TEMAT: Pępek świata ;)

Pępek świata ;) 01 Cze 2014 14:20 #267145

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Mamut mądra bestyjka wie jak człowieka można skorzystać z ludzkiej słabości czyli dobroci dla zwierząt.Moje zachowują się podobnie.Stoi grzecznie na granicy rabatki a mój gdyby wiedział że tam jest piłeczka to stratował by całą a w dołki można sadzić rośliny.Ewunia jak procentowo robisz roztwór gnojówki do oprysku?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pępek świata ;) 01 Cze 2014 18:54 #267217

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Aguskac Moi najbliżsi sąsiedzi mają malutką działkę i kilka roślinek,o które zresztą jakoś specjalnie nie dbają. Sąsiadka dodatkowo nie pracuje zawodowo,więc teoretycznie ma czas na wszystko każdego dnia.Ja najwięcej czasu mam w łikęd i wtedy nadrabiam z zabiegami pielęgnacyjnymi. Oczywiście jak widzę ,że grilują na tarasie,to im nie smrodzę.Jednak większych oporów nie mam,bo robię to i tak albo wcześnie rano albo późnym wieczorem.

MaGorzatko ano psy takie przekupne są. Nie chcesz,żeby ją dokarmiał czy żeby się skumplowali? Zawsze możesz mu powiedzieć,że pies strasznie rzygał i widocznie mu nie służy ;) Koniecznie użyj słowa rzygał,brzmi groźniej.

Aniu mój Jan Paweł ma tylko dwa kwiatki póki co :)
a ta róża jest w wątku identyfikacyjnym, Orszulka podpowiedziała,że może to być jedna z róż galijskich ,ale nie chciała się podjąć nazwania jej,ze względu na wiele podobnych do siebie odmian.
Mnie tam nie przeszkadza,że nie znam jej prawdziwego imienia. Dla mnie to róża babcina i w tej chwili jest już cudna,a tak naprawdę dopiero zaczęła. :)

Ewuniu-Daisy zakupiłam jakiś substral vital activiti + Fe. Nie było magicznej siły. A fusy z ekspresu wrzucam na kompost :)
Nadpies, zwany dalej mamutem,bo bardzo mi się spodobało to określenie, wyczochrany. Będzie na zdjęciu,ale później. :)

Aśku jak jej piłka wpadnie w rabatkę,to tylko patrzy czy nie widzę i wyjątkowo z gracją po nią sięga.Ona wie,że pańcia nie pozwala wchodzić na rabatki. Ta druga tego nie wie.
Gnojówką z pokrzyw podlewam w stężeniu 1:10 ,a opryskuję 1:20.
Mam nadzieję,że prawidłowo, tak chyba gdzieś wyczytałam. Róże się nie skarżą w zasadzie.

No to zdjęcia, na razie roślinnie .

miał być łososiowy, hmm, może,ale spodziewałam się czegoś zupełnie innego.

babcine- no musicie wytrzymać,na razie są tylko one ;)

Chippendale,a raczej mini Chippendale :)

zaczynają nieśmiało Sweet Memories

wiem,że tam mlecz rośnie,wczoraj tam pieliłam,ale liście mniszka zauważyłam dopiero na fotce,już go nie ma :rotfl1:

i mam już pierwsze kwiaty cukinii

jarzmianka Lars

i Major - nie wiem,kto jej tę nazwę nadał,nawet nie wylazła z liści

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Pępek świata ;) 01 Cze 2014 19:27 #267243

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
Łososiowy czy nie łososiowy czy to ważne przecież jest śliczny?uwielbiam oglądać róże więc dawaj więcej babcinych.Ewunia przesadzasz pewnie gdybyś nie napisała ,że tam sterczy mniszek to większość z nas by tego nie zauważyła.Ależ się kobieta czepia jak nie mniszka to majora. :happy-old:

Pępek świata ;) 01 Cze 2014 19:45 #267253

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
To ten kwiatek Chipka, który miał być wycięty? :rotfl1:

Ja zwariuję... przed chwilą Dodad pokazała Chipka kompletnie różowego i już chciałam jechać i wykopywać mojego z ognistej rabaty :devil1:
Dzięki za ratunek :thanks: :happy4:

Pępek świata ;) 01 Cze 2014 20:15 #267273

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Aśku a ja wręcz przeciwnie jestem pewna :woohoo:
A irysek ładny,ładny,ale nie o taki mi chodziło.

Siberko to nie jest ten kwiat,który miał być wycięty! Dwa wycięłam,ten jest trzeci :P Ja mam wersję mini jak widać :)
Widziałam Chippka Doroty , no róż ,one niby mają taką zmienność,ale róż to chyba powinien być na końcu :think:
Zobaczymy,dopiero początek.

Jeszcze mam zwierzęce fotki.

Najpierw goście

rzadko spotykane

Pani Kotowej pozwoliłam gzić się w cukinii tylko na czas fotki,po czym została przegnana stanowczym: psik! psiiik!
I poszła :)

i coś dla Aśki-jonatanki, bo chciała róże i dla Ewy-Daisy,bo tak ładnie nazywa mamuta

:)
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, chester633

Pępek świata ;) 01 Cze 2014 22:18 #267349

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
Ostatnia fotka :thanks: Znam to spojrzenie . :wink2:

Pępek świata ;) 03 Cze 2014 19:54 #268259

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Ja też znam to spojrzenie :happy: a kota cudna.
Pokazuj babcine róże ,przecież one też są piękne.

Pępek świata ;) 04 Cze 2014 07:42 #268443

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witaj Ewo, piękne kwitnące ,,różyce'' - jestem ciekaw kiedy zaczną kwitnąć moje - na razie jest jeden otwarty kwiat na :laugh1: piwonii :oops: .
Twoje ,,futro'' Mamut zachowuje się identycznie jak mój Kokos, przychodzą mu chęci do zabawy akurat kiedy coś robię, przynosi zabawkę rzucając prosto w dłonie które akurat mam zajęte np.pieleniem, chcąc nie chcąc wyrzucam to ,,coś'' co mi przeszkadza za siebie ,a Kokos za 5 sekund jest już z powrotem-brak zainteresowania z mojej strony zostaje ,,obszczekane''.

Pępek świata ;) 05 Cze 2014 14:58 #268987

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Aśku,Inko, Pawle :kiss3:

Dzisiaj zakwitła piwonia,która ma długą i przynudnawą historię ;)
I sama nie wiedziałam jak zakwitnie. Czy to Buckeye Belle?
No taka śliczna jest,że się napatrzeć nie mogę i chyba miodowo pachnie.

Sweet Memories

Aspirina się czai

Drugi kwiat Chippka ,a pierwszy jak z katalogu ;) Jeszcze go nie wąchałam,warto?

Jedyny różany widok-babcine

Zapowiedź Graham Thomas

Warszawska Nike,która ogłupiała w tym roku, te kwiaty są większe od mojej dłoni! A ten akurat powojnik posadzony był na "odwalsię" w czystej glinie! :blink:

No i kruca bomba,mało casu!
Zapierdzielam jak mały samochodzik a na nic czasu nie wystarcza. Swój wyborczy głos oddam na tego kto wprowadzi do kalendarza podwójne soboty i podwójne niedziele. Głos męża też załatwię :think:
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa

Pępek świata ;) 05 Cze 2014 15:09 #268989

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
My z H też swoje głosy dorzucimy.
Chipka wąchaj...... ślicznie pachnie. Babcine budzą zazdrość, podobnie peonia - ten kolor. :lev: Mamut w różach - podwójne piękno. :hearts: Choć nie.... na róże mam focha. :angry: I nie wiem czy mi przejdzie.
Ewcia,"Spirit" mi od dołu podsycha. Gdzieś czytałam, że taka ich uroda ale czy na pewno?

O której będziesz?
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2014 15:09 przez constancja.

Pępek świata ;) 05 Cze 2014 22:25 #269160

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Kąstansjo będę między 10-11 ?
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 05 Cze 2014 22:42 #269172

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
O.K. Jam już gotowa. Tzn. bomba kaloryczna już siedzi w lodówce. Zakwas rośnie. Róże nie chcą rozkwitać.

Czy Ty dziś za dużo nie czytałaś???

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 07:01 #269910

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj spędziłam cały dzień w ogródku. Zaowocowało to pewnymi zmianami,które zaraz pokażę. Nawet M. powiedział,że tak jest lepiej :woohoo:
Zmiany spowodowały,że zwolniło mi się miejsce chyba na kolejne róże :P + wypełniacze oczywiście. M. zadowolony podwójnie,bo cała akcja nie spowodowała urwania choćby 1 cm trawnika. B)

Wyglądało to tak:

Przy pergoli rośnie Jan Paweł ll. Został obcięty na 50 cm i niech mnie zaskoczy w przyszłym roku. W tym miał dwa marne kwiatki i ani jednego pąka więcej.Skończył na kompoście.

A pergola została przeniesiona

No i zrobiło się miejsce na ścianie,więc szukam róży idealnej :rotfl1:

Zrobiłam też oprysk na grzyba i podlałam róże gnojówką z pokrzywy,która się już skończyła. Dojrzewa mi jeszcze gnojówka ze skrzypu ,a na pokrzywę się dzisiaj wybiorę.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 09:17 #269934

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Ewcia - mnie się teraz bardziej podoba z tą podwójną pergolą. Czy to jest na tej ścianie z frontowym wejście do domu?
Chippendale, jeśli bym miała określić jego kolor, to zdecydowanie kojarzy mi się z latarnią, świecącą z rabatki. Miałam go na dawnej różance za tują i studnią i z okien kuchni było go widać! Więc zdecydowanie rabata ognista.
Gnojówki z pokrzyw też używam w rozcieńczeniu 1:10 do podlewania.

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 09:22 #269936

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Właśnie przejrzałam mój poprzedni post i sama się zaskoczyłam! Wkopana pergola czekać będzie na jesienne sadzenie New Dawn. Przecież normalnie najpierw wsadziłabym róże,a później lawirowała małą łopatką przy korzeniach ,żeby wykopać dołki dla pergoli.Zaczynam być cierpliwa? Starzeję się!

Właśnie wróciłam z obchodu. Robię sobie ja ci w spokoju zdjęcia,a tu ogrodnica w ilościach większych żeruje na dwóch Hakuro :evil: Zamordowałam. Myślałam,że mnie jakoś ominęła w tym roku,jednak ona dopiero u mnie zaczyna. Nie chcę pryskać,bo widziałam też biedronki, nasze,polskie. Gdyby były azjatyckie,to bym psiknęła.

W ogródku od rana gwarno,miłe to :)

największym powodzeniem cieszy się pęcherznica

Zaczynają przetaczniki kolejne (zapomniałam nazwy)

Sweet Memories -prześliczna

Aspirina, dzisiaj się rozwinie

mam już pierwszą lilię

i czekam na dalsze róże

a łubiny w oczekiwaniu już przekwitły

i krótka historyjka na koniec

"Uważaj burku,zaraz podgryzę Ci gardło!Łaaa!"

" O nie! Najpierw ja odgryzę Ci ucho, wrr"

"Oj,no dobra,poddaję się"

"No,żeby mi to było przedostatni raz!"

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 09:30 #269942

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
MaGosiuobie pergole stoją teraz na ścianie od wejścia do domu,tak! Nam się też bardziej tak podoba. Efekty podglądania ogrodów na forum. :)
U mnie Chippek w towarzystwie Pirouettów ,u stóp mają Fairy, nico z boczku Heidi Klum- sztuk 1. :think: Ona zupełnie przypadkiem się u mnie znalazła, jak mi się spodoba to dokupię jej drugą koleżankę i zmienię miejscówkę. Mam całą południową ścianę do przerobienia.
Chippek jest przecudny,a pomyśleć ,że się mu opierałam ile wlezie.
To może ja od Ciebie wiem,że pokrzywiankę do podlewania 1:10?
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 09:45 #269952

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Świetna opowiastka :rotfl1: :rotfl1:
Aspirina ma przepiękny kolor na zdjątku, taki delikatny, pastelowy róż uwielbiam.
Miałam kiedyś podobną i w dodatku pięknie pachnącą, ale jakoś nie chciała zdrowo i silnie rosnąć,
niestety bez przerwy w mączniaku i przędziorach, taka słabiutka sadzonka była... :huh:
Zmiana miejsca dla pergoli bardzo korzystna :bravo:
U mnie JP rośnie od wielu lat i kwitnie 3 kwiatami, może również powinnam potraktować go jak Ty :happy4: :happy4:

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 09:46 #269953

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Może ode mnie, a może po prostu jesteś Doświadczoną Ogrodniczką, czego dowodem mogłoby być też to, no wiesz, z kolejnością: najpierw pergola, potem roślina :)
Przedostatnie zdjęcie jest świetne! W ramki i na ścianę.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.602 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum