TEMAT: Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 11:18 #251673

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aniu witaj majówkowo :bye:
U mnie strasznie zimno,ale przymrozków nie było :silly:
Moja Cileta już przekwita ;)
Te dziwaczne tulipanki całkiem fajnie się zapowiadają, to jakieś papuzie chyba?
Hosta White Feather teraz jeszcze ciekwie wyglada,ale później to dla mnie nie zaspecjanie ;)
Miłej dajszej majówki :wink2:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 11:28 #251682

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Beatko (beata68)! Jak ten tulipan zaczął rosnąć to patrzyłam na niego z coraz większym zdumieniem. Ale potem stwierdziłam, że jest taki dziwny, że aż ładny :happy3U nas się ochłodziło. Wczorajsza burza i deszcz ochroniły nas przed przymrozkiem. W takich przypadkach nie ma jak zachmurzone niebo :D Jeden z tego zysk.

Mata Hari. Dopiero po zrobieniu zdjęć zauważyłam, że jest nagryziona.

DSC03628.JPG

Marto (artam)! Jak zobaczyłam tego tulipana, to pierwszą myślą było "Przecież ja takiego nie kupiłam' :unsure: Ale znam siebie trochę i wiem, że niekiedy przy dużej ilości sadzonek coś mi umyka. Ale mam pudełko ze znacznikami i przegrzebałam go 2 razy. Nie ma. Mam wszystkie z tych posadzonych poza jednymi bordowymi, a to może oznaczać, że zaliczyłam zwykłą pomyłkę. Teraz myślę, że dobrze, bo te bordowe były jakeś niejakie :happy4: Zatem niestety nie odpowiem Ci na pytanie, jaka to odmiana. szukam na internecie. Na razie bezskutecznie. Jeśli chodzi o hostę, to już ją mam 2gisezon. Potem ginie w gąszczo innych host i mi nie wadzi, że jest taka ... żadna.

Powojnik Yukiokoshi. Najwyraźniej lubię takie zieloności :whistle:

DSC03623.JPG

Majeczko (edulkot)! White Feather teraz wygląda ciekawie, a potem nie. Ale u mnie rośnie na brzegu rabaty z hostami, które jako pierwsze dostałam do mojego ogródka po budowie. Tak się rozrosły, że poszły pod płot i jak rozwiną liście pożerają WF i ... mam ją z głowy. Tu ten jasny punkt z prawej to ona

DSC03597.JPG

Swoja drogą kosiłam tydzień temu i znów by się przydało, bo zielsko wciska się w kamienie :mad2: Nie wiem nawet jaka to odmiana hosty, ale te darowane rozrosły się w 4 potężne kępy. Jak je przesadzałam to każdą musiałam przewieźć taczką, tak były ciężkie.

Ewo (canstancja)! Tiarelle kupiłam kiedyś w moim ogrodniczym i jestem nią zachwycona. Więc domówiłam sobie 6 (2 z każdej odmiany) na forum. Bardziej mi się podobają od żurawek, choć i te mam. Tiarelle zdecydowanie jednak ładniej kwitną. Co do hosty o tej porze roku wygląda ciekawie, a potem zniknie w innych, więc mi nie wadzi. Wyhodowałam ja z kapersa więc kosztowała mnie grosze.

Serduszka - u Ciebie też powinna rosnąć

DSC03610.JPG

Jurku (semper)! Wielce nie ma czego żałować :happy: U mnie rośnie, więc będę dla niej łaskawa.

Tę dostałam od forumki. Bez nazwy odmiany, ale jest śliczna.

DSC03596.JPG

Iwonko (tilia66)! Ziółko niekiedy daje do wiwatu, bo jak się fochnie to daje o tym znać w dość dokuczliwy sposób. Na szczęście robi to niezwykle rzadko. Ale poza tym to taka przylepa, że nie da się na niego gniewać więcej niż 30 sekund. Pies jest z odzysku (jak ja to mówię - używany)< ale udał nam się wspaniale. Bergenie mam jedną - zwykła, różową. Wiem, że one lubią wilgoć. U mnie jakoś nie szaleją, ale może, z czasem. Danusia ma piękny z nich szpalerek. O szkodnikach tylko nie mówię, bo i u mnie są . Po pierwsze nornice, Wczoraj dostały nowy środek do świeżych dziur :evil: Ślimaki, choć głównie skorupkowe, ale także te małe, żarłoczne. No i mszyce oraz nimułka. Chyba wystarczy :mad2:

Zawilce kocham :D I ciągle dosadzam...

DSC03590.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 13:54 #251801

• ursulka
  • ursulka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 207
Witaj Słodka Aniu - przy paskudnej pogodzie aż chce się popatrzeć na cudowności w ogrodach forumowych :)
Przyszłam i nie zawiodłam się :)
Powiadasz, tiarella... Hmmm, może, może... żurawki zawsze wydawały mi się nieco zbyt wyraziste, za to te maluszki może by mi się nadały.

Zawilce prześliczne, też je mam i pięknie się rozrastają (rozsiewają?).
Jak tam u Ciebie temperatura?
Ja póki co, siedzę w poczuciu względnego bezpieczeństwa, no bo przecież w Opolu zawsze (niby) cieplej.
Pozdrawiam świątecznie
Ula
Zielonym do góry!
Ogród Ursulki

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 14:11 #251820

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Pozdrawiam z deszczowego zakątka. Zimno u nas i mikro, więc u Ciebie można nacieszyć oczy soczystością kolorów. Jedyny plus z paskudnej aury- inauguracja kominka :woohoo:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 15:03 #251860

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Witaj Aniu,
tak pięknie pokazujesz i opowiadasz o swoim świecie - czy zmieści się jeszcze jeden gość ?
pozdrawiam serdecznie,

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 15:15 #251868

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Ulinko! U nas temperatura zawrotna 7 stopni i chwilowo znowu nie pada. Zaważywszy, że dziecię uczy się do poniedziałkowej matury, zarządziłam brak odwiedzin, więc leniwie wylegujemy się w sypialni. I takie dni są potrzebne. Po piątkowym darniowaniu czuję plecy między łopatkami, ale w słonku, na ławeczce przed domem, z książką w ręku bym sobie posiedziała... Los chciał inaczej. Zawilce chyba rozrastają się głównie rozłogami, ale może się mylę? Tak przynajmniej mi to wygląda. Tierelle mają znacznie więcej wdzięku od żurawek. Są kompaktowe i malutkie. Do tego ładniej kwitną niż żurawki. Mam te jedną, ale zamówiłam sobie kolejne. Mam jednak miejsca, gdzie żurawki się sprawdzają, jak np. na rabacie żwirowej.

DSC03673.JPG

Tam, gdzie pozornie są wolne miejsca, wyszły już kły host, ale są tak małe, że ich nie widać. To rabata robiona w czerwcu/lipcu 2013r Jestem z niej bardzo zadowolona. Nie wiem, czy słusznie, ale jestem :happy3:

Moniko! Niestety i u mnie pada. Ale temperatura jest znośna. U nas ogrzewanie działa, bo nie zamierzam marznąć, skoro nie mam wyjścia i siedzę w domu. Staram się znaleźć sobie zajęcie, bo przed przyszłym i kolejnym tygodniem mam stresa, a nie wolno mi tego po sobie poznać. Naciesz swoje oczka zielenią. Widok na nową rabatę pod płotem :D Z góry teraz widzę, że końcówkę muszę poszerzyć, bo wyszło nieproporcjonalnie :mad2: Jak tylko pogoda się poprawi rabata idzie do poprawki.

DSC03674.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 15:21 #251871

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko (moni)! Oczywiście :hug: Jeszcze nie ujawniłam wszystkiego, ale róż tez mam sporo :flower1:

DSC03504.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 15:28 #251879

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
To super :kiss3: ja kocham wszystkie rośliny, niektóre szczególnie mocno ale tak się złożyło, że róże to jedne z tych najulubieńszych i tych mam najwięcej :whistle: i bardzo miło spotkać tyle osób, które podzielają to moje szaleństwo ..co więcej , niektórzy są bardziej zaawansowani :whistle: z zaciekawieniem będę zaglądać do Twojego świata tym bardziej, że masz taką różnorodność i tak pięknie ją prezentujesz :bye:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 15:39 #251886

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
U nas pada od samego rana- tylko natężenie się zmienia :angry:
Piękne to różowe drzewko :woohoo:
3mam kciuki za udaną maturę!! I za Ciebie- abyś jakoś przetrwała stres.. :hug:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 15:45 #251894

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aniu mam podobne hosty, jedną uratowała ze sklepu od wyschnięcia a drugą od córki, obie ładnie rosną. Ale najbardziej cierpnie mi skóra jak sobie pomyślę o jesiennym przesadzaniu host - jedna tak szeroka i zbita, że pewnie sama nie dam radę. Ale wpuszczać męskie cielsko między azalie i hortensje to pewne straty w obydwu gatunkach krzewów :sick:
To jest najprawdopodobniej Sun and Substance, bardzo stara i nigdy nie dzielona choć przesadzałam ją 3 lata temu.
Rabata żwirowa wygląda fajnie, tylko zdradź sekret usuwania liści, mnie ciągle nawiewa z okolic :unsure:

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 15:58 #251904

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Powojnik ciekawy :woohoo: tulipan podobnie no i sama nazwa oryginalna.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 17:36 #251953

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu (anabuko1)! Bardzo Cię przepraszam :oops: Umknął mi Twój wpis. Ale już się poprawiam. W porównaniu w poprzednimi dniami faktycznie zrobiło się zimno. Ale da się przeżyć, gdyby nie ta wilgoć. Moje Cileta jeszcze kwitnie, ale już dobrą chwilę, więc pewnie za jakiś czas... Z White Feather mam już doświadczenie, ale jak już pisałam - potem jej w zasadzie nie widać, więc zupełnie mi nie wadzi. Oby jutro pogoda nam się choć poprawiła...

Wilczomlecz złocisty

DSC03638.JPG

Moniko (moni)! A u mnie miała w ogóle nie być róż. Miał być typowy bylinowy ogród :happy4: Ale weszłam na forum i zobaczyłam te wszystkie cudne róże. No i mam sporo ponad 100 krzaczków. Będzie pokazywać w sezonie ;)

Berberys

DSC03641.JPG

Moniko (Monika-Sz)! To rajska jabłoń, ale dokładnej odmiany nie znam. Rozbujało się po mniej więcej roku odkąd go posadziłam. Ty chyba też masz Royality.

Moje kompozycje naokienne też zaczynają się rozrastać

DSC03639.JPG

Majeczko (edulkot)! Dostałam zaraz jak tylko się wprowadziłam 5 środkach host i 2 latach robiły się na tyle duże, że musiałam je przesadzić. Cztery rosną w tym miejscu, które Ci pokazałam, a jedną dałam sąsiadowi. teraz żałuję, bo ją zmarnował. Ale cóż... Pooglądałam w internecie Sum and Substance i chyba to nie ona :think: Facetów faktycznie bym nie wpuszczała do wykopywania, ale ja już ją okopiesz niech Ci pomogą je przenieść. One są na prawdę ciężkie.

Rododendron Mieszko I pokazał kolor kwiatów

DSC03643.JPG

Adrianie (Adrian89)! Witaj :bye: Lubię takie różne dziwadełka. Poza oczywiście zupełnie zwyczajnymi, babcinymi roślinami.

Azalie szykują się do kwitnienia. Oby przymrozek nas ominął

DSC03592.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 18:51 #252014

• Elwi
  • Elwi's Avatar
  • Fresh Boarder
Witaj Aniu, czy mnie jeszcze pamiętasz? Cieszę się, że znalazłam Twój wątek :) Ogród znam, ale z przyjemnością podziwiam co u Ciebie teraz kwitnie. Jedno się nie zmieniło - watek pędzi jakby był na dopalaczach :rotfl1:
Pozdrawiam, Elwi
Pozdrawiam serdecznie, Elwi

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 19:01 #252026

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamiętam, pamiętam krajanko :kiss3: A Ty dalej bez wątku. Za to nagana :club2:

Pierwiosnek japoński 'Miller's Crimson'

DSC03543.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 19:54 #252074

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Matura już w ten poniedziałek ?
Nas to czeka za rok, to znaczy moją córkę.

Pamiętam własne nerwy ...
:P
Teraz zieleń tak szybko się rozwija ,że każdego dnia świat wygląda inaczej .

Może przymrozkowe prognozy nie sprawdzą się.

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 20:02 #252085

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Magdo (magdala)! W poniedziałek :sick: Zobaczysz na własnej skórze, że to inne nerwy, gorsze, bo nic od Ciebie nie zależy :happy3: U nas przymrozku nie zapowiadają - w prognozach 2 - 4 stopni w nocy, więc nawet przy gruncie nie powinno być ujemnej temperatury. Zważywszy, że u nas niebo pokrywa gruba warstwa chmur, to raczej się sprawdzi. Niech boją się Ci, którzy mają bezchmurne niebo...

Barwinek pospolity 'Vinca minor'

DSC03550.JPG

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 20:15 #252105

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Aniu, ten Twój dziwny tulipan, który zostawia płatki na łodydze to zapewne tulipan viridiflora "Brooklyn". ...... To tak w podziękowaniu za lenia marcowego. :P

Ogród w dolinie - rozwijamy się ... medialnie 03 Maj 2014 20:35 #252131

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo! Dziękuję :kiss3: Zweryfikowałam nieco i przedstawiam Państwu tulipana egzotycznego "Brooklyn"

DSC03606_2014-05-03.JPG

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.607 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum