TEMAT: OGRÓD PRZY DOMU

OGRÓD PRZY DOMU 27 Lis 2015 12:15 #415728

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Kochana jesteś :hearts: pomyszkowałam w necie...tak to na pewno Ożanka nierównoząbkowa. Dobrze jest wiedzieć co jest posadzone :) Kret coraz bardziej działa mi na nerwy...przed przymrozkami kopce zostały rozgarnięte...dzisiaj są nowe, w większej ilości :hammer: Jednak coś w tym jest że ta Tawuła wysoka nie rośnie, i dobrze :dance:

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD PRZY DOMU 06 Gru 2015 21:04 #417157

• gosiap32
  • gosiap32's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 685
Ja przez chwilę myślałam, że przepędziłam kreta, ale myliłam się. Najgorsze chyba są lekkie zimy. Wtedy one strasznie się wiercą, a to skutkuje niestety kopcami. Najgorsze, że nie ma na nie skutecznego sposobu. Aż strach pomyśleć co ja zastanę na swojej działce na wiosnę skoro u ciebie już wyłażą, to pewnie u mnie też.

pozdrawiam
Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Anna96

OGRÓD PRZY DOMU 17 Gru 2015 20:33 #418571

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu :flower2: krety będą na pewno dalej buszować, jest stanowczo za ciepło. Mrozu na razie nie nadają, taka pogoda sprzyja wszystkim gryzoniom :unsure: Straty mogą być w roślinach cebulkowych.

Wspomnienia...
DSCF7972.jpg

DSCF7995.jpg

DSCF8007.jpg

DSCF8010.jpg

DSCF8179.jpg

DSCF8181.jpg

DSCF8186.jpg

DSCF8275.jpg

DSCF8281.jpg

DSCF9316.jpg

DSCF9823.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, chester633, dagmarazap, VERA

OGRÓD PRZY DOMU 08 Sty 2016 12:04 #422723

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Aniu piękne zdjęcia pokazujesz... odezwij się... bo niedaleko Ciebie jest zjazd oazowiczów... chciała bym cię poznać a koło Ciebie będziemy jechać mogła byś się z nami zabrać.... poczytaj sobie o zjeździe...

OGRÓD PRZY DOMU 10 Sty 2016 10:15 #423456

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj! Alinko :kiss3: super że zlot zorganizowany jest w naszych stronach. Na trzy dni raczej nie mogę pojechać, ale na kilka godzin na pewno tak...poznanie ogrodowo zakręconych to kusząca propozycja :hearts: Na razie wolę nic nie planować :think:

DSCF0092-2.jpg

DSCF0521.jpg

DSCF0528.jpg

DSCF0421.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, piotrek_ns, dagmarazap, VERA, zanetatacz

OGRÓD PRZY DOMU 10 Sty 2016 18:48 #423674

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Aż by się chciało zaśpiewać słowami piosenki .....jak piękne są wspomnienia dawnych dni.... :lev:
Czekamy na wiosnę Aniu .Pozdrawiam Cię :hug:

OGRÓD PRZY DOMU 16 Sty 2016 14:13 #425627

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj! Nowinko :) wiosna już niedługo się zacznie tylko na parapetach...dzisiaj takie nasiona wpadły do rąk. Pierwsze wysiewy będą pod koniec Lutego...potrzebuję jeszcze dobrej ziemi. Kupiłam wprawdzie dwa opakowania, ale ta ziemia jest do niczego...pleśnieje.
Wysiewał ktoś kolcowój szkarłatny, jak z nim postępować? Nigdy nie wysiewałam ogórka melonowego czy uprawia się go tak jak zwykłe ogórki?

OGRÓD PRZY DOMU 16 Sty 2016 16:42 #425685

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Natura ciągnie wilka do lasu :) A nas do siewów .Już nawet takie zakupy powodują szybsze bicie serca.Ja już jesienią kupowałam nasiona ,nie mam tylko gdzie postawić pojemniczków z siewkami :think:
Ja kupuję podłoże gotowe ,specjalne do siewu ,a i tak czasem się zdarza że pleśnieje .Wniosek z tego taki ,że nie można za wcześnie siać ,a ziemia musi mieć ciepło i słonka trochę .Tylko ,że w teorii
bywa różnie :devil1:

OGRÓD PRZY DOMU 16 Sty 2016 20:42 #425790

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
O rety Wy już o wysiewach a ja śniegu wypatruję ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRÓD PRZY DOMU 17 Sty 2016 14:41 #426012

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Witam Wszystkich. :happy4: Jestem W trakcie czytania wątku , ale już teraz proszę o przyjęcie mnie do Waszej Grupki.

OGRÓD PRZY DOMU 17 Sty 2016 16:50 #426046

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Gosiu ja kreta wygoniłam z ogrodu za pomocą karbidu-kupuje się go w puszkach w ogrodniczych np. mrówce.Delikatnie grzebałam w kopcach , aby odkopać do tunelu, następnie wkładałam kawałki karbidu do tunelu , zalewałam wodą i przykrywałam kopiec. Po kilku dniach wyprowadziły się na dobre i nie powróciły.W tym roku zakładam trawnik i chyba położę pod nim siatkę.

OGRÓD PRZY DOMU 19 Sty 2016 08:56 #426644

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ale nasion juz nakupiłaś, fiu, fiu ;)
Ja wczoraj pokrzywki wysiałam.
Jagody goi mam ale kupowałam krzaczek:)
Ładna tam naparstnicę widziałam .Sama nam tylko jeden kolorek, to może jakieś dokupię :)

OGRÓD PRZY DOMU 19 Sty 2016 17:34 #426763

• 1krolcia1
  • 1krolcia1's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 73
Normalnie pokochałam te forum i przede wszystkim Wasze zdjęcia. Każdy ogród ma w sobie coś niezwykłego. Już nie mogę się doczekać pierwszego koszenia trawy i kupowania nowych roslinek.
Przed moim domem a dokładnie z okna mojej kuchni mam taki widok:

IMG-20150722-WA0008.jpg

W oddali widać brzozę brodawkowatą odmiana 'Youngii', która jest ozdobą ogrodu a przede wszystkim ulubionym miejscem dla ptaszków.
Czekam na kolejne Wasze zdjęcia :)

OGRÓD PRZY DOMU 23 Sty 2016 09:06 #427849

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowinko :) co roku coś jest wysiewane , nie mogę się powstrzymać...pomidory, papryka, por...na te warzywa musi znaleźć się miejsce.
Majeranek ogrodowy,kolcowój szkarłatny, naparstnica purpurowa, naparstnica rdzawa, tytoń leśny, goryczka mix, pierwiosnek omszony...muszą się zmieścić na parapetach...na pewno jeszcze coś dojdzie...najwyżej będą wysiane niewielkie ilości nasion...jeszcze jednoroczne, tytoń ozdobny, kleome, ubiorki, dalie niskie, zostaną wysiane wprost do gruntu ok. 20 kwietnia...powinny bez problemu szybko skiełkować...w ziemi jest wtedy dużo wilgoci. Dzisiaj planuję wysiać pierwiosnek i goryczkę...pojemniki z nasionami zostaną postawione na dworze, niech przejdą naturalną stratyfikację.

Piku :flower2: dla Ciebie dzisiejsza zima w ogrodzie...wprawdzie jest -10 *C dzień zapowiada się bardzo słoneczny.

DSCF2949.jpg

DSCF2951.jpg

DSCF2952.jpg

DSCF2954.jpg

Kasionek :bye: nie wiem czy siatka na trawniku to dobry pomysł :think: siatka zostanie przysypana ziemią, jeśli będziesz chciała zrobić nową rabatę to współczuję...takie coś usunąć z ziemi trzeba się nieźle nagimnastykować. Wcześniej czy później trawnik w zastraszającym tempie znika...jest tyle chciejstw :silly: O trawniku trzeba myśleć, że to coś najbardziej nietrwałego :flower:

Aneczka :kiss3: dostałam nasiona naparstnicy rdzawej... kwiaty są śliczne, dzisiaj wysieję kilka nasion. Sadzonki do wiosny powinny być pokaźne...może uda się im zakwitnąć późnym latem...o ile coś skiełkuje. Napisz coś o Jagodzie Goji ?

1krolcia1 :bye: ładny Masz widok z okna...brzoza w takim stanie u mnie długo by nie nabyła...szybko została by przycięta, pod koroną pasowała by ławka...idealne miejsce na upalne dni. Gdzie można znaleźć Twój ogród...z tego co widać, jest chyba bardzo duży?

Wiosna na parapecie....

DSCF2965.jpg

DSCF2966-001.jpg
Ostatnio zmieniany: 23 Sty 2016 09:28 przez Anna96.

OGRÓD PRZY DOMU 23 Sty 2016 14:22 #427890

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Anna96. Masz racje , siatki są fajne , ale na trawnikach w miejscach , gdzie nic już nie będzie robione :happy-old: Ja tez zastanowiłabym się nad jej zastosowaniem , bo w ogrodzie zawsze coś się chce zmienić :happy3: . Na razie pozostaje karbid na krety :mad2:

Śliczne ogrody i hmm i jak tu nic nie zmieniać u siebie , kiedy u was takie cuda :flower2:

OGRÓD PRZY DOMU 25 Sty 2016 09:16 #428523

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasia :) do siatki na trawniku jakoś nie mam przekonania...jeśli coś by nie wypaliło z trawą żadna maszyna nie mogła by ruszyć ziemi, siatka by przeszkadzała. Mały kawałek można poprawić ręcznie, większa powierzchnia odpada...zapłakać się można usuwając darń. Gryzonie są nie do wytępienia, zawsze jakiś się zakradnie...karbid skutkuje pod warunkiem że kret jest blisko...trzeba mieć dużo szczęścia żeby go wykurzyć z ogrodu. W ubiegłym sezonie tak walczyłam z kretem, kopał przy samym wejściu do domu...został zagazowany. To jednak kropla w morzu potrzeb...inny panoszy się dalej w innym miejscu. Działka jest dookoła za trawiona, kretów jest dużo...widać to po kopcach.
Ogrody chwalisz :hearts: pod wpływem Forum szybko zapełniają się roślinami...każdy jest inny, z przyjemnością się po nich spaceruje. W miarę oglądania chciejstwa rosną :dance:

Rośliny które w poprzednich sezonach udało się wyhodować z nasion...

Perowskia łobodolistna

Werbena...

Budleja...

Złocień...

Sasanki...

Hosty...

Dzwonek brzoskwiniolistny...

Ratibida...

Czarnuszka orientalna - Nigella

Tytoń oskrzydlony Nicotiana alata

W tym roku została już wysiana goryczka mieszanka, pierwiosnek omszony...za kilka dni zostaną wysiane naparstnice rdzawa i purpurowa, tytoń leśny, majeranek ogrodowy, kolcowój szkarłatny...ostatnie wysiewy to pomidory i papryka. Poszukam jeszcze nasion kopru ozdobnego, fajnie wygląda przy różach.

OGRÓD PRZY DOMU 25 Sty 2016 09:23 #428525

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy te hosty ,to już tegoroczne ? Ja jeszcze nie myślę o siewach .U mnie dosyć ciemno na parapetach dokoła pełno drzew ,muszę czekać aż słonko będzie wyżej .Ale w lutym chcę już wysiać cebulowe pozbierałam latem nasionka białej kamasji i galtonii .Też mam plany nasionkowe ,ale w niedużych ilościach :drink1:

OGRÓD PRZY DOMU 25 Sty 2016 09:53 #428533

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
Hosty były wysiane w ubiegłym roku...rosną już w ogrodzie, część susza wykończyła...ciężki rok był dla tych roślin. Siewek było 200 szt, różnią się kształtem...pełne wybarwienie będzie widoczne po trzech sezonach. Pod koniec września, tak wyglądały...to tylko część, w kilku miejscach sobie rosną ;) Pewnie będą miały tylko jednolite wybarwienie ale hosty, paprocie, epimedia, brunery będą razem dobrze wyglądać.

Dlaczego zbierasz nasiona kamasji i galtonii...przecież te rośliny mają cebulki przybyszowe, można je dzielić. Zresztą się nie dziwię, zbieram nasiona z kącików liści, lilii są wysiewane w płytkie rowki :happy4: Roślinki jeść nie wołają zawsze kiedyś urosną i zakwitną. Co jeszcze planujesz wysiać?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.817 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum