TEMAT: Siberia uprawia...

Siberia uprawia... 21 Maj 2014 22:17 #262584

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Kasiu, Białystok był słoneczny już w sobotę i niedzielę :woohoo: W sobotę z przerwami :funnyface: ale do niedzieli przyczepić się nie można było :-)
Dziękuję za pozdrowienia :kiss3:
Wiesz, nie mogę się otrząsnąć z wrażenia jakie zrobiło na mnie nowiutkie skrzyżowanie Alei Piłsudskiego i ulicy Sienkiewicza :woohoo: Szok! 5 pasów w jedną stronę??? :supr3: :supr3: :supr3: Tego się nie spodziewałam :woohoo:

Nowy aparat??? :silly: :blink: :silly: :whistle: :unsure: :supr: To długa historia :happy3: :happy4: :happy3: :oops:
Nowy nie jest, ale lepszy od poprzedniego zepsutego... :whistle: Za to o kilka lat starszy od tego, który naprawdę chciałam kupić :whistle: :whistle: :whistle: Kupiłam go jesienią na allegro, ale pomyliłam się o jedną jedniutką cyferkę :rotfl1: :happy: :happy4: Za karę, za gapiostwo, rozdziawstwo i ślepotę nie sprzedałam go i nie kupiłam ponownie tego właściwego :happy-old:

A zdjęcia są rzeczywiście lepsze, bo już nie wysyłam ich przez serwer Oazy tylko robię backup na Google Plus i kopiuję stamtąd link do fotki. Zupełnie inna jakość obrazu :idea1: No i przeszłam na format 4:3 :whistle: edytuję: 3:2, więc zdjęcie jest niższe, ale szersze :-)

Boshhh, nie mam siły iść po aparat... :dazed: taka jestem utyrana :supr:
Ale pomidory i papryka w gruncie, różne badyle opryskane octanem wapnia (wg przepisu Pomodoro), więc jestem prawie nieżywa, ale cała w skowronkach :hearts:
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2014 22:41 przez sd-a.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Siberia uprawia... 21 Maj 2014 22:21 #262589

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Zupełnie nie czaję, co to jest 'back up na Google plus' i 'format 4:3', a powinnam temat zgłębić, bo moje fotki też dużo tracą wrzucane przez serwer Oazy :dry:

Siberia uprawia... 21 Maj 2014 22:39 #262603

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Markito, kiedy wkładam kartę SD z aparatu do laptopa, automatycznie uruchamia mi się program, który kopiuje moje zdjęcia na serwer Google. Żeby się to zadziało, trzeba mieć zainstalowany program gpautobackup. Backup to kopia zapasowa. Nawet jeśli mój laptop wybuchnie, fotki zachowają się gdzieś tam. Mam konto na google i mnóstwo możliwości w związku z tym :lol:

Zdjęcia mogą mieć różne proporcje: od kwadracików po płaskie panoramy. Możesz to ustawić w menu aparatu.
Oczywiście znów rąbnęłam się w cyferkach :club2: bo jednak mam format 3:2 :devil1:

Bodziszek łąkowy... :whistle: a konkretniej przydrożny i podleśny :devil1:

Bodziszek łąkowy odmiany 'Mrs Kendall Clark'

Bodziszek popielaty 'Ballerina' w pełnym słońcu :silly:

Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2014 22:58 przez sd-a.

Siberia uprawia... 21 Maj 2014 23:16 #262627

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki :kiss3: , już mi trochę "jaśniej" :lol: , muszę nad tym usiąść, jak i nad menu mojego aparatu, bo opcji panorama nie znalazłam :jeez:

Bodziszek 'Ballerina" wciągam na listę :P , a od Agness dostałam dziś przetacznik armeński Rosea :woohoo:

Siberia uprawia... 21 Maj 2014 23:21 #262631

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja jakiś przetacznik dostałam z Bylinowego Raju :whistle: Już wiem, Red Fox :-)

Jestem pod wrażeniem pakowania :woohoo: Po wysypce ziemi w przesyłce z Bergenii to miła odmiana :whistle:

Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2014 23:23 przez sd-a.

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 06:21 #262672

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Rabata rodkowa została zdominowana przez wieczornik damski :whistle: Może i dobrze, bo łagodzi troszkę wrażenia, które robią 2 różowe kule "fińczyków" :happy3:
Troszkę źle, bo wielki krzak wieczornika przytłoczył też 2 biedne azalie wielkokwiatowe. Muszę pamiętać na przyszły rok o wypieleniu siewek w tak newralgicznych miejscach :happy:

Widok od strony truskawek ;-)

Wspomniane azalie...

Taki rodek straszy mnie drugi sezon...

Chyba na przyszłą zimę go okryję :think:

Za to Helsinki kwitną wzorcowo i są oblepione owadami... Polowałam na motyla :whistle:

Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 06:30 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 07:54 #262687

• dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1703
Iwonko szybciutko poobrywaj przemarznięte pączki w rodku,aby zakwitł Ci w przyszłym roku ja już dawno oberwałam.
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 07:54 przez dagmarazap.

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 07:55 #262688

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Nie chciało się moich wątków przejrzeć :club2: to się dostało puste pudło :devil1:

Śledzę Twój nowy wątek od początku, może z pamięcią coś się porobiło :rotfl1: :rotfl1:
Co do rodka, to są robale, które infekują pączki kwiatowe grzybem i to mi na to wygląda, poza tym liście w jasnym kolorze wskazują na niedokarmienie.
Możliwe, że ziemia jest mało kwaśna i rodek wygłodzony, a tym samym osłabiony :think:

Przepiękny odcień różowego mają ...Helsinki
Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 09:03 przez .

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 07:56 #262689

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Helsinki chyba pachną obłędnie skoro pazie sobie je upodobały :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 16:13 #262820

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesiu, jutro sprawdzę :happy: Kiedy go na chwilę spłoszyłam, przeleciał na Haagę i natychmiast wrócił na poprzednią miejscówkę :happy:

Beatko, w moim nowym wątku pokazuję prawie wyłącznie to co w tym roku kwitnie :whistle:
Myślisz, że niedożywione rodki produkują tyle kwiatów? I że inne rodki żywię dobrze, a tego morzę głodem? :ohmy: Toć zdjęcie robione na patelni w słoneczny dzień :hammer:
A o robalach idę poczytać...

Dagmarko, rodkowe pączki oberwę jutro... A jaki Twój zmarzł? :ohmy:
Wiesz, moja jedna dalia ma już pączki :dance: Prawdopodobnie mała, biała pojedyncza :devil1:

'Gold Topaz'

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 16:24 #262822

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Takich owadów mam sporo w ogrodzie. Siedzą głównie na liliach, ale szkód nie robią :think:
Więc sprawdziłam: to omomiłek szary, drapieżnik. Poluje na mszyce i inne małe owady... Muszę połapać i zanieść na róże :happy-old:

Tu zdjęłam go na ścieżkę do fotografii :whistle:

Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 16:27 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 16:26 #262823

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
A te konto na serwerze "gdzieś tam" jest całkiem bezpieczne - nikt nie może w nie ingerować?

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 16:31 #262826

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Zdjęcia są ukryte przed innymi, choć można je też udostępniać.
A czy konto bezpieczne? Cóż pewnego na tym świecie :whistle: Poza tym to nie konto bankowe przecież :wink2:

Wieczornik damski :-)

Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 16:32 przez sd-a.

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 17:00 #262834

• dagmarazap
  • dagmarazap's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1703
Małego czerwonego rodka nie przykryłam bo miał kilka kwiatków,a chciałam się przekonać czy warte było moje poświęcenie z przykrywaniem. Więc gdybym nic nie przykryła to wszystko by przemarzło, zawsze jednego rodka albo azalie która ma mało kwiatków poświęcam.

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 18:51 #262853

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Omomiłków mam zatrzęsienie, ale zdaje się, że teraz porę godową mają, bo się strasznie nieprzyzwoicie zachowują :rotfl1: . A mszyce kończą mi właśnie krwawniki :mad2:

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 20:17 #262871

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Siberko, pięknie wygląda motyl na rodku - jak ozdobna broszka :)
Patrząc na twoje wieczorniki przypomniałam sobie, że jeszcze w zeszłym roku miałam ich sporo, a w tym - wcięło :(
Szkoda, bo bardzo je lubiłam :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 21:58 #262938

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Siberko, głowa boli z wielu powodów, również zakupów internetowych :mad2: Nie wiem, kiedy się z nich wyleczę, pewnie nigdy :hammer: Patelniowanie i myślenie też wykańcza człowieka. Ale wszystko idzie w dobrą stronę.
Było tak gorąco, że moje azalki na słońcu przekwitają 'w oczach'. Robię zdjęcia, żeby było co wspominać przez następne 11 miesięcy. Że też musiałam zapaść na azalie...
Czy wieczornik damski to taki sztywniak? Nie pokłada się? To by mi pasowało, zwłaszcza jeżeli trzyma fason po deszczu. Udało Ci się posadzić wszystko z doniczek? Jak nowa rabata?
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Siberia uprawia... 22 Maj 2014 22:21 #262954

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Z doniczek? Wszystko? Żartujesz, Haniu :rotfl1: Owszem z doniczek pomidorowych i paprykowych wszystko :happy3:
Nowej rabacie przybył tylko 1 świerczek wysadzony z 1 doniczki :happy3: Ile mnie kosztowało wykopanie tego 1 dołka :jeez: Ile dobra musiałam na nieużytek za siatkę wyrzucić :happy:
A dziś dokupiłam jeszcze jedną doniczkę... Poszłam do ogrodniczego po prezent imieninowy i wzięłam 2 czarne bzy Black Lace Eva :happy:

Zakaz wstępu do ogrodnictw w tym miesiącu... chociaż powinnam dokupić 1 jabłonkę, bo sadzona jesienią nie przeżyła zimy. Jasny piorun :blink:

Wieczorniki pięknie trzymają pion, ale czy w każdej sytuacji... głowy nie dam :unsure:

Dalu, biżuterii ogrodowej coraz więcej :woohoo: Trzeba się błyskawicznie dokształcać co hołubić a co potraktować butem lub szpadlem :happy: Malownicze czerwone żuczki nie mają racji bytu :happy-old:
Pozbyć się wieczornika to duża sztuka :happy3: Plenny jest bardzo :woohoo:

Markito, walcz z mszycami do ostatniego listka krwawnika. Colą, sodą, chemią, czymkolwiek :happy-old: To łajzy ssąco-oblepiające :jeez:

Dagmarko, niezła z Ciebie eksperymentatorka :happy4:

Pokażę Wam cudownie lśniącą hostę :hearts: Invincible :supr3:

Tu w słońcu (chwilowo)...

...a tu w cieniu domu :woohoo:

I skalniaczek kipiący kwieciem :hearts:

Ostatnio zmieniany: 22 Maj 2014 22:24 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Amarant

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.455 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum