TEMAT: W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 09:14 #229367

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
U mnie parapety obstawione już warzywkami, ale nasion kwiatowych całe pudełko. Też okna umyłam, żeby sieweczki więcej światła miały :happy: To jedyna motywacja u mnie do tej czynności...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 10:18 #229385

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
No proszę jaka wiosna już u Ciebie. Ciemierniki piękne, moje zabrało zeszłoroczne podtopienie i został tylko niger choć lichutki strasznie. Dobrze, że u Ciebie wzrok można nacieszyć, bo wyjątkowo lubię te byliny.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 19:13 #229492

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, takie piękne siewki i to w dodatku samosiewki ;) :eek3: Stare kępy kwitną gorzej, bo może już się bardzo postarzały ;) , a tu przesadzania i dzielenia nie lubią i co tu z nimi zrobić!
Nie mogę odżałować, że moje ciemierniki się nie wysiały, zanim zmarzły! :lol:
Sieją mi się tylko cuchnące, ale wyrywam uparcie...
Iza, faktycznie od poniedziałku na padać! Czyżby tam w górze już wcześniej były znane Twoje zamiary? :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 20:06 #229531

• Roma
  • Roma's Avatar
Gdybym to ja dzisiaj miała takie widoki,to z pewnością bym nie narzekała :P W tym roku żadnych zasiewów domowych,koty są przeszkodą :( Pozostają mi wędrówki po Waszych wątkach i przyglądanie się jak rosną.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 21:30 #229577

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta/Markita/, nie wysieję wszystkich nasion na pewno, po co je kupuję? odruch.....śliczne, a może uda sie zapanować nad tymi wysiewami? :rotfl1: ,praktyka pokazuje,że oczy by jadły....patagonke będę siać po wszystkim, trawnik mozna obsiać :rotfl1:

Iwona, z sekatorem latam i ja, z dwoma nawet, jeden ma słuszny wymiar......drugi taki bardziej damski,tylko gdzie te damy? :whistle:

Jadziu, jak to przemroziło ciemiernik? pewnie sniegu mało,zimy nie było a szkody zimowe i owszem bo róże tez .....różnie :lev:

Edyta, ja latam z dwoma, pączki połknięte/30 na dwoje,pies sie ulitował i też pączkował/.

Iza, okna to moja bolączka, zawsze, no nie znoszę a mało co widać juz......wystaw nasiona na dwór koniecznie,tylko ta temperatura mało lodówkowa chyba :bad-idea:

Dorota, ja tez w wysiewach jestem kiepska, sporo zalewam, zasuszam,po prostu za duzo uwagi i tak sie kończy.....moze trzeba dac na luz?,wg zasady rolnik spi a w polu rosnie.......

Cebullko, jestes ideałem, okna pomyte, warzywka rosną.......ojej a ja w lesie,narazie......siałaś pomidorki tez?

Gosiu, ciemierniki przyciągaja uwagę, te odmiany coraz piekniejsze ale ja cenie te,które są mało wymagajace a przeciez trudno odmówic im urody.

Marta, stare kępy nie są takie stare wbrew pozorom.........może to ogrodnik do kitu.

Romciu, ja cos tam wysieję ale na pewno nie tyle co wymieniłam, musiałabym znów kopać nowe rabaty........o nie,nie.Coś tam sie nie uda, cos tam zostanie w szufladzie,cos tam zamorduję.......jak w życiu.

Dzisiaj cięłam trawy i słyszę puk puk, dzięcioł? skradam się pod dzrzewo a tam biedna sikorka próbuje dostać sie do budki legowej,którą wywiesilisny w ubiegłym roku, nie dała rady wcisnąć się bidulka, puka w otwór z boczku,madrala taka.Co jednak takim dzióbkiem wskóra?
Przyszedł M,mówie mu sikorka chce tu zamieszkać a wrota za małe, M na to,po co je tak upasłaś? No ale wspiął sie na drzewo,cóż było robić,poszerzył otwór.Zobaczymy co z tego wyniknie...........
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2014 21:37 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 22:00 #229591

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Boszsz... Nawet sikorki się upasły tej zimy? :rotfl1: :rotfl1:
Jak to tak bez nowych rabat? Wszyscy będą kopać, no Ewa! ;)
Nasiona kupione do szuflady? No jak to tak to?
Ewa, zawsze coś nie wzejdzie, coś na którymś etapie padnie, ale siać trzeba...
Mój entuzjazm jakby osłabł, bo wciąż tylko jedne wzeszły... No widzisz? ;) Ale wysiałam!

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 22:29 #229606

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, Ty nie kus nowymi rabatami.... :rotfl1: ,ja i tak ledwo ogarniam, chyba za wolno sie ruszam :hammer:

Znalazłam taki cis....w moim ogrodzie oczywiście,juz mnie przerósł
krokuszbuk011.jpg

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 22:31 #229609

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Znalazłaś? :rotfl1: To nie wiedziałaś, że masz taki :rotfl1: ?

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 22:38 #229614

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Wpadłam na niego w ubiegłym roku zdziwiona, że takie cóś rosnie, ;) dopiero 14 lat zresztą. :rotfl1: ....pozastawiany wszelkiej maści krzaczyskami rośnie taki zapomniany wysmukły badyl.........
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2014 22:40 przez sierika.

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 22:57 #229624

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Upasłaś sikoreczkę? :happy: Mi się zdaje, że moje wróble coraz cięższe jakieś takie...

Pomidorków nie sieję, mam za wąskie parapety :sad2:

Pytałaś u mnie o rozdrabniacz. Nazwy nie znam, dostanę od teściów, używany

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 28 Lut 2014 23:55 #229645

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Niestety mrozy -15 bez okrywy śnieżnej robią swoje .Zresztą do takich widoków ciemiernikowych liści jestem już przyzwyczajona .Te typy tak mają ,albo ja coś nie tak z nimi robię . Teraz sie Ewciu dziwisz ,ze sikorka do domku wejść nie umiała jak stołówka zimą była pełna .Może :bad-idea: wszystkie owady wyjadły i nie będzie się od czego opędzać :rotfl1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Mar 2014 00:29 #229655

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Ty się Ewa dobrze rozgądaj!
Bo nie wiadomo co za cudy jeszcze możesz odszukać ,pora jeszcze bezbyinowa ,więc jest szansa :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Mar 2014 16:06 #229783

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Na razie posiałam tylko begonię stale kwitnącą (wzeszła) i kobeę (żyje, ale jej nie widać), w kolejce do wysiania czeka heliotrop. Szukałam

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Mar 2014 21:23 #229912

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Cebullko, kupisz sadzonki pomidorów? bo na pewno bedziesz hodować, taka obfitość miałaś :woohoo:

Jadziu ,na to nie liczę :( a jak przyjemnie byłoby bez mszyc,bez zwiotów i wszelakiego dziadostwa........ :jeez: Jadziu a może te liscie nie są przemrozone tylko z grzybem? ciemierniki zawsze maja takie listki z plamami czarnymi. :whistle:

Marzena, dzisiaj wygoliłam trawy,trochę innych badyli i zrobilo sie wręcz przewiewnie.....jest szansa, że jeszcze ujrzę jakąs roślinę widmo :rotfl1:

Ewa, Ty mi tu o różach mów......co robisz przy nich juz bo ciekawa jestem,tak mnie dzis ręce świerzbiły dziś ciachnąć chociaz rugosy...ledwo sie oparłam :lev: ale po niedzieli ogolę im te owocki, no i kwestia oprysku miedzianem :evil:

Tak wiec dziś od rana do zmroku szlałam z sekatorem :woohoo: ,wczoraj też :lev: dowiedziałam sie ile mam traw....a mam wiele i coraz wieksze kępy, grzbietu nie czuję ale ogród przejrzał,oczywiscie daleko do końca.....hortensje i powojniki też obciachane..część bylin.....kolek od groma czeka na wygrabienie, jakieś liscie zakamuflowane po kątach.....czyli ruszyło a jak ruszyło to lista prac wydłuża sie niebezpiecznie......zastanawia mnie to nieodmiennie, jak to jest im wiecej robisz tym wiecej do zrobienia zostaje :whistle: .

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Mar 2014 21:43 #229924

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Widzę, że solidna robota za Tobą Ewo :bravo: . Ja dzisiaj też popracowałam. Przycięłam winorośl i opryskałam ją od razu miedzianem. Zrobiłam też oprysk na przycięte wcześniej drzewka owocowe. U mnie trawy już prawie przycięte i część bylin. Posprzątałam kopczyki różom (ja kopczykuję obornikiem więc trzeba było wywieźć. Po niedzieli będę się przymierzać do oprysku miedzianem na róże :happy: .
Jak sobie tak popracowałam, to od razu poczułam się lepiej :fly: .

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Mar 2014 21:58 #229931

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Edytko, tez myślę, że po niedzieli trzeba będzie ale odważna jesteś :woohoo: ,że juz kopczyki zlikwidowałaś to znaczy mrozu wiekszego nie będzie już? :flower: , wyczytałam, że mozna radzić sobie polewając kopczyk miedzianem-naturalnie w odpowiednim rozcieńczeniu wg instrukcji,oj zagwozdka przez tę pogodę..........masz rację,taka praca poprawia samopoczucie zdecydowanie,urobisz sie jak koń i .............dobrze jest :woohoo:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Mar 2014 22:03 #229933

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Też dziś rozgarnęłam trochę kopców i skróciłam radykalnie moją jedyną rugosę :tongue2:
Przygotowuję teren do oprysków, a tu straszą po niedzieli deszczem :huh:

W moim ogródeczku różyczka rośnie.........i inne 01 Mar 2014 22:06 #229934

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
U mnie tylko 1 kopiec :think: kret usypał :rotfl1: :happy3: :happy4: RU wycięłam prawie do cna :happy-old: Pośmiertnie złapała mnie za spodnie tak, że ledwie się wyswobodziłam :rotfl1:
Z satysfakcją ułożyłam potwora na ognisku :wink4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.714 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum