Marysiu, wolałabym z moim na rowerek do lasu, a nie czekać miesiącami jeszcze na ułożenie kafelków
Niecierpliwa już się robię
Iwonko, poeksperymentuj jeszcze w kolejnym roku z dżemikami
Jabłko - brzoskwinia, jabłko-cynamon-cytryna, zielony agrest - truskawki, wiśnie-czarna porzeczka
Bardzo lubię dżemikować, chociaż rzadko je jadam
Teraz walczę z dyniami,
skoro się wpadło na pomysł, żeby na pustych kawałkach między krzaczkami je posadzić, to teraz myśl człowieku, jak je poprzerabiać, żeby nikt z jedzących nie poznał, że zwyczajną dynię zajada
Co tydzień kolejne ozdoby rabaty lądują w garnku
Tym razem będzie w słoiczkach dynia pikantna, zrobiłam na próbę 2 półlitrowe słoiczki, wyszło nieźle
Do duszącej się dyni dodałam odrobinę soli, garść posiekanych grubo ząbków czosnku, 5 posiekanych ostrych papryczek.
Do tego łyżeczka curry i jeszcze trochę sproszkowanego chilli, bo niezbyt ostre było
Na koniec jeszcze sypnęłam pieprz
i dodałam sok z 1/2 cytryny. Tak sobie myślę, że tej cytryny mogło być więcej
Trochę pomieszałam, gdy wszystko zgęstniało, włożyłam do wyparzonych słoiczków, zamknęłam i dla pewności 15 min pasteryzowałam
Mam plan wykorzystywać te pastę jako bazę do sosów lub w roli nadzienia do naleśników
Kilka nasionek ostrej papryki przykleiłam plasterkiem w okolice bolącego łokcia, działają jak super rozgrzewający kompres
Podobne działanie ma starty korzeń chrzanu, ale ucieranie go jest zbyt żmudne, dlatego wybieram wariant paprykowy
Generalnie życzę wszystkim zdrowia, ale w razie bólu reumatycznego, zapalenia korzonków czy innej tego typu dolegliwości polecam ten prosty okład rozgrzewający