TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 11:47 #183246

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ewa, Twój wątek przeczytałam z przyjemnością od deski do deski :) . Polubiłam te Twoje przeważnie wieczorne paplanie ;) . Ogród mnie zachwycił :bravo: . Kompozycje, takie jak lubię. Róże :supr3: , a z trawami :supr3: :supr3: . Już wiem, czego mi u mnie brakuje - traw właśnie. Zazdroszczę bujnej gaury, bo u mnie wyrosło kilka pędzików.
Co do kompostu i laboratorium ogrodowego jestem jak najbardziej na tak. W lecie większą część czasu spędzam w domu na wsi, bo tam mam ogród właśnie. Ale są takie tygodnie, jak ten na przykład, kiedy siedzę w Warszawie. Zbieranie obierek i takich tam odpadów tak mi weszło w krew, że nie mogłam przeboleć ile dobra się marnuje, jak jestem tu bez kompostownika. Tylko się nie śmiejcie. Mam wiaderko na balkonie, balkon duży, to ładnie ukryte i tam zbieram odpadki na kompost, przesypuję mączką bazaltową i wiozę 250 km na działkę. O zbieraniu i wożeniu rolek po papierze toaletowym i ręcznikach papierowych nie wspomnę :happy:.
Martwiłam się o suchość moich piachów, ale dzwoniłam na wieś do pana od jajek i wiem, że wczoraj tam solidnie popadało :dance: .
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 11:49 przez katja.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia, Joane, waldek727

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 11:59 #183248

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Katju,witam w moich ogrodowych progach,znam Twój ogród bardzo dobrze,od ubiegłego roku,piękny drewniany dom,pejzaż,czy uruchomiłaś łódź?Nie zazdroszczę dojazdów ale całej reszty tak i to bardzo.Z kompostem to świetny nawyk,ja wdrażałam u siebie,teraz nawet M nie wyrzuca do śmietnika.Z gaurą poczekaj spokojnie,jeśli przetrwa zimą rozrosnie sie ładnie w dużą kępę.Trawy jak najbardziej,przeróżne,które tylko wytrzymałe na suszę a jest takich sporo.Ty masz podlane,ja jutro rano będę musiała bo niestety u mnie porosiło zaledwie.Paplanie mówisz? :rotfl1: sama z siebie śmieję sie,kiedy wieczorem snuje jakieś luźne teksty,ulatujace w eter,prawie jak do ściany :wink4: tyle,że w końcu odzew jest :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 12:02 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 12:39 #183260

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Miło, że kojarzysz :) Łódź jeszcze na działce, odmalowana przynajmniej ;).
Zgłębię temat traw, coś wysokiego mi trzeba. Poczytam o miskantach. To dobry kierunek?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 13:11 #183267

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
No cóż, to życzę Ci Ewo owocnej walki z tyn nakrapiańcem :)
Kasiu, na twoich piaskach to raczej molinie i prosa polecam :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 13:20 #183270

• marysia82111
  • marysia82111's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Udało się ja przykopać Souvenir du dr Jamain ?

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 20:24 #183331

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Piękna buszowata rabatka z LO. To również i moja ulubienica, chociaż w tym roku trochę zaniemogła na plamistość .Przycięłam ją dość drastycznie ,żeby zmężniała .Sama ją sobie wyhodowałam z patyczka i szkoda mi jej było przycinać jak rosła wzwyż .Teraz niestety trochę ją poskromiłam i znów fajnie odbija .Ma zbyt cieniutkie łodyżki .Pustaczki i mnie coraz bardziej zaczynają sie podobać ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 21:17 #183362

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
katja wrote:
Zbieranie obierek i takich tam odpadów tak mi weszło w krew, że nie mogłam przeboleć ile dobra się marnuje, jak jestem tu bez kompostownika. Tylko się nie śmiejcie. Mam wiaderko na balkonie, balkon duży, to ładnie ukryte i tam zbieram odpadki na kompost, przesypuję mączką bazaltową i wiozę 250 km na działkę.
Już wiadomo, dla kogo powstała ustawa śmieciowa! ;) Ja się wcale nie śmieję, Kasiu!
Ewa, rugowanie fiołków, ambitne zadanie, trzymam kciuki! Gdyby one tak chciały się usadowić w trawniku i dalej ani kroku, to byłoby wspaniale, ja bym chciała... Ale u mnie też wdzierają się na rabaty i wyrastają w kępie liliowca na przykład...
Ja też, jak popatrzyłam na długoterminowe prognozy, to zwątpiłam, czy ja jeszcze czegoś dokonam w tym roku w ogrodzie... :unsure:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 21:37 #183368

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Katju Wiesia dobrze radzi,prosa,miłki,trzcinniki.....miskanty lubia dobrą ziemię,wtedy daja popis,choc są i takie,które z wiekiem całkiem,całkiem sobie radzą i na gorszej,tyle,że 1,2 rok muszą mieć wodę aby porzadnie się ukorzenić.

Wiesiu,mam już dość wyrywania i plewienia,za dużo ostatnio tego było,przy takiej pogodzie nie ma wiele czasu by cos robić....

Marysiu,niestety za krótki pęd,nie ma go jak dobrze przygiąć,pozostają patyki we wrześniu,mogę wysłac i spróbujesz ukorzenić.

Jadziu,to samo u mnie,przycięłam po kwitnieniu,w tym samym celu,często pierwszy rok dla róży to takie badylki niewydarzone,pustaki kocham.

Marto Ty u mnie ja u Ciebie,tylko nie wpisałam nic,ale wczoraj tak :funnyface: ,oj te prognozy :jeez: mam 5 róż w donicach,5 klematisów,5 ostróżek,innych też trochę i czekam i czekam,kiedy wreszcie,a tu figa.Zmieniłam plany,bo jutro rano miało być
podlewanie,ale juz zrobione,a jutro...raniutko pani Ewa idzie sadzić,chociaż 2 powojniki i Paganiniego,ups Pucciniego.Reszta-termin nieznany.

W ogóle to dzis troche porobiłam,nawet M dostał kolację :rotfl1: opłaciło sie bo zaraz po wymaszerował do ogrodu,wyrwał wszystkie juki,oczywiście przekwitłe :rotfl1: wyniósł na stos,jedną posadził nawet,no i największy wyczyn sam znalazł szpadel. :supr3:
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 22:41 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 21:58 #183379

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Proponuję jutro rano dać mężowi śniadanie! Wszystko posadzi! :rotfl1: :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 22:18 #183391

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny, dzięki za radę w sprawie traw. To nie zaszaleję, trzcinniki i proso już mam, rozejrzę się za miłkami. Jeszcze molinie Wiesia radzi.
Marta, nic Ci nie umknie :happy3: .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 22:59 #183405

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta,za dużo szczęścia naraz :rotfl1:

Katju,prosa są tak różne,że mozna kolekcję stworzyć,przebarwiaja się na mnóstwo kolorów,fiolety,zielenie,niebieskosci,......,itp.

Na chybił trafil wstawiam róże,podpiszę jak zobaczę duzy format :club2
Lavender Dream
oazowo1211.jpg

Pat Austin-miłość Pamelki
oazowo1225.jpg

raz jeszcze
oazowo1227.jpg

Golden Celebration
oazowo1252.jpg
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2013 23:04 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 23:16 #183408

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
A ta ostatnia ,której zdjęcie nie jest w pełnym wymiarze ,purpurowa piękność... co to za jedna?
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 31 Lip 2013 23:42 #183424

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
A to Marzenko Souvenir du dr Jamain,jest kilka jego zdjęć wczesniej,bardzo lubiany Doktorek.
Dołożę jeszcze a co tam :comp:

oazowo1006.jpg

oazowo1035.jpg

oazowo1036.jpg

reklamacje2013023.jpg

reklamacje2013073.jpg

reklamacje2013074.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): waldek727, Adela

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 07:08 #183446

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Ale masz sporo tej Lavender Dream :)
Śliczne róże,,,przyjemnie sie na nie patrzy jak są takie ukwiecone,takie ładne :hearts:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 07:38 #183452

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
A mnie się spodobał kosz z powojnikiem i domek dla ptaków :) , czy miałaś tam już gości?

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 07:49 #183453

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Oj ładnie ty tam masz, ładnie :bravo:
Masz racje, gayra to nie na moja glinę, z reszta tak jak i wiele innych roslin. Juz nie walczę, dobrze rosna róże, hosty, azalie i tego będę sie trzymać ;)
Z powojników też chyba powoli zrezygnuję, to co rosnie zostanie, nowych chyba nie dokupię, no może jakies bylinowe. W tym roku baaardzo kiepsko.
Dziwne, Pat Austin na zdjęciach mnie nie rusza, ale na zywo.... zobaczyłam i przepadłam. Jesienią kupię ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 11:44 #183512

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu są 4 krzaczki,więc lepszy efekt.

Ten domek Wiesiu to juz sie rozlatuje,ptaszków tam nigdy nie było,kupiony jako ozdoba,domki dla ptaszków iszą na drzewach ale dopiero od wiosny,może jakiś się skusi w przyszłości? :think:

Dorotko Pat Austin jest przepiękna,kolor wyjątkowy ale wymaga porządnego fotografa,wiele razy próbowałam pokazać jej urodę ale bezskutecznie.Ma taką skrzącą się w słońcu barwę i marnie to na fotce wychodzi.Aparat mam dobry ale nie mogę się zabrać za zgłębianie tajników obsługi i pstrykam na EASY :club2: :
Z glebą masz rację,u mnie hosty odpadają,języczki itp.wykopałam je,dałam na spód warstwę gliny porządną ilość,owszem jakieś rezultaty są ale przy takiej pogodzie i to za mało.Przestałam juz kupować to co wymaga ciężkiego podłoża i cienia u mnie deficyt.

oazowo1428.jpg

oazowo1429.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2013 11:52 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Sie 2013 12:04 #183519

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
W podobnym domku u mojego sąsiada [tu gdzie mieszkam) kosy wychowują co roku pisklęta, a śpiewają na moim dachu :lol: z czego sąsiad nie jest zbyt zadowolony bo wolał by mieć koncert u siebie :silly: Myślałam, że i u Ciebie jest koncertowo :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.568 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum