TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Sty 2015 21:25 #328542

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Lancon......podoba mi się kolorystyka i uległam jej, tylko tej.
Wiosna tuż......? o panie, to już angielskie realia przeskoczymy ? podoba mi się taki scenariusz, przyznaję....długi sezon ogrodowy :happy: ,uprościłoby to wiele spraw, np. konieczność rozsad.....a tak każdy snuje się po FO i ofertach, zamiast zająć się ryciem w ziemi.... :devil1:
Inspiracje jeszcze nie ale dowiedziałam się, że Monty Don swoje skrzynie warzywne napełniał popieczarkową w dużej ilości, zupełnie jak ja.....bo ziemi mało miałam.... :oops: , niepotrzebnie obawiałam się, że przedobrzyłam.....ba, od razu poczułam się dowartościowana..... :wink4:
A resztę wyczytam dopiero...... :unsure: 146 stron......
Jedyną rosliną opatuloną jest araukaria.....wygląda niczym rakieta przed startem......wyyyyyyysoka...

OOOOOoo, wyskoczyłam na 100...po wielkich bólach, ponad półtora roku trwała epopeja.....
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2015 21:27 przez sierika.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Sty 2015 21:47 #328549

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ewo całkiem fajna ta lilia co Cię zauroczyła choć nie w moim guście :wink4: nie gustuję w zbytnio kolorowych.
Co do wiosny to wolałabym jeszcze nie, w końcu trzeba odpocząć tak po jak i przed wykopaliskami :devil1:
Co prawda dzisiaj była rozsypać dolomit na ogrodzie ale niewiele się dało bo mżawka mnie przegnała :dry:

100 stron to całkiem fajny wynik, ja tego nie zrobię nawet przez 2 lata ;)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Sty 2015 21:52 #328551

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No to ja też wskoczę na setkę ;) A, Lancon, ładna...
Angielskie standardy w kwestii zimy mi się nawet podobają :) Mój kurier z Londynu ;) po odebraniu z lotniska w sobotę stwierdził, że w zasadzie jest tak samo :)
A wiele osób na forum twierdzi, że zima jest po to, żeby odpocząć i powziąć pewne plany, no to ja już :lol: Jestem gotowa! :lol:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 12 Sty 2015 22:29 #328566

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
To ja tak twierdziłam, ale też już jestem gotowa.
Nabrałam sił, a przez to weny i mogę działać. :)
Chociaż nie wiem, czy takie wiatry to mi sie podobają.
Jak było biało to przynajmniej głowy nie urywało ;)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sty 2015 21:36 #329424

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sieriko :)
Również wpisuję się w Twoją "setkę" - wznosimy toast :drink1: ?
Gdzie mogę podziwiać tę lilię? Piszecie i oceniacie, a ja tymczasem ... :( nic nie wiem ( jak zwykle, zresztą ).

Cieszę się bardzo, że wróciłaś ...
Kiedyś u Kasi ( Katya ) toczyła się dyskusja na temat ziemi popieczarkowej; miałam okazję wykorzystać taką glebę, jednak na moich piaskach sprawdza się tylko obornik, ewentualnie gruba warstwa kompostu. Niemniej jej dodatek poprawił strukturę naszych piaseczków, ale spektakularnych efektów we wzroście warzywek nie zauważyłam.
Każdy musi sam przetestować przydatność takiej ziemi - znając Ciebie - Tobie nawet parasol zakwitnie :)

Miałabym małą prośbę - w dalekiej przyszłości ...
Mam trochę nasionek jeżówek i dalii; czy pomogłabyś mi w tym temacie? Kiedy siać ? Bezpośrednio do ziemi, czy lepiej najpierw zrobić rozsadę w domu? Jeśli w warunkach domowych, to jakie podłoże jest najlepsze ?
Nie gniewaj się na starą marudę ;-)...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sty 2015 22:30 #329442

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Majka, nie szalej w ogrodzie....poczekaj bliżej wiosny, jak by nie patrzeć to połowa stycznia........pogoda nas wpuszcza w maliny...... :devil1:

Marta, zawsze zwarta i gotowa do działania :happy4: .....kurier z Londynu..... :supr3: , jak to brzmi.......czy przytargał jakieś rarytasy ogrodnicze ?
nie bądź taka skryta, rzucasz hipnotyzujace hasło i .....co? nie doczekam wiosny umierając z ciekawości, będę wisieć na Twoim sumieniu........ :devil1:

Małgosiu, ty też gotowa ? hej grabie w dłoń.....taczki i łopaty, strzeżcie się rabaty....... :dance: , lepiej pożartować niż smęcić...... :tongue2:

Aniu, na lilię zerkniesz w naszej oazowej zakładce Lilie.......nie tylko na tę zresztą..
Do popieczarkowej mam dostęp, w niej tez jest obornik, koński....moje warzywka rosną na tym....kwiaty też, nie mają wielkiego wyboru zresztą..... :think:

Z tym kwitnięciem parasola.....ubawiłaś mnie, każde z nas ma coś co rośnie i jeszcze więcej tego co nie rośnie........w ogólnym zestawieniu jakoś tam jest.
Dalie - siejemy w marcu, bliżej końca bo szybko kiełkują..jedyna opcja to rozsada, są wybitnie ciepłolubne...to i wysadzanie po zimnych zośkach, ogrodnikach i innych zimnikach......wysiewałam do ziemi uniwersalnej, możesz do kwiatowej jeśli chcesz....
Jeżówek nie siałam nigdy, te zwykłe nie oglądają się na mnie,wysiewają się same w ogrodzie....i to najlepsza opcja......jeśli czegos nie dopowiedziałam to pytaj, śmiało, ja tez pytam....nikt nie jest wszechwiedzący......
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2015 22:32 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sty 2015 22:55 #329449

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ewo pogoda dziczeje nam coraz bardziej, dobrze że aby nocami jest leciutko przymrożone to roślinki trwają na posterunku zamiast startować.
Z dolomitem przeleciałam ogród i sad, to to na razie wystarczy. Cięcie drzewek zostawiam na po zimie, jeżeli takowa nadejdzie :drool:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 15 Sty 2015 23:03 #329451

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Siałam kiedyś jeżówki wiosną bezpośrednio do gruntu, wyszła masa siewek, które trzeba przerzedzić :flower1: . Było to wiosną`13, na kwitnące okazy jeszcze czekam :whistle: . Dobrze, że nie była to jedyna opcja pozyskania jeżówek :wink4: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 16 Sty 2015 07:42 #329475

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Gratuluję setki :flower1:
Widzę, że prace ogrodowe ruszają :lol:
Ja planuję w sobotę pomalować drzewka :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 16 Sty 2015 09:12 #329491

• agnesik12
  • agnesik12's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 149
Ewo gdzie ja byłam jak mnie nie było u Ciebie w wątku? :think: :think: :think: Ostatnim razem zatrzymałam się na stronie bodajeżę 86...A tu już seteczka.

Ja też dostałam gazetkę Gardeners. Dużo ciekawych tekstów. Dziwnie ogląda się twarze z telewizji na papierze ;)

Serdecznie pozdrawiam noworocznie,
Agnieszka
Agnieszka

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 16 Sty 2015 09:42 #329504

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Cześć Ewciu .Seteczka ładnie wygląda ,gratuluję . :bravo: U mnie słonecznie ,aż się nie chce wierzyć ,że to styczeń .Lilie Lankony też mam .Pięknie się mnożą ,a ich dzieci szybko kwitną .Fakt ,że kupiłam naprawdę wielkie cebule .P.Pajda się postarał .Już nie mogę się doczekać ich zapachu ,tak jak wielu rzeczy na ,które czekamy :dance:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 16 Sty 2015 10:43 #329521

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Gratulacje 100strony i czekam na nowy lub jego streszczenie bo przyznam sie ze jestem w trakcie jego czytania :) :flower1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 16 Sty 2015 21:03 #329789

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj, dawno nie było tylu wpisów........ :ohmy: Wszystkim dziękuję......bo te 100 stron to Wasza zasługa..... :flower1:

Majka, zapowiadają lekką zimę po niedzieli ze śniegiem ale czy nadejdzie?

Kasiu, zakwitną, nie martw się.....tylko przerzedź je porządnie.

Wiesiu, ogrodowe planowanie gdzie co przesadzić....ale kiepsko mi idzie, pewnie dopiero wiosną coś się wyklaruje.Ot wezmę szpadel i będę wykopywać jedne a na ich miejsce inne i tak po kolei.....

Agnieszka, u mnie akurat nie lecą zbyt szybko.......myślę, że będziemy zadowolone z lektury.

Ewa, te Lankony jakoś mnie urzekły, posadzę ich 5 sztuk obok siebie.....i mam nadzieję, że to będą one....

Kondziu, dziekuję......może to i racja....zakończyć stare dzieje i z wiosny ruszyć z nowymi relacjami.......
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Adasiowa, agnesik12

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 17 Sty 2015 04:50 #329887

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Ewuniu.
Co ja Ci będę dużo pisał. Sama wiesz, że Twój ogród to miód na moje serducho. Chciałbym, aby i u mnie kiedyś było podobnie, chociaż we fragmencie. Pamiętam jak zaczynałaś pięknie opowiadać o swoim ogrodzie. Zawsze lubiłem tu powracać i będę zaglądał dalej. :hug:
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 17 Sty 2015 09:42 #329913

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ewuniu, i ja gratuluję setki!
Żeby nam jeszcze dane było dożyć w dobrym zdrowiu takiego wieku i wciąż sobie konwersować na forum - to byłoby coś, nie uważasz? :)

Póki co, wyglądamy wiosny, bo za oknem bardzo sympatycznie i co najwazniejsze, słonecznie!

Miłej soboty :)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 17 Sty 2015 21:04 #330139

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, oczywiście, że kurier przytargał rośliny! Security się trochę tej ziemi w woreczkach dziwowało, ale zabrać się nie ośmieliło! I tak mam pięć nowych epimediów :woohoo: Bowiem tak jakoś ostatnio poczułam się wybrana ;) do stworzenia narodowej kolekcji epimediów :rotfl1: , bo chyba tylko ja je lubię, toteż wezmę na swoje barki ten patriotyczny obowiązek :lol: I w poczuciu tegoż będę kupować nowe, wszystko dla dobra Ojczyzny! :)
Genialne usprawiedliwienie dla zakupów, prawda? :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 18 Sty 2015 01:36 #330206

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Ooo, ja też się załapałam na setną stronkę? Gratuluję jubileuszu ;)
Doczytałam, że prenumerujesz Gardeners World? Ja też :dance: W zasadzie dostałam na gwiazdkę ;-) Ale mój chyba jakiś okrojony, bo ma 132 strony :rotfl1:
Bardzo lubię te nowinki ze świata ogrodniczego i celebruję moment czytania kolejnych fragmentów z lubością :lev:
O ziemii popieczarkowej czytałam też w książce Monty Dona, poleca stosowanie tego podłoża zwłaszcza pod róże. Po lekturze jego książki zamówiłam cały transport tej ziemii jesienią ;-)
Pozdrawiam serdecznie :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 18 Sty 2015 14:21 #330297

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sieriko :)
Ja wszystko rozumiem ... zaczytałaś się w ogrodowych lekturach, siedzisz z nosem w katalogach, spacerujesz po zimowym ogrodzie, dokarmiasz ptaki, sporządzasz plany na nadchodzący sezon, szukasz nowych miejsc pod nowe roślinki ... ale wiesz, byłoby miło, gdybyś uśmiechnęła się do nas :)
Czy doniczki z nasionkami dalii mogą stać w mieszkaniu na parapetach do momentu wysadzenia na ogrodzie? Pomijam kwestię uprzedniego hartowania ...
Co słychać kochana? Czy natknęłaś się na ślady przedwiośnia ?
Pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.721 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum