TEMAT: Pępek świata ;)

Pępek świata ;) 31 Sie 2014 17:32 #295947

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ewa :bye:

Niezłe różane zakupy ! Miałam przyjemność w tym roku "własnymi ręcami" dotykać floribundzkie róże :)

Jude the Obscure jest przecudowną różą.

A nie boisz się trochę zakupów w Rosarium ? Różne takie opinie krążą na temat tej szkółki,sama jednak tam nie kupowałam nigdy.

No i leje na koniec wakacji...
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pępek świata ;) 31 Sie 2014 17:58 #295962

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Dzięki za hortkę, mam już taką, pisałam, a na drugą brak miejsca :funnyface:
Z przetworami mam tak jak Roma, zrobiłam kilka słoiczków z aronią, M trochę nalewki wiśniowej i wystarczy...
obecnie lenimy się oboje ile wlezie :rotfl1: :rotfl1: .
Zazdraszczam energii do pracy.

Pępek świata ;) 31 Sie 2014 19:41 #296015

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Ewa, fajne zamówienie różane B)
Ciekawa jestem tej nowej rabaty w oranżach! :woohoo: Kształt już wytyczony ostatecznie?
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Pępek świata ;) 31 Sie 2014 22:57 #296140

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Skoro mówisz by nie ruszać to nie ruszam! Skoro mówisz, by nie przykrywać na zimę, to nie przykryję :) Tak mi mów, to lubię!!

Ja to mam nadzieję, że jutro córcia wróci w miarę wcześnie i zapędzę ją do zbierania malin i jeżyn, bo samej mi się nie chce. Chętnie bym także na prawdziwki ruszyła, ale to może we wtorek, jak mi się uda Asię nakusić.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Pępek świata ;) 01 Wrz 2014 07:20 #296179

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Fajne róże planujesz .Niektóre z nich mam i bardzo sobie chwalę .W Rozarium możesz spokojnie robić zakupy .Przez długie lata u nich kupowałam .To moja pierwsza różana szkółka ,tylko kiedyś było taniej niestety .Przetworów w tym roku nie planuję ,bo nie ma komu jeść .Sama nie daję rady :happy4:

Pępek świata ;) 04 Wrz 2014 20:03 #296947

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Odpisywałam obficie dwa dni temu,ale w połowie odpowiedzi szlag mi ją trafił. Ta strona działa na jakiś skrót klawiaturowy nie tak jak powinna,oczywiście nie wiem jaki to skrót. ;)

Roma śliwek zazdroszczę, moja jeszcze nawet nie kwitła. Czytałam u Ciebie o powodach obniżonego nastroju,nie daj się i nie łam się,przecie Ty wieczna optymistka! :kiss3:

Magdo dla odmiany piękny,ponoć, łikęd przed nami. U nas ładnie choć wieje strasznie. Z Rosarium mam kilkanaście róż i jestem zadowolona z sadzonek,niektóre były nawet mega wypasione,np. Ascot. Więc na tyle na ile kupowałam mogę polecić. :) Wkurzające jest tylko to,że nie realizują przesyłek poniżej 50 zeta. Uważam to za błąd,bo i tak płacę za przesyłkę.W zeszłym roku zamawiałam dla siebie i dla cioci (niekomputerowej).Ciotka chciała 2 sztuki New Dawn i nic więcej (twardzielka) i mieszka w Toruniu.Nie chcieli zrealizować,więc dołączyłam je do swojego zamówienia,a później odsyłałam dalej.Bez sensu to jest. Ich problem.

Beato wiem,że masz,bo czytałam. :) Energię do pracy mam,bo się wysypiam! :rotfl1:

Kasiu moje rabaty nie są tak spektakularnie fotogeniczne ,jak Twoje. Ja lubię pomieszanie z poplątaniem. Jednej CPM będą towarzyszyły dzielżany z kłosowcami (mam kolejne 3 odmiany,więc już razem 5- one ślicznie pachną),a drugiej CPM - rozchodniki w barwach purpury i jeżówki.Ot,wszystko. Kształt niestety ostateczny ze względu na ukształtowanie terenu. ;)

Lucyno ja żałuję tego gorącego lata tylko z jednego powodu, braku kurek. Nie mam ani jednego woreczka w zamrażarce. Może jesienią się uda coś zgromadzić. Na inne grzyby się nie wybieram,bo suszonych mam jeszcze z ubiegłego roku.
Przez ostatnie dwa dni przecierałam maliny i jeżyny na soki! Teraz MaGorzatka musi mnie nazwać PPD ! ;)

Ewuniu ja przerabiam głównie owoce na soki, te zimą wypijamy. W lipcu robię też ogórki kiszone i to wszystko w zasadzie.

Zakupiłam kolejne kłosowce, hortensję Little Lime,Pink Anabelle, żurawkę Gaugin i kilkanaście różnych dzwonków. Jutro akcja sadzenie.
Zostawiam kilka zdjęć i uciekam na mecz!

Paul

Novalis

Olympic Palace- śliczny kolor,kształt. Trochę łapała plamistość w czerwcu,ale po oberwaniu porażonych liści do dzisiaj zdrowa.

i tu straszne zdjęcie,chyba lampa błysnęła,czego musiałam wcześniej nie zauważyć :crazy: Generalnie chodziło o kłosowca fenkułowego,który kwitnie dzielnie już ponad dwa m-ce. I jak go nie kochać?

pozdrawiam - Ewa
Pępek świata
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, chester633

Pępek świata ;) 04 Wrz 2014 20:16 #296951

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A ja uważam, że to świetnie zdjęcie właśnie :woohoo: i pięknie podkreśla kłosowca :hearts:

U mnie z przetworów domownicy jedzą pomidory suszone w oliwie i sok malinowy ;) , kiedyś robiłam jeszcze różne inne rzeczy, większość z nich wciąż stoi :jeez: . A nie, przepraszam, nalewki też schodzą :rotfl1:

Pępek świata ;) 04 Wrz 2014 20:50 #296963

• Roma
  • Roma's Avatar
Ewo-śliwek też nie mamy swoich,dopiero dwie posadziłam poprzedniej jesieni,na śliwki idziemy w niedzielę na pachtę, jest niedaleko nas opuszczony sad a nim rosną stare prawdziwe węgierki.
Samopoczucie pomału wraca do normy.Nawet małe modernizacje udało mi się w ogródku porobić. :)

Pępek świata ;) 05 Wrz 2014 22:41 #297162

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta ano właśnie u Iwony -tilia widziałam porozkładane pomidory ... My też sporo ich jemy,w wersji suszonej również.Muszę zainteresować się tematem. Masz suszarkę czy suszysz w piekarniku?
No nalewki to u nas też schodzą. Dla zdrowotności i dla smaku ;)

Roma raz jeden byłam na pchcie i to bynajmniej nie był sad opuszczony. Było to w czasach,kiedy uczęszczałam do szkoły podstawowej.Skończyło się tym,że właściciel sadu wszedł w zamian w posiadanie mojego plecaka (zawsze najwolniej uciekałam :P ).Później okazało się,że był też znajomym mojej mamy,która musiała ze mną po ten plecak pójść. Hmm. Na tym skończyłam pachtowanie :)

Nic dzisiaj nie sadziłam.Czuję kluchę w gardle i pewnie ma to związek z tym,że M ostatnie dwa tygodnie chorował. Na wszelki wypadek najadłam się czosnku,wypiłam sok z cebuli, wyspałam się po południu. Pierdzielę! Nie mam czasu na chorowanie,więc jutro do roboty.
Aaa nastawiłam wino z jeżyn.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 05 Wrz 2014 22:45 #297163

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Suszę w piekarniku, ale suszarkę mam w planie ;) . Osobiście uważam, że najlepsza to dopiero jest oliwa, która zostaje po zjedzonych pomidorach :woohoo: :drool: , uwielbiam :drool: . Do wszelkich sałatek, albo w maju do pieczonych szparagów :drool: . Niebo :lev:

Pępek świata ;) 05 Wrz 2014 22:48 #297164

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
W ogrodzie byłem ,a w wątku ogrodowym to się jakoś nie wpisałem :club2: .Nadrabiam ,żeby nie było :P .Róże z zawilcami wyglądają świetnie . Przypomniało mi się [ry okazji ,ze gdzieś powinienem mieć takiego zawilca,ale podejrzewam ,że zaginął w akcji :devil1: .Kłosowiec jest po prostu niesamowity .Gdzie go kupowałaś ?

Pępek świata ;) 05 Wrz 2014 23:04 #297172

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta u nas oliwa po pomidorach też schodzi,ale jakoś wolniej.Ja do sałatek używam tylko oleju lnianego.
A w jakiej temp. suszy się pomidory w piekarniku i mniej więcej ile czasu to zajmuje?

Andrzej kłosowca kupowałam w szkółce niedaleko mnie. Będę lada moment wysyłać wcześniej zainteresowanym nasiona. Jeśli podasz mi adres mogę wysłać i Tobie :) (dla ścisłości: będę wysyłać kwiatostany,nasiona sami sobie wyskubujcie,wykruszajcie czy cokolwiek innego na "w". Próbowałam,one są takie drobniuteńkie ,że po jednym kłosie mi się odechciało :P )Nasiona wysiewa się w kwietniu i cierpliwie czeka,bo potrafią wschodzić nawet do 30 dni. Kwitnie w tym samym roku. I to jak długo! No dla mnie bomba!

Ten niebieski kłosowiec to Blue Fortune . Mam też nowe Summer Snow ( tak widniało na naklejce,ale w necie znalazłam Summer Glow- jednak nie wygląda jak mój) , Kudos Mandarin,Coral i Ambrosia. Jak one pięknie pachną! Jak dostałam przesyłkę ,to głowy z kartonu wyjąć nie chciałam. Chodzę i macam te kłosowce na zmianę z szałwią muszkatołową (Markito :hug: )
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Pępek świata ;) 05 Wrz 2014 23:09 #297175

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Szałwii muszkatułowej miałem spora kępę .ale po zimie mi padła .Na szczeście pojawił się siewki .Zapach ma obłędny .

Pępek świata ;) 05 Wrz 2014 23:26 #297178

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
W piekarniku suszę w temperaturze około 90 stopni przez kilka godzin :whistle: . Przy uchylonych drzwiczkach rzecz jasna ;) . Często zaglądam i sprawdzam czy już :P

Czy ja się zapisywałam na nasionka kłosowca :dazed: ? Jeśli nie, to się natychmiast dopisuję :lol: . Mówicie, że szałwia muszkatołowa pachnie :supr: , że też u mnie rośnie tak fatalnie z tyłu, że nie powąchałam :jeez: , ale jest sporo siewek, muszę zapamiętać, żeby powąchać w przyszłym roku :P

Pępek świata ;) 05 Wrz 2014 23:46 #297183

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Kłosowiec powiadasz... nigdy czegoś takiego nie widziałam, niesamowicie piękny!!!!!!!
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Pępek świata ;) 06 Wrz 2014 07:41 #297203

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Ewciu, podziwiam Twą pracowitość, tyle przetworów :jeez:
Zakochana jestem w kłosowcach. Blue Fortune rośnie u mnie drugi rok i wyrósł na równie wielki, mam też
różowo łososiowy, dużo niższy, być może to jakaś inna odmiana, kupiłam z tabliczką "kłosowiec" :rotfl1:
W tym roku rozrósł się wreszcie i jest śliczny.... Może spróbujesz go zidentyfikować u mnie :think:

Pępek świata ;) 06 Wrz 2014 16:54 #297252

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
No tak, teraz to jesteś PPD! Moja pracowita pszczółko :hug:

Pępek świata ;) 09 Wrz 2014 09:13 #297798

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Ewciu, kłosowiec zachwycający! Czy wiesz jak się nazywa ten zawilec różowy na zdjęciu z różami ? Chyba mam takiego ale nie takiego dorodnego. Cudny jest i pięknie go skomponowałaś. Zakupy różane super! Pytałaś u mnie o Lady Emma Hamilton. Nie jest bardzo wysoka - u mnie ok. 90 cm w 2 roku od posadzenia. Tworzy ładnie zbudowany krzew i bardzo obficie kwitnie zarówno w czerwcu jak i teraz...właściwie nie kojarzę przerwy w kwitnieniu w tym roku :crazy: powinnaś być z niej zadowolona! :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.476 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum