TEMAT: Pępek świata ;)

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 09:54 #269959

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Mrówo u mnie Jan Paweł piąty sezon. Pierwsze trzy lata rósł i kwitł jak szalony, oblepiony kwiatami od góry do dołu i w zeszłym roku się zbuntował,zakwitł tylko w drugim kwitnieniu i to kilkoma kwiatami. W tym roku planował powtórkę,więc ja się zbuntowałam. Nie będę współpracować z niewspółpracującymi,o!
A jeśli chodzi o Aspirinę,widziałam w piątek u constancji wszystkie fazy rozwoju jej kwiatów. No niesamowite jakie one wielkie! Na tak drobnej róży,nie spodziewałam się.
:)

MaGosiu to co piszesz nie ma niestety nic wspólnego z doświadczeniem,to charakter. Tu i teraz! Niestety!
;)

A co do zdjęcia,dam je grafikowi do poprawienia,choć na wejściu do domu w ramkach siedzą już oba psy i kot, i witają gości. Będę mieć same psy na ścianach? Czemu nie!
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 09:56 #269962

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Prześledziłam twój ogród "od narodzin" - naprawdę masę pracy wykonałaś.

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 15:28 #270037

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Widzę, że bez rewolucji twórczych się nie obywa w żadnym ogrodzie :)
Nie minęła i Ciebie ta zaraza. Już widzę jak te róże rozrastają się po łuku - cudo!!
Postanowiłam robić więcej fotek, bo nawet jak teraz nie chce mi się wklejać, to na zimowe wieczory będą jak znalazł.

U Was też taki cudny upał?? Normalnie leżę i się zachwycam :P Nawet hamak wyciągnęłam ze strychu.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 19:08 #270099

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Ula zapraszam serdecznie, jeszcze trochę pracy przede mną,a potem już tylko przestawianie ;)

Aguskac u nas też upał był.Ja też już mam pierwsze truskawki :)
I nie lubię leżeć.Leżę 5 min i już mi się nudzi.Mogłabym co najwyżej przykimać,gdyby wybito wszystkie muchy świata ;)

Sprawozdanie dzisiejsze i lecę oglądać siatkówkę.

Do południa byliśmy w lesie,cała czwórką tzn. ja,M i dwa burki.Nazrywaliśmy całe wiadro kwiatów bzu czarnego,które posłużą do wyrobu syropu i nalewki.Maceraty nastawione.
Dla MaGorzatki podaję przepis na nalewkę,ale liczę na to,że przyda się nie tylko jej :)

50 baldachów kwiatów czarnego bzu
2 cytryny
2-3 limonki
70 dag cukru
1 l spirytusu (96%)
1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela
1 l wody

Gotujemy syrop z cukru i litra wody. Studzimy. Cytryny szorujemy, płuczemy w gorącej wodzie, kroimy w plasterki, usuwamy pestki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 7-10 dni
(ten etap jest newralgiczny-może pojawiać się pleśń-UWAGA). Co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Sok zlewamy do garnka przez sitko wyłożone gazą, łączymy ze spirytusem, mieszamy i dodajemy sok z limonek. Nalewkę przelewamy do butli (ja mam taki mały baniaczej 5 litrowy,podręczny :P ), dodajemy łyżeczkę korzenia arcydzięgiela, odstawiamy na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał.

POLECAM!

Hortensja pnąca z dostawioną drugą kratką

Fragment rabaty prawie narodowej,krzewuszka już kwitnie,jaśminowce się ociągają

Piwonia NN mini wersja,miałam już mini Chippendale,teraz piwonia. Tarmosiłam ją jednak w sierpniu,więc cud ,że kwitnie

rosną japka ;)

babcine róże

dzwonki z trupiarni mają dużo pąków

Aspirinka

No to lecę!
Polecam też syrop z kwiatów bzu czarnego. Można dodawać do herbaty-jeśli ktoś pija.Można też nalać na dno szklanki,uzupełnić wodą i pić soczek. Samo zdrowie.Działa wszelako również uodparniająco, nie wiem czy to dzięki temu,ale nie chorowałam jesienią i zimą wcale.
Tylko do syropu baldachy najlepiej przerobić maszynką do mięsa,żeby rozerwać ścianę komórkową.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 20:57 #270178

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
A ja polecam też suszone kwiatostany, na herbatkę dla przeziębionych. Pamiętać jednak należy, że przeziębiony powinien spożywać herbatkę w pozycji leżącej, bo ona dosłownie zwala z nóg. No to wiesz, żeby jeszcze sobie ręki nie złamał, jak już jest przeziębiony! :happy4:

Kcem takom różę. Tę babciną. :hearts:
Ostatnio zmieniany: 08 Cze 2014 20:58 przez Ma Gorzatka.

Pępek świata ;) 08 Cze 2014 22:52 #270311

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Babcina róża przepiękna :thanks: inne u Ciebie też w blokach startowych. Przeniesienie pergoli in plus. Jak ładnie kwitnie Ci jarzmianka. ja kupiłam w tym roku ale parę listków tylko i stoją jak zaklęte. pozdrawiam :bye:

Pępek świata ;) 09 Cze 2014 15:09 #270504

• Jonatanka
  • Jonatanka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 257
Dzwonki z trupiarni ? :ohmy: Babcina różyczka :woohoo: Upał paskudny,takie temperatury to już nie przyjemność.

Pępek świata ;) 09 Cze 2014 21:07 #270622

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
MaGorzatko herbatka zwala z nóg? Z wkładką chyba?
Co do róż ,da się załatwić. Widzę u siebie chyba ze cztery odrosty. Jesteś co prawda trzecia w kolejce,ale wyślę w październiku moją mamę ,żeby przywiozła jeszcze.
Bo najlepiej posadzić kilka patyczków obok siebie. U mnie tak jest.
Choć ja taka mądra byłam,że ich nie przycinałam,więc się słabo zagęściły. W tym roku przytnę po kwitnieniu.

Moni zazdrość mnie zjada jak widzę m.in. Twoje w pełnej krasie. Z drugiej jednak strony myślę sobie :czego ja chcę?! Przecież to głównie jesienne ubiegłoroczne i wiosenne tegoroczne nasadzenia!
Choć Haendel np. ani myśli jeszcze kwitnąć a to już jego 3 albo 4 sezon będzie.
Jarzmianek mam kilka,kwitną dwie,trzecia wypuszcza pęd kwiatowy. Myślę,że reszta też się zdecyduje :)

Aśku ładnie dopiero będzie,jak wszystko zakwitnie ;) Upał jest ok,pod warunkiem,że nie trzeba pracować w pomieszczeniu z wystawą pd-zach. :)
Byłam u Ciebie na FO, czytałam o różach.

A u mnie dzisiaj zaczyna przetacznik Pink Eveline

dzwonki jakieś tam. Urocze,one od kępki liści mają te sznury z kwitkami jeszcze w drugą stronę.

a jeśli chodzi o róże ... Aspirina cudna

Olympic Palace straszy. Bardzo jestem ciekawa koloru tej róży

Graham Thomas straszy jeszcze mocniej. Od 3 dni! Testuje moją cierpliwość

i czerwona,pnąca NN,przypięta do płotu. Pierwszy kwiat będzie jutro :)

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 09 Cze 2014 21:58 #270665

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Mnie w ubiegłym roku tak straszyła Maria Theresia..... na żółto. :supr:
Ten dzwoneczek jakiśtam to dzwonek poszarskiego. Moje od ubiegłego roku bardzo się rozrosły mają całe mnóstwo takich sznurków pełnych pączków i właśnie zaczynają się otwierać.
Piękny pokrój Thomasa. Taki ciepły żółty to nawet by mógł być. :think:

Pępek świata ;) 09 Cze 2014 22:04 #270668

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Serio-serio z tą herbatką. Działa bardzo silnie napotnie, a jak się porządnie spocisz, to już sił nie masz w pionie się trzymać!
Jarzmianki cudnie się wysiewają. Ja mam jedna starą od Irminki, która już się powysiewała, a w tym roku dostałam od niej całą rodzinkę sieweczek jakiejś innej.
Kupiłam kilka nowych u Szczytnicy i też im się pozwolę wysiać. Śliczne mają te kwiateczki, takie klejnociki :hearts:

A czy ta pnąca czerwona to nie może być Sympathie? Jeśli pachnie pięknie, jeśli kwiat ma jak klasyczna róża położona na środku tortu - to ona!
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2014 22:07 przez Ma Gorzatka.

Pępek świata ;) 09 Cze 2014 22:42 #270689

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Hej hej Ewo, piękne te babcine róże. Mój Chipek tez tak karłowato zaczynał ale się rozkręcił i teraz ładnie kwitnie. Przestawione pergole wyglądają super a jeszcze jak rozkwitną różami :)
Zwierzo-foto-story rewelacja :bravo:
Ha, u mnie też japka rosną, a co, nawet pierwszy raz będzie owocowała Koksa pomarańczowa :)
Małgoś dobrze wiedzieć że jarzmianki łatwo się wysiewają, ja tez kupiłam u Mariusza, jeszcze w lipcu ma mi dosłać brakujące sadzonki.
Ewo, jak Ci ta czerwona rozkwitnie to porównaj czy to Symphatie, moje już pięknie kwitną i jak pachną hmmm imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/842/lw6y8.jpg
Pozdrawiam.

Pępek świata ;) 10 Cze 2014 20:21 #271062

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewciu myślę,że mógłby być Twój- ten Graham Thomas w sensie ;)
Proszę bardzo,świeżutkie

MałGosiu ja już nie pamiętam czy brałam jarzmianki od Mariusza-szczytnicy czy od Podstolca,ale myślę,że zamawiałam u jednego i drugiego :) Cieszę się,że się wysiewają,u mnie też będą mogły.
A czy to Sympathie to jeszcze nie wiem. Pachnie,bo ją dzisiaj wąchałam. A wygląda tak:

Iwonko Twoja Sympathie piękna. Moje wszystkie dopiero startują. Skoro dziewczyny dostały róże,to i dla Ciebie też mam nówkę. Kent/ White Cover - pierwszy kwiat :)

Dzisiaj miałam bardzo pracowity dzień i się jeszcze nie skończył. Pracę skończyłam ok.16.
Kwiaty bzu czarnego nastawione w niedzielę doczekały się przetworzenia. Zrobiłam 27 różnej wielkości słoiczków syropu.

W ogródku pościnałam orliki-przed dojrzeniem nasion- już niech mi się tyle nie rozsiewają.Pościnałam liście tulipanów i przekwitnięte irysy.
Zidentyfikowałam piwonię. To jest Primavera. Wczoraj miała nieco żółciejszy środek,dzisiaj chyba wyblakła od słońca.Cieszę się o tyle,że Primaverę też zamawiałam,co oznacza,że ta jest zgodna odmianowo i daje nadzieję,że Green Halo w przyszłym roku okaże się nią być. A to była to co zwiędła.

Zaczynają kwitnąć moje najulubieńsze "cegiełki"

i jaśmin pełny,pięknie pachnie a kwitnie dopiero ta jedna gałązka

Zrobiłam jedzenie dla męża wracającego z pracy. M. zachwycił się ilością syropu w taki sposób,że pomyślałam,że zgłupiałam produkując taką ilość. Szybko zaznaczyłam,że obiecałam podarować syrop również mamie i teściowej. I kiedy ucieszyłam się,że mam już wolny wieczór,to M przytargał mi kolejną porcję,to tylko połowa

Tak więc dzisiaj na FOO nie posiedzę,bo idę dalej przerabiać.
To taki dobry mąż co żonie zawsze robotę znajdzie :devil1:
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 10 Cze 2014 21:38 #271149

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
No i proszę - doczekałaś się kwitnienia :bravo: teraz to już z górki -przy takiej pogodzie będą się w piorunującym tempie rozwijać kwiaty. Słusznie prawisz, że świeżo sadzone róże mogą mieć opóźnione kwitnienie - i może lepiej, niech się dobrze ukorzenią i przyjmą to będą się potem odwdzięczać. U mnie też obserwuję ten efekt. Piękny przetacznik - uwielbiam je, a dzwonka też takiego mam...nawet nazwę miał ale zgubiłam..co tam najważniejsze, że pięknie kwitnie.... no i o syropku mi przypomniałaś ...kurcze tylko kiedy się z tym obrobić...a na M się nie złość...pomocny chciał być ..no i wyszło jak zawsze (mój ostatnio nalewkę z alchymista chciał zrobić..opitolił kwiaty i się pochwalił...no ale mu przypomniałam, że pryskał dzień wcześniej na szkodniki więc z nalewki d...a kwiatów ni ma ;) )
miłego wieczoru mimo nadprogramowej pracy :bye:

Pępek świata ;) 11 Cze 2014 08:32 #271278

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ewciu ,róże pięknie się zapowiadają .Sympatia ma piękny kolor .Ja mam swoją bardzo wiele lat ,
kupioną w kartoniku bez nazwy.Napisane było pnąca i tyle .Ale jest ze mną całe lata w duecie z Rosarium Utersen ,oczywiście też kupioną bez nazwy .Piwonie masz piękne :hug:

Pępek świata ;) 11 Cze 2014 09:33 #271307

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ususz sobie ten nadmiar, będziesz potem rozdawać miastowym, jakby się planowali przeziębić :happy4:

Pępek świata ;) 11 Cze 2014 20:35 #271474

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Moni narwij kwiatów szybko,póki kwitną. Jak nie masz czasu przerabiać ,to ususz,jak radzi MaGorzatka.
Ja przerabiam całą wczorajszą dostawę. Skończyłam wczoraj 23.20. Ciąg dalszy jutro.
A róże rzeczywiście zaskakują w tej pogodzie.Codziennie rozkwitają nowe :)

Ewuniu ja moją Sympathie też kupiłam jako czerwoną pnącą. Rośnie w duecie z Haendlem. W sumie to dosadziłam do nich same różane potwory.Nie wiem czy je pogodzę. Wszystko sadziłam z myślą,że nie osiągną swoich rozmiarów :oops:
Zobaczymy.

MaGorzatko ja głównie znajomym rozdaję.

Aspirina jest cudowna

ale moje serce skradł Graham Thomas,uwielbiam tę różę

jutro zakwitnie Charles :fly:

a dzisiaj zaczęła już Ballerina - constancjo :kiss3:

i taki kolo

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 11 Cze 2014 21:04 #271493

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Oj smaku narobiłaś tym bzem, muszę i ja w sobotę popędzić po kwiaty :happy4: :happy4:
Dziewczyny, jak Wy rozmnażacie róże, nigdy nie próbowałam, jest jakiś prosty sposób, który może się powieść :think:
Graham Thomas, jest również jedną z moich ulubionych...

Pępek świata ;) 11 Cze 2014 21:24 #271507

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo, graham jak nie przemarznie to Ci na potwora urośnie więc przygotuj się na ewentualne podpory. Jak tak dalej pójdzie z zimami to będziesz miała problem z tymi różanymi potworami :rotfl1:
Może jutro uda się narwać bzu :whistle:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.662 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum