TEMAT: Zielono mi.....

Zielono mi..... 13 Cze 2015 21:52 #379102

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Iwonko po co zaraz drzewko wykopywać - są mniejsze, równie piękne i nic a nic nie kapryśne :happy-old:
Takie martagony na przykład...........................

IMG_6646.jpg

IMG_6648.jpg

IMG_6597.jpg

IMG_6607.jpg

IMG_6605.jpg

IMG_6614.jpg

IMG_6616.jpg

IMG_6615.jpg

IMG_6626.jpg

A takiego giganta, do duuużej donicy i już. Na zimę do piwnicy lub garażu - ostatecznie do sąsiada i po kłopocie. Drzewko ocaleje a Ty się nacieszysz 'leliją' :dance:

IMG_6599.jpg

IMG_6602.jpg
Pozdrawiam Vera :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, Alina-277, chester633, affa, Amarant, Krzysia

Zielone okna z estimeble.pl

Zielono mi..... 13 Cze 2015 21:58 #379110

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Martagona nie mam ani jednego, a Twoja kolekcja jest śliczna :bravo:
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA

Zielono mi..... 13 Cze 2015 23:23 #379163

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
No tak, teraz będziesz nas czarować liliami :dance: śliczne są :hearts: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Zielono mi..... 14 Cze 2015 00:14 #379192

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
Majka dziękuję :kiss3:

Krzysiu a właśnie że nie :funnyface:
Trochę różności ogrodowych...................

IMG_6627.jpg

IMG_6637.jpg

IMG_6640.jpg

IMG_6649.jpg

IMG_5992-2.jpg

IMG_6346.jpg

IMG_6350.jpg

IMG_6364.jpg

IMG_6507.jpg

IMG_6547.jpg

IMG_6546.jpg

IMG_6557.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633, Amarant, Ewogrod, hanya, Krzysia, olga1234, Gosia352

Zielono mi..... 14 Cze 2015 09:48 #379251

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
O matko, chyba kupiłam sobie takiego posłonka jak na ostatnim zdjęciu :supr: , chyba, że się mylę i to nie posłonek :happy3: . W każdym razie duży :devil1:

Wiesz co mnie uderza na Twoich zdjęciach? To, że masz niezliczoną ilość gatunków i odmian, a jednocześnie zdjęcia pokazują, że rośliny mają przestrzeń, nie są stłoczone jedna na drugiej i zupełnie nie mam pojęcia, jak to robisz :tongue2:

Zielono mi..... 14 Cze 2015 11:53 #379313

• faj-nata
  • faj-nata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 616
Vera ,Kobietko kochana a czemu ścinasz liście pustynnika ?
Ja kupowałam ta roślinę kilka razy i dopiero ostań zakup 2 lata temu u mnie żyje .
I ma takie liściory

a tak kwitnie .

w ubiegłym roku nie zaszczycił mnie kwiatem i zapytam się tez czy one kwitną co roku czy co 2 lata .
A zawiązał tez nasiona , spróbowała bym je wysiać ale nie wiem czy na zimę czy pozbierać i czekać do wiosny ?

I zdradź gdzie można nabyc sisyrinchium stratium choruje na nią od dłuższego czasu ale to chyba jakiś bardzo rzadki okaz bo trudny do namierzenia :whistle:
Wiejska baba z duszy i ciała,
czego nie wie, to się dowie , czasem i opowie ;)
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2015 11:57 przez faj-nata.

Zielono mi..... 14 Cze 2015 17:18 #379380

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Vero, ciekawa jestem, jak się rozwija temat drugiego ogrodu :) Masz może zdjęcia, jak teraz wygląda? Jeżeli tam są duże drzewa, leśna okolica, to i wiewiórek nie zabraknie :happy: Moje martagony znowu jakieś marne, ale tym razem to moja wina, niezbyt delikatnie przesadzałam w zeszłym roku. Teraz już zostaną na miejscach, może się rozrosną i wzmocnią :think: Twoje lilie rosną mocne i dorodne, już pierwsza zakwitła.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Zielono mi..... 15 Cze 2015 23:03 #380039

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta to posłonek "Rubin" rzeczywiście potrzebuje trochę miejsca .................

IMG_6252.jpg

Renatko przycinam liście pustynników, ponieważ nie lubię tych załamań i podsychania końcówek, co jest u nich normalnym zjawiskiem. Nie wiem niestety, kiedy się wysiewa nasiona, ponieważ nigdy tego nie robiłam. Po kwitnieniu usuwam wszystkie nasienniki, zostawiam łodygę kwiatową aby karpki mogły jak najwięcej podrosnąć. Pustynniki kwitną rokrocznie, z wyjątkiem mniejszych po rozsadzeniu. Pytałaś o miecznicę szerokolistną. Przywiozłam sadzonkę z Holandii, wycinałam dotąd nasienniki ale teraz zostawię i jeśli zawiąże nasiona to Ci podeślę :hearts:

Hanuś drugi ogród jest kawałkiem pola, gdzie oprócz tego ,że doprowadzono prąd, w przyszłym miesiącu wodę - rośnie sobie bardzo dorodny łan pszenicy..................... No i mamy już projekt domu - z ogrodem zimowym :dance:
Ale drzewa, a właściwie drzewka i krzewy czekają już w 'poczekalni' w donicach..................................
Za tę wiadomość podziękował(a): faj-nata, Amarant, Ewogrod, hanya, Adasiowa, olga1234, Gosia352

Zielono mi..... 16 Cze 2015 09:19 #380105

• Gosia352
  • Gosia352's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3789
Vero ten posłanek jest ładny (też go mam)i polecam każdemu
bo ma ładne kwiaty i to nic że porzebuje dużo miejsca....
Podziwiam Twój zapał do budowy nowego domu :bravo:
i widząc co już stworzyłaś w ogrodzie to "będzie się działo" :eek3:
Pozdrawiam Gosia :)

Zielono mi..... 16 Cze 2015 14:42 #380186

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Vero czy kiedyś biała lilia martagon zmieniła u Ciebie kolor ? bo u mnie zmieniła na pomarańczowy , czekałam na białą a zakwitła pomarańczowa .

Zielono mi..... 16 Cze 2015 14:58 #380189

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Vero, poslonek przecudny. .. ja czekam na sadzonki różowego od naszego Tadzia.
Lubię bardzo takie drobne, wdzięczne kwiatuszki...
Za drugi ogród bardzo trzymam kciuki, nie wspominając ze zimowego juz zazdroszczę :)

Pozdrowienia!

Zielono mi..... 16 Cze 2015 21:43 #380339

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny kochane, jesteście bardzo miłe - dziękuję :kiss3: :kiss3: :kiss3:

Geniu, u mnie białe martagony od kiedy je mam kwitną zawsze na biało. To samo z innymi kolorami - chociaż rosną po sąsiedzku. Nie potrafię :think: sensownie wytłumaczyć zjawiska, które wystąpiło u Twoich lilii.

:screem: hallo Zuza. Zerknij proszę, to Cię zainteresuje. Pytałaś o tę piwonię.

IMG_5780.jpg

Znacznik wprawdzie nieczytelny, ale ...................... "szukajcie a znajdziecie" mogę śmiało zacytować. Otóż przewertowałam moje kajeciki z zapiskami i jest, jest, jest !!!!!!!!!!!!!!
To Candy Stripe przywieziona w 2013 z Albionu jako malutka karpka. Dlatego nie bardzo kojarzyłam ten kolor, bo do tej pory nie kwitła - aż w tym sezonie nagle pokazała całą swą urodę.............................

IMG_5769.jpg

IMG_6051.jpg

Przepiękna w pąku, długo kwitnie i starzeje się z godnością........

IMG_6010.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Alina-277, Amarant, Ewogrod, Krzysia, Adasiowa, olga1234, Zuza

Zielono mi..... 16 Cze 2015 22:06 #380357

• peonia
  • peonia's Avatar
VERA wrote:

Znacznik wprawdzie nieczytelny, ale ...................... "szukajcie a znajdziecie" mogę śmiało zacytować. Otóż przewertowałam moje kajeciki z zapiskami i jest, jest, jest !!!!!!!!!!!!!!
To Candy Stripe przywieziona w 2013 z Albionu jako malutka karpka. Dlatego nie bardzo kojarzyłam ten kolor, bo do tej pory nie kwitła - aż w tym sezonie nagle pokazała całą swą urodę.............................

Przepiękna w pąku, długo kwitnie i starzeje się z godnością........

IMG_6010.jpg
Vero , teraz jest przepiękna, moja Crazy Daisy obok niej, nie czułaby sie samotna w barwach ;)
Ostatnio zmieniany: 16 Cze 2015 22:07 przez peonia.

Zielono mi..... 17 Cze 2015 00:03 #380400

• Zuza
  • Zuza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 327
hallo Vera ...ja już jestem , odbiór :)
Ale fajnie , że jest nazwa :) Już zapisuje do kajetu i będę szukać ...
Coś fantastycznego ,, takaaaaaaaaaaa piwonia :eek3: Kurcze , warto było czekać na takie cudeńko :)
:kiss3: :bye:
Ostatnio zmieniany: 17 Cze 2015 00:05 przez Zuza.

Zielono mi..... 18 Cze 2015 16:31 #380890

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
Zuza, sama się cieszę że udało mi się ją zidentyfikować. Zapiski to dobra rzecz - gdyby tylko jeszcze pamiętać :think: :think: :think: który to kajecik :hammer: - :rotfl1: :rotfl1:
Od dawna obiecuję sobie zimą uporządkować zapiski w jednym solidnym kajecie........................... tylko gdzie ta zima ????? pytam się. Ostatnio jakby jej nie było. I to są minusy mieszkania w ogrodzie. Przestąpisz próg domu i robota sama pcha się w ręce. No i jeszcze :comp: , pożera więcej czasu niż by się chciało ( a ścinanie przekwitłych róż i piwonii czeka )
Za tę wiadomość podziękował(a): Zuza

Zielono mi..... 18 Cze 2015 17:25 #380899

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Ogród zimowy :woohoo: Vero naprawdę Ci zazdroszczę, zawsze marzyłam o tym, ale niestety nie wyszło. Może kiedyś? Masz już projekt nasadzeń? Nie myślę o profesjonalnym, ale Twoim własnym. Chyba będzie nawiązywał do stylu dotychczasowego ogrodu, tylko większy kilka razy, pomieści wszystkie Twoje zielone pomysły :happy: A ta część ze wspaniałymi kamiennymi formami powędruje na nowe miejsce?
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Zielono mi..... 18 Cze 2015 19:40 #380935

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, projekt nasadzeń nowego ogrodu już jak najbardziej gotowy. Mój własny. Tylko się nie śmiej, ja nigdy nie rysowałam żadnego projektu, i nie korzystałam z usług projektanta. Ja widzę już ten ogród patrząc na działkę, i pod tym kątem kupuję rośliny. Sadzę do dużych donic i sobie rosną, w odpowiednim czasie (po ogrodzeniu działki) zostaną posadzone na miejsce stałe. Oczywiście styl obecnego ogrodu zostanie zachowany. Jakoś nie lubię takich wygłaskanych zakątków, ale nie lubię też chaosu w ogrodzie. Cenię sobie ład i harmonię, a o to coraz trudniej w obecnym ogrodzie - z tej prostej przyczyny, że rośliny nadmiernie się już rozrosły. Dlatego, co będzie można to przesadzę. Ogród zimowy był moim marzeniem od dawna, i to chyba przesądziło o budowie nowego domu. Do obecnego nie ma możliwości dobudowy takiego :(
Moja poczekalnia ogrodowa :flower2:

IMG_6794.jpg

IMG_6786.jpg

IMG_6785.jpg

IMG_6784.jpg

IMG_6769.jpg

IMG_6767.jpg

IMG_6765.jpg

IMG_6764.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, peonia, Amarant, hanya, wxxx-a, Krzysia, Adasiowa, olga1234, Gosia352

Zielono mi..... 18 Cze 2015 21:02 #380987

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Poczekalnia robi wrażenie. A ogród zimowy to również moje marzenie i też nie bardzo jest gdzie go dokleić do istniejącego budynku :think: ale może jednak... nie tracę nadziei, że kiedyś go będę miała, bo zielony sezon u nas taki krótki :huh:

Zazdroszczę Ci, że masz już w głowie cały plan ogrodu, bo ja tak trochę działam na żywioł i mam nadzieję, że te wszystkie zrobione kawałki jakoś się do siebie dopasują :) Będę z ciekawością śledzić jak powstaje nowy ogród.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.764 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum