TEMAT: Pępek świata ;)

Pępek świata ;) 10 Lip 2014 21:33 #281671

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Cudne zdjęcia z kotkiem (popieram wzięcie kotka w całej rozciągłości ;) ) i z kuku na muniu :happy3:
Fioletowa to smagliczka, raz posiałam i teraz co roku zagarnia coraz to nowe połacie ogrodu :silly: , a to kolejne białe właśnie dostałam od koleżanki, jak to się nazywa :think: , ślazówka, ślazownik, może zaślaz :blink: , kurczę, zapomniałam :oops:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pępek świata ;) 10 Lip 2014 22:29 #281696

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Marta, kurczę, dałabym sobie włosy obciąć,że odniesiesz się do tego co napisałam na temat żółtego koloru. A tu lipa! :P

Dzięki za smagliczkę i ślazo coś tam. Muszę jutro dokładnie obejrzeć liście, bo znalazłam i ślazówkę, i ślazownik. :)

Dla Ciebie modelka

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta, chester633

Pępek świata ;) 10 Lip 2014 22:49 #281708

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Ewcia, ten "ślazo coś tam" to będzie ślaz piżmowy..... on ma takie postrzępione liście.
Ja tam żadnej radości z patrzenia na żółte nie odczuwam. :funnyface: Ale wszystko jeszcze przede mną, bo ostatnio poczułam taką radość patrząc na czerwone. :supr:

Pani Kotowa taka dostojna, że nic tylko podziwiać...... a tak chciałoby się wygłaskać.

Pępek świata ;) 11 Lip 2014 10:19 #281833

• maika
  • maika's Avatar
  • Fresh Boarder
:bye: Witaj Ewuniu, śliczne róże i te niebieskości. Panią kotową pogłaskaj ode mnie :flower2:

Pępek świata ;) 11 Lip 2014 15:23 #281915

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo Pani Kotowej lepiej nie dotykać. Obcego może drapnąć, nas nie drapie.M czasem się jej naprzykrza ,to puszcza wtedy strasznie śmierdzące bąki. Jeśli wolno mi o tym wspomnieć publicznie ... :think:

Witaj Elu :bye:

Byłam dzisiaj na krótkiej wycieczce w szkółce ,w której jeszcze nie byłam,a którą to poznałam dzięki Beacie-Mrówie. Mrówo :flower1:
Kupiłam trzy przepiękne floksy,mają podpisiki,ale sadzić będę dopiero jutro,to zdradzę ich imiona. Pełne złocienie i jeszcze raz trytomę -posadzę ją tym razem w suchym miejscu.

Zimą kupiłam sobie dalię pomponową ,ale myślałam,że kolor będzie żywszy.Taka wyblakła nie podoba mi się nic a nic. W przyszłym roku jej nie będzie.

Kwitnie Eden. I żeby kogoś nie zmyliło,to jego pierwsze u mnie kwitnienie. :happy:

i zakwitła malwa

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 11 Lip 2014 15:31 #281917

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Nie wywalaj tych trupich pomponików!!! :idea1: Podsadzisz nimi Novalisa i będzie zgrany duet zombi. Całkiem fajnie to może wyglądać.

Wszyscy zakochani we floksach, a ja jakoś nie mogę się do nich przekonać. Drażni mnie ten zapach i głowa mi od niego pęka. Ale trytomę to muszę sobie kupić.

Pępek świata ;) 11 Lip 2014 15:41 #281918

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia nie podsadzę pomponami Novalisa,bo pompony nie zimują,a nie mam zamiaru wykopywać nic z rabatek. Do gruntu trafia tylko to co zimuje,reszta w doniczkach. Łatwo się sprząta przynajmniej po sezonie . :)

Mam kilka odmian floksów, 5 może. Teraz dokupiłam te trzy. Mnie głowa od nich nie boli,cudnie mi pachniało w samochodzie.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 11 Lip 2014 15:50 #281920

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
O tak :woohoo: , podróż z floksami :hearts: , wiem coś o tym :silly: . Ja uwielbiam takie mocne zapachy, nawet lilie potrafię sobie w sypialni postawić :P
Mnie się wydawało, że pozbyłam się dalii jesienią, bo wywaliłam na kompost karpy, ale gdzie tam, są :happy3: . Wysiały się cholernice jedne :devil1: , jak zakwitną w dodatku na żółto, wywalę kwitnące :happy4:

Pępek świata ;) 11 Lip 2014 22:18 #282094

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Piękne te pełne a właściwie półpełne złocienie. Lubię te kwiaty ,bo są niewymagające ,piękne w swojej prostocie a do tego wszędzie pasują. :) Przypomniałaś mi o trytomie ,miałam kupić i zapomniałam. :happy:
Pani kotowa cudna. W ogóle koty są fajne. Mam od trzech lat dwie panienki i nie wiem dlaczego do tej pory nie było kotów w moim domu. To mówię ja, totalna psiara. :lol:

Pępek świata ;) 12 Lip 2014 19:53 #282361

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Przecudna jest ta Twoja koteczka :hearts:
Ja też jestem totalna i odwieczna psiara, a koty mam dopiero od 4 lat. Ale co Wam powiem - kot jest lepszy, bo jak leży na kołdrze, którą jestem przykryta, to jest znacznie lżejszy! Spod psa kołdrę trudno wyciągnąć śpiącemu człowiekowi...

Pępek świata ;) 13 Lip 2014 07:38 #282512

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta kupiłam tą dalię ,bo na foto miała szałowy kolor. Gdyby okazała się landrynkowo-różowa z pewnością zagrzałaby miejsce na dłużej. Taka wyblakła mi nie potrzebna. Mogę komuś sprezentować jesienią.

Inko to prawda co piszesz i o złocieniach i o kotkach. Takie zwykłe pojedyncze złocienie sobie wysiałam.
A koty, no coż.Jedni zakochują się w nich bezgranicznie od pierwszego wejrzenia inni muszą najpierw posiadać,żeby docenić. Widocznie należymy do tych innych ;)

MaGorzatko u nas ani kot ani psy nie śpią z nami. Kot próbował,ale nie pasowało mu to,że się wiercimy i przekręcamy z boku na bok. :) Jakby tak dobrze szarpnąć za kołdrę,to kot mógłby w powietrze wylecieć . ;)

Wczoraj był beznadziejny dzień. Od 4 rano do bardzo późnego wieczora non stop padało. Wszystko leży pod ciężarem wody.Nie zrobiłam nic.Ani w ogrodzie,ani w domu.Więc dzisiaj mam cały zestaw do roboty :jeez:
No tak zupełnie nic to jednak nie zrobiłam, powybierałam róże na ostatnią już rabatkę. Chyba ,że do jesieni jeszcze mi się zmieni.Ooo,na pewno się zmieni,znam siebie,ale ogólny zarys już jest ;)

Zrobiłam wczoraj trzy zdjęcia.
Wygnało mnie na zewnątrz,bo zobaczyłam coś na liliowcu.Okazało się,że to zmrocznik pazik. Śliczny i gdyby było słońce,byłby ślicznie różowiutki.

W moim żółto-fioletowym kącie ,zakwita po raz pierwszy Bill McKenzie.

Bonica, Eden i jeden kwiatuszek Heandla

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 07:39 przez terlica.

Pępek świata ;) 13 Lip 2014 09:01 #282527

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Identyczną ćmę ostatnio sfotografowałam ;) , a tu proszę u Ciebie od razu zidentfikowana :P
Do mnie słońce dziś wróciło, mam nadzieję, że do Ciebie również :kiss3:

Pępek świata ;) 13 Lip 2014 09:24 #282540

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
No wiesz, zidentyfikowana od razu,bo wczoraj nic mi się nie chciało robić ;)
Dzisiaj nie pada,ale ciemno,buro i ponuro. I dalej nic mi się nie chce.

Mam do zidentyfikowania taką szałwię.
Dostałam sadzonkę wiosną, w tym roku raczej nie zakwitnie,bo już by coś wypuściła raczej. Liście są duże,ale muszkatołowa ma brzegi karbowane a ta ma gładkie. Wiecie co to?

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 13 Lip 2014 09:41 #282550

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Kicia przecudowna. Ja już przywykłam, że u nas z nami, a dokładniej ze mną śli i moja starsza kotka i sunia. Młodsza, przychodzi za to rankiem się serdecznie przywitać. Uff mimo jej przeszkadzania spisałam niemal wszystkie swoje różyce:D Wyszła niezła liczba.

Pępek świata ;) 13 Lip 2014 09:46 #282553

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Nie mam pojęcia ;) Ja bym obstawiła naparstnicę samosiejkę :tongue2: Dwa lata temu, albo i ze trzy kupiłam w Dobrzycy piękną szałwię wieloletnią i chyba muszę powiększyć kolekcję o inne odmiany, bo super się komponują z różami.

Widzę, że dominują u Ciebie tematy różane. Moje ukorzenianie wiosenne zupełnie się nie udało, więc będę teraz przez naszym mini zlocikiem żebrać o patyki. Na tym polu mam doświadczenia pozytywne, bo udało mi się ukorzenić kilka patyków ciętych po kwitnieniu. To co się praktycznie wywala jest doskonałym materiałem do ukorzeniania.
W końcu zwiedzanie zwiedzaniem, ale jakieś korzyści materialne też przydałoby się przy okazji mieć :P :wink4:
Radzę i Tobie rozejrzeć się po moim ogrodzie, a nóż-widelec Ci wpadnie coś w oko.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Pępek świata ;) 13 Lip 2014 10:10 #282565

• Roma
  • Roma's Avatar
Cosik mi się wydaje, że to niekoniecznie jest szałwia :think: Raczej Lucyna ma rację :hug:

Pępek świata ;) 13 Lip 2014 10:25 #282574

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny, po lewej liść szałwii (?) ,po prawej liść naparstnicy

Nic to, będziemy czekać do przyszłego roku,aż zakwitnie.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2014 10:27 przez terlica.

Pępek świata ;) 13 Lip 2014 10:37 #282579

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak się zaaferowałam tymi liśćmi,że zapomniałam o jednej rzeczy ...
Lucyna,jak coś chcesz to pisz, będę przygotowywała doniczki dla MaGorzatki z cegiełkami i szałwią lekarską.
Niechby trochę postały zanim je oddam,będę miała pewność,że u mnie żyły :P
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.618 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum