TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 12:29 #183525

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wiesiu koncertowo jest bardzo,bo mam duże drzewa i krzaki,za ogrodzeniem niemalże las.Tak więc cały rok z ptakami,maja u mnie poidło,codziennie piją i zażywają kąpieli,do tego urządzają kąpiele piaskowe juz po wodnej.Także jest wesoło i baaaaaaaaardzo głośno.Dużo gniazd zakładają w tujach,żywią sie zima u mnie/krzewy+karmnik/,latem maja kapielisko to i polubiły mój ogród.
A ja zamiast zbierac jeżyny siedzę w internecie,no przerwa śniadaniowa powiedzmy.Obrodziły mi jeżyny 1 raz od 10 lat,krzak jest taki potężny,że głuszy wkoło wszystko,dobrze,że wyrwałam kiedys 2 bo byłyby zasieki.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 12:35 #183527

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Takich gości Ci zazdroszę :) , ale myślę że mój ogród też kiedyś dojrzeje :lol:
Przerwa śniadaniowa (otej porze to już prawie obiadowa :woohoo: ) też się należy zwłaszcza, że gorąco B). Już zbierasz jeżyny :woohoo: , moje jeszcze zielone :silly: . Czekam z niecierpliwością, bo zniknęły już zapasy jeżynówki :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 12:38 przez piku.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 16:32 #183568

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ewo- w moim ogrodzie też jest sporo zwierząt. Podobnie, jak Ty, dbam o to aby ptaki miały w czasie upałów wodę do picia a w zimę pokarm. Z satysfakcją zauważyłam, że ilość gatunków skrzydlatych gości w moim ogrodzie powieksza się.Są też jaszczurki żyworodne, żaby i ropuchy.
Niestety, w nocy już tylko sporadycznie można zobaczyć nietoperze, których jeszcze niedawno było zatrzęsienie.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 23:56 #183673

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu nalewki robisz?ja tez tylko pić nie ma kto :drink1:

Aniu,u mnie trudno krok zrobic,żeby jaszczurki nie pryskały spod stóp,opanowały ogród,dużo mam kamieni stąd mają gdzie siedzieć.Żab i ropuch tez nie brakuje,parę razy przy plewieniu trafiłam na śpiące królewny,łypnęły tylko jednym okiem,najgorzej,że raz odcięłam nogę ropusze ale skąd miałam wiedzieć,że śpi pod bukszpanem :hammer:

Takich bywalców nie brakuje,grają wieczorami jak natchnione,któż nie lubi takiej muzyki?

rokwogrodzie1011.jpg

rokwogrodzie1010.jpg

rokwogrodzie1022.jpg

Wyrósł mi rok temu taki kwiatek,zostało tylko wspomnienie

rokwogrodzie1034.jpg

rokwogrodzie1037.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2013 00:01 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sie 2013 07:36 #183685

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
sierika wrote:
Wiesiu nalewki robisz?ja tez tylko pić nie ma kto :drink1:

To muszę chyba kiedyś wpaść na degustację :silly: . u mnie na ogół delektują się goście :) . ale i my czasem wieczorkiem nie pogardzimy ;)

A zielonych gości też miewam, nawet czasem próbują zimować w domu ;)
Kwiatek sympatyczny, ale chyba kwitł krótko B)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2013 07:37 przez piku.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sie 2013 08:11 #183687

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Ewo uwielbiam do Ciebie wpadać. Rośliny piękne to wiadomo, ale lubię czytać Twoje wpisy, w każdym słowie widać szacunek do otaczającej przyrody. Czytam i i widzę w tym siebie. :lol: Żałuję tylko, że mam tak mało czasu latem by zatrzymać się u Ciebie na dłużej, czy częściej bywać. Nawet na własny wątek brak mi czasu. ;)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sie 2013 16:04 #183778

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ewo czy mogłabyś mi powiedzieć co to za roślinka kwitnąca na żółto na poprzedniej stronce bardzo mi sie podoba .Co stało sie z tym doniczkowym kwiatuszkiem :ohmy:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2013 16:05 przez jagoda5214.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sie 2013 17:14 #183785

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
Ewo-kwiatuszek w doniczce fantastyczny :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sie 2013 17:25 #183788

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Śliczna koteczka :hearts:, smutna historia :(
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sie 2013 20:50 #183812

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu zapraszam na naleweczki,a swoja droga w której części Podkarpacia ogrodujesz?

Gosiu :hug: ,dzis się złościłam bo robię,robię,robię i końca nie widać,plewienie,pryskanie,końca nie ma i ten upał,komary. No gdzie czas na zdjecia,na patrzenie bez biegu,podelektowanie się????????????

Jadziu to janowiec,bardzo sympatyczny krzaczek,niewymagający,oprócz słońca.Kocurka niestety zatruła sie nornicą.Wystarczyło,żeby zagryzła nie jadła jej nawet.Mogę tylko powiedzieć:jak dobrze mieć sąsiada :jeez:

Aniu,Katju :hug:

Sezon jaszczurkowy u mnie

jaszczurki369.jpg

jaszczurki385.jpg

jaszczurki386.jpg

jaszczurki391.jpg

jaszczurki420.jpg

jaszczurki424.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2013 21:43 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, jagoda5214, andowan, waldek727

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sie 2013 23:37 #183856

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Znów pobiegałam po ogrodach,róże,lilie,hortensje,bajeczne kwitnienia a ja?zawsze pod prąd,czyli jaszczurki a w doniczce kot :rotfl1: chyba sie nie zmienię,byle mi nie kazali zmienić działu :dance: przynajmniej nie trzeba ich podlewać :laugh1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 02 Sie 2013 23:42 #183857

• andowan
  • andowan's Avatar
  • Gold Boarder
Ale kapitalne te jaszczurki :woohoo: U mnie czarne żyworódki :)

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 03 Sie 2013 22:15 #183976

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu,mam i takie,jaszczurkowo u mnie bardzo.

Sobota,chyba mój czas na luźne mysli,odwiedziłam wczoraj ogród/wirtualnie niestety/pewnego młodego człowieka i nie mogę przestać o nim mysleć,o ogrodzie oczywiście :) chociaż są nierozerwalnie związani.Niektórzy forumowicze domyslaja się pewnie o kim piszę,ogród perełka,malowany miłością do roslin,kompozycji,do piękna po prostu.Tworzenie tego zakątka to wyzwanie,nie wystarczy ciężka praca,choć nieodzowna bo ogród taki jest zazdrosny o każdą chwilę,nie wystarczy oglądanie cudzych ogrodów i mniej lub bardziej udolne nasladowanie,nie wystarczy kupowanie nawet ogromnych ilości roslin na zasadzie bo spodobało sie u kogoś.Ten ogród zachwyca,ba... on porusza,wrasta w pamięć,w serce,w moje na pewno.Dlaczego?Kręte rabaty,pokręcone drzewa,odwaga w łączeniu różnych grup roślin,mnóstwo bylin wymagających ciągłych zabiegów,trawy,hortensje i róże łączone z iglakami,ogrodnik wkłada tu swoja duszę i to sie czuje.Tu nie liczy się nic prócz dążenia do piękna,wyrażanie siebie.Czytając co mówi o swoim raju widzę siebie,choc daleko mi do takiego efektu,może brakuje mi świeżości,pasji prawdziwej,spontaniczności?Mam kilka ogrodów,które mogę oglądać codziennie,ten do nich należy,będę go rozbierac na czynniki pierwsze,bo każdy fragment jest inspiracją.

Kilka fotek,niestety moich

rokwogrodzie1057.jpg

rokwogrodzie1059.jpg

rokwogrodzie1069.jpg

rokwogrodzie1104.jpg

rokwogrodzie1133.jpg

rokwogrodzie1121.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, EmTe

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 03 Sie 2013 22:28 #183981

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Wiem o kim piszesz ;) , też uwielbiam ten ogród :hearts:
A młody ogrodnik oprócz niewątpliwego talentu, jest dodatkowo bezinteresowny i ma dobre serce :silly:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 03 Sie 2013 22:50 #183984

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, poproszę przepis na takie werbeny :flower2: :thanks: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 03 Sie 2013 23:43 #183997

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto,serce na dłoni.

Katju,szukałam werbeny długo,dopiero w ubiegłym roku dostałam na a....4 sadzonki,kosztowały majatek ale bardzo mi sie podobały........rozrosły sie ładnie,to co widzisz to 2 sztuki.W tym roku mam więcej bo sama wysiewałam i 2 sadzonki wykopałam przed zimą,w garażu przeczekały.Teraz juz nasion jest zatrzęsienie,Przepis?nie wiem,te,które widzisz posadziłam w dołek z kompostem a 2 w byle co to i byle co urosło.W tym roku wysadziłam sadzonki swoje i te wykopane z ziemi i całą masę maleńkich,w przeróżnych miejscach Rosna też przeróżnie,naprawdę jak sie uda.Marzy mi się łan ale jakoś nie widać go.

rokwogrodzie1104.jpg

rokwogrodzie1110.jpg

rokwogrodzie1111.jpg

Patagonka to miłość od pierwszego spojrzenia,pamiętam ja z czasopism,nieoczekiwanie wypatrzyłam ją u babulki na rynku,nie wiedziała co to,niestety ta sadzonka nie przezimowała,no bo jak?Zrobiłam próbę ostatniej zimy,w zasadzie była zielona przy ziemi ale i tak nie wyrosła.Teraz będę wykopywać+nasiona.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Sie 2013 15:22 #184063

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie, no masz łan, przynajmniej na zdjęciach tak wygląda :flower2: :flower2: :flower2: Wspaniała roślina, wczoraj byłam w szkółce Szmitów pod Ciechanowem, jak zobaczyłam ją na żywo w ich ogrodzie pokazowym, od razu kupiłam dużą kwitnącą kępę. Liczę, że te się wysieją, albo im pomogę. Ale niepowodzeniem zakończyły się moje wysiewy jesienne do gruntu, bardzo późno wiosną wyszły z ziemi, jest kilka małych sadzonek i o kwitnieniu nie ma mowy :flower: . Chyba zrobię tak jak Ty i wykopię te sadzonki i na zimę do doniczki. Czyli potrzebuję chłodnego, widnego pomieszczenia.
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 04 Sie 2013 20:18 #184102

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj Katju jak zazdroszczę,oni faktycznie maja tam łany,znam ze zdjęć,Musisz wiedzieć,że patagonka ma to do siebie,że bardzo późno wychodzi z ziemi,ona potrzebuje dużo ciepła i boi sie majowych przymrozków,to normalne zjawisko.Z przechowaniem jest tak:jedną sadzonkę przytrzymywałam w domu,drugą w garażu w ciemnościach,obie dały radę,nie wiedziałam co lepsze bo nie było żadnych sprawdzonych informacji,zbyt nowa roslina u nas.

Liczyłam dziś swoje hortensje paniculaty,wyszlo mi 10 odmian,mam ochotę na kilka innych,ale biedne te hortensje i cała reszta tez,upały,upały,bez końca,podlewałam kilka dni temu ale jutro planuje znów,zbyt duzo mam wiosennych nasadzeń aby ryzykować.O deszczu nie ma co marzyć,byle jakos to przetrwać. :jeez: Narzekam chyba za dużo bo przecież wy jeździcie po szkółkach i nie przeszkadza pogoda. :supr3:

Dzis hortensjowo,paniculaty,dębolistna i aspera

patagonka004.jpg

patagonka005.jpg

patagonka007.jpg

patagonka009.jpg

patagonka010.jpg

patagonka012.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2013 20:38 przez sierika.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.584 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum