TEMAT: Majowy ogród

Majowy ogród 20 Paź 2015 12:47 #409072

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Moniko, hoduję specjalny rodzaj pajączków, są tresowane i jak je ładnie poproszę to tkają takie właśnie magiczne koronki ;) A tak na poważnie - dziękuję i zapewniam, że to natura :)
Dobrze, że poprowadziliście kabel, teraz na spokojnie zaplanujesz co i jak i nie musisz demolować fragmentów kostki. Na szczęście u mnie też rozkopane będą tylko rabaty, no może kawałeczkiem też trawnik, ale to już głowa eMa żeby dobrze to zrobić. Wydawało mi się, że oświetlenie jest zbędne, że wystarczą ew. świece i pochodnie, ale się myliłam. Aż żal, że np. po ciemku nie widać z altany chociażby kaskady.

Kasiu jesteś bardzo miła, dziękuję za komplementy. Zdjęcia zostały zrobione obiektywem manualnym Pentacon 50mm/1.8. Już kiedyś wspominałam, że jestem fanką takich obiektywów i mam ich kilka, każdy maluje inaczej. Jeden robią kółeczka, inne zakręcają tło a jeszcze inne maziaje....Dodatkowo, żeby bliżej spojrzeć na obiekt stosuję między obiektyw a aparat pierścienie pośrednie o różnych długościach (tu chyba 18 mm). Nie mam takiego typowego obiektywu makro, wiec się wspomagam pierścieniami. Kluczem jest zawsze odpowiednie światło, nawet nie słońce a właśnie światło. Kiedy robiłam te zdjęcia nie było słońca a poranne, zamglone powietrze. Zdjęcie jest tak rozmyte, bo zastosowałam maksymalny otwór przysłony (ale to zapewne wiesz), reszta to zastane światło, tło, trochę zabawy z ustawianiem ostrości choćby na jeden punkt.
Jeśli masz pytania to pisz - możemy kontynuować na priv.

Dziś będzie biedronkowo :)

Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Robaczek, Margo2

Zielone okna z estimeble.pl

Majowy ogród 20 Paź 2015 19:29 #409123

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Maziaje i biedronki cudne. Piękne zdjęcia robisz. Jak podświetlisz kaskadę to dopiero będzie bajecznie. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): majowa

Majowy ogród 22 Paź 2015 20:35 #409571

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani
może to nie jest miejsce na takie anonse, ale forum traktuję jak grono bardzo bliskich osób, dlatego chciałabym się podzielić z Wami moją radością.
28.10 (środa) w Galerii pod Kielnią w Zespole Szkół Budowlanych przy ul. Kościuszki 7 w Radomiu odbędzie się otwarcie mojej wystawy fotograficznej, na którą zapraszam serdecznie. Wiem, że odległość, czas, obowiązki.....ale bądźcie ze mną choć duchowo.
Wystawa maleńka, szkolna, niemniej jednak radość ogromna.

Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, zanetatacz

Majowy ogród 22 Paź 2015 20:38 #409573

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Raz jeszcze gratuluję - jestem z Ciebie ogromnie dumna!
Od małych się zaczyna (i nie każdemu jest to dane...), a potem... sky is the limit :)
Trzymam kciuki!

Majowy ogród 22 Paź 2015 20:42 #409574

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Bardzo Ci dziękuję Aga :kiss3: Twoje wsparcie jest dla mnie bardzo ważne. Sama w to nie wierzę, ale chyba najważniejsze, że ktoś uwierzył we mnie :)
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Majowy ogród 22 Paź 2015 20:54 #409577

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Iwonko i ja bardzo gratuluję Ci tej wystawy, robisz piękne i ciekawe zdjęcia więc jak najbardziej zasłużona, jak też trzymam kciuki aby była to pierwsza z kolejnych. :bravo:

Majowy ogród 23 Paź 2015 09:13 #409655

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko dziękuję kochana :hug:
Mój ogród
FotoIvona

Majowy ogród 23 Paź 2015 10:17 #409672

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Zwykle zaglądam tu po cichutku :oops: , ale dziś muszę powiedzieć to głośno :lol: gratuluję :woohoo: :bravo:
A ponieważ troszkę daleko mam do Radomia ;) , chciałabym zapytać czy zdjęcia pokazywane na wystawie można obejrzeć gdzieś w sieci? Może jakiś link do albumu?

Majowy ogród 23 Paź 2015 10:27 #409677

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ja też gratuluje serdecznie :flower1: i żałuję, że nie zobaczę :( Kiedyś, mieszkałam blisko Budowlanki, na Plantach ;) W Radomiu miewa wystawy mój kolega z klasy, Darek Hankiewicz, ale też żadnej nie widziałam :(
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 23 Paź 2015 10:32 przez olibabka.

Majowy ogród 23 Paź 2015 11:08 #409689

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Iwonko,gratuluję wystawy. Robisz piękne zdjęcia i czas najwyższy je pokazać. Ja jestem pewna,że na jednej wystawie się nie skończy. :bravo:

Majowy ogród 24 Paź 2015 22:26 #410093

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Wcale się nie dziwie, że masz wystawę.
Naprawdę opanowałaś tę sztukę do perfekcji
Umiesz uchwycić chwilę i to jest najwazniejsza umiejętność.
Niestety nie będę mogła być. Bardzo żałuję.

Majowy ogród 25 Paź 2015 13:23 #410212

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry :bye:
tego nam było trzeba, kilka słonecznych chwil. Nie wiem jak Wy, ale ja od razu nabieram ochoty na działanie. Tak było wczoraj – powiązałam trawy, uprzątnęłam kilka rabat przed zimą, posadziłam trochę cebulek, pochowałam ozdoby ogrodowe, rozprawiłam się z kretem.
Marta jest mi bardzo miło, że się odezwałaś i serdecznie dziękuję za dobre słowo. Zdjęcia, które prezentuję na wystawie częściowo pokazywałam i tutaj. Nie mam jeszcze strony internetowej, ale serdecznie zapraszam na mój autorski profil na FB www.facebook.com/feelingphotographybyivona
Po wystawie zamieszczę tam cały wystawowy album. Jeśli nie używasz FB to oczywiście mogę wkleić zdjęcia w wątku.
Marysiu mieszkałaś w Radomiu?? Epizod czy dłużej? Nie miałam okazji zetknąć się ze zdjęciami Twojego kolegi, ale dzięki za link, chętnie popatrzę.
Ina dziękuję Ci serdecznie. Ta wystawa przyszła niespodziewanie, powiedzmy tak – byłam w odpowiednim momencie w odpowiednim miejscu i tak jakoś samo….Kolejna jest już w planach, ale to po nowym roku.
Gosiu mąż niedawno mi powiedział – „nie dąż do perfekcji, bo perfekcji nie ma a ty będziesz nieszczęśliwa”. I coś w tym jest, nie skupiam się na doskonałości a na emocjach. Jeśli choć jednym zdjęciach sprawiłam, że się uśmiechnęłaś to jest mi bardzo miło. Dziękuje Ci!

Zapraszam na dzisiejszy poranny spacer po jesiennym ogrodzie. Cieszę się każdą słoneczną chwilą, póki jeszcze płoną kolory, póki biel nie przykryje połaci ogrodu.

Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Margo2, zanetatacz

Majowy ogród 25 Paź 2015 13:30 #410213

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Jak to nie ma doskonałości :woohoo: To co tutaj widzę jest doskonałe!!! :hug:
W Radomiu się urodziłam i mieszkałam teoretycznie do 1985 roku. Piszę teoretycznie bo kilka lat spędziłam w Warszawie studiując ;) W zeszłym roku sprzedaliśmy mieszkanie i już nie mam tam mety ;)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Majowy ogród 25 Paź 2015 18:49 #410275

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Bywam na FB, choć mało się udzielam ;) . Już polubiłam Twój profil, będę czekać na album wystawowy :)

Majowy ogród 25 Paź 2015 19:51 #410307

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Iwonko, dopiero dziś zajrzałam i jakież wieści czytam :woohoo:
Serdecznie gratuluję.. z Twoim talentem i zdjęciami w otoczce rozmantyzmu po porostu byłaś skazana na takie wydarzenie. Gratuluję serdecznie i żałuję, że nie będę mogła przysiąść gdzieś w kąciku i słuchać, jak goście na wystawie wzdychają z zachwytu..bo jestem pewna, że tak będzie :hug:

Majowy ogród 27 Paź 2015 15:18 #410586

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu no proszę, to Ty radomianka z urodzenia :) a ja element napływowy ze świętokrzyskiego ;) Dzięki za dobre słowo :hug:
Marta bardzo mi miło i dziękuję za odwiedziny :)
Monika dziękuję. Najchętniej sama przysiadłabym gdzieś w kąciku i tylko się przyglądała, nie mam parcia na tzw. szkło :oops: i im bliżej tym bardziej się czuję skazana (dobrze to ujęłaś) :hug:
Janusz serdeczne dzięki. Masz rację, to dla mnie duże przeżycie i mam ogromna tremę. Trzymajcie kciuki :hug:
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2015 15:19 przez majowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Majowy ogród 28 Paź 2015 00:18 #410708

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Iwonko..ja to "skazanie" to wiesz..w dobrym tego słowa znaczeniu :oops: ale rozumiem, że masz tremę.. Nic dziwnego- prezentując swoje zdjęćia odsłaniasz cząstkę duszy.. będzie dobrze :hug:

Z wrażenia po przeczytaniu tej informacji zapomniałam wspomnieć o jednym.. Pięknie prezentuje się ogród- cudownie dojrzewa na naszych oczach :hearts:

Majowy ogród 28 Paź 2015 06:47 #410720

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika wiem kochana, wiem :hug:

Dziś na dzień dobry senna biedronka. Coraz mniej w naturze tych normalnych, naszych siedmiokropek. Zostają coraz częściej wypierane przez biedronki azjatyckie.

Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, Robaczek, Margo2, Monika-Sz, zanetatacz

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.803 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum