TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 31 Maj 2013 22:28 #163518

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Mój Dyptam jeszcze w pąkach i zanim się rozwinie to Twój zdąży przekwitnąć .Jolu w tym roku pomimo tak długiej mrożnej i śnieżnej zimy wszystko szybciej u Was kwitnie i jest dużo cieplej niż u nas .Różane pąki też pokażne
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 31 Maj 2013 22:37 #163525

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jolu ale u Ciebie widoczkowo-kolorowo, i pięknie :bravo: :bravo: :bravo:
Ta piwonia chińska cuuudnnnaaa :eek3: Powojniki ci kwitną ,u mnie jeszcze w pąkach i dyptam u mnie jeszcze nawet pąków kwiatowych nie pokazał :angry:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 31 Maj 2013 23:03 #163540

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
A u mnie w ogóle znikła :sick:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 31 Maj 2013 23:35 #163550

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Danuś to są dwie piwonie :lol: wraz z dojrzewaniem kwiatow coraz bardziej widać różnicę.
Piotrze dziękuję za odwiedziny. Dyptam nie ma u Ciebie kwiatostanów, zupełnie? Może to wina kwiatniowej pogody?
Masz rację kolorowo jest wraz z kwitnieniem kolejnej grupy roślin, teraz wiele jest irysków, choć porywiste wiatry ciągle je wywracają :jeez: Tak więc domowe wazony się przydają.

to zdaje się irys Variegata :think:

Grześ i to jest święta racja :teach: ta pospieszna wiosna zaskoczyła nas obfitościa kwitnień, a teraz chłodne, deszczowe dni opóźniają rozkwit różanych paków :oops: Pierwszy kwiat jeżówki już mam i ... skrzyneczke donic na zjazd ;)
Jak myślisz będą chętni na słoneczniczka szorstkiego 'Lorain Sunshine'? Znalazłam jeszcze trzy siewki, to spakuję :happy4:

O którym clematisie mówisz ... Blue Light?
Clemków w kolorze blue u mnie pod dostatkiem, obserwuj więc :P
Wkrótce powinny rozwinąć się kolejne pąki, dzisiaj już prawie fotogeniczny był 'Proteus' :lol: za to 'Daniel Deronda' startował tej wiosny od ziemi :oops:
Aniu bardzo dziękuję :hug: Mój kielichowiec już kolejny rok obsypany jest obficie kwiatami i zaczął rosnąć.
Chyba nareszcie się zaaklimatyzował.
Coraz częściej i ja zaglądam do hostek, bo w tym roku są jeszcze większe niż w ubiegłym. Chyba będę musiała przesadzić, o takie na przykład ...

.... które służą za osłonę dla iglaków :rotfl1:
Jeszcze jednej sobie nie odmówię :devil1:

Małgosiu zapraszam do oglądania więc :hug:
Dorciu jak bym chciała moc pochwalić się szerszymi widokami, jednak u mnie wszystko jeszcze młodziutkie i w parterze :oops: Nie ma soliterów, nie ma wysokich iglaków, drzew, ogólnie ... nie ma wyższego piętra. Trudno zaś aby było, kiedy kupuje się gołaą działkę.
Trzeba nieco poczekać na jakikolwiek efekt zagospodarwoania terenu.
Clemki kwitna to prawda, teraz jeden po drugim zaczynają, choć jak się okazało kilka ruszło od ziemi :cry3:
Roże zaś jakoś bardzo się ociągają, mam wrażenie, że jeśli jeszcze kilka dni popada to zaczną gnić w pąkach :jeez:
Dorotka pokaż piwonkę ;) zobaczymy. U mne kolejne pąki się szykuję, nawet pojawiły się na nich mrowki, co świadczy o ich rozkwicie w niedługim czasie :lol:
Marta już dawno Ci o tym wspominałam :rotfl1: i co ... szkółkingi kolejne, zamówienia zimowe przyjeżdżają ... cóz ja biedna poradzę :rotfl1:
Powiem szczerze, że pęd do pozyskiwania nowych roslin ustąpił nieco oczekiwaniu na wzrost juz rosnąchyc, to chyba dobrze?
Muszę jeszcze dodać, że rabata rozano-bylinowa w skróconej perspektywie, na tej foce z 11 metrów długości się zmieściło :rotfl1:
Piwonie kolejne się szykują :woohoo:
Gosia od czasu do czasu mam błękitne niebo :tongue2: czasem upstrzone białymi, szrymi ... czranymi chmurami :lol: deszcz także mam ...nieustannie :jeez:
Łukasz tyle miłych słów, nie zaśłużyłam chyba :oops: ale bardzo dziękuję i zapraszam do odwiedzania moich zakątków.
Iwonka u mnie piec cały czas w gotowości :blink: Noce są jeszcze chłodne i wilgotne bardzo, więc .... ile my będziemy płacić za ten gaz w tym sezonie :jeez:
Za to kominkowe drewno w całości wyszło podczas długiej zimy :jeez: Kolejnej dostawy jeszcze nie nabyłam.
To jest Hortsmann :) a obok niego przecudnej urody Chamaecyparis nootkatensis 'Strict Weeper'/cyprysik nutkajski/.
Jeszcze niewielki, ale jak urośnie mam nadzieję będzie atrakcją kolekcji ;)

Tomku pamiętam, pamiętam, dziękuję jednak za słuszną uwagę :)
U mnie rośnie w miejscu do ktorego nie mam szans się zbliżyć podczas jego rozkwitu ;)
Jadziu najdłużej zasypane sniegiem rabaty ruszyły jednak poźniej u mnie. Wiele słonecnych suchych dni spowodowało ekslozje wzrostu i kwitnień. Czy wiesz, że mam juz pierwszy kwiat jezówki :supr: Szok prawdziwy :whistle:
teraz sytuacja pogodowa się jakoś zrwnuje w całym kraju, więc lada moment Twoje roślinki dogonią moje ;)
Aniu tyle się teraz dzieje w ogrodzie, trochę ciepła i słońca, a zachwycą nas kolejne kwitnienia.
Dobrze, że przed kolejnymi opadami zdążyłam opryskać roże od grzybowych chorób :happy-old:
Clematisy dopiero zaczynają swoj pokaz, wiele jest jeszcze w pakach, a inne odbijaja wciąż od ziemi :supr:
Iwonka ale co znikło? piwonia :supr3:
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 00:15 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 31 Maj 2013 23:54 #163556

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dyptama, bo dziewczyny nade mną o niej rozprawiały :P rzeczywiście wielkiej urody ten cyprysik nutkajski. Pasjami lubię pendule :hearts:
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2013 08:01 przez iwa27.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Cze 2013 00:33 #163572

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonka przeciez to spory krzak musiał byćt, jak mógł zaginąć :think:
Uschnąć, zmarznąć to jeszcze, ale wiosną wykopałabyś :whistle:
I ja także bardzo lubię pendulowate iglaki, niech no tylko moje podrosną :woohoo:

Słówko jeszcze do miłośników kulek.
Pamiętacie nasze dyskusje na temat zakwaszania ziemi pod kolorowymi iglakami?
Noooo to mój Pinus mugo 'Rositech' /sosna kosodrzewina/ dawno nie był taki kolorowy :woohoo: do tego nawet zakwitł.
Słuszna to była decyzja aby podsypać zakwaszaczem, za rok z pewnościa powtórzę ten zabieg :teach:

Pinus mugo 'Kokarde' /sosna kosodrzewina/

Pinus sylvestris 'Białogon' /sosna pospolita/

jeszcze Picea orientalis 'Golden Start' /świerk kaukaski/

który jest zdecydowanie bardziej zaawansowany w przyrostach niż Picea orientalis 'Aureospicata' /świerk kaukaski/

Jeszcze fotki Pinus mugo 'Frühlingsgold' /sosna kosodrzewina/.

Teraz jest jej czas, więc wybaczcie zbyt wiele fotek :oops:

Widoczki :silly:

tak sobie rośnie moj miniaturowy kasztanek /kasztanowiec zwyczajny 'Monstrosa' (Aesculus hippocastanum 'Monstrosa')/, miejsca z pewnościa wystarczy na więcej niż 10 lat :lol:

... a to grupen sex, czy cóś :devil1: :rotfl1: zupełnie nie mam pojęcia :think:
Tak sobie poczynają u mnie winniczki :wink4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Cze 2013 08:08 #163598

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobrze, że moja wnusia jeszcze śpi, bo bym musiała tłumaczyć co to grupen sex :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Zdjęć ogrodu nigdy nie jest za dużo, a co do Dyptama to mój nie był duży - kupiłam dopiero w sierpniu (nie pamiętam gdzie) nieduży krzaczek i nima.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Cze 2013 08:27 #163604

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
U mnie jak do tej pory irysy dzielnie się trzymają , nie które tylko lekko pochylone , nie tak wiatr jak dużo deszczu im szkodzi .

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Cze 2013 09:00 #163608

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jolu z tymi widoczkami to nie masz racji ;) . Warto pokazywać młode ogrody w szerszych ujęciach :happy-old: . Dla takich osób jak ja, z jeszcze młodszym ogrodem, jest to inspiracja :woohoo: , a dla tych co mają dojrzałe ogrody ... podróż sentymentalna :happy4: . Oni przecież też kiedyś zaczynali :fly: .
Ten widoczek z trawką Red Baron boski :hearts: . Te iglaczki obok to świerki białe :bad-idea: ... jakie?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Cze 2013 11:44 #163641

• grazynarosa22
  • grazynarosa22's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53
Cudne widoczki Jolu :woohoo:
widzę że Twoja kosodrzewina też ma szyszki....a ja myślałam ze nie ma wcale....
moja w tym roku ma 1 raz i się zdziwiłam :woohoo: tylko moja jest zielona.
Winniczki śliczne.....będzie obiadek ?
Ależ TY masz dużo miejsca.... :woohoo: ja już nie wiem gdzie mam sadzić moje zdobycze....właśnie kupiłam buczka tricolor :woohoo:
Pozdrowionka.....Grażyna

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Cze 2013 20:55 #163785

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Jolu, a czym zakwaszałaś?

Red Baron jest piękny, uwielbiam te jego kolorki :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Cze 2013 21:18 #163803

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
pamelka wrote:
Chyba będę musiała przesadzić, o takie na przykład ...
:rotfl1: :woohoo: Hostki wymiatają! :lol: Muszę u siebie taki patent zastosować... Cieniowanie host przez iglakowe parasolki! :lol: Troszkę proporcje niewłaściwe... ;)
A na kolejnym zdjęciu widzę piękne młode listki jakiegoś epimedium...
Jola, doniczki nas zalewają, przygniatają... Ja się pytam, gdzie jest moja zasada sprzed roku jeszcze...pod tytułem "Nie kupuję nic, dopóki nie posadzę!" :unsure: Upadła pod naporem zakupów... ;) :dry:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 01 Cze 2013 23:55 #163894

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonka Ty nie czytaj dziecku takich sfomułowań :rotfl1: to tylko dla dorosłych :happy-old:
A jakby tak w ogródku zapytała co te ślimaczki robią :happy3:
Może coś zeżarło dyptam, ale co :think:
Gieniu nie wiem co tam szkodzi, pewnie masz rację, u mnie bardzo mokro, to się biedulki wywracają :think:
Zaczęły kwitnąć te niższe, lepiej się trzymaja podłoża ;)
Dorcia myślisz jednak, że powinnam :think: no dobrze spróbuję ;)

Świerki białe to Picea glauca 'Sander's Blue' i 'Daisy's White'.
Grażynko a gdzie tam mam miejsce :blink: rabatki już pełne, a jeszcze dwie skrzynki bylin dzisiaj odebrałam :rotfl1: Taka zimowa nudaaaa :happy3: Piękne będa nie powiem ... jeśli znajdę dla nich miejsce :happy4:
Kosówki mają malutkie szyszecki i te pstrokate i te zieloniutkie.
Anetko o ile pamiętam :think: siarcznem amonu.
Dzisiaj jednak u Marty widziałam tekieeee piękne kolorowe przyrosty bez żadnego zakwaszania :happy-old: sosny jednak lubią piaski :teach: Nie bardzo lubią margiel :blink:
Red Baron pięknie przezimował w każdej lokalizacji, chyba mogę polecc tę trawę.
Marta mówiłam, mówiłam, że u mnie hostki cieniują iglaki :rotfl1: da się :rotfl1:
Może akurat nie w tym przyadku, ale w innym cytowanym ;) a to nie są jeszcze największe dostępne na rynku hosty :silly:
Doniczki ... :think: dowiozłam dzisiaj od Ciebie dwie skrzynki + 2 doniczki i siateczkę krótkopędów :dance: za które oczywiście bardzo, bardzo dziękuję :kiss3:
Mówisz, że nie znajdę miejsca :think:
Znajdę :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 00:08 #163900

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Jakby co kolanem dopychaj ;)
Jakby jednak nie dało rady to poproś o mój adres ,ja zmieszczę :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 00:12 #163902

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Jolu, w prezentowanych powyżej przypadkach łatwiej przesadzić kulki. Hostki mogą zostać na miejscu. :flower:
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 07:27 #163921

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Jolu, Ty masz w ogrodzie zajęcie na cały etat! Pocieszacie mnie z Martą tymi napływającymi doniczkami z roślinami do wysadzenia, znaczy jestem w doborowym towarzystwie :hug:
Zapraszam
Mania Zieleni

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 08:09 #163922

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
rm27 wrote:
Jolu, w prezentowanych powyżej przypadkach łatwiej przesadzić kulki. Hostki mogą zostać na miejscu. :flower:
Można też 'wymienić' kulki na takie na wyższych sztamach :)
Piękne perspektywiczne fotki! Ale co na nich widać? Morze trawy! Wielkie obszary trawnika, który ciągle trzeba pielęgnować, a który stanowi potencjalne miejsce na DZIESIĄTKI nowych kulek, róż i czego tam jeszcze dusza zapragnie :rotfl1:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 09:45 #163945

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Zdecydowanie to "drugie piętro" jest przeceniane :whistle: . Jola, bardzo mi się podoba :woohoo: .

Widzę, że na jednej z rabat masz obrzeże z kostki, albo cegły :think: . Wzdłuż tego obrzeża wysypane są jakieś kamyki. W związku z tym mam pytanie techniczne - czy kamyki nie wpadają na trawnik? - to znaczy czy psie łapy nie wrzucają ich na trawę?
Strasznie mi się to podoba, ale boję się, że potem będę te kamyki z trawy wydłubywać :pinch: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.466 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum