Romciu, nałogów jest wiele...jak żyć...
Ostatnio miałem bardzo pracowite tygodnie...już wiem, że praca u kogoś to ostatnia rzecz jaką chcę robić.
Może poszczęści mi się i plany związane w własną szkółką kiedyś nie będą już tylko marzeniami...
Złożyłem papiery na studia (Ogrodnictwo- Kształtowanie terenów zieleni). Zobaczcie, jak ten czas leci...niedawno wybierałem się do
technikum...
Nie ulegnę
ogólnogorzatkowej presji i nie zamknę wątku, przygotowując się już do zimy...
Pogoda już nie rozpieszcza, co chwilę pada, jest zimno i mało przyjemnie, ale w przebłyskach słońca nadal widać piękne kolory i rośliny,
które nawet nie myślą o przygotowywaniu się do spoczynku.
W wolnych chwilach zacząłem tworzyć nową rabatę, na której głównie zamieszkały hostowe "myszki", paprocie oraz inne cieniolubne rośliny.
Ciężko było to jakoś skomponować, żeby rośliny miały dobrze i w miarę ze sobą współgrały.
Na nowej działce powoli ogarniam grunt, żeby przenieść ze 100 starszych odmian żurawek i rozluźnić nasadzenia na RODOS
Nie ma co się oszukiwać, nie da się pomieścić 400 odmian na 300m
2
Nie dość , że mają ciasno, to jeszcze zaczyna to nieciekawie wyglądać, jak wszędzie są żurawki
Na działce zostaną tylko najładniejsze i kolekcjonerskie odmiany.
Tak wygląda ta nowa rabata, efekt będzie, jak za rok hosty ładnie się rozrosną.
zamieszkała tam piękna
Hortensja bukietowa 'Bombshell'
zakupiona w szkółce piotrkowskiej...do której pierwszy raz zajrzałem podczas zlotu w Sulejowie...
Teraz zaglądam tam regularnie, bo materiał mają piękny, ciekawy i w konkurencyjnych cenach.
Odmiana
'Bobmshell' osiąga niewielkie rozmiary, więc idealnie wpasuje się w ten półcienisty zakątek.
Zakwita wcześnie i z tego co zauważyłem późno zaczyna się przebarwiać na różowo, u mnie o tej porze jest jeszcze cała biała.
Liście późną jesienią są ogniście czerwone! Z tego co czytałem trzeba radykalnie przycinać wiosną , wtedy wytwarza dużo kwiatostanów!
Liście lecą z drzew...liście lecą z drzew...
W oddali widać miskanta giganteusa...ma sporo ponad 3 metry, widać też moje bukszpanowe kule...szkoda mi się ich zrobiło, jak rosły za płotem
Zimowit jesienny
pomyśleć, że ten busz w kwietniu wyglądał
tak
Od jakiegoś czasu kwitnie
Cyklamen neapolitański vel. bluszczolistny
Ciekawa roślina, która bardzo łatwo się sieje i wcale nie jest taka trudna w uprawie.
Zakupiłem wiosną i potem ślad po nim zagiął...zapomniałem, że tam w ogóle rośnie.
Ostatnio zauważyłem w gąszczu chwastów coś różowego...
były same kwiaty i stopniowo zaczęły pojawiać się liście.
Teraz przez zimę ozdobą będą liście, wiosną zanikają i roślina przechodzi w okres spoczynku.
Wymagają przepuszczalnej, żyznej gleby. Dobrze rosną pod drzewami, gdzie w okresie spoczynku (lato) jest dość sucho.
Mam też odmianę 'Alba' o białych kwiatach, dopiero zaczyna kwitnąć.
Inne gatunki kwitną wczesną wiosną, więc wtedy je pokażę