TEMAT: Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 10:50 #163962

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Jeszcze masz sporo miejsca do sadzenia.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 11:13 #163968

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marzenka nie ma obawy ;) teraz się zmieści jeszcze wiele roślinek, ale ..... za 10 lat :rotfl1: Trzeba jednak być rozsądnym.
Mam nadzieję, e w perspektywie czasu powstanie ten zamurkowy zagajnik, pachnący ywicą i stanowiący schronienie dla ptaków i owadów :lol: A na posiłki na rabaty bylinowe różane, dobrze myślę :)
W miarę dojrzewania ogród staje się przyjaźniejszy, mam nawet dwa gniazda, od których rodzice odpędzają mnie głośnym postukiwaniem :happy3:
Romku obiecuję sobie już drugi sezon rozsadzić hostki, niektóre naprawdę porosły spore ;) Kulki zostaną na miejscu, one jednak będą większe :funnyface:
Aniu to prawda pracy mam pełne ręce, a teraz dwa tygodnie bezrobocia związanego z chorobą :dazed: co ta m się dzieje na rabatach :jeez: po takich opadach deszczu.
A ta reklamówka krótkopedów, aby odbudować żurawkową kolekcję, no ... to będą kolejne doniczki :rotfl1:
Pawełku bo ja jestem dobra żona :lol: M uwielbia pielęgnację trawnika, wtedy ma nawet czas podejrzeć, co się dzieje na rabatach. Ostatnio nawet zaczął robić sobie spacery po ogródku :woohoo:
Facet to jest taki, że chciałby już, teraz mieć ogród, a tu jednak trzeba poczekać. Ogród uczy cierpliwości ;)
Teraz to ja mam poranny rytuał :silly: przebiezka pośród rożanych krzaków w poszukiwaniu :search: rozwinietych pąków :devil1:
Już tylko dotknąć :woohoo:
Dorcia już kolejny, trzeci sezon mam te kamyczki wzdłuz obrzeża z kostki. Nie ma najmniejszego problemu, pies po nich nie biega, zdecydowanie bardziej lubi przebieżki po trawie. Problemem jedynym może być wyciąganie perzowych korzeni :jeez: pod kamyczkami ostatnie połacie maty zostały.
Takie rozwiązanie mam na różano-bylinówce i na największej iglastej rabacie.
Bożenko niestety muszę poruszać się na dostępnych rabatach. Póki co kolejne zajęcia trawnika nie są przewidywane :lev:

A u nas dzisiaj słonecznie, choć nie bezchmurnie i ciepło. Pogoda bardzo sympatyczna.
Mam nadzieję, że deszcze dadzą dzisiaj odpocząć.
Za tę wiadomość podziękował(a): dorciaj

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 20:33 #164162

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Trzeba jednak być rozsądnym? I co? ;) A może jednak nie? :happy4:
Jola, pięknie się ogród prezentuje na tych szerszych planach...Albo umiejętne kadrowanie, albo przesadzasz, bo żadnych śladów dwutygodniowych wymuszonych chorobą zaniedbań nie widać...
Widać natomiast, jakie wielkie krzaki róż... Oj, już niebawem się zacznie!

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 22:21 #164262

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Przepiękne widoczki, dech zapiera jak ty masz pięknie w swoim ogrodzie :supr3: Chciałam spytać o te niziutkie płoteczki - czy one zatrzymują psa przed wchodzeniem na rabaty?

A co do moich zaginionych roślin - to na tej samej rabacie nie wzeszła sporych rozmiarów hosta, normalnie zdematerializowała się :search:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 22:23 #164263

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jolu, mnie podpuszczasz do zakupów, a sama przystopowałaś z nabytkami. :rotfl1:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 22:46 #164278

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
pamelka wrote:
Jeszcze fotki Pinus mugo 'Frühlingsgold' /sosna kosodrzewina/.

Teraz jest jej czas, więc wybaczcie zbyt wiele fotek :oops:
Cudo :eek3: Było zbyt wiele fotek??? Ja czuję niedosyt :woohoo:
Ciekawa jestem jak wygląda potem. Domyślam się, że zielenieje, ale i tak poczekam na fotki z następnych pór roku B)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 23:06 #164290

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Nic tak nie cieszy jak przyrosty nowych nasadzeń :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 02 Cze 2013 23:54 #164310

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
dkny wrote:
Jolu, a czym zakwaszałaś?

Jola napisała:
O ile pamiętam to siarczanem amonu.

Jolu.
Ja co do zakwaszania gleby na której rosną rośliny iglaste siarczanem amonu byłbym bardziej ostrożny. Nawóz ten posiada w formie amonowej 27% azotu. Według mnie dla roślin iglastych jest to zbyt duża dawka. Piękne przyrosty na młodych roślinach napewno cieszą, tylko oby po latach nie okazało się, że krzew czy drzewo nie trzyma swojego naturalnego zwartego pokroju.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2013 23:56 przez waldek727.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 09:12 #164366

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta zdecydowanie trzeba być rozsądnym :teach: Gdzie ja wysaadzę te dwie skrzynki roślin :rotfl1:
Jak napisała Marzenka, kolanem się dopchnie :happy3:
A chwasty ... trudno z oddali zobaczyć ;) rozprawię się z nimi, jak już ozdrowieję, bo póki co dzisiaj znowu do lekarza :supr:
Iwonka, a może coś jednak zeżarło te roślinki :think: Nie zauważyłaś jakiegos szkodnika?
Płotki choć niziutkie są dla mojego psa znakiem, że tu nie wolno wchodzić :teach: stawiam je wokół nowych rabat/nowych roślin zważywszy fakt, że do niedawna był to teren trawiasty, po którym wolno było biegać. U mnie zdaja egzamin.
Danuś zupełnie nie podpuszczam :oops: zachęcam może czasem :devil1: I mnie kolezanki zachęcają, choc w wątku pisza: 'dosyć' :rotfl1:
Siberko właśnie wiosna to jest czas tej kosodrzewiny :woohoo: jest piękna to prawda.
Później, jak słusznie zauważyłaś zielenieje.
Bożenko wszystko cieszy, wiosenny czas jednak najbardziej, wtedy cały ogród /choć nie zawsze w komplecie :blink: / budzi się do życia. Teraz to już zapowiadają rychłe lato, to bedie kolorowo :happy4:
Waldku bardzo mi miło, że zagladasz do mojego ogrodu :)
Siarczan nie był sypany dla zwiększenia siły wrostu roślin, wystarczy mi naturalny proces. Dostały go tylko wybrane, paskowane iglaki eksperymentalnie, aby potwierdzić/zaprzeczyć wpływ zakwaszenia na przebarwienia.
U mnie jest podłoże zasadowe, grube pokłady marglu i kopalnia kredy w okolicy :supr: nie są to najlepsze warunki dla roślin preferujacych kwaśnie podłoże.
Mam jednak nadzieję, że korowanie rabat i opad igieł pozytywnie wpłynie na glebę w zakątkach iglastych.

A dzisiaj niespodziewanie takie widoki :lol:

może będą arbuzy :think:

Markito koraliki wygladają tak ;)

Trzeba szykować poaliki, bo kwiatów coraz więcej :woohoo:

Obfite owocowanie truskaweczek i poziomek się szykuje

niektóre wkrótce będą gotowe do spożycia :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 09:13 #164367

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Apetyczne widoki :)

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 10:25 #164398

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A która odmiana pomidorów ma już owoce???? :woohoo:

Truskawki też z tunelu??????

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 10:29 #164403

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko już się zastanawiałam, czy nie zerwać kilku truskaweczek :yummi:
Poczekam jednak, niech się bardziej zaczerwienią :silly:
Siberko to bycze serca :) Truskaweczki na polu, tunelik zbyt mały jednak :happy4:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 11:42 #164431

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Moje koraliki w podobnej fazie ;) , reszta troszkę opóźniona :whistle: , ale te truskawki :eek3: . Zaraz lecę szukać u siebie takich czerwieniejących :drool:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 17:08 #164524

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jolu iryski prześliczne, u mnie też silne wiatry i ulewne deszcze spowodowały, ze większość leży na trawniku. Musiałam przywiązywać, bo aż szkoda.....
Ależ u Ciebie smakowicie :P już takie duże pomidorki :woohoo: ..... i truskaweczki :woohoo: ....aż zapachniało :P

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 17:15 #164529

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Kurcze, Jolu, ale widoki :eek3:
U mnie, na polskim biegunie zimna ( :happy: ), o truskawkach nie ma mowy, pomidorki ledwo zaczynają kwitnąć, morelki masowo opadają z drzewa, a wczesne czereśnie gniją na drzewie :angry:
Dzisiaj jest w porywach 11 stopni, wieje jak w kieleckim i mży lekki deszczyk :(
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 20:47 #164660

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
już masz pomidorki? raaaanyyy :supr3: i paprykę też? :supr3:
no i truskawki....jej :yummi:

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 20:48 #164663

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta koraliki jakoś długo nie mogły się zebrać, ale jak już ruszyły to rosną ... wszerz :rotfl1:
Musze szykować tyczki, bo gotowe zająć cała powierzchnię :happy3: A wśró nich zdarzył ise chyba jeden koktailowy, pewności nie mam ale zupełnie inny niż pozostałych 7 sztuk :think:
Aguś ja wycinam irysu, to do wazonu, to na cmentarz. Co się mają męczyć w ogrodzie kiedy tak mokro :blink: Szykują się lilie, liliowce, jeżówki i roże oczywiście, wkrótce kilka piwonii :happy4: Jak pieknie, jak pięknie.
Nie będziesz przypadkiem przejazdem? Czy wiesz jaka olbrymia jezyczka od Ciebie wyrosła :woohoo:
Daluś no czytam te prognoozy i raporty i wierzyć się nie chce :crazy: Pozmieniało się wszystki. Już w ubiegłym roku zauważyłam, że Wrocław ustąpił palmy pogodowej aury Rzeszowowi, ale żeby Suwałki :rotfl1:
U nas dzisiaj temperatura w okolicach 20 stopni była, często słonecznie lub wręcz upalnie na słońcu :)
Dwa szybkie opady i dało się popracować w ogrodzie cały prawie dzionek z przerwami na deszcz i gotowanie obiadu ;)
Tak wiec nie byłoby źle, gdyby nie ... laryngolog, który stwierdził dzisiaj, że zamierza ciąć, MOJE GARDŁO !!! :supr3: :cry3:
W szoku jestem i musiałam się czymś zająć :garden1: choć po takiej przerwie kondycja słabowita :oops:
Shiralciu tak jest, to mój warzywnik :)
Odkąd odeszła moja mama ciąży na mnie bardzo poważna odpowiedzialność :cry3: Bardzo się staram, czy wyjdzie ...?
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2013 20:51 przez pamelka.

Pamelkowe zamyślenia z widokiem 2013 :) 03 Cze 2013 20:58 #164676

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Czyżby migdałki? :unsure:
Upalnie? No kurczę! Gdzie ja mieszkam? :crazy:
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl