowcolistna

clematis grupa Atragene 'Maidwell Hall'

północna rabata ...

Acer shirasawanum 'Aureum' /klon Shirasawy/

Pinus parviflora 'Goldilocks' /sosna drobnokwiatowa/

żadne tam atrakcje, ale wypełniają :happy4:

Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2013 23:53 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 08:58 #158677

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Jolu ja również lubię nietypowe rośliny. Niestety u mnie w okolicy dostać takie graniczy z cudem. A jak juz uda się coś namierzyć to cena taka, że od razu sprowadza na ziemię. A do zakupów wysyłkowych jakoś nie jestem przekonana.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 09:16 #158683

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko i u mnie w najblizszej okolicy posucha :unsure: Mam co prawda dwie szkółki, w których czasem można coś trafić.
Klona Shirasway przecież u mnie kupiłam w rozsądnej cenie, jak na taki duzy okaz i żywotnik olbrzymi na pieńku /Thuja plicata 'Whipcord'/ :lol:
Jednak na poszukiwania ciekawostek wyprawiam się dalej, dużo dalej od czasu do czasu ;)
Nasze towarzyskie szkółkingi już przechodzą do tradycji.
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2013 10:16 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 10:50 #158746

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu rodgersja kasztanowcolistna ,piękna,rabatka północna z hostami też piękna :bravo:
Ale masz sporo dąbrówki,,, ma urok jak kwitnie tak niebieściuchno,,,suuper to wygląda :bravo:
A clematisem 'Maidwell Hall' jestem urzeczona :P
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2013 10:51 przez anabuko1.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 11:08 #158758

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu północna rabatę widziałaś jeszcze łysą :lol: wiosną ona jest taka przestronna, a później zapełnia się hostowymi liśćmi. Niestety wypadło z niej sporo żurawek :oops:
Czyzbyś była zainteresowana dąbrówką ;)
Czas clematisów nadchodzi :lol:

Zamęczę Was tą piwonią drzewiastą :rotfl1: ale kwitnie, więc to jest jej czas :happy-old:
Owady wielce zadowolone, upojone zapachem i nektarem, wokół burza brzęczących :wink4:

Szykuje się kolejna, zakupiona wiosną z jednym pąkiem.
Miała być pomarańczowa :think: Może się wybarwi :whistle:

Kielichowiec wonny /Calycanthus floridus obsypany kwiatami

Iglaki czarują młodymi przyrostami
Pinus sylvestris 'Białogon' /sosna pospolita/ z przyrostami skróconymi więcej niż o połowę :whistle:

Pinus mugo 'Frühlingsgold' /sosna kosodrzewina/

Pinus mugo 'Agnieszka' /sosna kosodrzewina/

Pinus mugo 'Rositech' /sosna kosodrzewina/

Pinus mugo 'Kokarde' /sosna kosodrzewina/

A na koniec moje pierwsze różyczki :lol: dla tych, którzy nie zaglądają do wątku różanego.

Viridiflora

Frühlingsmorgen
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 11:28 #158761

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu Dąbrówki swojej mam sporo ;)
Piwonia drzewiasta cuuudna i taki duży ma ten kwiat :bravo:
i ten kielichowiec cuuudny,zła jestem ,że mój mi zmarzł, :mad2: ,,muszę sobie gdzieś znowu go kupić :wink2:
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2013 11:28 przez anabuko1.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 11:46 #158766

• Coolka
  • Coolka's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Piękny kolor tej piwonii :flower2: gdyby rosła u mnie wolałabym, żeby się nie przebarwiała :wink2:

Bush Lace trafił już na moją listę życzeń, mam niestety słabość do takich iglaków :oops:

The Blues też ładny, mój mniejszy ale radzi sobie całkiem nieźle :dance:

Californian Sunset ma cudne listki :hearts: Już zaczyna kusić, Mariken pewnie by się ucieszył z towarzystwa :fly:

Patrzę na Twój powojnik i nie mogę się napatrzeć :eek3: Mój egzemplarz dorósł do 20 cm, kwitnie i owszem, ale wygląda na to, że wspiął się już na swoje wyżyny wysokości :whistle:
pozdrawiam,
Małgorzata

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 11:56 #158768

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
California Sunset to dla mnie wciąż zagadka. Co jest tajemnica pojawiania się tych pasków??? Mój pokazał kilka listków i na razie nic :( A pewnie braliśmy z tego samego źródła ;)
No i Białogon ... REWELACJA!
Czytam o 'żadnych tam atrakcjach, które wypełniają". Toć to 100x lepsze od kory!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 13:34 #158785

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Białą piwonię chwalę i ja - bo cudna jest :woohoo: . A sosny lecę oglądać po południu, bo mam ich nieco ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 15:20 #158799

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Piekna ta piwonia. Moja jeszcze nie kwitnie, ale pąki już ma duże. Nie przybywa jej tylko kwiatów. Co roku jest ich do 3 sztuk. Chyba to wina podkładki bylinowej, która ciagle odrasta i odrasta, chociaż ją wycinam [przy ziemi.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 20:31 #158873

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jola, ja koperkową miałam na myśli! I jej cztery kwiaty! :) Przecież ja takiej drzewiastej nie mam... Piękna jest, niech kwitnie jak najdłużej!
Inne sosny też mają długie przyrosty, nic im nie grozi? Nie podzielą losu Białoboka? ;)
Shirassawy piękny! :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 21:10 #158909

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Jola :bye: To Ty masz odmianę pełną tej koperkowej :P Prześliczna !

Białą piwonią męcz nas ,póki możesz ... ;)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 21:41 #158935

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
:oops: ależ ten czas leci... Ja w kwestii jesiona pensylwańskiego, ale już wiesz... U mnie kora gładka, tylko czarne łuski pąków... Tarczniki/miseczniki wymagają raczej systemicznego środka. Na małej roślince można pokusić się na mechaniczne usunięcie i przemycie denaturatem. U mnie pomogło...

Piękna drzewiasta :dance: A co do koloru tej "pomarańczowej" - trzeba poczekać.
Moja jaskrawo czerwona, paskudna.... sprzed dwu lat, po rocznej przerwie w kwitnieniu w tym roku przybrała głęboki róż - czyli ładna ;)Całe dwa kwiaty... już przez deszcz umęczone :crazy:

Takie róże... Mój ogródek jakoś przystopował...

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 22:02 #158958

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu mój kielichowiec puścił chyba odrost. Muszę poczytać, czy mogę go ciachnąć. Jeśli tak jest Twój ;)
Małgosiu ta peonia to miała być 'Souvenir de Maxime Cornau, sama rozumiesz. Posadziłam ją nawet do towarzystwa pomarańczowym angielkom :think:
Także uwielbiam płaczki ;) Czekam z niecierpliwością kiedy podrosną.
'Californian Sunset' ... a może lepiej 'Variegata', on bardziej pewny z paskowaniem ;)

Trochę mniej intensywne wybarwienia, z czasem jednak będą wyraźniejsze. Ten miłorząb rośnie w cieniu.
Clematisy dopiero zaczynają, więc proponuję cierpliwie poczekac, a może zasilić 'Magiczną siłą' ;)
Paweł dokładnie tego samego źrodła. Po Twoich i Sylwka wątpliwościach sama z niepokojem czekałam, czy aby tej wiosny nie będzie raewrsji i na szczęście nie ma B)
Białogona uratowałam ostatnio od szkodników :happy-old: Cyknęłam mu dzisiaj kilka fotek do bazy ;)
Wiesiu oglądaj, ogladaj, gdy nie wiadomo co tam sie wykluje :hammer:
... i piwonkę także oglądaj :lol:
Danusiu nie pomogę z piwoniami, niestety :oops: że tak powiem dopiero nawiązuję z nimi bliższy kontakt ;) Ta biała drzewiasta wypuściła w tym roku odrost, który jednak nie wyglada na bylinowy :think:
Marto na tej fotce widać, ze kwiatów 5 ;)pamelka wrote:
Pani koperkowa :woohoo: Paeonia tenuifolia /piwonia delikatna /

... a że to tylko część kępy ... jest ich 7 :)
Białogon to sylvestris, pozostałe mugo więc z natury niższe ;) Zastanawiam się jednakoż nad parviflorkami, może zacznę w przysżłym roku skracać przyrosty niektórym.
Madziu koperkową mam od naszego forumowego kolegi, jak jestem mu wdzięczna :thanks: a to, że pełna to juz pełnia szczęścia :woohoo:
Jeśli nie będzie opadów mam jeszcze kilka dni aby nacieszyć sie jej widokiem i aromatem. Może poczeka na ... róże :happy4:
Izka no wiem, wiem. Oprysk wykonany, mrówki nie grasują znaczy spokoj na jakiś czas. Ale dlaczego u Ciebie jeszcze czarne łuski pąków? U mnie cały jesion już w listowiu.
To jest Fraxinus excelsior 'Crispa', czyli jesion wyniosły ;)
Widziałam tę Twoją piwonkę, kolorek miód malina :hearts:
Ostatnio zmieniany: 20 Maj 2013 22:19 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 20 Maj 2013 22:21 #158972

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Jesion wyniosły powiadasz... a pensylwańskiego nie widziałam po drodze? Skądś się musiał przykleić. U mnie jest on zwany ponurakiem... A parę łusek stoi bez ruchu... Czubek ktoś ułamał... Ot, nie dość, że ponurak to jeszcze pokraka... Ale mam do niego słabość.

Cud malina... no faktycznie, malina :) A jaka ulga... po tej ostrej czerwieni!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.602 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum