TEMAT: Ogród Iny

Ogród Iny 20 Wrz 2014 18:05 #300113

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Witaj Boniu ja też często zaglądam do ulubionych wątków po cichu. Nie zawsze jest czas ,żeby w każdym coś napisać. :) Zaglądaj kiedy tylko czas Ci na to pozwoli a komentarz zawsze mile widziany. :flower2:

Dzisiaj było tak pięknie,że cały dzień spędziłam w ogrodzie. Dokończyłam rabatę ,która ma w przyszłości zasłonić widok z ulicy. Zamyka niedokończony wjazd,który już taki zostanie. :lol: Samochód i tak stoi na ulicy,bo nikomu nie chce się wjeżdżać, więc zrezygnowaliśmy z budowy wiaty. Ja dzięki temu zyskałam trochę więcej ogródka. :) Nie wiem czy coś widać na zdjęciu,bo trochę późno robione. To może przedstawię rośliny. Na pierwszym planie szczepiony modrzew. Na niego najbardziej liczę,że szybko przytyje i będzie robił za parawan. :lol: Przed nim miskant i w bok niebieski cyprysik. Nowe lokum przy okazji dostał rozchodnik . W tej chwili wygląda jakby ktoś na nim usiadł. :happy: Konar ,to przeszkadzajka dla mojego psa,żeby się nauczył,że tędy już się nie chodzi. Z boku zrobię mu ścieżkę,tylko muszę się wybrać po drewniane krążki do tartaku. Dosadzę tulipany i krokusy a na wiosnę pomyślę co by tu jeszcze .... ;

Poza tym trochę porządków na rabatach i przy okazji zrobiłam parę zdjęć.

Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, annawu, Amarant, VERA

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Iny 21 Wrz 2014 21:44 #300516

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Pięknie masz i zazdroszczę nowego kawałka ogrodu. Takie zdobyczne miejsca bardzo cieszą. Obawiam się jednak, że z czasem cyprysik wejdzie w kolizję z modrzewiem. On chyba jest z tych większych.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2014 21:44 przez Dangar.

Ogród Iny 30 Wrz 2014 17:37 #302485

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
Dangar mam nadzieję,że cyprysik jest z tych szybko rosnących :lol: Miejsca jest dosyć,to tylko na fotkach wygląda,że rośliny są blisko posadzone. Mam zamiar go ciąć,żeby się zagęścił a przy okazji nie pozwolę mu za bardzo szaleć. ;)
Trawnik skoszony ,trochę porządków w ogrodzie też zrobione i niestety deszczyk nie pozwolił na więcej. :)
Bonica to prawdziwa twardzielka :)

Marcinkowe bukiety

Nie wiem czy petunie w donicy jeszcze zdobią a wyrzucić szkoda :lol:

granat coraz większy

trawy ,trawki

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA

Ogród Iny 30 Wrz 2014 18:30 #302491

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Ina,
chociaż napisałaś, że ogród mały to i tak nie mogę się nadziwić jaki wysprzątany i zadbany - brawo ! Pięknie zrobiony parawan od ulicy - zapowiada się na gęstą ścianę w przyszłości. Trawki cudne! I granat :eek3:
zakochałam się w Twoich marcinkach - co za łany :woohoo:

Ogród Iny 30 Wrz 2014 20:48 #302536

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:ohmy:
Ależ pięknych kolorów e twoim pięknym ogrodzie jeszcze jest dużo :bravo:
Zauważyłam piękny, duży heliotrop.Zawsze go sadzisz w ziemi?/
chyba tak ładniej rośnie ?
Ja mam w posadzony w większym koszu.ale taki okazały to nie jest.a może daletego,że pózno go wysiałam i mniejsza sadzonka była :unsure:
Marcinki śliczne :)

Ogród Iny 30 Wrz 2014 21:44 #302565

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Inko petunie jeszcze zdobią,nie wyrzucaj.
A ta pierwsza trawa,taka wysoka, to co ona za jedna?
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

Ogród Iny 30 Wrz 2014 21:47 #302568

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Uwielbiam te pełne petunie, Ino i co roku kupuję, właśnie o tym kolorze.
Moje już zaczynały podsychać, więc wyrzuciłam - Ty zatrzymaj swoje jeszcze, są cudne i wyglądają bardzo świeżo.

Zachwyca mnie linia Twoich rabat i ten elegancki odstęp na brzegu od linii nasadzeń...
A trawnik... no cóż, pozostaje mi się zawstydzić nad moimi chwastami :supr:

Ogród Iny 01 Paź 2014 15:55 #302670

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
moni liczę na to ,że parawan będzie gęsty i zasłoni mnie od ulicy ,tylko że ja z tych która chciałaby już ... :happy: Marcinki są naprawdę cudne. Należą do tych niższych i dlatego nie pokładają się a jak kwitną ,to widać. :) Jak się przypomnisz na wiosnę,to mogę wysłać.

alphax jak dla mnie ,to Ty jesteś właścicielem najbardziej dopieszczonego ogrodu. :) twoja pochwała to dla mnie wielki zaszczyt.

anabuko1 heliotropy rosną u mnie bezpośrednio w gruncie. Sadzonki mojej produkcji. Po paru latach przypomniałam sobie o wczesnym wysiewaniu i własnych sadzonkach. Muszę przyznać,że trochę zaczęłam się zniechęcać ,jak ok. marca Forumowicze zaczęli pokazywać swoje dorodne sadzonki a moje były strasznie mikrusie. Jak widać w sezonie nadrobiły i wypiękniały. :)

terlica to jest miskant . Niestety nazwy nie pamiętam

Aguniada to dzięki Tobie mam pełne petunie w donicy. :) Nie wiem czy pamiętasz ,wiosną zachwycałam się nimi u Ciebie ale bałam się ,że pełne słabo kwitą. Zapewniłaś mnie ,że pięknie kwitną i mam i ja. :happy: Jak było widać na zdjęciach, cudnie kwitły całe lato.
Odstęp miedzy trawnikiem a roślinami jest z wygody. ;) Łatwiej się kosi trawę nie niszcząc przy okazji roślin.
Jakoś nie zauważyłam chwastów u Ciebie a Twój ogród niezmiennie mnie zachwyca . :)

Dzisiaj dokończyłam sprzątanie w ogrodzie,to mogę iść na nocckę do pracy. ;)

Przesadziłam miodunki. Teraz dopiero pokazały całą swoją urodę.

jedyny żeniszek,którego nie pożarły ślimory

wrzosowisko oczyszczone i dosypana kora

Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, anabuko1, Amarant, VERA

Ogród Iny 02 Paź 2014 17:27 #302890

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:Inko
To ja też chyba będę heliotropy sadzić bezpośrednio w gruncie,bo tam lepiej rosną i większe i więcej kwiatów mają,jak widać u ciebie :)
Ostatnie zdjątka cuudne :bravo: :bravo:
A pod miodunkami to co to takiego ładnego, jakoś nie poznaję :oops:

Ogród Iny 13 Paź 2014 17:57 #305509

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
anabuko1Aniu zdjęcie pod miodunkami to bugenwilla :)

Dzisiejszy dzień był cudny. Było tak cieplutko,że w ogrodzie pracowałam w krótkim rękawku. Posadziłam ok. 100 tulipanów. Trochę mi zabrakło cebulek ,żeby dokończyć rabatę a że ogrodniczy blisko to poszłam dokupić. Kupiłam fajne tulipanki,bo w końcu po nie poszłam i stał tam sobie cudny miłorząb "Mariken",szczepiony na pniu. Więc sobie go kupiłam . A co !!! W końcu od dawna go chciałam. :lol: Zdjęcia nie zrobiłam,bo już trochę ciemno się zrobiło. Może jutro pstryknę.
Dobrze ,że najpierw robiłam zdjęcia a później popracowałam, bo jakby było odwrotnie,to nie byłoby się czym pochwalić.
I tak po kolei. Taki bukiet chryzantem mam w ogrodzie. Uwielbiam je nie tylko za ich urodę ale za piękny zapach,wyjatkowy u chryzantem. Ja go określam jak zapach herbatki z cytryną i miodem. :)

te z kolei pachną chryzantemowo ;)

Niedawno pisałam u kogoś,że moje cyklamenki wyginęły. Tak to jest jak się sadzi piętrowo. :lol: Bidulki musiały przebić się przez lobelie ,ale są

Róże też jeszcze kwitą

Chopin jest przepiękna w tym roku

pojawiły się bratki

tak kwitnie powtórnie lobelia

i dzwoneczki

Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2014 18:02 przez inag1.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA

Ogród Iny 13 Paź 2014 18:01 #305510

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ależ cudne chryzantemy, Ino!
Nie mogę się doczekać, kiedy skończą mi robić taras i wejście i będę mogła udekorować właśnie chryzantemami i dyniami otoczenie.
Cudne są te Twoje.
Pogoda była dziś wysmienita... również cały dzień spędziłam w ogrodzie!
Spokojnego wieczoru :kiss3:

Ogród Iny 13 Paź 2014 20:08 #305562

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Pogoda sprzyjała pracy w ogrodzie, widać to po Tobie, 100 cebul Ci mało :woohoo:. Piękny bukiet chryzantemowy, czy to jedna roślina? Kolorowo i kwitnąco u Ciebie, gdyby nie astry i chryzantemy, można by pomyśleć, że jesień jeszcze nie przyszła.

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Iny 13 Paź 2014 23:41 #305663

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Ino, piękne cyklamenki i jakie żywotne! Mam nadzieję, że moje też będa takie wigorne, chciałabym małą łączkę z tych słodziaków :hearts:
Taki piękny weekend jak miniony pewnie już nam się tej jesieni nie powtórzy, ale póki świeci słonko, można działać ogrodowo :dance:
Ja też sadzę cebulki, nie ma to jak kwitnąca tulipanami wiosna :flower2:
Pozdrawiam serdecznie! :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Iny 14 Paź 2014 15:59 #305804

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
katja mnie się wydawało,że 100 cebulek to dużo a w tym samym dniu Kasia -Robaczek posadziła 300 :happy: . Chryzantema to jeden olbrzymi krzaczor. Dzisiaj sobie leżał pod ciężarem deszczu i musiałam go, takiego mokrego postawić do pionu. Nie wiem kto był bardziej mokry. ;) W przyszłym roku musi dostać od razu na wiosnę stabilną podporę,żeby więcej nie było takich niespodzianek.

Robaczek sama się zdziwiłam,jak zobaczyłam cyklamenki w lobelii. Widać że faktycznie z nich żywotne bestyjki.
Dzisiaj już po pięknej pogodzie , jest deszczowo chociaż nadal ciepło. Dobrze,że wczoraj zdążyłam wszystko zrobić co miałam zaplanowane. :)

Wczoraj chwaliłam się nowym miłorzębem ,to dzisiaj obiecane zdjęcie. Trochę zgubił liście ale w przyszłym roku powinien być piękny. :)

Od pani w ogrodniczym dostałam chryzantemkę . Stałych klientów trzeba motywować do dalszych zakupów. :)

I ciąg dalszy jesieni

Aguniada też nie mogę się doczekać zdjęć skończonego tarasu. Już wyobrażam sobie jakie piękne dekoracje na nim będą :) U nas dzisiaj deszczowo. Liczę na to ,że to przejściowe załamanie pogody i za parę dni powróci piękna jesień ze słoneczkiem i ciepłymi dniami.
Zmykam już bo za chwilę do pracy. :(
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, Amarant, VERA

Ogród Iny 14 Paź 2014 19:04 #305829

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Piękny miłorząb! Sama myślę nad posadzeniem tego pięknego drzewa u siebie, ale chwilowo brak miejsca i koncepcji ;-)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Iny 16 Paź 2014 14:07 #306324

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękna jesień u Ciebie Inuś .Jak się wiosną wsadzi ,to się człowiek jesienią cieszy kolorami .Miłorząb cudownie się przebarwia .Ja też mam dwa ,jeden to już spore drzewko ,a drugi prowadzę w kulkę i co roku jest cięty .Ale on bardzo powoli rośnie .Już się zaczynam zastanawiać ,kiedy ja się doczekam efektów tego mojego cięcia :wink4: Pozdrawiam :hug:

Ogród Iny 16 Paź 2014 18:09 #306373

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
Robaczek to odwrotnie jak u mnie. :) To miejsce czekało na miłorząb parę sezonów :lol:

Nowinka właśnie dlatego jest u mnie miłorząb. Bardzo podobają mi się jego liście a jesienią szczególnie. Gdzieś przeczytałam ,że młody rośnie ok 1-2 cm rocznie. A dopiero po ok. 20 latach szybciej mu to idzie. :happy:

Czyżbym zaczęła dziecinnieć na starość ;)

Oprócz zabawy dyniami skosiłam trawnik i zrobiłam nową ścieżkę . Też jest z drewnianym plastrów. Są one świeżo pokrojone,dlatego tak świecą ale po kilku deszczach będą ciemniejsze.

I na wprost

z lewej strony też jest scieżka

prawa strona

różyce ze starszej części ogrodu

i starsza część ogrodu :)

Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, Amarant, VERA

Ogród Iny 16 Paź 2014 18:53 #306390

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale porządeczek na rabatach! :woohoo: