TEMAT: Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 27 Cze 2015 13:34 #383495

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
hanya wrote:
Majko :hug: , czy po dużych deszczach te piękne, oblepione kwiatami róże nie łamią się? Koszmar jakiś z pogodą, jak zwykle tęsknię za umiarkowaną, spokojną aurą; ale to już chyba przeszłość. Przed chwilą widziałam prognozę z opadami na jutro 30l/m2. U mnie nie ma kwiatów do zniszczenia, ale Wam, miłośnikom róż współczuję: jak przykro patrzeć na taką ruinę ogrodu :placze: Żeby pogoda nie popsuła Twoich planów budowlanych :jeez:
Haniu te wielopłatkowe napite wodą zwisają nad głową jak są nie podwiązane albo leżą na ziemi i gniją, dzisiaj ścinałam Eden Rose i miała dużo nadłamanych szypułek, ale ona ma taką tendencję nawet przy wietrze bo kwiaty bardzo ciężkie.
Nie pada trzeci dzień ale za to mocno wieje i gałązki latają we wszystkie strony.
Nie dało się nacieszyć pięknymi widokami już drugi rok, najpierw susza, potem deszcze i bardzo dużo róż najzwyczajniej zrzucała pąki. Liczę na lepszą aurę w czasie żniw a co za tym idzie i naszej budowy.
Dzięki za troskę :kiss3:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 27 Cze 2015 17:29 #383530

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Po dwóch dniach bez opadów ogród pachnie z daleka :) Porządkuję warzywnik i się zmęczyłam ;) Zastanawiam się-w imię czego, bo warzywa smętne, mikre i marne, raczej nie będzie z nich pociechy. Sobie uprawiam, a muzom...
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 27 Cze 2015 17:57 #383537

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Majka, Paris 2000 to okrywowa róża czy po prostu z tych drobnokwiatowych?
Widzę, że masz Artemis. ja mam ja u siebie pierwszy rok. Czy jej kwiaty nie otwierają się zupełnie? Pozostają skupione?

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 21:11 #383893

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko Paris 2000 to floribunda Delbarda, dokładnie możesz poczytać o niej w Encyklopedii róż
Ona nie ma aż takich drobnych kwiatuszków, zawiązuje spore bukiety z pustymi kwiatuszkami.

tu z pączkiem Eden Rose

ma takie kwiatuszki w porównaniu z moją dłonią

Artemis też mam dopiero pierwszy sezon i dopiero się jej uczę, u mnie często pada więc mało kwiatów rozwija się do końca, jej już pierwsze półotwarte i gnijące ścinałam.

ma kilka pędów z bukietami na końcach, ale chowają się za siebie
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek, Orszulkaa, Bozi, Krzysia, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 21:22 #383903

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
U mnie Artemis puściła tylko jeden pęd i zakwitła jednym kwiatkiem.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 21:33 #383916

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Artemis tak już ma ;) , u mnie deszczu ani widu, a ona i tak w półotwartych pąkach. Potem te pąki przysmaży słoneczko i już po ptakach :evil:
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, edulkot

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 21:50 #383934

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto czyli kolejna róża z pomponikami a nie kwiatami, ciekawa jestem jak będzie dalej się sprawować. ;)
Wiolu, Romo dopóki trwa pierwsze kwitnienie i ciągle są siły i ochota na porządki to jest super :)
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2015 22:01 przez edulkot.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 21:56 #383941

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
olibabka wrote:
Pięknie wygląda Twój ogród podczas pełni kwitnienia róż, ale ten
bo dzisiaj to już jest obraz nędzy i rozpaczy ;)
trochę mnie do nich zniechęca :devil1: Ile sprzątania po nich :jeez:
Kot wylegujący się na rabacie - urzekające zdjęcie, uśmiałam się :hug:
U nas też zimno było, nie miałam ochoty na ogrodowe prace, może dzisiaj...
Marysiu dlatego bardzo lubię różane śmieciuchy bo same zrzucą to co zbędne :wink4:
Podobał Ci się Albercik w dzwonkach, a co powiesz na takiego wielkiego leniucha, który cały dzień wyleguje się w łóżeczku Nadii, a całe noce poświęca na zwiedzanie nowej dla siebie okolicy, przedstawiam Zdzicha :rotfl1:

Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Bozi, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 21:59 #383943

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutek, imię kocura adekwatne do wyrazu twarzy - zlewka na wszystko :devil1:

Artemis i Eden przecudne!
Może jeszcze kiedyś przyjdzie mi posadzić jakąś różyczkę :supr:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 22:10 #383951

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś pierwsze Twoje zachłyśnięcie się różami nie do końca było dobrym wyborem. Teraz masz czas i wiedzę, żeby spokojnie popatrzeć na różne krzewy różane i kto wie czy kiedyś nie zapragniesz jakieś konkretnej, wypasionej odmiany albo wręcz przeciwnie bardzo skromnej różyczki, która właśnie będzie pasowała w jakiś zakątek, czas pokaże. :hug:

Zdzicho to już wiekowe kocurzysko (8 lat) i przyznam się, że nawet nie pamiętam jak często zmieniali mu imię, to ostatnie pasuje do niego idealnie :devil1:
Dzisiaj został delikatnie wyproszony z łóżeczka, bo przyjechały dzieci z Nadią, jak już pojechali to nieproszony wrył mi się na kolana, zwinął w kłębek i smacznie zasnął, oj ma swoją wagę :whistle:

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 22:18 #383961

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
Majeczko :)
To, że lawendy to wymarzone towarzystwo dla róż, gdzieś wyczytałam; podobnie jak propozycję, aby podsadzać różyczki szałwią, przywrotnikiem ... widziałam takie zestawienia ... były faktycznie przepiękne. Ale to, co ujrzałam u Ciebie, przyćmiło tamte zestawienia. Ostrogowiec ( nigdy w życiu nie przypuszczałabym, że tak kolorystycznie zgra się z różową różą ), ostróżki, kocimiętki, no i koperek wspaniale wpasowały się pomiędzy "arystokratki" :) Rewelacyjnie wygląda połączenie z walerianą ( pal licho zapach ! ) czy dzwonkiem - jeśli przeszkadza aromat walerianki, można przemyśleć sąsiedztwo innych białych baldachów.
Mnie osobiście najbardziej podobają się wszystkie białe róże - czyli wszystkie "Ice - y" :) i Twiggy's Rose ( może błędnie wpisałam nazwę, przepraszam ... ) z tym nazewnictwem i odmianami nigdy nie dojdę do ładu :oops:
I mała dygresja - przy niektórych nazwach widnieje R w kółeczku - nazwa zarezerwowana wyłącznie dla danej róży ? I dlaczego wprowadza się dwie nazwy dla jednej odmiany ?

Bardzo się cieszę, że choć czymś Cię natchnęłam - mam na myśli przaśne dynie ;-) mam nadzieję, że zagoszczą na Twoich grządkach na stałe ( przy okazji pozwolę sobie na wyżebranie nasionek obu dyń o wzorzystych liściach :) )...
I bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za sadzonki poziomek :kiss3: ich zapach nie ma sobie równych wśród owoców, nawet truskawki wypadają przy nich blado ;-)
pozdrawiam cieplutko, a dla kociaków specjalne :hug:

Aniu dziękuję :kiss3:
Nasionka dyniek oczywiście będę zbierać i wyślę wszystkim chętnym.
Jak czas pozwoli i dam radę naszykować dla Ciebie sadzonki przeróżnych roślinek to obiecuję wysłać wszystko i może coś jeszcze :kiss3:
Mnie zapach waleriany nie przeszkadza, ot jeszcze jeden niezbyt przyjemny aromat, ale takie zestawienie jest wspaniałe. Podobno są jeszcze jakieś baldachowate rośliny ale ja ich jeszcze nie mam.
Zestawienia przeróżnych roślin zawsze mnie pasjonowały, jedne są specjalnie zrobione, a inne to najzwyklejszy przypadek.
To R w kółeczku to mają chyba tylko róże objęte ochroną hodowlaną i bez zezwolenia nie wolno ich rozmnażać, oficjalnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 22:25 #383966

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuś moje koty nie przepadają za kocimiętką, może mają jej zbyt dużo. Tę walerianę też zostawiły w spokoju, podobno właściwości posiadają korzenie, a do nich mają raczej utrudniony dostęp.
Za to nigdy nie zapomnę jak kiedyś koty miały dostęp do wychodzącego na powierzchnię korzenia kiwi-aktinidii rodzaju męskiego, to był normalnie szał nadający się na Youtube :rotfl1:
Gosiu no nie da się odtworzyć całej aury i tych cudnych widoków, aparat albo moje umiejętności nie dają rady, to trzeba przeżyć na żywo :wink4:

Zostawiam parę widoków na kolorowe sny.

Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2015 22:33 przez edulkot.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Orszulkaa, DANA, hanya, Krzysia, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 22:41 #383978

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Majeczko - miałam u Ciebie trochę zaległości, wszystko nadrobiłam i jak zwykle, czytanie tego co piszesz i oglądanie Twojego ogrodu jest dla mnie prawdziwą przyjemnością. A najbardziej uwielbiam opisy Twoich ogrodowych planów i wpisy w stylu: wyburzę kawałek domu, żeby było gdzie posadzić róże, które dopiero kupię!

Zastanawiam się nad różanymi jesiennymi zakupami i chyba Souvenir du Docteur Jamain znajdzie się na liście. Ja bowiem brnę w różaną chorobę zachwyca mnie to coraz bardziej!

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 28 Cze 2015 23:31 #384000

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Majutku, skuszę się na tą walerianę, mimo zapachu :) Będzie mi pasować na białą rabatę, na tyłach, zdala od nosa ;-)
Dasz namiary na PW u kogo kupowałaś?
Jarzmianki u mnie też sieją się na całej rabacie i muszę się pilnować z plewieniem wiosną. W tym roku tylko naparstnice jakoś mniej liczne..trzeba będzie im pomóc ;-)

Mogę to powtarzać bez końca...ogród masz bajkowy :hearts: Łuki różane i klomby kipiące kwiatami przecudne :hearts:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 29 Cze 2015 23:08 #384380

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Małgosiu miło mi że podoba Ci się to co pokazuję i to co piszę :kiss3: choć wyburzać domu pod róże nie będę, to inni muszą go wyburzyć jak przeprowadzimy się do nowego :wink4:
Souvenir du Dr. Jamain mógłby kwitną choć trochę dłużej, to jednak zbyt krótko trwa ;)

ostatnie kwiaty, które dzisiaj już ścięłam :sad2:

Kasiek pw :kiss3:
Łuki różane to jest to co nas obie wyróżnia :drool:
Kolejny różany łuk to Souvenir d'Adolphe de Charvolik i Long John Silver , dopiero zaczynają.

Souvenir d'Adolphe de Charvolik ma malutkie kwiatuszki ale w masie tworzą piękny widok
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa, Krzysia, Adasiowa

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 29 Cze 2015 23:23 #384384

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ładniutkie, szkoda tylko, że pogoda ciągle przeszkadza im pokazać całe piękno, swoja drogą niedługo zapomnimy co to normalna pogoda..... :evil: , same ekstrema.... :jeez:
Zdzichu chyba po piwku.......? :rotfl1: Ile czasu masz Long Johna Silvera....?
I tu się zgadzamy, zdjęcia nie oddają piękna róż, diabli mnie biorą kiedy widzę na zdjęciu to co zapiera dech w realu...
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2015 23:26 przez sierika.

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Cze 2015 08:06 #384418

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Oj, te łuki ... :hearts: Souvenir du Dr. Jamain - on podobno woli miejsca bardziej cieniste,może wtedy kwitł by dłużej.Mój niestety po jednej z zim padł.Szkoda bo kolorek ma ...aksamitny

Majkowe różane szaleństwo i cała reszta zieloności. 30 Cze 2015 15:53 #384536

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Pamiętasz moją mikrą Long John Silver? W tym roku wreszcie będzie nieco lepiej widoczna, choć do "long"to jeszcze sporo jej brakuje.
Mam za mało róż pnących-szlocham z zazdrości :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.733 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum